Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Principalele categorii de parteneri prezenti in cadrul pietei

comert


Principalele categorii de parteneri prezenti in cadrul pietei

Analiza pietei, dar mai ales previziunea principalilor parametri ai acesteia sunt conditionate de cunoasterea partenerilor prezenti in cadrul pietei. Acestia formeaza asa zisul “ansamblu al publicului” compus din indivizi sau agenti economici a caror comportare si atitudine influenteaza evol 313c28d utia activitatii care se desfasoara in cadrul pietei.Principalii parteneri prezenti in cadrul pietei sunt[1]:

consumatorii sau utilizatorii finali;

cumparatorii;

distribuitorii;

prescriptorii si consilierii;

concurentii;

furnizorii.

Consumatorii sau utilizatorii finali constituie segmentul cel mai important din cadrul pietei, ei fiind de fapt cei carora le sunt destinate bunurile si serviciile. Ei sunt reprezentati de indivizi, familii, agenti economici etc. in functie de tipul produselor destinate consumului (consum individual, familial, productiv). Consumatorii sau utilizatorii finali pot fi actuali, efectivi sau potentiali, de comportamentul lor depinzand evolutia vanzarilor la firmele care au ca obiect comertul interior.

Trebuie precizat faptul ca nu in toate cazurile consumatorii sau utilizatorii finali sunt cei care decid ce anume trebuie cumparat, ei avand in acest caz un rol secundar. De exemplu, in cazul produselor farmaceutice, cei care decid ce anume trebuie cumparat si utilizat sunt medicii, in cazul alimentatiei si imbracamintei pentru copii, parintii sunt aceia care decid ce se va cumpara, etc.

Cumparatorii reprezinta o a doua categorie de parteneri prezenti in cadrul pietei, ei constituind o categorie separata sau aparte de consumatorii sau utilizatorii finali, datorita rupturii care poate sa apara intre consumatorul final si actul de cumparare a produsului sau serviciului necesar consumului. Este cazul parintilor care efectueaza cumparaturi pentru copii (imbracaminte, incaltaminte, hrana etc.), a reprezentantilor intreprinderilor, cumpararea de cadouri pentru a fi oferite cu diferite ocazii, etc.

Distribuitorii reprezinta  o alta categorie distincta de parteneri prezenti in cadrul pietei, prezanta lor in acest cadru fiind dictata de faptul ca intreprinderile producatoare isi vand direct produsele catre consumatori in putine cazuri, de cele mai multe ori ele apeland la intermediari pentru distributia produselor.

Distribuitorii pot fi reprezentati de curtieri sau mijlocitori, angrosisti, detailisti, etc.

Prescriptorii si consilierii sunt prezenti ca parteneri in cadrul pietei datorita faptului ca intermediarii distribuitori nu pot sa-si indeplineasca rolul de consiliere fata de cumparatori si consumatori. Date fiind multiplele activitati pe care intermediarii le au de ineplinit in ceea ce priveste volumul, structura si gestiunea trenzactiilor comerciale, ei neglijeaza aspectul de consiliere a cumparatorilor ,fapt ce a dus la aparitia in cadrul pietei a unor prescriptori si consilieri. Acestia sunt reprezentati de firme specializate pe actiuni de consultanta in domeniul comercial in vederea orientarii cumparatorilor, a fundamentarii deciziei de cumparare. Exemple de domenii in care ar putea actiona astfel de firme ar fi piata auto, piata obiectelor pentru decoratiuni interioare, piata materialelor de constructii etc.

Concurentii reprezinta o categorie de parteneri care sunt specifici economiei de piata, economie care se caracterizeaza printr-o concurenta intre intreprinzatori ca ofertanti de bunuri si servicii. Cu mici exceptii, cand poate exista pentru anumite produse o piata monopolista, in rest exista un numar mai mare sau mai mic de concurenti ca parteneri in cadrul pietei.

Furnizorii, dupa cum si numele ne indica, sunt parteneri care au misiunea de a procura diverse materiale sau servicii ce vor servi la asigurarea fluxului complex al fiecarui produs prezent pe piata. Un astfel de furnizor il poate constitui intreprinderile producatoare pentru firmele de comert, sau producatorii agricoli pentru firmele producatoare si comerciale de produse alimentare.

Cunoasterea partenerilor prezenti in cadrul pietei ofera un cadru adecvat si riguros de functionare a acesteia, de asigurare a unui management eficient atat pentru firmele prezente pe piata cat si pentru beneficiarii activitatii comerciale – consumatorii.Op.cit.p.154-158


Document Info


Accesari: 19202
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )