Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Calitatea de expert contabil

Contabilitate
Calitatea de expert contabil

Īn conformitate cu legislatia din tara noastra , calitatea de expert contabil se dobāndeste prin promovarea examenului de admitere , efectuarea unui stagiu profesional cu o durata de 3 ani si sustinerea unui examen de aptitudini profesionale. Regulamentul privind accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat este elaborat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autoriza 11311d31l 55;i din Romānia si avizat de catre Ministerul Economiei si Finantelor si de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului . Se poate prezenta la examenul de admitere pentru profesia de expert contabil persoana care īndeplineste urmatoarele cumulativ urmatoarele conditii:
a) are capacitate de exercitiu deplina;

b) are studii economice superioare cu diploma recunoscuta de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului;

c) nu a suferit nicio condamnare care, potrivit legislatiei īn vigoare, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale.

Promovarea examenului de admitere pentru accesul la profesie se dovedeste cu certificatul pentru promovarea examenului īn vederea accesului la profesia de expert contabil/contabil autorizat, emis de comisiile de examinare īn baza Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat[3].

Stagiul se efectueaza de catre persoanele care au promovat examenul de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat, organizat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autoriza 11311d31l 55;i din Romānia, pe lānga un tutore de stagiu, membru al Corpului, sau, īn sistem colectiv, la nivelul fiecarei filiale a Corpului. Perioada de stagiu īncepe de la data la care persoana care a reusit la examenul de admitere a depus cererea de īnscriere la stagiu si consta pe de o parte īn elaborarea de lucrari profesionale si pe de alta parte īn elaborarea de lucrari profesionale

Lucrarile profesionale reprezinta 400 de ore pe an si se efectueaza sub controlul tutorelui de stagiu. Cānd nu este posibila efectuarea de lucrari pe lānga un tutore de stagiu, filiala organizeaza pregatirea īn sistem colectiv a stagiarilor, īn conditiile respectarii tuturor prevederilor Regulamentului de privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini si numai pe baza de lucrari practice, potrivit programului-cadru[4] pe categorii de lucrari profesionale.

Pregatirea tehnica si deontologica a stagiarilor cuprinde:

a) actiuni legate de comportamentul profesional si de doctrina profesionala, care sunt īntreprinse īn mod curent de consiliul filialei Corpului - minimum doua zile pe an;

b) actiuni de pregatire tehnica - minimum 4 zile pe an; acestea pot fi delegate unor cabinete sau societati comerciale de profil, membre ale Corpului, Institutului national de dezvoltare profesionala continua sau unor institute de īnvatamānt care au facut cerere īn acest sens si ale caror programe au fost agreate de Consiliul superior al Corpului.

Examenul de aptitudini se organizeaza īn vederea sustinerii probelor scrise si orale, dupa cum urmeaza:

a. Proba scrisa, cu o durata de 6 ore, constānd īn:a) studii de caz, exercitii si probleme din domeniul expertizei, monografiei contabile, analizei economico-financiare, evaluarii īntreprinderilor si auditului;

b) īntrebari de judecata profesionala din doctrina si deontologia profesiei contabile, organizarea si functionarea Corpului.

La proba scrisa, fiecare subiect primeste o nota de la 1 la 10. Pentru promovarea probei scrise si continuarea examenului cu proba orala este necesara obtinerea cel putin a mediei 7.

Proba orala consta īn verificarea aptitudinilor profesionale din domeniile: juridic, fiscal, contabilitate, audit financiar, evaluarea īntreprinderilor, expertiza contabila, doctrina si deontologie profesionala.

La cerere, persoanele care au titlul de academician, profesorii si conferentiarii universitari, doctorii īn economie si doctorii docenti, cu specialitatea finante sau contabilitate, au acces la profesia de expert contabil pe baza titlului de doctor, cu īndeplinirea conditiilor legale privind accesul la profesie, prin sustinerea unui interviu privind normele de organizare si functionare a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati.Ordonanta Guvernului nr 65/1994, cu modificarile si completarile ulterioare

Promovarea presupune obtinerea unui minim de cunostinte reprezentānd nota 6 la fiecare disciplina si respectiv, media 7.

Aprobat prin Hotarārea Guvernului nr. 227/2008.

Prevazut īn anexa nr. 14 la Regulammentului privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini īn vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat


Document Info


Accesari: 4094
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )