Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Proiect societatea comerciala

comert


1.Argument

Viata economica guverneaza viata noastra, fiind sau nefiind drept implicate in aceasta.Alegerea acestei teme pentru proiectul meu nu este intamplatoare. In cazul meu, la terminarea studiilor ma voi orienta spre o activitate economica ,deoare ce acest domeniu l-am studiat in ani de liceu.

Urmarind o institutie de invatamant cu profil economic, pe parcursul anilor de studii am acumulat o serie de notiuni de specialitate, deprinderi in acest domeniu.

Economia Romaniei este o economie de piata, conform Constitutiei. In cadrul economiei actioneaza o serie de societati comerciale, firme in diverse domenii de activitate. Actioneaza legea cererii si a ofertei. La baza acesteia se afla proprietatea private, care trebuie protejata.

Orientandu-ma spre acest domeniu atat de vast, consider ca pregatirea me trebuie sa fie una foarte buna pentru a putea face fata cu succes provocarilor si concurentei.

Societatile comerciale au fost si sunt si in present cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor scopuri sociale ca si pentru satisfacerea unor interese peresonale, de interprinzator, ele contribuind la dezvoltarea comunicatiilor care au permis extinderea pietelor cu toate consecintele benefice asupra civilizatiei moderne.

Pentru a intocmi acest proiect mi-au fost de mare folos competentele tehnice, de specialitate,teoretice pe care le-am dobandit pe parcursul studii 131j91b lor. De asemenea prin realizarea acestei lucrari am aprofundat anumite competent, notiuni, deprindere, alte cunostinte.

Dintre competente, numim:

- Identificarea mai usoara a unor surse de informare pentru activitatile economice

- Aplicarea corecta a dispozitiilor legale in practicile comerciale

-Intocmirea documentatiei necesare unei firme

Aceasta reprezinta primul pas in activitatea oricarui agent economic, deci trebuie realizata cat mai bine.

Lucrarea mea contine notiuni teoretice de baza, dar se axeaza pe partea practica pentru a-mi cat mai bine notiuni privind documentatia pentru infiintarea unei societati comerciale. Am ales de la inceput o societate comerciala pentru a aplica cat mai bine partea practica, S.C.PEPPINO S.R.L

Pentru a intocmi acest proiect am primit sprijin din partea indrumatorului de proiect, pe parcursul intalnirilor de monitorizare a proiectului si cu alte ocazii.

In sprijinul acumulari de notiuni necesare relizarii lucrarii am utilizat ca surse de informare: internet, manualul de Contracte Economice cls. A XI-a Editura Akademos si alte carti de specialitate pe care le-am mentionat in bibliografie.

Anexa - cuprinde:

Anexa 1 - Cerere de inregistrare in regirtrul comertului

Anexa 2 - Cerere - rezervare denumirea firmei

Anexa 3 - Taxele pentru operatiunile efectuate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale

- Certificat de inregistrare - model

2.Scopul si obiectivele proiectului

Scopul proiectului :

Urmareste aprofundarea cunostintelor privind intocmirea documentatiei si pasii necesari infiintarii unei societati comerciale, unde ne adresam, ce acte trebuie intocmite, cat ne costa, cum procedam? Toate aceste aspecte trebuie sa fie faurit si utilizate correct.

Obiectivele proiectului sunt:

- Identificarea exacta a etapelor ce trebuie parcurse atunci cand dorim sa infintam o societate comerciala .

- Exemplificarea unui exemplu concret pentru o mai buna justificare.

- Implementarea corecta a modului in care se intocmeste o firma; ce conditii sunt necesare a fi indeplinite in acest scop.

- Fixarea unor notiuni specifice pentru a intocmi correct documentatiile specifice infiintarii unei societati comerciale, redactarea corecta a acestora.

.Societatile comerciale

In Romania Codul comercial face prima reglementare ,,despre societati si societati comerciale" reprezentand: societatea in nume colectiv, societatea in conduita simpla, societatea anonima (pe actiuni), societatea in conduita pe actiuni si asociatia in participatie. In prezent reglementarea societatilor comerciale este facuta de Legea 31/1990, care cuprinde reguli cu caracter general aplicabile tuturor societatilor comerciale inclusiv celor cu participare straina.
Prevederile referitoare la societatile comerciale contin Codul comercial, codul civil, codul muncii si legislatia fiscala. Singura definitie a societatilor in general nu a celor comerciale, o gasim in Codul civil, care in art. 1491 prevede: ,,Societatea este un contract prin care doua sau mai multe persoane se invoiesc sa puna ceva in comun, cu scopul de a impartii foloasale ce ar deriva. Societatile comerciale sunt modul de organizare a agentilor economici in economia de piata, de aceea cele mai multe intreprinderi, unitati comerciale, de transport, etc,sunt din punct de vedere juridic societati comerciale. Materia societatilor comerciale este reglementata in legislatia noastra de legea 31/1990, cu modificari prin legea 64/1995 privind reorganizarea si legea falimentul comerciantilor, legea registrului comertului.
Societatile comerciale
sunt o categorie de persoane juridice, de aici toate principiile, reglementarile privind persoanele juridice in general. Pentru a defini si caracteriza societatile comerciale se pleaca de la premisa ca acestea sunt o categorie a persoanelor a persoanelor juridice. Definirea si caracterizarea societatilor comerciale sa se realizeze pe temeiul conceptelor si reglementarilor privind persoanele juridice in general. Dupa aspectul definitiei intelegem prin societati comerciale structuri autonome inzestrate cu statulul de persoana juridica constituite in conditiile legii de alte persoane fizice sau juridice avand ca obiect savarsirea de fapte de comert in vederea obtinerii de profit. Prima parte a definitiei caracterizeaza societatile comerciale ca anumite structuri avand o anumita organizare, spre deosebire insa de diferite structuri de organizare (birouri, sectii, ateliere), structura aceasta se mai particularizeaza prin dobandirea calitatii de persoana juridica.  In aceasta situatie toate reglementarile generale privind persoanele juridice se aplica in lipsa unor prevederi specifice in legislatia unei societati comerciale si diferite categorii de persoane juridice.
Legea 31/90 privind societatile comerciale desi arata ca acestea
sunt persoane juridice nu stabileste ce conditii de fond trebuie sa indeplineasca acestea in momentul constituirii ca persoane juridice. Daca se constituie o societate comerciala conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca le gasim in legislatia generala privitoare la persoanele juridice.

2.2.Tipuri de societati comerciale Persoanele juridice isi pot desfasura afacerile intr-o varietate de forme, conform Legii nr. 31/1990 (publicata in monitorul Oficial nr.126 - 127 din 17 noiembrie 1990 ). Legea defineste diferitele tipuri de societati comerciale ce pot fi constituite.
Societati comerciale se vor constitui in una din urmatoarele forme:
- Societati in nume colectiv;
- Societati in comandita simpla;
- Societati in comandita pe actiuni;
- Societati pe actiuni;
- S.R.L. ( societate cu raspundere limitata).
Fiecare dintre acestea trebuie sa fie constituita conform legii si este, deci, important sa intelegem si sa recunoastem cerintele legale, pentru fiecare categorie de societate in parte. SOCIETATILE CU RASPUNDERE LIMITATA(SRL Au aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea. Asociatii la o asemenea forma de societate au raspundere limitata fata de societate. Raspunderea SRL fata de creditori este nelimitata. Aceasta forma se caracterizeaza prin:
-se intemeiaza pe o relatie de incredere, de preferinta intre asociati, de aceea si aceasta societate este inchisa. Capitalul social este fractionat in parti sociale care in principiu fara acordul celorlalti asociati nu pot fi transmise in afara societatii. Totusi obligatiile societatii sunt garantate numai cu patrimoniul acesteia, creditorii societatii nu mai au posibilitatea sa-i urmareasca pe asociati pentru obligatiile pe care si le-ar fi asumat societatea. (minim 2, maxim 50 asociati).
Administratorii pot fi desemnati dintre asociati sau neasociati. Daca un SRL are mai mult de 15 asociati (15 -; 50), in mod obligatoriu in temeiul legii trebuie sa functioneze cu cenzori. Daca un SRL are sub 15 asociati nu are cenzor, fiecare asociat are drept de control asupra societatii ca si cum ar fi cenzor. SRL-urile sub 15 asociati pot desemna cenzori in mod facultativ potrivit actului constitutiv. Raspunderea SRL-ului este limitata la patrimoniu societatii, fara sa existe posibilitatea extinderii catre asociati, legea stabilind o limita minima de capital social la 2 milioane.
Aceste forme de societati se grupeaza in 2 tipuri de societati comerciale:
-societati de persoane
-societati de capitaluri
Societatile de persoane sintetizeaza trasaturile de la societatile in nume colectiv si de la societatile in comeandita simpla. De aceea acest tip de societate are urmatoarele trasaturi:
-obligatiile societatii sunt garantate cu patrimoniul societatii si in subsidiar cu raspunderea solidara si nelimitata a asociatilor
-sunt societati inchise -; emit corespunzator capitalului social parti sociale care sunt netransmisibile in afara societatii
Societatile de capitaluri sintetizeaza trasaturi de la S.A. sau societatile in comandita pe actiuni. Decurg urmatoarele:
-capitalul social este fractionat in actiuni, aceste titluri de credit sunt negociabile si transmisibile nelimitat
-obligatiile societatii sunt garantate numai cu patrimoniul acesteia. Actionarii raspund fata de societate in mod limitat pentru efectuarea varsamintelor corespunzatoare actiunilor dobandite
(relatii exclusiv patrimoniale).
Pentru fiecare tip de societate -; tipul de relatie dintre asociati:
SRL nu sunt inchise in nici unul dintre cele 2 tipuri. In reglementarile privind SRL au fost sintetizate trasaturi de la ambele tipuri de societati.
SRL sunt societati inchise, se bazeaza pe o relatie de incredere intre asociati. Aceste persoane (asociatii) raspund fata de societate pentru valoarea partilor sociale fara sa aiba o rapundere solidara, nelimitata pentru obligatiile asumate de societate.
Asociatii pot opta pentru orice forma de societati reglementate de lege. Aceasta optiune se poate intemeia pe considerente economice. Pentru unele ramuri, legea prevede expres ca se vor constitui societati comerciale numai intr-o anumita forma. In domeniul bancar se constituie doar ca S.A. (sunt necesare sume mari de bani).

2.3. INTOCMIREA DOCUMENTATIEI PRIVIND INFINTAREA SOCIETATILOR COMERCIALE Etapele infiintarii unui SRL

Dupa ce actele au fost stabilite sa vedem ce trebuie sa facem efectiv pentru a avea propria noastra firma. Pentru infiintarea unei societati comerciale, in general, trebuie parcurse urmatoarele etape:

1. Se alege forma juridica de societate (societate in nume colectiv, societate in comandita simpla, societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata)

2. Alegerea si rezervarea denumirii societatii: se aleg cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor

3. Alegerea obiectului de activitate al firmei, potrivit clasificarii activitatilor din economia nationala (codul CAEN); stabilirea obiectului principal de activitate ti a obiectelor secundare de activitate

4. Stabilirea locului / spatiului unde societatea va avea sediul principal si, daca este cazul, a sediilor secundare

5. Stabilirea administratorului sau administratorilor societatii

6. Tipul de societate pentru a fixa baza de impozitare: intreprindere mica - microintreprindere (3% impozit) sau intreprindere mare - macrointreprindere (16% impozit)

7. Se alege ca firma sa fie platitoare de TVA sau nu (foarte important)

8. Se intocmeste actul constitutiv corespunzator formei juridice de societate pe care asociatii au ales-o

9. Declaratii ale asociatilor privind faptul ca nu au antecedente penale si ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi asociati si administratori

10.Incheierea contractului de comodat sau de inchiriere, indiferent daca spatiul unde se desfasoara activitatea este proprietate sau nu

11.Cazierele fiscale ale viitorilor asociati - se elibereaza de Directia 12.Generala a Finantelor publice (dureaza 5 zile lucratoare)

13.Capitalul social al firmei - se stabileste suma, se alege banca la care se doreste deschiderea contului si se depun banii de catre un administrator, asociat sau un imputernicit al acestora). Capitalul social minim este de 200 lei pentru SRL

14.Depunere specimen semnatura la Registrul Comertului Se face cerer

15.Declaratie pe propria raspundere pentru desfasurarea unei activitati sau fara activitate ea de inregistrare societate sau la notarul public

Dupa finalizarea intregii documentatii se depune dosarul la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului. In termen de aproximativ 4 zile vor iesi actele de infiintare ale societatii, adica: incheierea judecatoreasca de autorizare a functionarii societatii, certificatul de inregistrare, certificatul sau certificatele constatatoare care tin loc de autorizatii (in cazul in care nu se desfasoara o activitate care sa aiba un impact semnificativ asupra mediului).
Incepand din acest moment firma poate functiona legal.

2.4.actele necesare pentru infiintarea unei societati comerciale

* Actele de identitate ale viitorilor asociati in original plus 2 copii;

* O copie dupa actul de proprietate si o copie dupa actul de identitate al celui care pune la dispozitie imobilul in vederea stabilirii sediului social al societatii;

- Se alege forma juridica de societate (SRL, SA etc.), dupa care se trece la urmatorii pasi;

- Se alege denumirea societatii: se aleg cel putin 3 denumiri, in ordinea preferintelor;

- Se alege obiectul de activitate al firmei, potrivit clasificarii Codului CAEN; acest lucru inseamna stabilirea obiectului principal de activitate si a obiectelor secundare de activitate;

- Se alege sediul social;

- Se stabileste capitalului social al firmei - ce suma si alegerea bancii la care se doreste deschiderea contului. Capitalul social minim este de 200 lei pentru SRL;

- Se stabileste administratorului societatii;

- Se stabileste tipul de societate pentru a fixa baza de impozitare: intreprindere mica - microintreprindere (3% impozit) sau intreprindere mare - macrointreprindere (16% impozit);

- Se alege ca firma sa fie platitoare de TVA sau nu.

Dupa stabilirea acestor aspecte se trece la pasii urmatori:

> Rezervarea denumirii societatii;

> Intocmirea actului constitutiv;

> Declaratii ale asociatilor privind faptul ca nu au antecedente penale si ca indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi asociati si administratori;

> Incheierea contractului de comodat sau de inchiriere, indiferent daca spatiul unde se desfasoara activitatea este proprietate sau nu;

> Cazierele fiscale ale viitorilor asociati - se elibereaza de Directia Generala a Finantelor publice (dureaza 5 zile lucratoare cu taxa de urgenta) ;

> Deschiderea contului la banca si depunerea capitalului social (de catre un administrator, asociati sau un imputernicit al acestora) ;

> Depunere specimen semnatura la Registrul Comertului sau in fata notarului public.

Dupa finalizarea acestor acte, se completeaza documentele necesare pentru depunerea dosarului la Registrul Comertului:

* Cerere inregistrare societate;

* Declaratie pe propria raspundere pentru desfasurarea unei activitati sau fara activitate.

Dupa finalizarea intregii documentatii se depune dosarul la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului. In termen de aproximativ 4 de zile vor iesi actele de infiintare ale societatii, adica: incheierea judecatoreasca de autorizare a functionarii societatii, certificatul de inregistrare, certificatul sau certificatele constatatoare care tin loc de autorizatii (in cazul in care nu se desfasoara o activitate care sa aiba un impact semnificativ asupra mediului).
ETAPA 1: Realizarea dosarului de infiintare
ETAPA 2:
Inregistrarea la Registrul Comertului
ETAPA 3:
Documentele obtinute dupa inregistrarea in Registrul Comertului
ETAPA 4:
Activitati necesare dupa obtinerea documentelor ce atesta inmatricularea

ETAPA 1: Realizarea dosarului de infiintare


1) Activitati preliminare
Viitorii asociati/ actionari (persoane fizice sau juridice) trebuie sa aleaga, de comun acord:
- forma juridica a societatii;
- sediul social;
- obiectul de activitate;
- capitalul social;
- durata de functionare;
- modul de dizolvare si lichidare a societatii.
De asemenea, ei trebuie sa stabileasca organele de conducere si administrare si sa precizeze localitatile in care isi vor deschide sucursale sau filiale, daca este cazul.
2)
Obtinerea cazierului fiscal (de la Registrul Comertului) Dovada rezervarii firmei (de la Registrul Comertului) Dovada rezervarii emblemei (optional, de la Registrul Comertului) Obtinerea specimenului de semnatura
6) Redactarea actului constitutiv
Redactarea actului constitutiv se va realiza la Registrul Comertului si va cuprinde informatii despre societatea comerciala care va fi infiintata in functie de forma juridica a acesteia (
S.R.L., S.A. sau alta forma legala).

Alaturi de actul constitutiv vor fi anexate:
- copii xerox dupa B.I./C.I. ale persoanelor asociate;
-
dovada sediului social; dovada acordului asociatiei de proprietari si al vecinilor afectati direct;
- lista obiectului de activitate.

7)
Copie dupa dovada depunerii capitalului social Declaratia pe propria raspundere privind autorizarea activitatilor care urmeaza sa se desfasoare in cadrul societatii

9) Hotararea organului statutar (in original)
In cazul in care asociatii sunt persoane juridice, acestia trebuie sa depuna hotararea organului statutar din care sa rezulte decizia de a participa la constituirea societatii si contributia la capitalul social.
Persoana imputernicita trebuie sa semneze actul constitutiv in numele societatii fondatoare.

10) Copie dupa actele de inregistrare
Daca fondatorii sau asociatii unei societati comerciale sunt persoane juridice romane (si NUMAI in acest caz) trebuiesc depuse si copii dupa actele de inregstrare ale acestora:
- copie dupa certificatul de inregistrare sau certificatul de imatriculare;
- copie dupa actul constitutiv etc.

11) Imputernicire sociala sau avocatiala, daca este cazul

12) Chitante care atesta plata taxelor de timbru si de registru, precum si timbrele judiciare

13) Alte acte sau avize prevazute de legi speciale

ETAPA 2: Inregistrarea la Registrul ComertuluiSe obtine o cerere de inregistrare (
formular tipizat) si o declaratie pe propria raspundere (formular tipizat) de la Biroul de Relatii cu Clientii de la Registrul Comertului din judetul unde va fi sediul social al societatii.
Aceste documente pot fi obtinute gratuit si de pe pagina de internet a
Oficiului National al Registrului Comertului Se completeaza cererea de inregistrare si declaratia pe propria raspundere, se anexeaza dosarul de la ETAPA 1, iar toate aceste acte se depun la Registrul Comertului.


1) Verificarea actelor si inregistrarea societatii comerciale la Registrul Comertului

Referentul de la Registrul Comertului identifica depunatorul actelor si verifica, in prezenta depunatorului, daca actele sunt corecte si complete. Apoi, depunatorului primeste o dovada a depunerii actelor, care va contine:

- denumirea Registrului Comertului unde au fost depuse actele;
- numarul si data inregistrarii in registrul de intrare-iesire;
- termenul de citare in fata judecatorului care va hotara in privinta cererii de infiiintare a societatii;
- data eliberarii documentelor care atesta inregistrarea.In cazul in care unele acte nu sunt corecte sau complete, ele pot fi inregistrate in forma incompleta iar referentul va inregistra cererea, apoi va intocmi referatul cu obiectiunile sale si va prezenta dosarul judecatorului delegat pentru a fi solutionat.

Inregistrarea unei noi societati in Registrul Comertului se face numai in baza unei incheieri a judecatorului delegat pe langa Registrul Comertului sau a unei hotarari judecatoresti irevocabile (in cazul in care legea nu prevede altfel).

Cererea de inmatriculare in Registrul Comertului se face, daca legea nu prevede altfel, in termen de 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pentru orice alte persoane interesate.


2) Inmatricularea in Registrul Comertului

Daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege, judecatorul delegat va dispune inmatricularea in Registrul Comertului a noii societati.
Reprezentantul Registrului Comertului va inregistra datele care sunt inscrise in cererea depusa, in 48 de ore de la data cand hotararea judecatorului a devenit irevocabila. Apoi va fi publicata in Monitorul Oficial hotararea judecatorului.

In urma acestei inmatriculari, comerciantul primeste un Numar de Inmatriculare si Codul Unic de Inregistrare de la Ministerul Finantelor Publice.
Astfel, comerciantul capata personalitate juridica.
De asemenea, primeste un certificat constatator care atesta faptul ca s-a inregistrat declaratia pe propria raspundere (
formularul tip) privitoare la autorizarea obiectelor de activitate solicitate.


3) Autorizatia de functionare

Autorizatia de functionare pe baza declaratiei pe propria raspundere (
formularul tip) se obtine prin intermediul Biroului Unic din cadrul Registrului Comertului unde solicitantul inregistreaza sediul social.

ETAPA 3: Documentele obtinute dupa inregistrarea in Registrul Comertului

Dupa ce noua societate comerciala este inregistrata in Registrul Comertului, comerciantul sau imputernicitul primesc, dupa caz, urmatoarele documente:
1) Incheierea de Inregistrare (emisa de catre judecatorul-delegat de catre Registrul Comertului)
2) Certificatul de Inregistrare (formular tipizat, cu regim special si securizat), care arata ca persoana juridica a fost luata in evidenta Registrului Comertului si in evidenta organului fiscal si cuprinde urmatoarele date: - firma (denumirea comerciantului, asa cum este inscrisa in actul constitutiv);
- sediul social;
- activitatea principala;
- codul unic de inregistrare (CUI);
- atributul fiscal (un cod din cifre si litere ce atesta faptul ca persoana juridica a fost luata in evidenta organului platitor de TVA, daca este cazul);
- seria si numarul de ordine;
- data emiterii certificatului.
3) Certificatul Constatator, care atesta inregistrarea in Registrul Comertului a declaratiei pe propria raspundere (formularul tip) prin care solicitantul isi asuma responsabilitatea privitoare la legalitatea desfasurarii activitatilor pe care le-a declarat.

ETAPA 4: Activitati necesare dupa obtinerea documentelor ce atesta inmatriculareaDupa ce inregistrarea si inmatricularea societatii sunt finalizate, pentru a putea desfasura activitati economice, mai trebuie realizate urmatoarele activitati:

1) Stampila societatii comerciale: se obtine pe baza unei copii xerox a certificatului de inregistrare, de la orice firma autorizata.
2) Deschiderea contului curent: se poate realiza la orice unitate bancara si se transfera capitalul social din contul de capital in contul curent al firmei.
Pentru aceasta, este nevoie de un dosar care sa contina urmatoarele acte:

- actul constitutiv;
- actele de identitate ale asociatilor;
- stampila;
- chitantele care atesta plata taxei de deschidere a contului curent;
- actele ce dovedesc calitatea de comerciant obtinute de la Registrul Comertului.
3) Realizarea documentelor cu regim special (chitantier, facturier etc.)


TAXE
Incepand din acest moment firma poate functiona legal.
Costurile aproximative pentru constituirea unei firme sunt urmatoarele:

- taxa cazier fiscal 20 lei ;

- rezervare nume firma 44 lei;

- taxa la Registrul Comertului, taxa de publicare in monitorul oficial, taxa de timbru judiciar, timbrul judiciar in valoare de 0,30 lei (de fapt doua timbre judiciare in valoare de 0,15 lei) reprezinta toate taxele care se platesc la Registrul Comertului si insumeaza aproximativ 300 lei;

- taxa notariala pentru autentificare act constitutiv, specimen de semnatura, declaratii pe propria raspundere ale viitorilor asociati privind faptul ca nu au antecedente penale si ca indeplinesc conditiile legale prevazute de lege pentru a detine calitatea de asociati si administratori, se cifreaza la aproximativ 400 lei ;

2.5.ACTUL CONSTITUTIV

AL SOCIETATII "PEPPINO" S.R.L.

Intre subsemnatii,

Popescu Alin, nascut(a) in Satu Mare la data 30 mai 1973, de cetatenie romana, domiciliat(a) in Satu Mare, str.Florilor nr121, bl. -, sc. -, et. -, ap.-., (sectorul ....), posesor(e) B.I. seria SM nr. 173180, eliberat de Politia Satu Mare a Mun./Or Satu Mare la data de 17 Iunie 1988.

Dan Florentina Marina, nascut(a) in Satu Mare la data 14 Iunie 1976, de cetatenie romana, domiciliat(a) in Satu Mare , str. Dorului nr. 354, bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., (sectorul ....), posesor(e) a B.I. seria SM nr.245768, eliberat de Politia Satu Mare a Mun./Or. Satu Mare la data de 21 april 1990.

a intervenit prezentul contract de societate,

CAPITOLUL I

Denumirea, emblema si forma juridica, sediul, durata

Art. 1 Partile contractante convin sa înfiinteze o societate cu raspundere limitata, persoana juridica romana denumita "PEPPINO." S.R.L, in conformitate cu dovada disponibilitatii firmei eliberata de Oficiul Registrului Comertului sub nr. J30/1023

In orice act, scrisoare sau publicatie care provine de la societate, trebuie sa se mentioneze: denumirea, forma juridica, sediul social, numarul de înmatriculare la Registrul Comertului, codul unic de inregistrare si capitalul social.

Art. 2. Emblema societatii este formata dintr-un cuvant :PEPPINO

Art. 3. Forma juridica a societatii este societate cu raspundere limitata, constituita potrivit Legii nr. 31/1990, modificata si completata prin O.U.G. nr. 32/1997.

Art. 4.  Societatea va avea sediul in Satu Mare str. Bobocului nr.54, bl. ...., sc. ...., et. ...., ap. ...., (sector .....)

În baza hotarârii adunarii generale a asociatilor, SOCIETATEA va putea sa-si deschida birouri si sucursale, reprezentante, agentii sau alte sedii secundare in Timisoara sau in alte orase din tara sau din strainatate.

Art. 5. Societatea va functiona pe o durata de timp nedeterminata, cu exceptia cazului când adunarea generala a asociatilor stabileste altfel.

CAPITOLUL II

Obiectul de activitate

Art. 6. Obiectul de activitatea al Societatii, codificat conform dispozitiilor H.G. 656/1997 si Ordinului 601/2002 este:

Domeniul principal de activitatea:Comert cu amanuntul in magazine specializate in conformitate cu activitatea firmei dar si al altor produse.

Activitatea principala: Comertul imbracamintei si incaltamintei pentru copii.

Activitati secundare:Comert cu jucarii din plus.

CAPITOLUL III

Capitalul social si partile sociale

Art. 7 Societatea se constituie cu un capital social, subscris si integral varsat, in numerar de 5000 lei, divizat in 2 parti sociale avand fiecare valoarea nominala de 2500lei.

Participarea asociatilor fondatori la constituirea capitalului se stabileste

astfel:

domnul/doamna Popescu Alin, 1 parti sociale, deci un procent de 25% din capitalul social;

domnul/doamna Dan Florentin Marina, 1 parti sociale, deci un procent de 25% din capitalul social;

Majorarea sau reducerea capitalului social se va face pe baza hotararii adunarii generale a asociatilor, cu respectarea dispozitiilor legale.

Drepturile si obligatiile legate de partea sociala urmeaza partile sociale in cazul trecerii lor in proprietatea altor persoane.

Detinerea partii sociale echivaleaza cu adeziunea tacita la prezentul act constitutiv cu eventualele modificari ulterioare.

Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatii sunt obligati numai la plata partilor sociale.

Patrimoniul societatii nu poate fi grevat de datorii sau de alte obligatii personale ale asociatilor.

Un creditor al unui asociat poate formula pretentii numai asupra partii din profitul societatii ce i se va repartiza de catre adunarea generala a asociatilor sau a cotei de parti sociale cuvenite acestuia dupa lichidarea societatii, efectuata in conditiile prezentului statut.

Art. 8. Partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile.

Asociatii au dreptul de cesiune asupra partilor lor sociale, cu respectarea dreptului de preferinta al asociatilor fondatori mentionati in prezentul act constitutiv.

Transmiterea partiala sau totala a partilor sociale se va face atat intre asociati, cat si fata de tertele persoane daca exista consimtamantul asociatilor care reprezinta cel putin 3/4 din capitalul social, cu respectarea dreptului de preferinta recunoscut celuilalt asociat.

Aportul asociatilor la capitalul social nu este purtator de dobanzi.

Art. 9. Majorarea capitalului social se va face prin: cooptarea de noi asociati (persoane juridice sau fizice), individual si succesiv, noi aporturi ale asociatilor, din rezerve etc.

Prima cooptare a unui nou asociat se face cu unanimitatea voturilor asociatilor fondatori, iar valoarea aportului acestuia nu poate depasi numarul mediu de parti sociale pe asociat fondator. Pentru urmatoarele cooptari de noiasociati, adunarea generala a asociatilor poate hotari modificari in prezentul act constitutiv.

In cazul majorarii capitalului social, cheltuielile aferente modificarii revin integral noului (noilor) asociati.

Reducerea capitalului social se hotaraste in adunarea generala a asociatilor pana la limita minima admisa de lege.

Art. 10.Fiecare parte sociala subscrisa si varsata de asociati confera acestora dreptul la cate un vot egal in adunarea generala a asociatilor, dreptul de a alege si de a fi ales in organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, a activului social, la dizolvarea societatii, conform prezentului act constitutiv si dispozitiilor legale.

Asociatii vor participa la beneficii (profit) si pierderi in functie de aportul adus la capitalul social.

CAPITOLUL IV

Excluderea si retragerea din societate

Art. 11.In cazul excluderii sau retragerii unuia dintre asociati din societate, cel in cauza nu are dreptul la o parte proportionala cu valoarea partilor sociale detinute in societate din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acestora.

Excluderea din societate opereaza in cazurile prevazute de lege.

CAPITOLUL V

Conducerea, administrarea si controlul societatii

Art. 12.Societatea va fi condusa de adunarea generala a asociatilor.

Administratorul societatii va avea calitatea de angajat, scop in care se va incheia un contract de munca intre societate si acesta.

Toate actele care angajeaza patrimoniul societatii vor fi semnate de administratorul societatii.

Art. 13.Administrarea societatii si reprezentarea ei in relatiile cu tertele persoane se va face de catre asociatul Popescu Alin, puterile lui fiind nelimitate.

Mandatul administratorului este pe o durata de patru ani de la data constituirii societatii, mandat care poate fi prelungit de Adunarea generala a asociatilor, in mod expres sau tacit.

Administratorul poate fi revocat de adunarea generala a asociatilor ori de cate ori acesta nu-si indeplineste atributiile, ori le indeplineste necorespunzator.

Partile contractante (asociatii) convin ca gestiunea societatii sa fie controlata de asociati si, la nevoie, de un cenzor desemnat de adunarea generala a asociatilor.

CAPITOLUL VI

Participarea la profit si pierderi

Art. 14.Societatea isi va deschide conturi in devize liber convertibile si in lei la bancile autorizate din Romania, conturi asupra carora are drept liber de dispozitie.

Persoanele care vor semna in numele societatii documentele pentru operatiuni bancare vor avea specimene de semnatura la bancile cu care lucreaza societatea.

Evidenta contabila, bilantul si contul de profit si pierderi se vor tine potrivit reglementarilor in vigoare in Romania si statutului societatii.

Evidenta activitatii economico-financiare a societatii se tine in conformitate cu prevederile legislatiei romane in vigoare si cu metodologia stabilita de Ministerul Finantelor.

Administratorul intocmeste anual bugetul de venituri si cheltuieli si se supune spre aprobare Adunarii generale a asociatilor.

Profitul si pierderile vor fi repartizate asociatilor in proportii corespunzatoare cotei de contributie la capitalul social, dupa plata impozitelor si constituirea fondului de rezerva stabilit de adunarea generala a asociatilor pe baza situatiei financiare anuale.

Repartitia si incasarea dividendelor se va face la incheierea exercitiului economico-financiar, dar si pe parcursul anului, in functie de rezultatele financiare ale societatii.

CAPITOLUL VII

Forta de munca

Art.15.Partile contractante convin ca angajarea personalului societatii sa se faca de administratorul societatii, pe baza de contract individual de munca in conditiile legislatiei in materie.

Asociatii convin ca activitatea societatii se poate realiza si prin aportul lor nemijlocit, existand posibilitatea ca ei sa fie salarizati de societate pentru activitatea depusa.

Adunarea generala va decide asupra necesarului de personal anual si asupra nivelului general de salarizare.

Adunarea generala poate hotari acordarea de premii, gratificatii, indemnizatii si alte plati in functie de posibilitatile societatii si de rezultatele individuale ale salariatilor.

CAPITOLUL VIII

Forta majora

Art.16.Prin forta majora se inteleg situatiile survenite dupa incheierea prezentului contract, imprevizibile si insurmontabile, cum ar fi calamitatile naturale, distrugerile de razboi, inundatiile, cutremurele, catastrofele sau alte cazuri similare.

Prin notificarea fortei majore catre cealalta parte, in termen de cinci zile, partea afectata va fi exonerata de raspundere numai in masura si pentru perioada in care executarea obligatiilor sale este dependenta de forta majora invocata.

CAPITOLUL IX

Litigii

Art.17.Eventualele litigii dintre parti (asociati) se vor rezolva pe cale amiabila si, doar in subsidiar, pe cale judiciara.

Litigiile dintre societate si personalul angajat vor fi solutionate conform prevederilor legislatiei in vigoare.

CAPITOLUL X

Dizolvarea si lichidarea societatii

Art. 18.Societatea se dizolva in urmatoarele situatii:

- imposibilitatea realizarii obiectului social;

- incapacitatea de plata;

- incapacitatea, excluderea, retragerea unui asociat, daca nu se poate continua activitatea cu asociat unic. Moartea unui asociat (persoana fizica) nu este cauza de dizolvare a societatii caci activitatea se va continua cu mostenitorii celui decedat, daca acestia vor accepta mostenirea;

- pe baza hotararii adunarii generale a asociatilor;

- in orice alte situatii prevazute de lege.

CAPITOLUL XI

Dispozitii finale

Art.19.Prevederile prezentului contract se completeaza cu dispozitiile legislatiei romane in vigoare.

Cheltuielile efectuate de asociati pentru constituirea societatii vor fi inregistrate in bilantul aferent primului an de activitate.

Partile au convenit ca eventualele modificari ale contractului de societate sa fie materializate sub forma unor acte aditionale cu respectarea pevederilor legale in vigoare.

ASOCIATI:  SEMNATURA:

.........................

Popescu Alin ..........................

Dan Florentina Marina

Redactat in data de 21 iunie 2009

3.Concluzii si propuneri

Intocmirea acestui proiect mi-a oferit posibilitatea reactualizarii si aprofundarii unor cunostinte, notiuni pe care le-am dobandit pe parcursul anilor de studii, dar si sa-mi imbogatesc cunostintele in acest domeniu.

Utilizare mai multor surse de informare mi-au oferit posibilitatea de a 'invat' sa caut, sa ma informez, sa stiu ce caut, unde caut sis a selectez ce imi este de folos sis a ma exprim in consecinta. Pe lang notiunile teoretice exprimate, partea practica o fost ceea care mi-a aprofundat cunostintele specifice intocmirii documentatiei pentru infintarea unei societati comerciale, am luat contact direct cu sediul, aplicand pe o firma de exercitiu. Am imbinat asfel notiuni teoretice cu aplicatii practice ceea ce mi-a fost de un adevarat folos.

De asemenea mi-am imbogatit cunostiintele privind redactarea unui document, privind intocmirea si redactarea diferitelor tipuri de contracte comerciale.

Tot odata intocmirea acestei lucrari a fost pentru mine o buna oportunitate de a invata cum sa prezint, sa sustin un examen de oral o prezentare practica.

Concluzionand pregatirea mea profesionala trebuie sa continuie atat in cazul in care voi allege sa ma incadrez intr-o unitate economica sau dak doresc sa-mi continuu studiile de specialitate.


Document Info


Accesari: 17413
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )