Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
IAS 35 - ACTIVITATI IN CURS DE INTRERUPERE

Contabilitate


IAS 35 - ACTIVITĂŢI ÎN CURS DE ÎNTRERUPERE

Obiectiv si arie de aplicabilitateIAS 35 stabileste principiile de raportare a informatiilor privind activitatile în curs de întrerupere. Separarea informatiilor referitoare la activitatile în curs de întrerupere de informatiile referitoare la activitatile continue, permite utilizatorilor sa realizeze o mai buna estimare a capacitatii de generare de câstiguri si a fluxurilor de numerar ale entitatii.

Acest standard se aplica pentru toate activitatile în curs de întrerupere pentru toate tipurile de entitati.

IAS 35 este în exclusivitate un standard de prezentare de informatii. În el se accentueaza faptul ca pentru recunoasterea si evaluarea veniturilor / cheltuielilor si activelor / datoriilor aferente unei activitati în curs de întrerupere trebuie utilizate principiile din celelalte IAS, standardele relevante fiind IAS 36 (Deprecierea activelor) si IAS 37 (Provizioane, datorii si active contingente).

Definitii

Paragraful 2 din IAS 35 defineste o operatie în curs de întrerupere. Activitatile în curs de întrerupere sunt o componenta a activitatii unei întreprinderi:

pe care întreprinderea conform unui singur plan:

(a)  o înstraineaza în întregime într-o tranzactie unica (de exemplu prin vânzare sau prin renuntarea la dreptul de proprietate de catre actionari) sau prin vânzare pe bucati (de exemplu prin vânzarea sau decontarea individuala a activelor, respectiv datoriilor componentei); sau

(b)  o lichideaza prin abandon.

care reprezinta o linie de activitate majora separata sau o arie geografica majora de exploatare si care poate fi evidentiata distinct din punct de vedere operational, cât si în scopuri de raportare financiara. (de exemplu un segment - vezi IAS 14).

Termenul "activitate în curs de întrerupere" nu se refera în mod neaparat necesar la renuntarea la anumite facilitati, abandonarea fabricarii unor produse sau abandonarea de linii de productie, sau modificari ale fortei de munca, pe care o entitate le efectueaza ca raspuns la factorii pietei. Cu toate acestea, adesea aceste tipuri de lichidari care nu sunt în general prin ele însele activitati în curs de întrerupere, pot aparea în relatie cu o activitate care este clasificata ca si "activitate în curs de întrerupere".

Standardul interzice folosirea termenului "activitate în curs de întrerupere", daca restructurarea, închiderea sau evenimentul respectiv, etc. nu satisface definitia de mai sus.

Exemplu

O societate de vânzare cu amanuntul are doua lanturi de magazine - amplasate în doua mari orase din România si Bulgaria. Unul din lanturile de magazine desface articole de uz casnic si feronerie, celalalt articole vestimentare. Vor fi urmatoarele activitati considerate activitati în curs de întrerupere în conformitate cu IAS 35?

Închiderea magazinului de articole de uz casnic din Timisoara.

Închiderea unui singur magazin dintr-un lant de magazine nu va fi clasificata ca o activitate în curs de întrerupere. Este putin probabil ca activitatea unui singur magazin sa poata fi considerata o "linie de activitate majora separata sau o arie geografica majora de exploatare ".

Închiderea atât a magazinului de articole vestimentare, cât si a celui de articole de uz casnic din Timisoara.

Încetarea tuturor activitatilor desfasurate în Timisoara nu va fi clasificata ca o activitate în curs de întrerupere. Este putin probabil ca magazinele din Timisoara sa fie considerate ca o "arie geografica majora de exploatare".

Retragerea de la vânzare a tuturor articolelor de curatat din magazinele ce desfac produse de uz casnic.

Retragerea de la vânzare a acestor produse nu va fi clasificata ca o activitate în curs de întrerupere. Aceste articole reprezinta o linie de produse si nu o "linie de activitate majora separata".

Vânzarea magazinului de articole vestimentare din Bulgaria unei alte societati.

Vânzarea tuturor magazinelor de articole vestimentare din Bulgaria nu va probabil clasificata ca o activitate în curs de întrerupere. Societatea nu închide o linie de activitate majora (înca mai are magazine de haine în România) si nici nu îsi înceteaza activitatea într-o arie geografica majora de exploatare închide (înca mai are în Bulgaria magazinele de articole de uz casnic).

Închiderea tuturor magazinelor de articole de uz casnic în ambele tari.

Închiderea tuturor magazinelor de acest tip va fi clasificata ca o operatie în curs de întrerupere. Societatea închide o line de activitate majora - activitatea de vânzare a articolelor de uz casnic.

Retragerea completa de pe piata bulgara.

Închiderea tuturor magazinelor din Bulgaria va fi clasificata ca o activitate în curs de întrerupere. Societatea îsi termina activitatea într-o arie geografica majora de exploatare - activitatile desfasurate în Bulgaria.

Prezentarea de informatii initiala

Punctul de pornire pentru aceasta prezentare îl reprezinta "evenimentul prezentarii initiale" care este definit în standard. Acesta se refera la aparitia uneia din urmatoarele situatii oricare s-ar produce prima:

(a) încheierea unui contract de vânzare sau

(b) aprobarea sau anuntarea unui plan detaliat de întrerupere a activitatii.

De la aceasta data, entitatea trebuie sa prezinte în situatiile financiare informatiile cerute. Daca evenimentul ce trebuie prezentat initial are loc dupa data bilantului, dar înainte ca situatiile financiare pentru exercitiul respectiv sa fie finalizate si aprobate (de exemplu, daca anuntul este facut dupa sfârsitul anului), acele situatii financiare trebuie sa includa prezentarile de informatii cerute.

Prezentarile de informatii cerute pentru activitatile în curs de întrerupere sunt stabilite în paragraful 27 din standard. Prezentarile narative includ:

O descriere a activitatii în curs de întrerupere;

Segmentul de activitate sau segmentul geografic în care se raporteaza (în conformitate cu IAS 14);

data si natura evenimentului prezentarii initiale;

si data sau perioada în care se preconizeaza ca întreruperea sa fie finalizata.

Prezentarile numerice de informatii:

valorile contabile, la data bilantului, ale activelor si datoriilor totale ce trebuie cedate;

valorile veniturilor, cheltuielilor, profitului sau pierderii înainte de impozitare si a cheltuielilor cu impozitul pe venit atribuibile activitatii în curs de întrerupere pe durata perioadei financiare curente *;

fluxurile de numerar din activitatile de exploatare, finantare si investitii, atribuibile activitatii în curs de întrerupere în cursul perioadei financiare curente *.

Toate prezentarile de informatii mentionate trebuie prezentate fie în situatiile financiare fie în note. Totusi, IAS încurajeaza ca prezentarile marcate * sa fie facute în contul de profit si pierdere si, respectiv, situatia fluxului de numerar.

Cedarea efectiva sau încheierea unui contract de vânzare

Atunci când are loc o cedare efectiva de active, o stingere a unor obligatii sau încheierea unui contract de vânzare, entitatea trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii în situatiile sale financiare pentru acea perioada. (Acestea ar putea apare în acelasi moment cu evenimentul initial de prezentare, în acelasi exercitiu financiar sau în anul ulterior.)

valoarea câstigurilor sau pierderilor înainte de impozitare recunoscute la cedare**;

valoarea cheltuielilor cu impozitul pe profit aferente câstigului sau pierderii;

pretul de vânzare net, sau un interval al preturilor de vânzare, (dupa costurile de cedare) ale acelor active nete pentru care exista un contract de vânzare, momentul asteptat al aparitiei acelor fluxuri de numerar si valoarea contabila a acelor active nete.

** Desi majoritatea prezentarilor cerute de IAS pot aparea fie în situatiile financiare fie în note, valoarea câstigului sau pierderii înainte de impozitare recunoscute la cedare trebuie prezentata în contul de profit si pierdere.

Perioadele ulterioare

Aceste prezentari trebuie facute în continuare în toate situatiile financiare ulterioare, pâna la perioada în care se finalizeaza întreruperea (atunci când planul de întrerupere este finalizat sau abandonat).

În plus fata de prezentarile de mai sus, situatiile financiare pentru perioadele ulterioare trebuie sa includa prezentari actualizate, cum ar fi descrierea modificarilor semnificative privind activele si datoriile ce urmeaza a fi înstrainate (ex: modificari ale valorii si momentului aparitiei fluxurilor de numerar aferente activelor si datoriilor ce urmeaza a fi înstrainate, detalii privind noile contracte de vânzare).

Daca o entitate abandoneaza un plan privind întreruperea activitatii, despre care s-a raportat anterior faptul respectiv si efectele sale trebuie prezentate.

Alte aspecte

Cifrele comparative prezentate în situatiile financiare întocmite dupa evenimentul cu prezentare initiala trebuie retratate în vederea separarii activelor, obligatiilor, veniturilor cheltuielilor si fluxurilor de numerar continue si întrerupte. De aceea, prezentarile comparative ale activitatilor întrerupte includ activitatile clasificate ca întrerupte în exercitiul anterior si activitatile care erau continue în exercitiul precedent dar care sunt clasificate drept întrerupte în exercitiul curent. Anexa B la IAS este o ilustrare a modului în care aceasta se aplica în practica.

Trebuie retinut ca toate prezentarile de informatii cerute de IAS trebuie efectuate separat pe fiecare activitate întrerupta.

Deciziile privind întreruperea activitatilor sunt la latitudinea managementului. Astfel, efectele întreruperii unei activitati nu trebuie prezentate ca elemente extraordinare.

Anexa A la IAS ofera exemple de prezentari de informatii cerute în raport cu activitatile întrerupte.

Rezumat

O activitate întrerupta este o componenta semnificativa a unei entitati raportoare - adesea un segment sau parte majora a uneia - care este vânduta sau a carei activitate înceteaza altfel.

IAS 35 specifica cerintele de prezentare pentru activitatile întrerupte, dar aspectele de recunoastere si evaluare sunt tratate de alte standarde, cum ar fi cele privind provizioanele si deprecierea.

Prezentarile încep atunci când întreprinderea s-a angajat fata de întreruperea respectiva prin anuntarea evenimentului sau începerea acestuia, sau prin încheierea unui contract de vânzare.

Prezentarile de informatii includ valoarea contabila a activelor ce urmeaza a fi întrerupte, valoarea contractelor de vânzare si profitul din exploatare aferent activitatii întrerupte.

Cu o singura exceptie, prezentarile trebuie facute în note. Exceptia este ca pierderile sau câstigurile din vânzarea activelor întrerupte trebuie prezentate în contul de profit si pierdere.


Document Info


Accesari: 2620
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )