Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Contul 418 " Clienti - facturi de întocmit " cont de activ

Contabilitate


Contul 418 " Clienti - facturi de întocmit " cont de activ

Contul 418 Clienti facturi de întocmit evidentiaza livrarile de bunuri, prestarile de servicii sau executarile de lucrari, inclusiv taxa pe valoare adaugata, pentru care nu s-au întocmit facturi. Este un cont de activ. Se debiteaza cu valoarea livrarilor catre clienti, aferente exercitiului financiar în curs, pentru care nu s-au întocmit facturi, inclusiv taxa pe valoare adaugata aferenta. Se crediteaza cu valoarea facturilor întocmite catre clienti. Soldul debitor al contului reprezinta valoarea bunurilor livrate, a serviciilor prestate sau a lucrarilor executate, pentru care nu s-au întocmit facturi.Contul 418 de debiteaza cu:

contravaloarea bunurilor livrate , a lucrarilor executate sau a serviciilor prestate catre clienti aferen 535t1924f te exercitiului în curs, pentru care nu s-au întocmit facturi , inclusiv TVA aferenta , prin creditul conturilor 701, 702, 703, 704, 705, 706, 707, 708 si 4428 " TVA neexigibila "

diferentele favorabile de curs valutar constatate la închiderea exercitiului, aferente creantelor în devize pentru care nu s-au întocmit facturi, prin creditul contului 477 " Diferente de conversie - cont de pasiv "

reluarea la începutul anului a diferentelor nefavorabile de curs valutar înregistrate la închiderea exercitiului precedent, prin creditul contului 476 " Diferente de conversie - cont de activ " .

Contul 418 se crediteaza în momentul facturarii bunurilor livrate anterior sau a lucrarilor executate si serviciilor prestate anterior, prin debitul contului 411 " Clienti" precum si cu urmatoarele conturi:

diferente nefavorabile de curs valutar constatate cu ocazia facturari, prin debitul contului 665 " Cheltuieli di diferente de curs valutar "

diferente nefavorabile de curs valutar aferente creantelor în devize, ne facturate pâna la închiderea exercitiului financiar, prin debitul contului 476 " Diferente de conversie" cont de activ

reluarea la începutul anului a diferentelor favorabile de curs valutar înregistrate la finele anului precedent, prin debitul contului 477 " Diferente de conversie " cont de pasiv

Soldul contului este debitor si reprezinta valoarea bunurilor livrate , a serviciilor prestate sau a lucrarilor executate pentru care nu s-au întocmit facturi.

Daca se constata la sfârsitul; exercitiului ca anumite creante fata de anumiti clienti devin dubioase sau incerte, adica încasarea lor în parte sau în totalitate este îndoielnica, tinând cont de situatia financiara nesatisfacatoare a debitorului, acestea se vor transfera din contul 411 "Clienti " în contul 416 " Clienti incerti " . Creanta se va transfera cu nivelul ei total, deci inclusiv cu cota ei de TVA.

Exemple de operatiuni cu contul 418 " Clienti facturi de întocmit"

a)    Cresterea creantelor

1. Reluare diferentelor de curs valutar, aferente creantelor în devize, pentru care nu s-au întocmit facturi la închiderea exercitiului.

2. Valoarea livrarilor de marfuri

si la întocmirea facturii

3. Diferentele favorabile de curs valutar, la închiderea exercitiului

b) Micsorarea creantelor

Cu valoarea facturilor întocmite (pct.2)

Diferentele nefavorabile de curs valutar aferente creantelor

Diferentele nefavorabile de curs valutar aferente creantelor în devize la închiderea exercitiului

Reluarea diferentelor favorabile de curs valutar, înregistrate la închiderea exercitiului

4.3.Contul 413 "efecte de primit"

Contul 413 "Efecte de primit" tine evidenta drepturilor de creanta stabilita pe baza de efecte comerciale. Este un cont de activ. Se debiteaza cu sumele datorate de clienti reprezentând valoarea efectelor comerciale acceptate. Se crediteaza cu valoarea efectelor comerciale primite de la clienti si cu sumele primite de la clienti prin conturile curente. Soldul debitor al contului reprezinta valoarea efectelor comerciale de primit.

Se debiteaza cu:

Acceptarea unor efecte comerciale prezentate de clienti la plata prin creditul contului 403 "Efecte de plata

Diferentele favorabile de curs valutar la închiderea exercitiului

Reluarea diferentelor de curs valutar nefavorabile de la începutul exercitiului

Se crediteaza cu:

Efectele comerciale primite de la clienti ,respectiv la avalizarea cambiilor si a biletelor la ordin

Reluarea diferentelor favorabile de curs valutar

Diferentele nefavorabile de curs valutar la lichidarea efectelor de primit în devize

Diferente nefavorabile de curs valutar la închiderea exercitiului

Sumele încasate de la clienti prin contul curent

Exemple de operatiuni cu contul 413 " Efecte de primit"

a)    Cresterea creantelor

1. Acceptarea unor efecte comerciale prezentate de clienti la plată

2. Diferentele favorabile de curs valutar la închiderea exercitiului

3. Reluarea diferentelor de curs valutar nefavorabile de la închiderea exercitiului

b)    Micsorarea creantelor

Cu efectele comerciale primite de la clienti, respectiv la avalizarea cambiilor si biletelor de ordin.

2. Reluarea diferentelor favorabile de curs valutar

3. Diferentele nefavorabile de curs valutar la lichidarea efectelor de primit în devize

4. Diferentele nefavorabile de curs valutar la închiderea exercitiului

5. Sumele încasate de la clienti prin contul curent.

4.4.Contul 416 " Clienti incerti "

Contul 416 "Clienti incerti" tine evidenta clientilor incerti, rau platnici dubiosi sau aflati în litigiu. Este un cont de activ. Se debiteaza cu valoarea bunurilor livrate, prestatiilor efectuate sau a lucrarilor executate clientilor care se dovedesc rau platnici, dubiosi, incerti sau în litigiu.

Se crediteaza cu sumele încasate de la clienti incerti sau în litigiu sau cu sumele trecute pe pierderi cu prilejul scaderi din evidenta a clientilor incerti sau în litigiu, inclusiv taxa pe valoare adaugata aferenta. Soldul debitor al contului reprezinta sumele datorate de clienti incerti sau în litigiu.

Contul 416 se debiteaza cu

contravaloarea creantelor fata de clienti care se dovedesc rau platnici , dubiosi , incerti, sau cu care unitatea este în litigiu, preluate în acest cont prin creditul contului 411 " Clienti " ;

reluarea sumelor înregistrate ca diferente nefavorabile de curs valutar la închiderea exercitiului anterior pentru creante incerte în valuta , prin creditul contului 476 " Diferente de conversie - cont de activ "

diferente favorabile de curs valutar între valoarea de intrare si cea de la sfârsitul exercitiului , aferente creantelor incerte în valuta , prin creditul contului 477 " Diferente de conversie - cont de pasiv "

Contul 416 se crediteaza cu:

sume recuperate încasate în conturile de disponibilitati sau în numerar de la clienti incerti sau în litigiu, prin debitul conturilor :

o       5121 " Conturi la banci în lei"

o       5124 " Conturi la banci în devize"

o       531 "Casa"

diferente nefavorabile de curs valutar, rezultate la închiderea exercitiului, aferente creantelor incerte sau în litigiu, exprimate în devize , prin creditul contului 476 " Diferente de conversie - activ "

reluarea la începutul anului a sumelor înregistrate ca diferente favorabile de curs valutar, la închiderea exercitiului anterior, prin debitul contului 477 " Diferente de conversie - cont de pasiv "

creante ce se constata a fi definitiv nerecuperabile , scoase din activ prin debitul conturilor:

o       654 " Pierderi din creante"

o       4427 "TVA colectata" deoarece TVA a fost înregistrata la 4427 în momentul facturari si a fost decontata bugetului de stat în luna respectiva, la constatarea pierderi creantei se va diminua obligatia fata de buget prin debitarea contului 4427

diferente de curs valutar nefavorabile rezultate ca urmare a încasari unor creante în devize, ce figurau ca incerte sau litigioase, prin debitul contului 665 " Cheltuieli din diferente de curs valutar"

Soldul debitor reprezinta sumele datorate de clienti dubiosi, incerti sau cu care unitatea patrimoniala se afla în litigiu.

Concomitent cu constatarea caracterului incert al creantei si transferarea ei în contul 416, aplicând principiul prudentei, se va proceda la constituirea unui provizion pentru deprecierea creantelor, cu suma probabila a pierderilor. Nivelul acestui provizion se va stabili fara a lua în calcul TVA si se va aprecia pentru fiecare creanta în parte tinând cont de circumstante, provizionul constituit se va reflecta în contabilitate cu ajutorul contului 491 " Provizioane pentru deprecierea creantelor - clienti "

Exemple de operatiuni cu contul 416 " Clienti incerti"

a)    Cresterea creantelor

1. Clienti răi platnici, dubiosi, etc.

2. Reluarea diferentelor de curs valutar la închiderea exercitiului

b)    Micsorarea creantelor

1. Diferentele favorabile de curs valutar înregistrate la închiderea exercitiului

2. Diferentelor nefavorabile de curs valutar aferente clientilor incerti

Diferentelor nefavorabile de curs valutar la închiderea exercitiului

Sumele încasate prin contul curent si prin casă

Sumele trecute pe pierderi, inclusiv TVA aferentă


Document Info


Accesari: 18044
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )