Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CONTABILITATEA CAPITALURILOR

Contabilitate


CONTABILITATEA CAPITALURILOR

CONCEPTE DE BAZA



Capital social, capital propriu, capital strain, capital permanent, subventii, provizioane pentru riscuri si cheltuieli, actiuni, obligatiuni, prime legate de capital, rezerve, rezerve din reevaluare, rezultatul exercitiului, rezultatul reportat.

OBIECTIVE

a) Definirea si explicarea conceptelor mentionate mai sus;

b) Inregistrarea tranzactiilor care implica modificari ale capitalurilor unitatii si explicarea implicatiilor pe care le genereaza asemenea tranzactii;

c) prezentarea diferitelor modalitati de finantare a unei societati.

RECOMANDARI

PRIVIND STUDIUL

Pentru o buna intelegere a textului propus in acest modul se recomanda analizarea sa in ordinea prezentata, concomitent cu rezolvarea unor studii de caz absolut necesare datorita pragmatismului accentuat al contabilitatii.

REZULTATE ASTEPTATE

a) Intelegerea rolului capitalurilor in cadrul unitatii, a implicatiilor pe care o anumita structura a acestora le poate avea asupra echilibrului financiar;

b) Contabilizarea corecta a tranzactiilor de constituire, majorare sau diminuare a capitalurilor unitatii, in conditii diferite;

c) intelegerea din punct de vedere contabil a notiunilor de rezultat al exercitiului si rezultat reportat;

UNITATEA 1. Contabilitatea capitalului social, a primelor legate de capital si a rezervelor

OBIECTIVE

a) Definirea notiunilor de capital social, prime legate de capital si rezerve; stabilirea locului si rolului pe care-l ocupa din punct de vedere contabil aceste notiuni;

b) Contabilizarea tranzactiilor care afecteaza capitalurile mai sus mentionate;

NOTIUNI CHEIE

actiuni, capital social subscris (varsat si nevarsat), capital propriu, capital permanent, prime de emisiune, de aport, de fuziune si de conversie a obligatiunilor in actiuni, rezerve legale, statutare si alte rezerve, valoare nominala, valoare matematica si valoare de piata,

CONTINUTUL UNITATII

Notiuni generale privind capitalurile

In sensul cel mai larg capitalul "Este unul din factorii de productie care poate fi definit ca o <<bogatie folosita pentru productie>>."[1]

Notiunea de capital are cel putin trei acceptiuni principale:

1. O acceptiune economica potrivit careia capitalul este o categorie economica care exprima 939b16j totalitatea resurselor materiale, acumulate si reproductibile, care prin asociere cu ceilalti factori de productie, participa la realizarea de noi bunuri economice, in scopul obtinerii unui profit. In aceasta calitate mai este cunoscut si prin denumirile formale pe care le imbraca de: capital real, capital tehnic sau fizic, bunuri investitionale, bunuri capital, bunuri instrumentale, capital echipament. Dupa modul in care diferitele componente ale capitalului real participa la productie, se consuma si se inlocuiesc, acesta se intalneste in practica curenta sub una din formele: capital fix si capital circulant sau capital fix, variabil si regulat.

2. O acceptiune financiara potrivit careia capitalul este resursa care, cu timpul produce avantaje (profit). Este in relatie pozitiva cu investirea si negativa cu consumul.

3. O acceptiune juridica potrivit careia capitalul este un drept, o relatie intre individ sau grup de indivizi si ansamblul de bunuri cuprinzand: bani, masini, echipamente, cladiri, materii prime si materiale, pamant, hartii de valoare, creante, deci total active.

Corelat cu aceasta ultima acceptiune "din punt de vedere financiar - contabil capitalurile detinute de asociati sau actionari (agenti economici) reprezinta componente ale pasivului patrimonial destinat a finanta de o maniera durabila activul patrimonial. Pe considerentul ca ele se afla la dispozitia agentilor economici pe o perioada mai mare de timp, de regula mai mare de un an, ele poarta denumirea de capitaluri permanente."[2]

In viziunea cadrului conceptual contabil IASC, de o atentie deosebita se bucura componenta "capitalul propriu" care "reprezinta dreptul actionarilor (interesul rezidual) in activele intreprinderii, dupa deducerea tuturor datoriilor acesteia".

Privite intr-o acceptiune mai larga, capitalurile reprezinta expresia valorica a aporturilor asociatilor la constituirea patrimoniului (pozitiei financiare) societatii comerciale.

Privite din punct de vedere structural, capitalurile permanente cuprind:

capitalurile proprii, reprezentate de capitalul subscris si cel varsat, in cazul societatilor comerciale; patrimoniul regiei si cel public, in cazul regiilor; primele legate de capital; rezervele din reevaluare; rezerve; rezultatul reportat; rezultatul exercitiului;

provizioanele pentru riscuri si cheltuieli care reprezinta o sursa de finantare proprie rezultata din aplicabilitatea prudentei in contabilitate

capitalurile straine, reprezentate de: imprumuturi de obligatiuni; credite bancare pe termen lung; datorii ce privesc imobilizarile financiare; alte imprumuturi si datorii asimilate si dobanzile aferente imprumuturilor si datoriilor asimilate, toate cu un termen de exigibilitate mai mare de un an.

O categorie aparte in cadrul capitalurilor intreprinderii o reprezinta subventiile pentru investitii care datorita particularitatilor acestei surse de finantare este incadrata in bilant in categoria Veniturilor in avans, punandu-se in evidenta, mai explicit, aplicarea principiului independentei exercitiilor financiare si in domeniul surselor de finantare a intreprinderilor.

Contabilitatea capitalului social

Capitalul social este o componenta a capitalurilor proprii care exprima valoarea totala a aporturilor subscrise de actionari sau asociati la constituirea societatii comerciale. El mai cuprinde sumele afectate definitiv functionarii societatii comerciale in regimul juridic al capitatului social. Astfel, capitalul social este egal cu valoarea nominala totala a actiunilor sau a partilor sociale, respectiv cu valoarea aportului. In numerar sau in natura, a altor elemente de capitaluri proprii incorporate in capitalul social sau a altor operatiuni care conduc la modificarea acestuia.

Capitalul social subscris si varsat se inregistreaza distinct in contabilitate, pe baza actelor de constituire a persoanei juridice si a documentelor justificative privind varsamintele de capital. In cazul regiilor autonome capitalul social este substituit de patrimoniul propriu al regiei si/sau public al statului.

Contabilitatea analitica se tine pe actionari sau asociati, cuprinzand numarul si valoarea nominala a actiunilor sau partilor sociale subscrise si varsate, cu ajutorul Registrului actionarilor (asociatilor). In cazul societatilor comerciale cotate pe pietele de capital Registrul actionarilor se tine de catre firme specializate denumite Societati de registru care actualizeaza "continuu" structura actionariatului in functie de tranzactiile actiunilor de pe piata de capital.

Capitalul social, in functie de situatia in care se afla, atat in contabilitatea curenta cat si in situatiile financiare (bilant) se prezinta sub doua forme si anume: 1. Capital subscris nevarsat si 2. Capital subscris varsat.

Actiunile unei societati comerciale se pot evalua la:

Valoarea nominala - determinata ca raport intre marimea capitalului social si numarul de actiuni emise;

Valoarea contabila (matematica) - calculata ca raport intre activul net contabil (ANC) si numarul de actiuni.

ANC = Activ total - Datorii = Capitaluri proprii

Din capitalurile proprii mai pot fi scazute, daca exista, asa-numitele active fictive, adica activele care nu au valoare economica (ex. cheltuielile de constituire).

Valoarea de emisiune - pretul la care se vand pe piata primara a titlurilor actiunile emise;

Cursul bursier - pretul la care se tranzactioneaza pe piata secundara titlurile. Este o valoare de piata. In cazul in care titlurile nu sunt tranzactionabile, atunci, in vederea vanzarii, acestea se evaluaza la o valoare stabilita in urma unei evaluari.

Potrivit Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile ulterioare, in Romania pot functiona cinci forme juridice de societati comerciale ale caror caracteristici principale sunt sintetizate in tabelul urmator:

Tip de societate

Societati in nume colectiv S.N.C.

Societati in comandita

Societati pe actiuni S.A:

Societati cu raspundere limitata S.R.L.

Simpla S.C.S.

Pe actiuni S.C.A.

Marimea minima a capitalului social

25.000.000 lei

25.000.000 lei

2.000.000 lei

Capitalul este divizat in:

parti sociale

parti sociale

actiuni

actiuni

parti sociale

Valoarea nominala minima a uei ac-tiuni/parti sociale

1.000 lei

1.000 lei

100.000 lei

Numar de proprietari

minim 5

minim 5

maxim 50

Responsabilitatea proprietarilor

nelimitata si solidara

Nelimitata si solidara a tuturor asociatilor comanditati; coman-ditarii sunt obligati numai pana la concurenta aportului lor

Sunt obligati numai la plata actiunilor lor

Sunt obligati numai pana la concurenta aportului lor

 

Sursa: Pantea I. P., Bodea Gh., Contabilitatea romaneasca armonizata cu Directivele Contabile Europene, Editura Intelcredo, Deva, 2003, pag. 31.

Pentru reflectarea in contabilitate a operatiunilor legate de capitalul social, Planul de conturi general cuprins in OMFP 306/2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele economice europene a prevazut in clasa I - a de conturi, contul 101 "Capital", in cadrul caruia in functie de forma juridica a societatii comerciale sunt functionale urmatoarele conturi:

1011 "Capital subscris nevarsat"

1012 "Capital subscris varsat";

1015 "Patrimoniul regiei";

1016 "Patrimoniul public".

Toate conturile mentionate sunt conturi de pasiv, functionand dupa reguli specifice acestora.

Majorarea capitalului social se poate face prin:

a) emisiunea de noi actiuni sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor aporturi in numerar si/sau in natura;

b) incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori a compensarii prin creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.

Capitalul social poate fi redus prin:

a) micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;

b) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;

c) dobandirea propriilor actiuni, urmata de anularea lor.

Motivele de reducere a capitalului social pot fi: acoperirea pierderilor, existenta unui capital prea mare raportat la nevoile existente ceea ce duce la utilizarea ineficienta a unor resurse si, deci, la un randament scazut al actiunilor, retragerea din societate a unui asociat prin anularea actiunilor/partilor sociale detinute, etc.

Reducerea capitalului social poate fi facuta numai dupa trecerea a doua luni din ziua in care hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

Cand societatea a emis obligatiuni, nu va putea proceda la reducerea capitalului social prin restituiri facute actionarilor din sumele rambursate in contul actiunilor, decat in proportie cu valoarea obligatiunilor rambursate.

Contabilitatea primelor legate de capital

Primele legate de capital apar in cazul majorarii capitalului social al intreprinderii prin noi aporturi in natura si/sau in numerar, ulterior infiintarii societatii. Prin acestea se asigura conditii de egalitate intre vechii actionari si noii actionari. Noii actionari trebuie sa "plateasca" pentru a intra intr-o societate deja infiintata, societate care este mai puternica decat in momentul initial, cand, pentru a deveni actionar, ar fi trebuit sa plateasca doar valoarea nominala pentru o actiune. Acum insa, pentru a obtine o actiune a societatii, noul actionar va trebui sa aduca un aport mai mare decat valoarea nominala, diferenta fiind considerata prima legata de capital.

Structura primelor legate de capital este:

Prima de emisiune, apare in cazul majorarii capitalului social prin noi aporturi in numerar si se stabileste ca diferenta intre valoarea de emisiune a noilor actiuni sau parti sociale (mai mare) si valoarea nominala (mai mica) a acestora;

Prima de fuziune apare in cazul majorarii capitalului social in urma unei fuziuni prin absorbtie si se calculeaza ca diferenta intre valoarea neta de aport a societatii absorbite si suma cu care a crescut capitalul social al societatii absorbante. Mentionam ca in cazul fuziunii creare, nu apare prima de fuziune;

Prima de aport, apare in cazul aporturilor noi in natura si se determina ca diferenta intre valoarea bunurilor aduse ca aport in natura de actionari sau asociati si suma cu care a crescut capitalul social (valoarea nominala totala a actiunilor emise in schimbul acestui aport);

Prima de conversie a obligatiunilor in actiuni poate sa apara atunci cand, conform prospectului de emisiune, obligatiunile emise se convertesc in actiuni. Prima de conversie se determina ca diferenta intre valoarea nominala a obligatiunilor convertite in actiuni si valoarea nominala a actiunilor emise in schimbul acestor obligatiuni.

In contabilitate primele legate de capital sunt reflectate cu ajutorul contului sintetic 104 "Prime legate de capital", cont de pasiv, detaliat pe conturi sintetice de gradul II, conform structurii de mai sus, astfel:

"Prime de emisiune"

1042 "Prime de fuziune"

1043 "Prime de aport"

1044 "Prime de conversie a obligatiunilor in actiuni

Indiferent de felul sau natura primelor aparute in contabilitatea societatilor comerciale, ele pot fi utilizate astfel: incorporarea in capitalul social, la rezerve si pentru acoperirea cheltuielilor cu emisiunea si vanzarea noilor actiuni.

Contabilitatea rezervelor

Rezervele sunt considerate surse asimilate celor proprii, deci forma de manifestare a capitalurilor proprii, reprezentand beneficii capitalizate, insa spre deosebire de acestea, nu sunt generatoare de dividende.

Structura rezervelor pe care o intreprindere le poate constitui este:

a)      Rezervele legale - conform Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, rezervele legale se formeaza prin aplicarea in fiecare an a unei cote de 5% asupra profitului brut din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana cand acestea vor atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat.

b)      Rezerve pentru actiuni proprii. Actiunile proprii pot fi dobandite de catre o societate pe actiuni numai in baza hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor, in procent de maxim 10% din capitalul social. Plata actiunilor dobandite se poate face numai din beneficiile distribuibile si din rezervele societatii, cu exceptia rezervelor legale, inscrise in ultimul bilant intocmit de societatea in cauza.

Daca actiunile proprii dobandite de catre societatea pe actiuni se inscriu in activul bilantului, se trece, in pasiv, o rezerva indisponibila de aceeasi marime care va fi mentinuta pana la anularea sau cesionarea acestor actiuni.

c)      Rezerve statutare sau contractuale. Constituirea acestor rezerve se face din profitul net, daca sunt prevazute in actul constitutiv al societatii comerciale si daca adunarea generala a actionarilor sau asociatilor decide aceasta.

d)      Alte rezerve. Societatile comerciale pot constitui alte rezerve din profitul net, primele legate de capital, din profitul reportat , din diferentele de curs valutar care apar cu ocazia constituirii capitalului prin aporturi evaluate in valuta, etc.

Dupa modul de constituire si utilizare rezervele sunt reflectate in contabilitate cu ajutorul contului de pasiv 106 "Rezerve", structurandu-se astfel:

1061 "Rezerve legale"

1062 "Rezerve pentru actiuni proprii"

1063 "Rezerve statutare sau contractuale"

1068 "Alte rezerve"

Rezervele, pot fi utilizate pentru:

a)      acoperirea pierderilor din exercitiul curent sau precedente;

b)      incorporarea in capitalul social (cu exceptia rezervelor legale).

Contabilitatea rezervelor din reevaluare

In cazul in care, ulterior recunoasterii initiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinata pe baza reevaluarii activului respectiv, valoarea rezultata din reevaluare va fi atribuita activului, in locul costului de achizitie/costului de productie sau al oricarei alte valori atribuite inainte acelui activ. In astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului avand in vedere valoarea acestuia, determinata in urma reevaluarii. Diferenta dintre valoarea atribuita in urma reevaluarii si valoarea neta contabila se numeste diferenta din reevaluare si se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului de pasiv 105 "Rezerve din reevaluare"

Tratamentul contabil actual al diferentelor din reevaluare este:

a)      Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza ca o crestere a rezervei din reevaluare din cadrul capitalurilor proprii, daca nu a existat o descrestere anterioara recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ sau ca un alt venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.

b)      Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, atunci aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, daca din in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare din cadrul capitalurilor proprii, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.

Ilustram in continuare cele spuse mai sus prin urmatoarele exemple:

1. Se constituie o societate comerciala cu raspundere limitata (SRL) al carei capital social subscris este de 200.000.000 lei (impartit in 200 de parti sociale fiecare avand valoare nominala de 1.000.000 lei). La infiintare (inmatricularea la Registrul Comertului) se varsa in numerar prin depunere in conturi bancare contravaloarea a 150 de parti sociale si se aporteaza in natura o cladire evaluata la 50.000.000 lei pentru care se atribuie aportorului 50 de parti sociale.

Inregistrarea subscrierii capitalului social

Inregistrarea aporturilor efective, inainte de inmatricularea societatii la Registrul Comertului

Regularizarea conturilor de capitaluri

2. Adunarea generala extraordinara a actionarilor hotaraste majorarea capitalului social prin emisiunea unui nou pachet de 20.000 de actiuni avand valoarea nominala de 10.000 lei/actiune care se vand la valoarea de emisiune de 13.000 lei/actiune cu incasare in contul bancar. Ulterior, prima de emisiune se incorporeaza la rezerve.

Inregistrarea subscrierii noilor actiuni (prima de emisiune/actiune = 13.000 lei - 10.000 lei)

Incasarea contravalorii actiunilor emise

Regularizarea conturilor de capitaluri

Incorporarea la alte rezerve a primei de emisiune

3. O societate comerciala pe actiuni (SA) prezinta la 31.12.N-1 urmatoarea situatie (extras) in conturile:

sold creditor

1063 "Rezerve statutare ........100.000.000 lei

1068 "Alte rezerve" .......... 70.000.000 lei

117 "Rezultatul reportat" .... ... 30.000.000 lei

Adunarea generala extraordinara a actionarilor din 15.03.N hotaraste incorporarea rezervelor, rezultatului reportat si primelor de emisiune in capitalul social in limita soldurilor conturilor respective din balanta de verificare intocmita la 31.12.N-1, liberand in acest scop 20.000 de actiuni cu valoare nominala de 10.000 lei/actiune, distribuibile actionarilor existenti proportional cu numarul actiunilor detinute de acestia anterior.

Inregistrarea actiunilor noi liberate prin incorporarea rezervelor, beneficiilor (profiturilor) reportate si a primelor de emisiune in capitalul social

Se majoreaza capitalul social al unei intreprinderi prin emisiunea unui pachet de actiuni cu valoarea nominala totala de 35.000.000 lei. Aportul primit de societate in schimbul acestor actiuni este reprezentat de 1.000 Euro. Cursul valutar la data subscrierii capitalului in valuta este de 37.000 lei/Euro iar cel de la data varsarii capitalului in contul bancar al societatii este de 38.000 lei/Euro.

Subscrierea capitalului (prima de emisiune totala = valoarea de aport - valoarea nominala totala

= 37.000.000 - 35.000.000 = 2.000.000 lei)

Incasarea contravalorii actiunilor emise

Regularizarea conturilor de capitaluri

5. Societatea A are un capital social, varsat in totalitate, divizat in 10.000 actiuni cu valoarea nominala de 10.000 lei. Se hotaraste majorarea capitalului social printr-un aport reprezentat de un utilaj evaluat la 16.000.000 lei. Suma capitalurilor proprii este de 160.000.000 lei reprezentate, pe langa capitalul social, de rezervele constituite de societate in suma de 60.000.000 lei. Totodata, societatea a platit in numerar suma de 500.000 lei, reprezentand cheltuieli cu emiiunea noilor actiuni. Din prima de aport incasata se acopera cheltuielile cu emisiunea noilor actiuni, iar din suma ce a ramas, 60% se incorporeaza, ulterior, la alte rezerve, iar restul se capitalizeaza.

- Valoarea nominala (VN) a noilor actiuni este egala cu cea a actiunilor existente: 10.000 lei;

- Valoarea contabila a utilajului este valoarea de aport (Vaport), adica 16.000.000 lei;

- Pentru a se stabili numarul de actiuni noi care se vor emite, se va determina valoarea contabila sau matematica a unei actiuni (Vc):

lei/actiune

Astfel, numarul actiunilor care se emit (Ne):

actiuni

- Prima de aport = Vaport - VN x Ne = 16.000.000 - 10.000.000 = 6.000.000 lei.

Subscrierea capitalului

Inregistrarea si plata in numerar a cheltuielilor cu emisiunea noilor actiuni

Varsarea capitalului subscris

Regularizarea conturilor de capitaluri

Acoperirea cheltuielilor de emisiune a actiunilor din prima de aport

Incorporarea primei de aport ramase neutilizate la rezerve si in capitalul social

6. Se majoreaza capitalul social prin conversia in actiuni a unor obligatiuni in valoare de 9.000.000 lei. In schimbul acestor obligatiuni, societatea emite 5.000 actiuni, valoarea nominala totala de 7.000.000 lei.

- Varianta I

Conversia obligatiunilor in actiuni

- Varianta a II-a

Subscrierea de actiuni la valoarea de emisiune

Conversia obligatiunilor in actiuni

Regularizarea conturilor de capitaluri

7. Se inregistreaza in contabilitate urmatoarele operatiuni:

a) se constituie rezerve legale in suma de 1.000.000 lei;

b) se constituie rezerve statutare in suma de 500.000 lei;

c) Se incorporeaza in capitalul social rezerve statutare in suma de 600.000 lei;

d) Se utilizeaza rezerve statutare pentru acoperirea unei pierderi din anul incheiat in suma de 700.000 lei si a unei pierderi reportate din anii precedenti in suma de 300.000 lei

a) Constituirea rezervelor legale[4]

b) Constituirea rezervelor statutare[5]

c) Incorporarea in capitalul social a unor rezerve statutare

d) Utilizarea rezervelor statutare pentru acoperirea unei pierderi din anul incheiat si a unor pierderi reportate din anii precedenti

UNITATEA 2. Contabilitatea rezultatului exercitiului

OBIECTIVE

a) Definirea notiunilor de rezultat al exercitiului curent si de rezultat reportat;

b) Contabilizarea operatiilor privind rezultatul exercitiului curent si rezultatul reportat.

NOTIUNI CHEIE

Rezultatul exercitiului curent, rezultatul reportat, profit, pierdere, repartizarea profitului, acoperirea pierderilor

CONTINUTUL UNITATII

Contabilitatea rezultatului exercitiului curent

Din punct de vedere contabil rezultatul exercitiului reprezinta "Diferenta intre veniturile si cheltuielile unui exercitiu, putand fi favorabila (profit) sau nefavorabila (pierdere)".[6]

Planurile de conturi generale in vigoare, au instituit pentru contabilizarea rezultatelor economico-financiare curente ale exercitiului conturile:

A. Contul 121 "Profit si pierdere" care la sfarsitul exercitiului financiar poate prezenta:

a) sold creditor, in ipoteza in care veniturile exercitiului sunt mai mari decat cheltuielile;

b) sold debitor, in ipoteza inversa. Prin urmare in debitul contului se inregistreaza, cu ocazia inchiderii, cheltuielile reflectate cu ajutorul conturilor din clasa a VI-a, iar in creditul sau se inregistreaza veniturile reflectate ajutorul conturilor din clasa a VII-a din Planul de Conturi General.

Indiferent de natura soldului (creditor sau debitor), acesta se preia in bilant, cu semnul plus (daca este creditor) sau minus (daca este pierdere) la rubrici (posturi bilantiere) distincte din structura capitalurilor proprii.

Contul 121 "Profit si pierdere" are practic doua "momente" distincte de functionare, si anume:

La sfarsitul exercitiului financiar expirabil (N), cand se inchid conturile de venituri si cheltuieli.

In exercitiul financiar N+1, la momentul inchiderii contului 121 "Profit si pierdere" aferent exercitiului financiar N, pe baza hotararii Adunarii generale a asociatilor sau actionarilor.

La acest "moment", corespondentele contabile "standard" ale contului 121 "Profit si pierdere" difera in functie de natura rezultatului aferent exercitiului N, si anume:

In cazul in care rezultatul exercitiului N se concretizeaza in profit, contul 121 "Profit si pierdere" se inchide, in exercitiul financiar urmator, prin formula contabila:

121 "Profit si pierdere" = 129 "Repartizarea profitului" S1,

iar apoi conturile 121 si 129 se "curata", in cazul in care in exercitiul expirat N rezultatul nu a fost trecut intr-un analitic distinct. Aceasta "curatire" porneste de la faptul ca in exercitiul curent conturile 121 si 129 trebuie sa porneasca de la "zero", adica sumele inscrise in debitul si in cerditul acestor conturi trebuie sa nu fie influentate de realizarile anului precedent. Prin urmare se mai fac urmatoarele inregistrari:

121 "Profit si pierdere" = 121 "Profit si pierdere" S1 (in rosu)

129 "Repartizarea profitului" = 129 "Repartizarea profitului" S1 (in rosu)

In cazul in care rezultatul exercitiului N se concretizeaza in pierdere, adunarea generala a asociatilor sau actionarilor poate hotari:

a) Reportarea pierderii pentru exercitiile financiare urmatoare, caz in care contul 121 "Profit si pierdere" se inchide prin formula contabila:

117 "Rezultatul reportat" = 121 "Profit si pierdere" S2

b) Acoperirea pierderii din rezerve si/sau din capitalul social, caz in care contul 121 "Profit si pierdere" se inchide prin formula contabila:

% = 121 "Profit si pierdere" S5

106x "Rezerve" S3

1012 "Capital subscris varsat" S4

Profitul net realizat intr-un exercitiu financiar (N) se repartizeaza potrivit reglementarilor legale si/sau statutare, iar in lipsa acestora, potrivit hotararii Adunarii generale a asociatilor sau actionarilor, intrunita in sedinta ordinara pentru aprobarea bilantului, in cel mult trei luni de la incheierea exercitiului financiar.

B. Intrucat in bilantul supus aprobarii Adunarii generale profitul trebuie sa figureze, potrivit normelor contabile in vigoare, ca post bilantier distinct in structura capitalurilor proprii, s-a impus instituirea unui cont de repartizare a profitului care sa corecteze in bilant profitul repartizat pe destinatiile supuse aprobarii Adunarii generale. Acest cont este 129 "Repartizarea profitului".

Fiind un cont de repartizare pe diferite destinatii a sporului de mijloace economice (active patrimoniale) avand ca sursa de provenienta profitul, contul 129 "Repartizarea profitului" este un cont de activ, dupa soldul pe care-l prezinta la "momentul" inchiderii exercitiului financiar la care se refera.

In bilant insa, soldul contului 129 "Repartizarea profitului" este preluat la o rubrica (post bilantier) distincta, din structura capitalurilor proprii, pentru a putea asigura imaginea fidela a acestora.

Destinatia profitului net repartizat reflectat cu ajutorul contului 129 "Repartizarea profitului sunt:

La regiile autonome, societatile/companiile nationale si societatile cu capital integral sau majoritar de stat (incepand cu exercitiul financiar 2001):[7]

a)      constituirea de rezerve legale, in proportie de 5% din profitul contabil neinfluentat cu cheltuiala cu impozitul pe profit, pana la limita de 20% din capitalul social, respectiv, patrimoniul regiei;

b)      acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti;

c)      alte rezerve constituite ca surse proprii de finantare, aferente profitului rezultat din vanzari de active, respectiv facilitatilor fiscale la impozitul pe profit;

d)      alte repartizari prevazute de lege;

e)      pana la 10% pentru participarea salariatilor la profit;

f)        minimum 50% din profitul contabil net, ca varsaminte la bugetul de stat, in cazul regiilor autonome, ori dividende, in cazul societatilor/companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat;

g)      profitul nerepartizat la lit.a) - f) se repartizeaza la alte rezerve si constituie sursa proprie de finantare.

La celelalte unitati patrimoniale, respectiv societati comerciale cu capital integral sau majoritar privat, repartizarea profitului net se face conform contractelor de societate si/sau statutelor, iar in lipsa unor prevederi statutare, potrivit hotararii adunarii generale a asociatilor sau actionarilor.

In contextul acestor reglementari, corespondentele contabile "standard" ale contului 129 "Repartizarea profitului" sunt urmatoarele:

Se debiteaza la sfarsitul exercitiului curent cu profitul repartizat, prin formula contabila:

129 "Repartizarea profitului" = %

1061 "Rezerve legale"

117 "Rezultatul reportat"

Se crediteaza in anul urmator in momentul inchiderii, in corespondenta cu contul 121, asa cum s-a aratat mai sus.

Nota: In contul 117 "Rezultatul reportat" se vor inregistra toate repartizarile propuse, altele decat cele pentru constituirea rezervelor legale, precum a se evita inregistrarea repartizarilor de profituri in datorii. Dupa aprobarea Situatiilor financiare anuale, profitul reportat, dar destinat platii dividendelor, spre exemplu, se va inregistra prin formula contabila:

117 "Rezultatul reportat" = 457 "Dividende de plata"

iar apoi se va retine impozitul pe dividende de 10%:

457 "Dividende de plata" = 446 "Alte impozite, taxe si

varsaminte asimilate"

Modalitatile de acoperire a pierderilor sunt, cu respectarea succesiunii urmatoare:

a)      din profitul anilor precedenti amanat la repartizare, din profitul urmatorilor 5 ani;

b)      din rezerve;

c)      din capitalul social.

2.2. Contabilitatea rezultatului reportat

Repartizarea profiturilor sau acoperirea pierderilor trebuie supusa aprobarii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor. In practica, pot sa apara cazuri cand adunarea generala nu a repartizat partial sau integral profitul sau nu s-a hotarat asupra modului de acoperire a pierderilor, aceste sume ramanand in asteptare. Ele formeaza rezultatul reportat, a carui contabilitate se tine cu ajutorul contului bifunctional 117 "Rezultatul reportat". Acest cont poate avea la un moment dat:

fie sold creditor, reprezentand profiturile (beneficiile) reportate din exercitiile financiare precedente;

fie sold debitor, reprezentand pierderile reportate din exercitiile financiare precedente.

Indiferent insa de natura soldului (creditor sau debitor), in contul anual de bilant patrimonial acesta se preia cu semnul plus (profit) sau minus (pierdere) in structura capitalurilor proprii, rubrica (postul bilantier) "Rezultatul reportat".

UNITATEA 3. Contabilitatea subventiilor pentru investitii si a provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli

OBIECTIVE

a) Definirea notiunilor de subventii pentru investitii si a provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli si stabilirea rolului acestora in cadrul unitatii;

b) Contabilizarea operatiilor privind subventiile pentru investitii si provizioanele pentru riscuri si cheltuieli.

NOTIUNI CHEIE

Subventii pentru investitii, provizioane pentru riscuri si cheltuieli

CONTINUTUL UNITATII

3.1. Contabilitatea subventiilor pentru investitii

Subventiile pentru investitii reprezinta sume pentru acordarea carora principala conditie este ca persoana juridica beneficiara sa cumpere, construiasca sau achizitioneze active cu ciclu lung de fabricatie. Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat (in diviziunea I "VENITURI IN AVANS" - n.n.). Restituirea unei subventii referitoare la un activ se inregistreaza prin reducerea soldului venitului amanat cu suma rambursabila.

Contabilitatea subventiilor pentru investitii se realizeaza cu ajutorul contului de pasiv 131 "Subventii pentru investitii" care tine evidenta subventiilor guvernamentale si a altor resurse primite pentru finantarea investitiilor, precum si a imobilizarilor primite cu titlu gratuit. Evidenta analitica se conduce pe feluri de subventii.

Subventiile pentru investitii se transfera la venituri pe masura amortizarii bunurilor la care se refera. Sunt asimilate subventiilor pentru investitii imobilizarile primite cu titlu gratuit si cele constatate plus la inventar.

1. O intreprindere primeste in contul bancar o subventie de 20.000.000 lei pentru procurarea unui utilaj. Dupa achizitionarea utilajului in valoare de 20.000.000 lei si TVA 19%, se achita prin ordin de plata datoria fata de furnizorul de imobilizari. Durata de amortizare a utilajului este de 5 ani iar regimul de amortizare este cel liniar.

Se inregistreaza in contabilitate aceste operatiuni, inclusiv amortizarea lunara si trecerea la venituri a unei parti din subventie.

Primirea subventiei

Achizitia utilajului

Plata datoriei catre furnizorul de imobilizari

Amortizarea lunara a utilajului (20.000.000 lei : 5 ani: 12 luni/an = 333.333)

Trecerea la venituri a unei parti din subventie (20.000.000 lei : 5 ani: 12 luni/an = 333.333)

2. O intreprindere obtine dreptul de a primi o subventie pentru investitii in valoare de 12.000.000 lei. Ulterior se primeste prin virament bancar subventia respectiva. Din aceasta subventie se finanteaza, partial, procurarea unui utilaj in valoare de 15.000.000 lei si TVA 19%; durata de amortizare a utilajului este de 3 ani, amortizabil prin metoda liniara. Dupa primul an de utilizare utilajul respectiv este vandut la pretul de 11.000.000 lei si TVA 19%. In aceste conditii se restituie prin banca subventia ramasa.

Se inregistreaza in contabilitate aceste operatiuni, inclusiv amortizarea in primul an si trecerea la venituri a unei parti din subventie.

Inregistrarea dreptului de a primi subventia

Primirea subventiei in contul bancar

Achizitia utilajului

Plata datoriei catre furnizorul de imobilizari

Amortizarea in primul an a utilajului (15.000.000 lei : 3 ani)

Trecerea la venituri a unei parti din subventie, aferenta primului an (12.000.000 lei : 3 ani)

Vanzarea utilajului

Scoaterea din evidenta a utilajului neamortizat integral

Rambursarea subventiei ramase fara obiect

3.2. Contabilitatea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli

Provizionul pentru riscuri si cheltuieli reprezinta un pasiv cu exigibilitate sau valoare incerta. Provizioanele pentru riscuri si cheltuieli se constituie pentru elemente cum sunt:

a) litigiile, amenzile si penalitatile, despagubirile, daunele si alte datorii incerte;

b) cheltuielile legate de activitatea de service in perioada de garantie si alte cheltuieli privind garantia acordata clientilor;

c) alte provizioane.

Contabilitatea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli se tine pe feluri, in functie de natura si scopul sau obiectul pentru care au fost constituite.

Un provizion pentru riscuri si cheltuieli va fi inregistrat in contabilitate daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

(a) exista o obligatie curenta generata de un eveniment anterior;

(b) este probabila efectuarea unor plati pentru onorarea obligatiei respective si

(c) suma poate fi estimata credibil.

Constituirea provizioanelor este impusa de doua principii de baza care stau la baza organizarii contabilitatii:

prudenta, care presupune, in esenta, contabilizarea oricarei pierderi probabile si necontabilizarea veniturilor probabile;

independenta exercitiului, conform caruia la stabilirea rezultatului financiar al exercitiului se iau in considerare toate cheltuielile si veniturile provenite din acel exercitiu, indiferent de momentul in care are loc decontarea.

Conceptul de provizion se preteaza la doua interpretari:

interpretarea contabila, care presupune stabilirea marimii acestuia si reflectarea provizionului in contabilitate;

interpretarea economica, conform careia provizionul este un element de cheltuiala la constituire, si, respectiv, de venit la anulare.

Pentru contabilizarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli s-a instituit contul de gradul I 151 "Provizioane pentru riscuri si cheltuieli" dezvoltat in urmatoarele conturi operationale de gradul II:

1511 "Provizioane pentru litigii"

1512 "Provizioane pentru garantii acordate clientilor"

1518 "Alte provizioane pentru riscuri si cheltuieli"

Provizioanele pentru litigii se pot constitui la sfarsitul exercitiului pentru litigiile aflate in curs, deoarece exista riscul ca acestea sa se finalizeze in defavoarea unitatii. Acestea trebuie constituite la nivelul sumelor aflate in litigiu.

Provizioanele pentru garantii acordate clientilor se constituie in cazul livrarilor de bunuri cu termen de garantie existand astfel posibilitatea ca o parte din cei carora societatea le-a livrat bunurile respective sa solicite remedierea sau inlocuirea acestora ceea ce presupune existenta unor riscuri pentru unitate care ar putea genera cheltuieli suplimentare. Ca marime, acestea se dimensioneaza prin aplicarea procentului de cheltuieli cu remedierile din anul trecut asupra valorii livrarilor pentru care se acorda garantii. In ramura constructiilor provizioanele de aceasta natura se constituie la nivelul retinerilor facute de catre beneficiarul lucrarii de constructii - montaj.

Inregistrarile contabile privind provizioanele pentru riscuri si cheltuieli sunt:

Constituirea sau suplimentarea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli:

"Cheltuieli de exploatare privind provizioanele pentru riscuri si cheltuieli"

"Provizioane pentru riscuri si cheltuieli"

Diminuarea sau anularea provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli, ramase fara obiect, partial sau total:

"Provizioane pentru riscuri si cheltuieli"

"Venituri din exploatare din provizioane pentru riscuri si cheltuieli"

UNITATEA 4. Contabilitatea capitalurilor imprumutate

OBIECTIVE

a) Definirea notiunilor de imprumuturi din emisiunea de obligatiuni, a creditelor bancare si a datoriilor legate de participatii;

b) Contabilizarea operatiilor privind imprumuturile din emisiunea de obligatiuni, privind creditele bancare pe termen lung si mediu si datoriile legate de participatii.

NOTIUNI CHEIE

Obligatiuni cu dobanda, obligatiuni cu prima, obligatiuni cu loterie, prime privind rambursarea obligatiunilor, valoarea nominala,valoarea de emisiune, valoarea de rambursare, credit bancar, dobanda, datorii legate de participatii (datorii ce privesc imobilizarile financiare)

CONTINUTUL UNITATII

4.1. Notiuni generale

Imprumuturile si datoriile asimilate, cu termene de rambursare mai mare de un an, sunt incadrate in categoria capitalurilor permanente sub denumirea de capitaluri imprumutate, deoarece ele au menirea de a finanta activitatea unitatilor patrimoniale cu caracter de relativa permanenta.

Contabilitatea imprumuturilor si datoriilor asimilate acestora se tine pe urmatoarele categorii: imprumuturi din emisiuni de obligatiuni si prime de rambursare a acestora, credite bancare pe termen lung si mediu, datorii legate de participatii si alte imprumuturi si datorii asimilate, precum si dobanzile aferente acestora.

Imprumuturile din emisiunile de obligatiuni reprezinta contravaloarea obligatiunilor emise prin subscriptie publica, potrivit legii.

Datoriile privind concesiunile si alte datorii similare se refera la bunurile preluate cu acest titlu de catre unitatea primitoare, potrivit contractelor incheiate.

Contabilitatea imprumuturilor si datoriilor asimilate se asigura cu ajutorul urmatoarelor conturilor din grupa 16 "Imprumuturi si datorii asimilate" care se detaliaza in conturi sintetice, operationale, de gradul I si/sau II. Toate aceste conturi sunt de pasiv, cu exceptia contului 169 "Prime privind rambursarea obligatiunilor", care este un cont de activ in care se evidentiaza primele de rambursare a obligatiunilor reprezentand diferenta dintre valoarea de emisiune si valoarea de rambursare a obligatiunilor.

4.2. Contabilitatea imprumuturilor din emisiunea de obligatiuni

Potrivit Legii nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, societatile pe actiuni pot emite obligatiuni la purtator sau nominative, pentru o suma care sa nu depaseasca trei patrimi din capitalul varsat si existent, conform celui din urma bilant contabil aprobat. Valoarea nominala a unei obligatiuni nu poate fi mai mica de 25.000 lei. Obligatiunile din aceeasi emisiune trebuie sa fie de o valoare egala si acorda posesorilor lor drepturi egale. Obligatiunile pot fi emise in forma materiala, pe suport hartie, sau in forma dematerializata, prin inscriere in cont (art. 161).

Obligatiunile se ramburseaza de societatea emitenta la scadenta. Inainte de scadenta, obligatiunile din aceeasi emisiune si cu aceeasi valoare pot fi rambursate, prin tragere la sorti, la o suma superioara valorii lor nominale, stabilita de societate si anuntata public cu cel putin 15 zile inainte de data tragerii la sorti. Obligatiunile convertibile pot fi preschimbate in actiuni ale societatii emitente, in conditiile stabilite in prospectul de oferta publica (art. 171).

In functie de modul de plata a veniturilor ce se cuvin obligatarilor, obligatiunile pot fi:

Obligatiuni obisnuite sau ordinare - care asigura obligatarilor un venit fix sub forma de dobanda. Acestea se emit si se rascumpara la valoarea nominala;

Obligatiuni cu prima - a) se emit la valoarea de emisiune (mai mica) si se rascumpara la valoarea nominala (mai mare), diferenta fiind prima de rambursare care se achita la scadenta;

b) se emit la valoarea nominala (mai mica) si rascumpara la scadenta la valoarea de rambursare (mai mare), diferenta fiind prima de emisiune.

Obligatiuni cu loterie - se vand si se rascumpara la valoarea nominala iar unii cumparatori, prin tragere la sorti vor castiga sume echivalente cu dobanda ce se cuvine tuturor obligatiunilor emise.

Asadar, obligatiunile au pe langa valoarea nominala (Vn) si o valoare de emisiune (Ve), care poate fi egala sau mai mica decat valoarea nominala, precum si o valoare de rambursare (Vr) care poate fi egala sau superioara valorii nominale.

Diferenta dintre valoarea nominala mai mare si valoarea de emisiune mai mica reprezinta prima de emisiune, iar diferenta dintre valoarea de rambursare mai mare si valoarea nominala mai mica reprezinta prima de rambursare.

Pentru contabilizarea operatiilor cu privire la obligatiuni consideram urmatoarele exemple:

1. O societate comerciala emite 1.000 de obligatiuni care se vand la valoarea nominala de 25.000 lei/bucata. Dobanda anuala este de 18%. Dupa un an si jumatate obligatiunile se rascumpara la valoarea nominala, iar apoi se anuleaza. Se inregistreaza si plata dobanzii. Atat vanzarea cat si cumpararea obligatiunilor, precum si plata dobanzii se realizeaza cu numerar.

Emisiunea obligatiunilor conform prospectului

Incasarea in numerar a valorii obligatiunilor emise

Cheltuielile cu dobanda pentru primul an

Plata dobanzii pentru primul an

Cheltuielile cu dobanda aferente celor 6 luni din cel de-al doilea an

Plata dobanzii pentru cel de-al doilea an

Rascumpararea obligatiunilor la scadenta

Anularea obligatiunilor rascumparate

2. O societate comerciala emite un pachet de 1.000 de obligatiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei, care se vand prin banca la pretul de 20.000 lei/bucata. Obligatiunile se rascumpara in numerar dupa 2 ani, apoi se anuleaza. Primele de rambursare se amortizeaza in doua transe anuale egale.

Emisiunea obligatiunilor cu prima

Incasarea prin banca a valorii obligatiunilor emise

Amortizarea primelor de rambursare in primul an

Amortizarea primelor de rambursare in al doilea an

Rascumpararea la scadenta a obligatiunilor la valoarea nominala

Anularea obligatiunilor rascumparate

3. O societate comerciala emite 1.000 de obligatiuni cu loterie la valoarea nominala de 30.000 lei. La tragerea la sorti se acorda castiguri in numerar de 3.000.000 lei. Ulterior, se rascumpara la bursa 100 de obligatiuni la pretul de 29.000 lei/bucata si 200 de obligatiuni la pretul de 32.000 lei/bucata, care apoi se anuleaza. Toate decontarile se fac in numerar.

Emisiunea de obligatiuni

Vanzarea obligatiunilor

Acordarea castigurilor in numerar

Rascumpararea a 100 de obligatiuni

Rascumpararea a 200 de obligatiuni

Anularea obligatiunilor rascumparate

Nota: In primul exemplu am abordat obligatiunile cu dobanda, in al doilea obligatiunile cu prima si in ultimul exemplu obligatiunile cu loterie.

Obligatiunile pot sa fie convertite in actiuni ale societatii, detinatorii obligatiunilor (obligatarii) devenind din simpli creditori actionari ai societatii. Intr-o asemenea situatie, deoarece schimbarea obligatiunilor in actiuni nu se face la paritate pentru a oferi conditii de egalitate intre vechii si noii actionari, pot sa apara primele de conversie ale obligatiunilor in actiuni (pe care le-am analizat in cadrul Unitatii nr. 1 din acest modul). Pentru o mai buna intelegere a acestora consideram urmatorul exemplu:

1. O societate comerciala emite 1.000 de obligatiuni cu valoarea nominala de 30.000 lei. Dobanda anuala este de 15% . La scadenta - dupa un an - obligatiunile se convertesc in actiuni, in conditiile in care valoarea de emisiune a actiunilor este de 25.000.000 lei si valoarea nominala totala a actiunilor emise este de 21.000.000 lei. Toate decontarile se fac in numerar.

Emisiunea de obligatiuni

Vanzarea obligatiunilor

Inregistrarea cheltuielilor cu dobanda

Plata dobanzii

Conversia obligatiunilor in actiuni ale societatii (vezi nota de calcul)

Varianta I

Varianta a II-a

Subscrierea de actiuni la valoarea de emisiune

Conversia obligatiunilor in actiuni, in conditii avantajoase pentru societatea ce a emis actiunile

Regularizarea capitalului

Nota de calcul

1. Valoarea de emisiune a actiunilor

2. Valoarea nominala totala a actiunilor emise

3. Prima de emisiune (rd.1 -  rd.2)

4. Valoarea nominala totala a obligatiunilor care se convertesc in actiuni

5. Diferenta de pret favorabila (rd.4 - rd1)

4.3. Contabilitatea creditelor bancare pe termen lung si mediu

Creditele sunt sume imprumutate de catre banci persoanelor fizice si juridice si care trebuie rambursate la un anumit termen numit scadenta. Creditele bancare sunt purtatoare de dobanzi, care pentru societate reprezinta o cheltuiala, adica pretul platit pentru folosirea creditului bancar obtinut.

Creditele bancare pe termen lung (peste 5 ani) si pe termen mediu (1-5 ani) sunt destinate finantarii investitiilor. La acordarea creditelor, bancile solicita garantii care trebuie sa depaseasca cu 20-30% valoarea creditului si a dobanzilor. De asemenea, intreprinderile trebuie sa intocmeasca un dosar de creditare, care trebuie sa contina informatii privind sediul societatii, obiectul de activitate, destinatia creditului, posibilitatile de rambursare, studiu de fezabilitate, bugetul de venituri si cheltuieli, fluxul de trezorerie, bilantul, balanta conturilor, etc.

Contabilitatea creditelor bancare pe termen lung si mediu se realizeaza cu ajutorul contului sintetic de gradul I 162 "Credite bancare pe termen lung", care se detaliaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II, in functie de natura creditelor angajate:

1621 "Credite bancare pe termen lung"

1622 "Credite bancare pe termen lung nerambursate la scadenta"

1623 "Credite externe guvernamentale"

1624 "Credite bancare externe garantate de stat"

1625 "Credite bancare externe garantate de banci"

1626 "Credite de la trezoreria statului"

1627 "Credite bancare interne garantate de stat"

Aceste conturi sunt, dupa continutul economic, conturi de surse imprumutate iar dupa functia contabila sunt conturi de pasiv.

Dobanzile aferente creditelor bancare pe termen lung se evidentiaza cu ajutorul contului 1682 "Dobanzi aferente creditelor bancare pe termen lung", care este un cont de datorii dupa continutul economic iar dupa functia contabila este un cont de pasiv.

Creditele bancare se pot acorda atat in lei cat si in valuta. In cazul in care se acorda in valuta, evidenta acestora se tine atat in lei cat si in valuta, evaluarea in lei facandu-se in functie de cursul de schimb valutar din data primirii creditului in contul bancar. In momentul rambursarii partiale sau totale a creditului in valuta, tinand seama ca exista un alt curs valutar decat cel de la data contractarii creditului, apar diferentele de curs valutar care pot fi favorabile sau nefavorabile, dupa caz, si se inregistreaza ca venituri sau cheltuieli financiare. Aceleasi diferente de curs apar si la sfarsitul exercitiului financiar cand se reevalueaza creditele in valuta la cursul de la inchiderea exercitiului, aceste diferente fiind tratate ca venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz. Acelasi tratament il au si dobanzile asociate creditelor in valuta.

In cele ce urmeaza vom reda cateva operatii privind creditele bancare pe termen lung si mediu sub forma unor studii de caz:

1. O societate comerciala primeste in contul de disponibil un credit bancar pe 2 ani in suma 60.000.000 lei, care se ramburseaza in transe semestriale egale. Dobanda anuala este de 20% si se achita trimestrial. In anul doi, din motive financiare, ultima transa a creditului, precum si dobanda aferenta ultimului trimestru se achita in cel de-al treilea an.

Primirea creditului

Inregistrarea si achitarea dobanzii din trimestrul I (dobanda pentru trimestrul II este aceeasi)

Rambursarea primei rate a creditului

( inregistrarea platii celei de-a doua si a treia rate este identica)

Dobanda pentru trimestrul III (dobanda pentru trimestrul IV este aceeasi)

Dobanda pentru trimestrul I al anului 2

Transferarea ultimei rate a creditului la credite restante

Inregistrarea dobanzii neachitate la scadenta

Rambursarea creditului restant

Achitarea dobanzii restante

2. O societate comerciala primeste un credit bancar in devize pe 3 ani in valoare de 1.000 EUR la cursul de 30.000 lei/USD, care se restituie in doua transe egale la sfarsitul fiecarui an. Dobanda anuala este de 10% si se achita la sfarsitul fiecarui an. La sfarsitul primului an cursul este de 31.000 lei/USD, iar la sfarsitul anului doi cursul este de 28.000 lei/EUR.

Primirea creditului

Inregistrarea si achitarea dobanzii din primul an

Rambursarea primei rate a creditului la cursul de 31.000 lei / USD

Inregistrarea diferentelor de curs valutar aferente creditului ramas nerambursat

Achitarea dobanzii din al doilea an

Rambursarea creditului ramas la sfarsitul celui de-al doilea an

4.4. Contabilitatea datoriilor ce privesc imobilizarile financiare

Actiunile unei intreprinderi pot fi cumparate de o alta societate sub forma de titluri imobilizate. Titlurile pot fi detinute la societati din cadrul grupului sau din afara acestuia. Societatea care a cumparat titlurile poate acorda societatii care le-a emis ajutoare financiare sub forma de imprumuturi in conditii avantajoase, preferentiale. Pentru societatea care acorda imprumutul, aceste sume reprezinta creante imobilizate si se contabilizeaza ca imobilizari financiare. Pentru societatea care beneficiaza de imprumut, aceste sume reprezinta datorii ce privesc imobilizarile financiare (datorii legate de participatii).

Contabilitatea datoriilor legate de participatii se realizeaza cu ajutorul contului de pasiv 166 "Datorii ce privesc imobilizarile financiare" care se detalieaza pe doua conturi sintetice de gradul II:

Datorii catre societatile din cadrul grupului

Datorii catre societatile care detin interese de participare

Dobanzile aferente datorii ce privesc imobilizarile financiare se evidentiaza cu ajutorul conturilor de pasiv 1685 "Dobanzi aferente datoriilor catre societatile din cadrul grupului" si 1686 " Dobanzi aferente datoriilor catre societatile care detin interese de participare"

In cazul in care aceste imprumuturi se primesc in valuta, apar diferentele de curs valutar care se trateaza similar cu situatia creditelor bancare pe termen lung in valuta, situatie analizata mai sus.

Pentru exemplificare consideram urmatorul studiu de caz:

1. O filiala primeste de la societatea mama un imprumut pe doi ani de 80.000.000 lei, care se restituie in doua transe anuale egale. Dobanda anuala este de 10% si se plateste la sfarsitul anului. Se inregistreaza aceste operatii in contabilitatea ambelor societati.

a)      In contabilitatea societatii mama:

Acordarea imprumutului

Rambursarea primei transe a imprumutului

Inregistrarea dobanzii pentru primul an (80.000.000 x 10%=8.000.000)

Incasarea dobanzii aferente primului an

Rambursarea transei a doua a imprumutului

Inregistrarea dobanzii pentru anul al doilea

Incasarea dobanzii din anul al doilea

b) In contabilitatea filialei:

Primirea imprumutului

Rambursarea primei transe a imprumutului

Inregistrarea dobanzii pentru primul an

Plata dobanzii aferente primului an

Rambursarea transei a doua a imprumutului

Inregistrarea dobanzii pentru anul al doilea

Achitarea dobanzii din anul al doilea

REZUMAT

Unitatea 1. In cadrul acestei unitati am inceput cu analiza capitalului social. Am evidentiat importanta acestuia in cadrul oricarei unitati economice cu scop lucrativ. Contabilizarea operatiilor privind capitalul social se realizeaza cu ajutorul contului 101 "Capital social", cont de pasiv care se detaliaza pe doua conturi sintetice de gradul II. Am prezentat modalitatile de majorare ale capitalului social cum ar fi: noi aporturi in natura si/sau in numerar, prin capitalizarea rezultatului, sau din alte surse interne proprii, din conversia unor obligatiuni in actiuni. Printre modalitatile de diminuare a capitalului social amintim: retragerea din societate a unor asociati, acoperirea unor pierderi, diviziune, lichidare.

In cazul in care majorarea capitalului social are loc prin noi aporturi, ulterior infiintarii unitatii, pentru a se crea conditii de egalitate intre noii si vechii actionari apar primele de capital (de emisiune, de fuziune, de aport, de conversie a obligatiunilor in actiuni) care reprezinta practic pretul platit de cei care doresc sa intre in societate in calitate de actionari, ulterior infiintarii ei, moment in care societatea a devenit mai puternica. Primele de capital pot fi folosite pentru capitalizare sau pentru incorporarea la rezerve.

Rezervele (legale, statutare, pentru actiuni proprii, alte rezerve) sunt considerate surse asimilate celor proprii, deci forma de manifestare a capitalurilor proprii, reprezentand beneficii capitalizate, insa spre deosebire de acestea, nu sunt generatoare de dividende. Se constituie din profitul unitatii (brut sau net) si din alte surse. Se utilizeaza pentru acoperirea pierderilor inregistrate si pentru capitalizare.

Unitatea 2. In cadrul acestei unitati am prezentat notiunile de rezultat al exercitiului curent si rezultat reportat si am aratat modalitatile de repartizare pe destinatii a profitului realizat si modalitatile de acoperire a pierderilor, inclusiv contabilizarea acestor operatii.

Unitatea 3. In cadrul acestei unitati am definit si prezentat continutul notiunilor de subventii pentru investitii si provizioane pentru riscuri si cheltuieli si am dat cateva exemple principiale privind modul de contabilizare a operatiilor cu aceste categorii economice.

Unitatea 4. In cadrul acestei unitati am abordat imprumuturile din emisiunea de obligatiuni, creditele bancare pe termen lung si mediu si datoriile legate de participatii. Am facut delimitarea intre obligatiunile cu dobanda, cele cu prima de rambursare si obligatiunile cu loterie si am luat cate un exemplu practic pentru fiecare situatie, inclusiv pentru situatia conversiei in actiuni a unor obligatiuni. Legat de creditele bancare pe termen lung si datoriile legate de participatii, am facut o prezentare a acestora, urmata de rezolvarea unui studiu de caz pentru fixarea mai buna a aspectelor prezentate teoretic. Creditele bancare, ca si datoriile legate de participatii, pot fi contractate in valuta, caz in care apar diferentele de curs valutar, care sunt tratate ca si venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz.

TEME DE CONTROL,

APLICATII

1. Sa se inregistreze in contabilitate urmatoarele operatii:

A. Din evidenta contabila a unei societati comerciale se extrag urmatoarele date existente la sfarsitul anului:

Capital social :30.000.000 lei;

Rezerve legale: 2.000.000 lei;

Venituri obtinute: 40.000.000 lei;

Cheltuieli efectuate: 20.000.000 lei, din care 8.000.000 lei reprezinta cheltuieli cu impozitul pe profit pana in luna noiembrie, inclusiv.

a)      Sa se calculeze:

Profitul brut;

Rezervele legale repartizate din profitul brut in limitele prevazute de lege la sfarsitul anului;

b) Sa se intocmeasca formula contabila de inregistrare a repartizarii la rezerve legale a unei parti din profitul unitatii.

B. O societate comerciala primeste in contul bancar o subventie de 40.000.000 lei pentru procurarea unui utilaj. Dupa achizitionarea utilajului in valoare de 50.000.000 lei si TVA 19%, se achita prin ordin de plata datoria fata de furnizorul de imobilizari. Durata de amortizare a utilajului este de 5 ani iar regimul de amortizare folosit este cel liniar.

Se inregistreaza in contabilitate aceste operatiuni, inclusiv amortizarea lunara si trecerea la venituri a unei parti din subventie.

C. O societate comerciala livreaza in cursul anului produse finite la un pret de vanzare de 50.000.000 lei si TVA 19%, costul de productie efectiv al acestor produse fiind de 20.000.000 lei. Pentru aceste produse societatea acorda garantii de 1 an. In exercitiul financiar precedent cheltuielile cu remedierile produselor aflate in garantie au fost in suma de 4.000.000 lei iar veniturile obtinute din vanzarea produselor cu termen de garantie au fost in valoare de 100.000.000 lei. In exercitiul curent s-au efectuat cheltuieli cu remedierea produselor aflate in garantie in suma de 5.000.000 lei si TVA 19%, suma datorata unui prestator de servicii. Calculul nivelului provizioanelor pentru garantii acordate clientilor in exercitiul curent se realizeaza folosind urmatoarea relatie: venituri x cota de cheltuieli cu remedierile din exercitiul precedent.

D. O societate comerciala emite 10.000 de obligatiuni cu o valoare nominala de 1.000 lei. Fara sa ajunga la scadenta 5.000 de obligatiuni sunt rascumparate de la bursa la pretul 800 lei/bucata iar cealalta jumatate se rascumpara la pretul de 1.250 lei/bucata. Dupa ce s-au rascumparat in intregime, obligatiunile se anuleaza. Totodata, se inregistreaza si se plateste dobanda pana la rascumpararea lor in valoare de 2.000.000 lei. Toate decontarile se fac in numerar.

2. Care sunt modalitatile de majorare si diminuare a capitalului social? Faceti o analiza a implicatiilor acestora asupra activitatii unitatii si asupra echilibrului financiar.

3. Care este rolul provizioanelor pentru riscuri si cheltuieli? Credeti ca sunt realmente necesare aceste provizioane in viata practica? Justificati raspunsul.

BIBLIOGRAFIE:

Dutescu A.

Ghid pentru intelegerea si aplicarea Standardelor Internationale de Contabilitate, Editura CECCAR, Bucuresti, 2001

Epuran M., Cotlet D., Ineovan F., Peres I.

Contabilitate financiara, Editura de Vest, Timisoara, 1998

Feleaga N., Ionascu I.

Tratat de contabilitate financiara, Editura Economica, Bucuresti, 1998

Pantea I. P., Bodea Gh.

Contabilitatea romaneasca armonizata cu Directivele Contabile Europene, Editura Intelcredo, Deva, 2003

Pantea I. P., coordonator

Contabilitate practica - studii de caz si teste grila, Editura Intelcredo, Deva, 2003

Pantea I. P., Pop A, coordonatori

Contabilitatea financiara a intreprinderii, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2004

Pop A.

Contabilitatea financiara romaneasca armonizata cu Directivele Contabile Europene si Standardele Internationale de Contabilitate, Editura Intelcredo, Deva, 2002

Ristea M.

Contabilitatea financiara, Editura Universitara, Bucuresti, 2004

Reglementari contabile pentru agentii economici, Ministerul Finantelor Publice, Editura Economica, Bucuresti, 2002



Buse G., Dictionarul complet al economiei de piata, editor Societatea Informatia, Bucuresti, 1994, pag. 63.

Pantea I.P., coordonator, Contabilitatea financiara a agentilor economici din Romania, Editia a III-a, Editura Intelcredo, Deva, 1999, pag. 49

Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE si cu IAS, cap. V, pct. 9, aprobate prin OMFP nr. 94/2001 (M.O. nr. 85/20.02.2001).

Aceasta inregistrare are loc la sfarsitul exercitiului incheiat, fara sa existe aprobarea AGA cu privire la aceasta repartizare a profitului deoerece este o cerinta a legii. Mentionam, de asemenea, ca baza de constituire a rezervelor legale este profitul brut, care este ajustat asa cum am prezentat, dar constituirea lor afecteaza profitul net repartizabil pe alte destinatii.

Aceasta inregistrare nu poate avea loc la sfarsitul exercitiului incheiat ca in cazul rezervelor legale deoarece AGA va hotari cu privire la repartizarea profitului exercitiului incheiat abia la inceputul exercitiului urmator. Prin urmare constituirea rezervelor statutare sau inregistrarea oricarei alte repartizari a profitului se va inregistra in exercitiul urmator. La sfarsitul exercitiului incheiat se va face inregistrarea 129 = 117.

Buse G., op. Cit., pag. 301.

O.G. nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, M.O. nr. 536/1.09.2001.


Document Info


Accesari: 7304
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )