Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Vamuirea marfurilor de import

comert
Vamuirea marfurilor de import

Pentru prezentarea acestei teme, sa presupunem ca o firma româneasca de transport international, S.C ALPHA S.R.L. a încheiat un contract cu firma Delamode Romania S.R.L., (care este o casa de expeditii interne si internationale) privind efectuarea unui transport din Germania de materiale utilizate în industria tipografica, de la firma Du Pont de Nemours (Deutschland) Gmbh din Bad Homburg catre firma Brenntag Romania S.R.L.soferul s-a prezentat la încarcare si a preluat marfa, livrarea efectuându-se în conditia d 232b11c e livrare FCA Dreieich în conformitate cu INCOTERMS 2000.

Clauza FCA (Free Carrier.Franco transportator loc convenit) presupune ca transferul cheltuielilor sa se faca de la vânzator la cumparator în acelasi loc cu transferul riscurilor, adica în momentul livrarii marfurilor transportatorului sau tranzitarului desemnat de cumparator în locul convenit de parti. Vânzatorul nu îsi asuma nici riscurile, nici cheltuielile pentru transportul principal.

Pentru operatiunea de vamuire la import, soferul va prezenta urmatoarele documente:

1. Factura comerciala externa

În vederea transferarii dreptului de proprietate de la vânzator la cumparator partenerul trebuie sa întocmeasca factura externa. Acest înscris întocmit de catre exportator sintetizeaza toate clauzele esentiale ale contractului.

Un astfel de document primar poate cuprinde urmatoarele elemente:

numele si adresa vânzatorului, precum si date de identificare a acestuia (forma juridica, tipul de activitate, numere de telefon, fax, adresa, numarul de înmatriculare la Registrul Comertului);

numele si adresa cumparatorului;

data si numarul facturii;

denumirea comerciala a marfii;

natura si pretul ambalajului;

pretul transportului;

prima si tipul de asigurare;

jurisdictia competenta în caz de litigii;

valoarea tranzactiei, precizându-se pretul unitar pe articole si valoarea totala;

mijloacele si modalitatile de plata;

modul de ambalare si numarul de colete etc..

Pe lânga functia de mijlocire a transferului de proprietate de la vânzator la cumparator factura externa:

arata faptul ca marfa a fost vânduta, precizând marfurile din punct de vedere a denumirii sortimentului calitatii, precum si valoarea tranzactiei (pret unitar, valoarea totala a marfurilor);

serveste la încasarea contravalorii marfii, facând parte din setul de documente obligatorii solicitate de banca pentru a proceda la plata exportului;

este utilizata la efectuarea formalitatilor vamale fiind documentul primar de evidenta, identificare si evaluarea marfurilor în vama.

2.Certificatul de origine sau certificatul EUR

Acest document solicitat în derularea operatiunilor de vamuire este emis de catre Camera de Comert si Industrie din tara exportatoare. În tranzactiile internationale certificatul de origine confirma natura, cantitatea, valoarea marfurilor livrate, ca si locul de fabricare si include o declaratie precizând tara de origine a bunurilor respective.

Acest document are urmatoarele functii:

Permite obtinerea unor formalitati vamale de catre importator.

Astfel, în cazul în care între tarile partenere exista acorduri ce prevad taxe preferentiale, importatorul va trebui sa dovedeasca cu certificat de origine, dreptul sau la o taxa vamala mai redusa sau la o scutire de taxa vamala.

Asigura respectarea masurilor de politica comerciala din tara importatoare.

Astfel, tarile care practica licente si contingente liberale doresc sa se asigure ca marfurile provin din tara, beneficiaza de contingent si ca acestea se încadreaza valoric în marimea lui.

Asigura protejarea unor drepturi de proprietate intelectuala, cum ar fi, de exemplu, denumirea de origine.

Certificatul EUR este valabil pentru toate tarile din Europa si, în baza acordurilor existente scuteste de plata unor taxe vamale sau aduce avantajul reducerii acestor taxe în schimburile dintre tarile europene. Contine greutatea si felul marfii, cantitatea, numarul facturii, numele exportatorului si al importatorului.

3.Certificatul de calitate

În ceea ce priveste respectarea calitatii, de regula, în comertul international, se solicita un certificat de calitate care face parte din setul de documente depus la banca de exportator în vederea încasarii contravalorii exporturilor. Certificatul de calitate este un document eliberat de producatorul marfurilor exportate, el putând fi atestat de o institutie specializata de control a calitatii.

Continutul certificatului trebuie sa corespunda întocmai cu prevederile din contract privind calitatea marfii pentru ca exportul sa poata încasa plata de la banca.

4.Documentul de transport

În cazul contractului de fata, datorita faptului ca marfa este transportata cu ajutorul camionului, documentul de transport ia forma scrisorii de trasura tip.
Acest document trebuie sa contina obligatoriu urmatoarele mentiuni:

Numele expeditorului;

Numele si adresa destinatarului;

Denumirea marfii si greutatea acesteia;

Felul ambalajului si numarul coletelor (daca este cazul);

Numarul autovehiculului si felul acestuia;

Numele si adresa completa a expeditorului, semnatura acestuia;

Locul si data întocmirii scrisorii de trasura.

5.Documentele care atesta calitatea, cantitatea si originea marfurilor : (în cazul de fata nefiind necesare)

Certificatul fito - sanitar

Certificatul sanitar - veterinar

6. Specificatia marfii

Contine descrierea marfii exportate, numarul coletelor, felul marfii, greutatea bruta/neta etc.

7. Carnetul TIR

Va cuprinde descrierea marfii (felul marfii, greutate, nr. colete), loc de încarcare/descarcare, destinatie, numar factura. La fiecare punct de frontiera se rupe de catre organele vamale câte o fila din acest carnet care sa ateste tranzitul prin acel punct vamal. Penultimul volet ramâne la ultimul punct de vamuire, iar ultima fila din carnet (completata) ramâne la sofer si se va preda companiei de transport careia îi apartine.

Pentru intrarea în deplina posesie a marfii importate este necesara efectuarea formalitatilor vamale de import. Procedura vamala cuprinde urmatoarele etape:

Pregatirea marfii pentru vamuire, adica prezentarea acesteia la serviciul vamal competent (de exemplu, la Vama Bucuresti - Gara de Nord, pentru ca marfa sa fie supusa verificarii);

Întocmirea unei declaratii detaliate privind marfa aflata în vama (Declaratia Vamala de import );

Stabilirea regimului vamal la care este supusa marfa, în baza caruia se stabilesc taxele ce urmeaza a fi platite si controalele ce vor fi efectuate;

Efectuarea controlului (daca este cazul) si plata efectiva a taxelor, astfel încât marfa sa fie declarata libera de vama.

Declaratia vamala este documentul scris, întocmit de detinatorul marfii sau de un reprezentant al acestuia prin care se prezinta elementele necesare vamuirii.

Declaratia se întocmeste pe formulare tip si cuprinde o descriere detaliata a operatiunii:

parteneri:

exportator - Du Pont de Nemours (Deutschland) Gmbh

impotator - Brenntag Romania S.R.L.

marfa: Flexographic Printing Plates;

valoare factura: 3254,79 EUR;

conditia de livrare: FCA Dreieich;

termenul de livrare;

conditii de plata: acreditiv documentar.

Declaratia vamala este documentul prin care declarantul:

a)      solicita un regim vamal pentru marfa prezentata (export, import, reexport);b)      se angajeaza sa-si îndeplineasca obligatiile ce-i revin potrivit regimului vamal (plata taxelor vamale aferente marfii)

c)      furnizeaza informatiile necesare pentru stabilirea obligatiilor fiscale, asigurarea urmaririi curente a operatiunilor de comert exterior, precum si pentru scopuri statistice.

În cazul în care întocmirea si depunerea ei nu se face de catre agentul economic, ci de catre o persoana juridica specializata (comisionarul în vama). Cum se întâmpla în cazul nostru, rolul acestuia este de a îndeplini în numele si pe contul agentului economic declararea în detaliu a marfurilor, prin depunerea la autoritatile vamale a declaratiei scrise privind importul, exportul, tranzitul, depozitarea si alte operatiuni de vamuire, prezentarea marfurilor declarate la controlul vamal si achitarea la vama a drepturilor cuvenite bugetului de stat.

Cel care solicita vamuirea, agentul economic sau comisionarul în vama trebuie sa depuna la organele vamale si o serie de alte documente:

factura comerciala externa, factura consulara sau factura vamala;

licenta de import (sau de export daca este cazul);

documente de transport (documentele de transport international sunt: conosamentul, CMR, frahtul, feroviar - CIM, frahtul aerian);

o serie de certificate (de origine, de preferinta vamala etc.);

o serie de documente ale agentului economic (certificat de înmatriculare, cod fiscal).

În România, valoare în vama se determina, pornind de la aplicarea articolului III al GATT, pe baza pretului de import format din pretul extern în valuta conform facturii externe.

La pretul de mai sus se adauga:

cheltuieli de transport pe parcurs extern pentru marfurile importate;

cheltuieli de încarcare, descarcare si de manipulare conexe transportului marfurilor importante, achitate pe parcurs extern;

costul asigurarii precum si orice alte cheltuieli pe parcurs extern.

În acest fel, pretul extern devine un pret franco - frontiera româna care urmeaza sa fie transformat în lei la cursul de schimb calculat si comunicat de BNR.

stiind ca pretul din factura comerciala externa emisa de partenerul german este de 3254,79 EUR, cursul de schimb leu - Euro la data de 08.01.2003 a fost de 33000 lei/USD, Brenntag Romania S.R.L.a achitat catre vama pentru obtinerea liberului de vama:

VV = (3254,79+900) x 33000 lei/EUR

= 137108070 lei

CV = VV x 0,5%

= 4154,79 x 33000 lei/EUR x 0,5% = 685540,35 lei

unde:

VV - valoarea în vama;

CV - comision vamal.

TVA = 19% x (VV + CV)

= 19% x (137 108 070+685540,35)

= 26180785,97

Pentru CV + TVA = 685540,35 + 26180785,97 = 26866326,32lei suma achitata pentru obtinerea liberului de vama

Dupa depunerea declaratiei vamale si a celorlalte documente, serviciul vamal procedeaza la validarea declaratiei vamale. În acest sens, au loc urmatoarele activitati:

controlul documentelor, adica confruntarea datelor din declaratie cu cele din documentele anexate (mijlocul de transport, valoarea în vama, încadrarea tarifara etc.);

controlul fizic al marfurilor, verificându-se natura marfurilor, cantitatea prezentata fata de cea declarata;

verificarea calculului drepturilor si impozitelor.

Dupa control si verificari are loc achitarea drepturilor si taxelor vamale, iar serviciul vamal aplica semnatura si stampila pe declaratia vamala, act ce confirma validarea acesteia.

Din acel moment titularul poate sa dispuna de marfurile ce au facut obiectul declaratiei vamale, respectiv, marfurile sunt libere de vama.

Document Info


Accesari: 7460
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )