Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




CONTABILITATEA STOCURILOR

Contabilitate


CONTABILITATEA STOCURILOR

5.1 Delimitari privind stocurile

Stocurile sunt active circulante:



detinute pentru a fi vândute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;

în curs de productie în vederea vânzarii în procesul desfasurarii normale a activitatii; sau

sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile ce urmeaza sa fie folosite în desfasurarea activitatii curente a inst 242d39c itutiei, în procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.

5.2 Recunoasterea si evaluarea stocurilor

Evaluarea stocurilor la intrare

La intrarea în gestiune stocurile se evalueaza si se înregistreaza în contabilitate la valoarea de intrare, denumita valoare de înregistrare sau cost istoric, identificata/identificat dupa caz prin: costul de achizitie, costul de productie sau valoarea justa.

5.2.2.Evaluarea stocurilor la iesire

La iesirea din gestiune stocurile se evalueaza si se înregistreaza în contabilitate prin aplicarea urmatoarelor metode:

o       pentru stocurile identificabile - la valoarea de intrare;

o       pentru stocurile a caror valoare de intrare nu se poate identifica se utilizeaza urmatoarele metode:

metoda primul intrat-primul iesit (FIFO);

metoda costului mediu ponderat (CMP);

mtoda ultimul intrat-primul iesit (LIFO)

5.3.Contabilitatea stocurilor

5.3.1. Sistemul de conturi privind stocurile

Prezentarea generala a conturilor de stocuri

Evidenta constituirii stocurilor si productiei în curs de executie se realizeaza prin conturile ce formeaza continutul clasei a 3-a din Planul de conturi general, denumita "Conturi de stocuri si productie în curs de executie".

Prezentarea conturilor de stocuri în metoda inventarului permanent

În metoda inventarului permanent conturile de stocuri si productie în curs de executie se debiteaza cu intrarile de valori materiale si se crediteaza cu iesirile de valori materiale pe masura efectuarii operatiilor.

Prezentarea conturilor de stocuri în metoda inventarului intermitent

În cazul utilizarii metodei inventarului intermitent, conturile înregistreaza numai stocurile de valori materiale si productie în curs de executie.  Astfel, la sfârsitul perioadei, în debitul conturilor se înregistreaza stocurile de la sfârsitul perioadei, determinate prin inventariere, iar la deschiderea exercitiului, în credit, stocurile de la începutul perioadei preluate în categoria cheltuielilor, pentru perioada urmatoare de gestiune, în cazul materialelor si marfurilor, si ca venituri (diminuare) în cazul produselor si productiei în curs de fabricatie. Rulajul intrarilor si iesirilor se înregistreaza direct în debitul, respectiv creditul conturilor de cheltuieli în cazul materialelor si marfurilor si de venituri, în cazul produselor, lucrarilor si serviciilor.

Conturile de ajustari pentru depreciere

Institutiile publice pot înregistra ajustari pentru deprecierea stocurilor la sfârsitul exercitiului financiar, pe seama cheltuielilor.

În situatia în care ajustarea devine total sau partial fara obiect, întrucât motivele care au dus la reflectarea acesteia au încetat sa mai existe într-o oarecare masura, atunci acea ajustare trebuie diminuata sau anulata printr-o reluare corespunzatoare la venituri.

În situatia în care se constata o depreciere suplimentara fata de cea care a fost reflectata, ajustarea trebuie majorata.

Scaderea din gestiune a stocurilor

Potrivit prevederilor reglementarilor legale în vigoare, scaderea din contabilitate a unor pagube care nu se datoreaza culpei unei persoane se face în baza aprobarii ordonatorului de credite respectiv, cu avizul ordonatorului de credite ierarhic superior.

Pentru institutiile publice, limitele maxime de perisabilitate admise, se aproba de ordonatorul principal de credite. În acest scop ministerele vor stabili limite proprii, care vor fi supuse spre avizare Ministerului Finantelor Publice.

5.3.2. Contabilitatea ciclurilor de operatii privind stocurile

5.3.2.1. Contabilitatea operatiilor privind stocurile cumparate

Operatiile privind stocurile cumparate se grupeaza, dupa sensul lor, în cumparari de stocuri si iesiri de stocuri.

Metoda inventarului permanent

În cursul exercitiului, toate operatiile privind cumpararile de stocuri de la furnizori se înregistreaza la costul de achizitie în debitul conturilor de stocuri în corespondenta cu conturile de furnizori, daca aprovizionarea se face cu credit comercial, si prin conturile de trezorerie daca se utilizeaza instrumente de plata imediata.

Metoda inventarului intermitent

În cadrul metodei inventarului intermitent, la deschiderea exercitiului se preiau la cheltuielile perioadei ( grupa 60 " Cheltuieli privind stocurile" ) stocurile existente la închiderea exercitiului precedent reflectate în conturile din clasa a 3-a "Conturi de stocuri si productie în curs de executie".

Cumpararile de stocuri în cursul perioadei se înregistreaza în debitul conturilor de cheltuieli din grupa 60 " Cheltuieli privind stocurile", respectiv în debitul contului 4426 "TVA deductibila" si în creditul contului 401 "Furnizori".

La sfârsitul perioadei, pe baza listelor de inventariere întocmite, stocurile finale sunt reflectate în debitul conturilor de stocuri si creditul conturilor de cheltuieli din grupa 60 " Cheltuieli privind stocurile.

5.3.2.2. Contabilitatea operatiilor privind stocurile fabricate

Metoda inventarului permanent

Înregistrarile contabile proprii metodei inventarului permanent privesc: obtinerea si iesirea produselor, constatarea productiei în curs de executie la sfârsitul perioadei si reluarea acesteia la începutul perioadei urmatoare.

Produsele obtinute în cursul perioadei de gestiune se înregistreaza pe baza "Bonurilor de predare transfer restituire" la costul de productie în debitul conturilor de produse din grupa 34 "Produse" si în creditul contului 709 "Variatia stocurilor", iar iesirea prin vânzare se înregistreaza, pe baza "Facturilor" emise, printr-o formula contabila inversa.

Productia în curs de executie constatata la sfârsitul perioadei, consemnata în "Listele de inventariere", se înregistreaza la costul de productie în debitul conturilor din grupa 33 "Productie în curs de executie" în corespondenta cu contul 709 "Variatia stocurilor", iar reluarea ei la începutul perioadei implica înregistrarea inversa.

Metoda inventarului intermitent

În aceasta metoda, similar stocurilor cumparate, în conturile de produse se înregistreaza doar stocurile finale constatate si cele initiale anulate, ambele pe seama veniturilor din productia stocata.

Astfel, la începutul perioadei de executie, stocurile initiale de produse sunt decontate asupra veniturilor debitând contul 709 "Variatia stocurilor" si creditând conturile de produse din grupa 33 "Productie în curs de executie" si 34 "Produse".

La sfârsitul perioadei de executie, stocurile de produse consemnate în "Listele de inventariere" sunt înregistrate în debitul conturilor din grupele 33 "Productie

5.3.2.3. Contabilitatea ajustarilor pentru deprecierea stocurilor

Institutiile publice pot înregistra ajustari pentru deprecierea stocurilor la sfârsitul exercitiului financiar, pe seama cheltuielilor.


Document Info


Accesari: 5621
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )