Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR CORPORALE

Contabilitate


CONTABILITATEA IMOBILIZARILOR CORPORALE

Definitii si structuri privind imobilizarileStandardul international I.A.S.1 denumit "Prezentarea situatiilor financiare" defineste activele imobilizate ca fiind toate acele active care nu sunt clasificate in categoria activelor curente.

Reglementarile contabile din Romania definesc activele imobilizate ca fiind acele active ale unei entitati destinate utilizarii pe o perioada indelungata in activitatea acesteia. Astfel, activele imobilizate reprezinta bunurile si valorile destinate sa serveasca pe o perioada indelungata in activitatea entitatii si care nu se consuma dupa prima lor utilizare si, ca atare, nu sunt destinate comercializarii.

In raport de comportamentul lor economic si de structurile lor materiale, activele imobilizate se grupeaza in:

imobilizari corporale

imobilizari necorporale

imobilizari financiare

Imobilizarile corporale sunt definite de I.A.S.16 ca elemente tangibile

care sunt detinute de o unitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestare de servicii pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative si pot fi utilizate pe parcursul mai multor perioade de gestiune.

Aceste imobilizari mai sunt cunoste sub denumirea de active corporale, active tangibile sau imobilizari fizice. Aceste denumiri tind sa fie inlocuite prin cea acceptata de S.I., cea de imobilizari corporale.

Imobilizarile necorporale sunt definite de I.A.S.38 (active necorporale) ca active identificabile, nemonetare, fara support material si detinute pentru a fi utilizate in procesul de productie sau prestare de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru nevoi administrative.

-1-

Imobilizarile financiare, denumite si investitii financiare sau de portofoliu, sunt active detinute de o societate in vederea cresterii valorii averii sale prin incasarea unor sume din repartizari (dobanzi, redevente, dividende) prin cresterea valorii capitalizate sau prin obtinerea unor beneficii rezultate in urma vanzarii acestor investitii.

Imobilizarile corporale

Imobilizarile corporale reprezinta bunuri care au o structura materiala asupra carora agentii economici exercita un drept real, fiind elemente de patrimoniu care definesc capacitatea tehnica de productie si comercializare, creeaza venituri īn concordanta cu obiectul de activitate al acestora. Īn categoria acestora intra mijloacele fixe si terenurile. Contabilitatea lor se tine cu grupa 21 "Imobilizari corporale".

Definirea mijloacelor fixe este cuprinsa īn art. 53 din Regulamentul aplicarii Legii contabilitatii nr. 82 / 1991: "Sunt considerate mijloace fixe obiectul sau complexul de obiecte ce se utilizeaza ca atare si īndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

are o valoare de inventar mai mare decāt limita stabilita de lege;

are o durata normala de utilizare mai mare de un an."

Mijloacele fixe se pot clasifica dupa mai multe criterii, fiecare avāndu-si ratiunile sale:

Din punct de vedere al domeniului īn care se utilizeaza, mijloacele fixe se clasifica īn :mijloace fixe de productie, care participa direct sau indirect la procesul de productie sau exploatare, mijloace fixe de comercializare utilizate pentru scopuri sociale.

a)     Dupa apartenenta lor, mijloacele fixe se īmpart īn mijloace fixe proprietate a unit 636g615g 9;tii patrimoniale si mijloace fixe īn folosinta temporara: īnchiriere, locatie de gestiune, concesiune pentru care evidenta se organizeaza separat de cele proprii;

b)    Dupa structura, respectiv natura si particularitatile tehnico - constructive, mijloacele fixe amortizabile se grupeaza īn trei grupe principale

Constructii;

Instalatii tehnice,mijloace de transport,animale si plantatii;

Mobilier,aparatura birotica,echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale.

-2-

Aceasta clasificare sta la baza delimitarii mijloacelor fixe ca obiecte de evidenta, la elaborarea catalogului duratelor de serviciu normale si a normelor de amortizare. Mijloacele fixe sunt clasificate īn general īn grupe, subgrupe, clase si subclase, iar pentru unele si īn familii. Fata de clasificarea anterioara, aprobata prin H.G. nr. 266 / 1994, noua clasificare aprobata prin H.G. nr. 520/1998, urmānd tendinta manifestata pe plan mondial, a concentrat activele corporale amortizabile īntr - un numar cāt mai redus de grupe si clase, scopul urmarit fiind o operare cāt mai usoara a amortizarii si nu inventarierea fizica a acestora. Astfel, de exemplu, clasificarea activelor amortizabile din constructii s-a redus de la doua grupe cu 14 subgrupe la o grupa cu noua subgrupe.

Catalogul cuprinde urmatoarele informatii necesare identificarii mijlocului fix si stabilirii duratei normale de functionare:

codul de clasificare;

denumirea grupei, a subgrupei, clasei, subclasei si a familiei mijloacelor fixe amortizabile;

limita minima si limita maxima a duratei normale de functionare, īn ani.

ORGANIZAREA CONTABILITĂŢII SINTETICE A IMOBILIZĂRILOR CORPORALE

Contabilitatea sintetica a existentei si miscarii mijloacelor fixe se organizeaza cu ajutorul contului 21,,Imobilizari corporale " desfasurat pe conturi de gradul II pe cele patru categorii de mijloace fixe.

din punct de vedere al continutului economic este un cont de active imobilizate;

dupa functia contabila este un cont de activ;

se debiteaza cu valoarea mijloacelor fixe achizitionate prin creditul contului 404 ,,Furnizori de imobilizari", realizate din productia proprie prin creditul contului 722 "Venituri din productia de imobilizari corporale" aduse ca aport de catre asociati prin creditul contului 456,,Decontari cu asociatii privind capitalul", primite ca donatii cu titlu gratuit prin creditul contului 232,,Avansuri acordate pentru imobilizari corporale ", cu valoarea imobilizarilor corporale īn curs, terminate, receptionate si puse īn functiune prin creditul contului 231,,Imobilizari corporale īn curs".

-3-

se crediteaza cu valoarea de intrare a mijloacelor fixe complet amortizate scoase din functiune prin debitul contului 281 ,,Amortizari privind imobilizarile corporale", cu valoarea de intrare a mijloacelor fixe incomplet amortizate scoase din functiune prin debitul contului 281,,Amortizari privind mijloacele fixe" cu valoarea amortizarii si a contului 6583,,Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital ", cu valoarea de intrarea a mijloacelor fixe vāndute incomplet amortizate prin debitul contului 281 cu valoarea amortizarii si a contului 6583,,Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital " cu valoarea neamortizata, valoarea mijloacelor fixe retrase īn corespondenta cu debitul contului 456,,Decontari cu asociatii privind capitalul '.

soldul debitor exprima valoarea mijloacelor fixe īn gestiune.

2.3 Clasificare si recunoastere. Sistemul de documente si financiar contabile utilizat in evidenta imobilizarilor corporale

In reglementarile contabile din Romania, imobilizarile corporale sunt detaliate in urmatoarele structuri :

a)     terenuri si constructii

b)    instalatii tehnice si masini

c)     alte instalatii, utilaje si mobilier

avansuri si imobilizari corporale in curs

Din grupa 21 "Imobilizari corporale" fac parte: 211. Terenuri si amenajari de terenuri 212. Constructii (A) ; 213. Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii ; 214. Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale (A)

Contul 211 "Terenuri si amenajari de terenuri"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta terenurilor si a amenajarilor de terenuri (racordarea lor la sistemul de alimentare cu energie, īmprejmuirile, lucrarile de acces etc.).

Contul 211 "Terenuri" este un cont de activ.

Īn debitul contului 211 "Terenuri" se īnregistreaza:

%

Rezerve din reevaluare

- valoarea cresterii rezultate din reevaluarea terenurilor

Donatii pentru investitii Donatii pentru investitii

- valoarea terenurilor primite cu titlu gratuit

. Alte īmprumuturi si datorii asimilate

valoarea terenurilor primite primite in regim de leasing financiar

Imobilizari corporale īn curs de executie

- valoarea la cost de productie a amenajarilor de terenuri realizate pe cont propriu

Furnizori de imobilizari

- valoarea terenurilor achizitionate

Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

- valoarea terenurilor reprezentānd aport la capital

Venituri din productia de imobilizari corporale

- valoarea la cost de productie a amenajarilor de terenuri realizate pe cont propriu

Īn creditul contului 211 "Terenuri" se īnregistreaza:

=

Rezerve din reevaluare

- valoarea descresterii rezultate din reevaluarea terenurilor

Actiuni detinute la entitatile afiliate

- valoarea terenurilor care fac obiectul participarii in natura la capitalul social al altei societati comerciale

Amortizari privind imobilizarile corporale

- valoarea amortizata a terenurilor respectiv amenajarilor de terenuri cedate

Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

- valoarea terenurilor aportate, retrase

Alte cheltuieli de exploatare

- valoarea neamortizata terenurilor respectiv amenajarilor de terenuri cedate.

Soldul debitor al contului reprezinta :

- valoarea terenurilor si costul efectiv al amenajarilor de terenuri.

Contul se detaliaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

Terenuri

Amenajari de terenuri

-5-

Contul 212 "Constructii"

- Grupa 1 - Constructii;

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii constructiilor.

Contul 212 "Constructii" este un cont de activ.

Īn debitul contului 212 "Constructii" se īnregistreaza:

212 %

Rezerve din reevaluare

- valoarea cresterii rezultate din reevaluarea constructiilor

Donatii pentru investitii

- valoarea constructiilor primite cu titlu gratuit

Alte īmprumuturi si datorii asimilate

-valoarea constructiilor primite primite in regim de leasing

Imobilizari corporale īn curs de executie  - valoarea la cost de productie constructiilor realizate pe cont propriu

Amortizari privind imobilizarile corporale

- valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la constructiile primite cu chirie si restituite proprietarului

Furnizori de imobilizari

- valoarea constructiilor achizitionate

Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

- valoarea constructiilor reprezentānd aport la capital

Venituri din productia de imobilizari corporale

- valoarea la cost de productie a constructiilor realizate pe contpropriu

Īn creditul contului 212 "Constructii" se īnregistreaza:

% =

Rezerve din reevaluare

- valoarea descresterii rezultate din reevaluarea constructiilor

Actiuni detinute la entitatile afiliate

- valoarea constructiilor care fac obiectul participarii in natura la capitalul social al altei societati comerciale 

Amortizari privind imobilizarile corporale

- valoarea amortizata a constructiilor cedate sau casate

-6-

Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

- valoarea constructiilor aportate, retrase

Alte cheltuieli de exploatare

- valoarea neamortizata constructiilor cedate sau scoase din evidenta

Cheltuieli privind calamitatile si alte evenimente extraordinare

- valoarea constructiilor distruse de calamitati

Soldul debitor al contului reprezinta :

- valoarea constructiilor existente.

Contul 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii"

- Grupa 2 - Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii;

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor de reproductie si munca si plantatiilor.

Contul 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii" este un cont de activ.

Īn debitul contului 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii" se īnregistreaza:

213 %

Rezerve din reevaluare

- valoarea cresterii rezultate din reevaluare

Donatii pentru investitii

- valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor primite cu titlu gratuit

Alte īmprumuturi si datorii asimilate

- valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor primite in regim de leasing financiar

Imobilizari corporale īn curs de executie

- valoarea la cost de productie a instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor, realizate pe cont propriu

Amortizari privind imobilizarile corporale

- valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la imobilizarile corporale primite cu chirie si restituite proprietarului

Furnizori de imobilizari

- valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor achizitionate,

Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate

- valoarea taxelor vamale aferente aprovizionarilor din import

Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

- valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor , reprezentānd aport la capital

Venituri din productia de imobilizari corporale

- valoarea la cost de productie a instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor, realizate pe cont propriu.

Īn creditul contului 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii" se īnregistreaza:

=

Rezerve din reevaluare

- valoarea descresterii rezultate din reevaluare

Creante imobilizate

- valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor cedate in regim de leasing financiar

Amortizari privind imobilizarile corporale

- valoarea amortizata a instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor ,cedate sau casate

Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

- valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor aportate, retrase

Alte cheltuieli de exploatare

- valoarea neamortizata instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor , cedate sau scoase din evidenta.

Soldul debitot al contului reprezinta :

- valoarea instalatiilor tehnice, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor, existente.

Contul 213 "Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii",se detaliaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) (A)

Aparate si instalatii de masurare, control si reglare (A)

. Mijloace de transport (A)

. Animale si plantatii (A)

Contul 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta existentei si miscarii mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie a valorilor umane si materiale si a altor active corporale.

Contul 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" este un cont de activ.

Īn debitul contului 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" se īnregistreaza:

214 %

Rezerve din reevaluare

- valoarea cresterii rezultate din reevaluare

Donatii pentru investitii

- valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale, primite cu titlu gratuit

Alte īmprumuturi si datorii asimilate

- valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale, primite in regim de leasing financiar

Imobilizari corporale īn curs de executie

- valoarea la cost de productie a mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale, realizate pe cont propriu

Amortizari privind imobilizarile corporale

- valoarea amortizarii investitiilor efectuate de chiriasi la imobilizarile corporale primite cu chirie si restituite proprietarului

Furnizori de imobilizari

- valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale, achizitionate,

Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate

- valoarea taxelor vamale aferente aprovizionarilor din import

Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

- valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale, reprezentānd aport la capital

Venituri din productia de imobilizari corporale

- valoarea la cost de productie a mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale, realizate pe cont propriu

Īn creditul contului 214 "Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale" se īnregistreaza:

=

Rezerve din reevaluare

- valoarea descresterii rezultate din reevaluare

Creante imobilizate

- valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale ,cedate in regim de leasing financiar

Amortizari privind imobilizarile corporale

- valoarea amortizata mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale ,cedate sau casate

Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

- valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale aportate, retrase

Alte cheltuieli de exploatare

- valoarea neamortizata mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale, cedate sau scoase din evidenta

Cheltuieli privind calamitatile si alte evenimente extraordinare

-- valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale distruse de calamitati.

Soldul debitor al contului reprezinta :

- valoarea mobilierului, aparaturii birotice, echipamentelor de protectie si altor active corporale existente.

CAPITOLUL III

ORGANIZAREA DOCUMENTAŢIEI PRIMARE sI A EVIDENŢEI OPERATIVE A IMOBILIZĂRILOR CORPORALE

3.1 Evidenta tehnico - operativa se organizeaza pe compartimente de activitate ale unitatii.

Obiectul evidentei operative īl constituie īnregistrarea si reflectarea fenomenelor primare care au loc īn unitate, adica intrarea si iesirea de valori materiale si banesti, introducerea īn comun sau īn folosinta, precum si existenta lor īntr-un anumit loc al unitati sau la o anumita data.

Documentele justificative trebuie sa cuprinda ca elemente:

denumirea documentelor;

denumirea si sediul unitatii care a īntocmit documentul;

numarul si denumirea partilor care participa la efectuarea operatiunilor;

continutul operatiunilor si temeiul legal al efectuarii ei;

datele cantitative si valorice aferente operatiunii efectuate;

semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii, ale persoanelor īnsarcinate cu exercitarea vizei de control financiar preventiv si a persoanelor īn drept sa aprobe operatiunea respectiva;

alte elemente impuse de caracterul operatiunii.

Īnscrierea datelor īn documente se face cu cerneala, cu pasta, creion chimic, masina de scris, fara stersaturi si razaturi. Erorile se corecteaza prin taierea cu linie a textului si a cifrelor gresite, astfel ca acestea sa poata fi citite, iar deasupra lor se scrie textul sau cifra corecta.

Documentele care stau la baza intrarii mijloacelor fixe īn unitate sunt:

,,Procesul verbal de receptie" pentru mijloacele fixe independente care nu necesita montaj si nici probe tehnologice;

,,Procesul verbal de receptie" (preliminara sau definitiva) īn cazul utilajelor care necesita montaj, dar nu necesita probe tehnologice, precum si a cladirilor si constructiilor speciale cu caracter administrativ si social - cultural;

,,Procesul verbal de punere īn functiune" pentru utilajele care necesita montaj si probe tehnologice;

,,Proces verbal de transformare" pentru receptionarea inventarului gospodaresc de natura mijloacelor fixe rezultat din prelucrarea materialelor īn atelierele proprii ale unitatii;

,,Procesul verbal de predare - primire" a mijloacelor fixe transferate;

,,Bonul de miscare a mijloacelor fixe" pentru miscarea mijloacelor fixe īn cadrul unitatii;

,,Contractul de īnchiriere" sau ,,Procesul verbal de īnchiriere" pentru luarea īn primire a mijloacelor fixe īnchiriate;

,,Procesul verbal de dare īn custodie" pentru mijloacele fixe primite īn custodie.

Mijloacele fixe pot iesi definitiv din gestiune prin casare, vānzare, donatie iar temporar prin concesiune, locatie de gestiune si īnchiriere.

Casarea, adica scoaterea definitiva din functiune a mijloacelor fixe prin demontare, darāmare, etc. este consemnata īn urmatoarele documente:

Specificatia privind mijloacele fixe propuse spre scoaterea din functiune (casare) īntocmite de sectiile, laboratoarele sau serviciile care propun casarea, prin care acestea se monteaza;

Procesul verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe, de declasare a unor bunuri materiale, elaborat de catre comisia de casare, reprezinta documentul prin care se constata īndeplinirea conditiilor de casare, de aprobare si executare a ei, de consemnare a materialelor rezultate din casare, si ca document de īnregistrare īn evidenta operativa si īn contabilitate.

3.2 ORGANIZAREA CONTABILITĂŢII ANALITICE A IMOBILIZĂRILOR CORPORALE

Contabilitatea analitica a mijloacelor fixe trebuie astfel organizata īncāt sa asigure individualizarea fiecarui mijloc fix, cunoasterea existentei si miscarii lor pe locuri de folosinta si a gradului de depreciere pe structura categoriilor de mijloace fixe.

Contabilitatea analitica a mijloacelor fixe se poate tine fie folosind Registrul numerelor de inventar si Fisa mijlocului fix, fie utilizānd Registrul pentru evidenta mijloacelor fixe.

Unitatile patrimoniale dispun de mijloace fixe numeroase care se deosebesc īntre ele din punct de vedere al constructiei, īnsusirilor tehnice, destinatie, gradul de depreciere, etc. de aceea, pentru identificarea cu usurinta a fiecarui mijloc si pentru a se asigura controlul lor indiferent de locul de folosinta, se atribuie fiecarui obiect de evidenta un numar de inventar care se trece īn toate documentele care privesc mijlocul fix respectiv. Aceasta se realizeaza cu ajutorul Registrului numerelor de inventar, īn care se scrie denumirea fiecarui mijloc fix intrat, caracteristicile de identificare si numarul de inventar ce i se atribuie, īn ordinea succesiva a numerelor. Dupa īnscrierea mijlocului fix intrat īn Registrul numerelor de inventar se completeaza Fisa mijlocului fix care cuprinde date privind denumirea, numarul de inventar, codul de clasificare, valoare de functiune, amortizarea calculata

CAPITOLUL IV

OPERATII CONTABILE PRIVIND IMOBILIZARILE CORPORALE

Imobilizarile corporale pot intra in īntreprindere prin:

-aport in natura la capitalul social

-achizitionare de la furnizori interni/externi

-constructie in antrepriza sau regie proprie

-obtinere cu titlu gratuit, subventie, plus de inventar

Imobilizarile corporale sunt contabilizate cu ajutorul conturilor sintetice prin care se delimiteaza structural.

Sunt conturi de bilant sau de inventar care, d.p.d.v. economic sunt conturi de activ. Se debiteaza cu valoarea imobilizarilor intrate ca aport in natura, achizitionate, realizate pe cont propriu, primite cu titlu gratuit sau constatate ca plus de inventar. In credit se inregistreaza vanzari, lipsuri de inventar, scoateri din functiune. Soldul conturilor este debitor si reprezinta valoarea imobilizarilor corporale existente in societate la un moment dat.

Operatiuni privind intrarea terenurilor

a)Terenuri achizitionate de la terti la pret de cumparare

-achizitionarea terenurilor de la terti:

% = 404,,Furnizori de imobilizari"

2111,,Terenuri"

,,TVA deductibila"

-plata furnizorilor de imobilizari prin viramente bancare:

404,,Furnizori de imobilizari" = 5121,,Conturi la banci in lei"

b)Terenuri aduse ca aport la capital de catre intreprinzatorii individuali sau de catre asociati la valoarea de aport:

2111,, Terenuri" = 456,,Decontari cu asociatii privind capitalul"

c)Terenuri primite cu titlu gratuit:

2111,,Terenuri" = 131,,Subventii pentru investitii"

d)Amenajari de terenuri realizate pe cont propriu la cost de productie:

2112,,Amenajari de terenuri" = 722,,Venituri din productia de imobilizari

corporale"

Operatiuni privind iesirea terenurilor din gestiunea unitatii

a)Valoarea terenurilor aportate retrase de intreprinzatorul individual sau de asociati:

456,,Decontari cu asociatii = 2111,,Terenuri"

privind capitalul"

b)Cedarea terenurilor ca urmare a vanzarii acestora:

-vanzarea in baza facturii:

461,,Debitori diversi" = %

7583,,Venituri din cedarea activelor

si altor operatii de capital"

4427,,TVA colectata"

-scoaterea din evidenta contabila a terenurilor vandute:

6583,,Cheltuieli privind = 2111,,Terenuri"

activele cedate si alte operatii

de capital"

Daca se vand terenuri pentru care unitatea a efectuat investitii privind amenajarile de terenuri, atunci la cedarea acestora se va avea in vedere si amortizarea inregistrata la amenajarile de terenuri,astfel:

2811,,Amorizarea amenajarilor =2112,,Amenajari de terenuri"

1.Operatiuni privind intrarea mijloacelor fixe in folosinta permanenta:

a)Aportul in mijloace fixe la capitalul societatii comerciale:

-subscrierea aportului in mijloace fixe:

456,,Decontari cu asociatii = %

privind capitalul" 1011,,Capital subscris nevarsat"

1043,,Prime de emisiune sau aport"

-aducerea aportului in mijloace fixe:

212,,Constructii" = 456,,Decontari cu asociatii

privind capitalul"

1011,,Capital subscris nevarsat" = 1012,,Capital subscris varsat"

b)Achizitionarea mijloacelor fixe in baza facturii si a procesului verbal de receptie se reflecta in contabilitate la pretul de achizitie astfel:

% = 404,,Furnizori de imobilizari"

212,,Constructii"

4426,,TVA deductibila"

c)Primirea mijlocului fix cu titlu sau constatate plus cu ocazia inventarierii la valoarea actuala:  212,,Consructii" = 131,,Subventii pentru investitii"

d)Mijloace fixe intrate in patrimoniu ca urmare a terminarii lucrarilor de investitii terminate,receptionate si trecute in categoria mijloacelor fixe:

212,,Constructii" = 231,,imobilizari corporale in curs"

. Contabilitatea operatiilor privind iesirea imobilizarilor corporale

Imobilizarile corporale pot iesi din patrimoniul intreprinderii prin :

- casare, vanzare, lipsuri constatate la inventar, cedari cu titlu gratuit, schimb de active, alte cazuri de forta majora.

. Iesirea prin casare constituie o modalitate complexa cuprinzand operatii : demolarea, demontarea sau dezmembrarea imobilizarilor corporale, valorificarea subansamblelor, ansamblelor, pieselor componente si a materialelor rezultate si scaderea din evidenta contabila a acestor imobilizari corporale.

Scoaterea din functiune a imobilizarilor corporale cu valoarea de intrare complet amortizata sau cu valoarea de intrare partial recuperata se face cu aprobarea Consiliului de administratie. Dupa obtinerea acestei aprobari se valorifica componentele rezultate din casare fie prinvanzare, fie prin utilizarea lor la executarea altor imobilizari corporale.

Operatiile economico-financiare de scoatere din functiune a imobilizarilor corporale prin casare sunt :

1. Scaderea din evidenta contabila a imobilizarilor corporale:

Aceasta se face diferit in functie de valoarea recuperata integral sau partial pe calea amortizarii si se inregistreza pe baza procesului verbal de scoatere din functiune astfel :

a)     daca valoarea este recuperata intergral pe calea amortizarii

281 = grupa 21

b) daca valoarea de intrare este recuperata partial pe seama amortizarii

= grupa 21 valoarea intrata

amortizarea cumulata

VCN

2.Cheltuieli ocazionate de scoaterea din functiune a imobilizarilor corporale:sunt inregistrate dupa natura elementelor de cheltuieli prin folosirea conturilor din clasa 6. Documentele pe baza carora se inregistreaza aceste cheltuieli sunt :

bon de consum

stat de plata a salariilor

situatia de calcul a contributiei la asigurarile sociale.

Clasa 6 = % total cheltuieli

Clasa 3

Clasa 4

3. Valorile materiale rezultate in urma dezmembrarilor:constituie pentru intreprindere venituri si se inregistreaza pe baza bonurilor de intrare astfel :

Clasa 3 = 7588 valoarea materialelor recuperate

Operatii privind vanzarea mijloacelor fixe:Iesirea imobilizarilor corporale prin vanzarea (licitatie sau negociere directa) se contabilizeaza similar operatiei de scoatere din functiune privind scaderea prin evidenta a imobilizarii vandute, tinand cont de valoarea de inregistrare recuperata integral sau partial pe calea amortizarii. 

Un mijloc fix la valoarea de intrare de 50.000lei, amortizat 90%, iar pretul de vanzare este de 60.000lei, TVA 19%.

Vanzarea mijlocului fix se evidentiaza in contabilitate asfel:

a)Vanzarea in baza facturii:

461,,Debitori diversi" = % 71.400lei

7583,,Venituri din cedarea 60.000lei

activelor si altor operatii de capital"

4427,,TVA colectata" 11.400lei

b)Scoaterea din inventar a mijlocului fix vandut:

% = 212,,Cladiri" 50.000lei

6583,,Cheltuieli privind 5.000lei

activele cedate si alte operatii

de capital"

281,,Amortizari privind 45.000lei

imobilizarile corporale"

Operatii privind cedarea de mijloace fixe fara plata din diminuarea capitalului social se evidentiaza astfel:

% = 2133,,Mijloace de transport" 1.000lei

281,,Amortizari privind  200lei

imobilizarile corporale"

1012,,Capital subscris varsat" 800lei

Operatii privind mijloacele fixe care fac obiectul participarii in natura la capitalul social al unei societati nou infiintate si care se evidentiaza:

% = 213,,Echipamente tehnologice" 4.000lei 281,,Amortizari privind 1.000lei

imobilizarile corporale"

6641,,Cheltuieli privind 3.000lei

imobilizarile financiare cedate"

261,,Actiuni detinute la entitati = 7641,,Venituri din imobilizari

afiliate" financiare cedate"

Operatiuni privind inchirierea(intrarea si iesirea temporara) mijloacelor fixe:

La chiriasi organizarea contabilitatii mijloacelor fixe luate cu chirie de la terti se realizeaza cu ajutorul contului in afara bilantului 8031,,Mijloace fixe luate cu chirie". In debitul contului se inregistreaza, pe baza contractelor sau proceselor verbale de inchiriere, valoarea de intrare a mijloacelor fixe luate cu chirie. In creditul contului se inregistreaza valoarea acelorasi mijloace fixe restituite in baza proceselor verbale de predare. Soldul contului arata valoarea mijloacelor fixe luate cu chirie la un moment dat.

Investitiile efectuate de chirias la mijloacele fixe inchiriate sunt supuse amortizarii,de regula, pe perioada aferenta inchirierii contractului de inchiriere.In acest caz, atat lucrarile de investitii cat si amortizarea acestora se vor reflecta in contabilitatea chiriasului.

BIBLIOGRAFIE

1.Galiceanu, Bogdanoiu, C., Contabilitate financiara conforma cu direcive europene,Editura FRM, Bucuresti 2007.

2.Galiceanu, M., Hobeanu L., Contabilitate financiara, Editura Universitara 2006.

3.Ilincuta, Lucian-Dorel, Contabilitatea financiara a entitatilor economice, Editura Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti 2006.

4.Coman, Florin, Contabilitate financiara, Editura Fundatiei Romania de Maine,Bucuresti 2006.

5.Ristea, Mihai si colaboratorii Contabilitatea financiara a intreprinderii, Editura Universitara Bucuresti 2007.

6.Feleaga Niculae, Feleaga Malciu, Liliana, Contabilitate financiara - o abordare europeana si internationala, vol. I si II, Editura Infomega, Bucuresti 2006.

7.M.F.P. Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr.1752/2006, pentru abordarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, M. OF. nr.1080 bis din 30 noiembrie 2007.

CAPITOLUL I

PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI

FIRMA

SC GAZCOM SRL a fost infiintata in anul 2002, conform Legii 31/1990,este inregistrata la Registrul Camerei de Comert sub nr.J34 / 1234 / 2002,are codul fiscal R 1234567 si are sediul in Alexandria.

Capitalul social al societatii este de 10.000.000 lei.

Societatea are un numar de 5 asociati dintre care unul dintre ei este si presedintele consiliului de administratie si detine functia de director general.

Societatea are ca obiect de activitate prestari servicii catre populatie si anume desfacerea gazului lichefiat tip butelie aragaz pe teritoriul judetului Teleorman.

In judetul Teleorman societatea are la data de 31.12.2003 un numar de 250 centre de desfacere a buteliilor de aragaz desfasurate astfel:

- in Alexandria 20 centre;

- in localitatile rurale 230 centre.

In localitatile rurale centrele sunt impartite astfel incat pentru fiecare comuna sa existe cel putin 3 centre de desfacere (la o populatie de aproximativ de 5.000 locuitori per comuna) iar pentru sate cel putin un centru in functie de numarul de locuitori ai acestora.

Societatea are incheiat un contract de comisionar cu SNP PECO prin care aceasta asigura necesarul de butelii,necesar care se realizeaza la comanda comisionarului.

Cheltuielie necesare aprovizionarii comisionarului sunt suportate de catre furnizor iar cheltuielile privind aprovizionarea centrelor din Alexandria si din judet sunt asigurate de catre comisionar.

Pentru aceasta activitate SC GAZCOM SRL primeste un comision de 30.000 lei pentru fiecare butelie aragaz vanduta,comision din care societatea isi asigura cheltuielile efectuate pentru buna desfasurare a acestei activitati.

1.2. DOMENIUL DE ACTIVITATE

Activitate SC GAZCOM SRL este afectata intr-o masura mai mica sau mai mare de o serie de factori si anume:

a)    Factori juridici

Buna desfasurare a activitatii societatii este afectata de legile si normele de aplicare a acestora aparute in decursul anului cu privire la autorizarea punctelor de lucru (centrelor) in ceea ce priveste securitatea din punct de vedere al PSI.

Pentru aceste autorizatii societatea tebuie sa investeasca un capital insemnat in vederea obtinerii acestora pentru nu a fi nevoita sa renunte la o parte din centre,centre care aduc un profit insemnat societatii.

La acesta se mai adauga si fructuatiile de curs valutar ce duce la modificari frecvente a pretului de productie a buteliei de aragaz si de asemenea si a pretului de desfacere catre populatie.

b)    Factori tehnici si tehnologici

Societatea are in dotare un numar insuficient de utilaje si echipamente necesare desfasurari activitatii si anume mijloace de transport specifice acestui tip de activitate ( dotari cu stelaje si remorci speciale pentru transportul acestora).

De asemenea in anumite perioade ale anului cand activitatea ajunge la parametri maximi societatea este obligata sa mareasca numarul de personal angajat pentru a asigura o fluenta benefica societatii.

c)    Alti factori

Societatea se mai confrunta in decursul anului si cu factori naturali in special in anotimpul de iarna cat si in perioadele ploioase cand drumuri,in special cele rurale,sunt de cele mai multe ori inpracticabile ducand la diminuarea ritmului de apriovizionare al centrelor si implicit la diminuarea profiturilor societatii.

1.3 Principalele obiective ale societatii sunt:

01.In primul rand extinderea activitatii , infiintarea de noi centre care sa asigure necesarul de butelii de aragaz si in celelalte orase ale judetului si anume:

- in Rosiori de Vede infiintarea a circa 70 de noi centre de desfacere;

- in Zimnicea infiintarea a circa 40 de noi centre de desfacere;

- in Turnu Magurele infiintarea a circa 70 de noi centre de desfacere;

- in comunele si satele unde nu sunt centre infiintarea a circa 200 centre de desfacere;

02.Diminuarea pe cat posibil a concurentei prin reducerea pretului de desfacere catre populatie,de comun acord si pe cat posibil cu SNP PECO.

03.Investitii majore in ceea ce priveste publicitatea produsului societatii.

04.Infiintarea in orasele judetului a unor centre de desfacere care sa asigure transportul si montajul buteliilor de aragaz la domiciliul clientului.

1.4 PRODUSELE FIRMEI

Gama de produse a societatii nu se rezuma numai la numarul acestora ( in cazul nostru unul singur:butelie de aragaz) ci la calitatea acestui produs , modul de prezentare si cel mai important siguranta pe care acesta o ofera populatiei.

In cadrul rezultatelor studiului de mai sus mentionat o latura importanta o constituie faptul ca peste 85 % din populatie aprecieaza calitatea acestui produs iar in proportie de ~ 98 % aprecieaza siguranta asupra sanatatii acestora al buteliilor de aragaz.

O alta latura a competitivitatii produsului nostru o reprezinta pretul scazut in comparatie cu cel al concurentei cat si diferentierea acestuia in functie de zona de desfacere (oras , sate , comune) si cuantumul veniturilor populatiei ( orase - venituri mai mari , preturi mai mari ;sate,comune - venituri mai mici ,preturi mai mici).

Pentru imbunatatirea imaginii produsului ,SC GAZCOM SRL a colaborat cu societatea furnizoare de butelii de aragaz in vederea protectiei buteliilor impotriva introducerii altor lichide ( apa) in interiorul acestora prin sigilarea cu o "caciulita" speciala din material plastic aceasta ducand la cresterea increderii populatie asupra calitatii acestui produs.

De asemenea societatea noastra a pus un accent deosebit pe publicitatii mai intensa prin dotarea fiecarui centru cu banere usor vizibile de la distanta in care se regasesc atat pretul de desfacere al buteliei cat si siglele celor doua societati SC GAZCOM SRL si SNP PECO,cat si achizitionarea echipamentelor angajatilor avand inpregnata pe fata si spate sigla societatii cat si desenul produsului.

Forma de desfacere al buteliei de aragaz este contractul incheiat cu persoane fizice ( centrasi) alese cu grija in functie de seriozitatea si puterea acestora de munca.

Acest contract este de tip " conventie civila" coroborat cu art.374 Cod Civil conform caruia centrasul primeste un comision net lunar pentru fiecare butelie vanduta impozitele si taxele urmand a fi achitate de catre SC GAZCOM SRL.

1.5 PREVIZIUNI FINANCIARE

In urma planurilor de viitor pe care le are societatea,aceasta urmeaza sa mai infiinteze un numar de 380 centre de desfacere pe intreg teritoriul judetului.

Acestea vor putea aduce un venit anual de circa 8.000.000.000 lei si un profit net in valoare de circa 2.000.000.000 lei urmand ca in anii urmatori aceste previziuni sa creasca concomitent cu majorarea investitiilor in toate sectoarele ( mijloace fixe,mijloace circulante,personal ).

ARGUMENT

Contabilitatea Imobilizarilor

Imobilizarile sunt bunuri economice, parte a activului patrimonial, care sunt destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea intreprinderii (mai multi ani), ele participand la mai multe cicluri de exploatare, iar valoarea lor se recupereaza treptat pe calea amortizarii, adica prin includerea unor cote-parti in costul activitatii la care participa.

Imobilizarile sunt detinute de intreprindere pentru a fi utilizate in procesul de productie sau furnizarea de bunuri sau servicii, pentru a fi inchiriate altora, sau in scopuri administrative. Ele sunt recunoscute daca au potentialul de a aduce beneficii economice in timpul duratei de folosinta si daca au un cost sau o valoare stabilita in mod credibil.

Pe parcursul utilizarii lor, imobilizarile consuma parti din valoarea lor ce se transmit sub forma de cheltuieli in costul noilor bunuri obtinute care, la randul lor, contin in costul lor beneficii economice viitoare pe care intreprinderea trebuie sa le recupereze de la clienti sub forma de venituri.

Deci, recuperarea valorica a partii din activele imobilizate consumate in activitatea intreprinderii, prin includerea in cheltuieli, poarta denumirea de amortizare.

Evaluarea imobilizarilor corporale si a celor necorporale se realizeaza diferit pe fiecare element in parte, in patru momente:

la intrarea imobilizarilor in intreprindere

la inventariere

la data inchiderii exercitiului financiar

la iesirea imobolizarilor din intreprindere.

Evaluarea in momentul intrarii, respectiv in momentul primei recunoasteri in

contabilitate se face la:

Costul de achizitie este folosit la evaluarea imobilizarilor in momentul cumpararii lor si se formeaza din: pretul de cumparare care este consemnat in factura + taxele nerecuperabile (taxe vamale, accize etc.) + cheltuieli de transport + cheltuieli de montaj si punere in functiune.

Valoarea de utilitate apare/se foloseste la evaluarea imobilizarilor primite prin donatii (cu titlu gratuit) si a celor aduse ca aport in natura la societate. La stabilirea acestei valori se tine seama de pretul de piata, de utilitatea bunului pentru intreprindere.

Valoarea justa reprezinta suma la care un activ poate fi schimbat de bunavoie intre doua parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii in care pretul este determinat obiectiv.

Costul de productie este utilizat pentru evaluarea imobilizarilor produse sau construite in cadrul intreprinderii si se formeaza din: costul de achizitie al materiilor prime si materialelor consumabile utilizate + costurile inregistrate de intreprindere considerate direct atribuite acelui bun. In plus, costul de productie mai poate cuprinde: o pondere rezonabila din costurile inregistrate de intreprindere, considerate costuri indirecte atribuite producerii acelui bun.

In lucrarea ,,Bazele contabilitatii" din 1980, profesorul D. Rusu defineste obiectivul contabilitatii ca fiind ansamblul miscarilor de valori, exprimabile in bani, dintru-un perimetru de mica sau de mare intindere(regie autonoma, societate comerciala, institutie publica, societate bancara) precum si raporturile economoco-juridice in care unitatea patrimoniala este parte si care genereaza decontari banesti,calculele contabilitatii reflecta deodata miscarea si transformarea mijloacelor precum si resursele in ordinea lor de formare si dupa destinatia lor in procesul de productie.Aceasta este in prezent conceptia scolii iesene de contabilitate.

CUPRINS

CAPITOLUL I

Prezentarea societatii comerciale S.C GAZCOM S.R.L

1.1 Denumirea, forma juridica si structura organizatorica

1.2 Domeniul de activitate

1.3 Principalele obiective ale firmei

1.4 Produsele firmei

1.5 Previziuni financiare

CAPITOLUL II

Definiri si clasificari privind imobilizarile corporale

Definitii si structuri privind imobilizarile

Organizarea contabilitatii sintetice

Sistemul de documente si financiar contabile utilizat in evidenta imobilizarilor corporale

CAPITOLUL III

Organizarea documentatiei primare si a evidentei operative a imobilizarilor corporale

3.1Evidenta tehnico-operativa

3.2 Oganizarea contabilitatii analitice

CAPITOLUL IV

Contabilitatea operatiilor privind imobilizarile corporale

4.1 Contabilitatea operatiilor de intrare a imobilizarilor corporale

4.2 Contabilitatea operatiilor de iesire a imobilizarilor corporale

4.3 Operatiuni privind cedarea de mijloace fixe

4.4 Operatiuni privind inchirierea mijloacelor fixe

4.5 Bibliografie

4.6 Anexe


Document Info


Accesari: 85684
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )