Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Legea si functiile contabilitatii

Contabilitate


Bibliografie:

- Bazele cantabilitati economice din RomaniaEd. Intercredo (rosie cu galben)

- Bazele contabilitati (Cristea Calin) Ed. Didactica si Pedagocica!

- Bazele contabilitati (Octavian Bojan) 1997

Legea contabilitatii (cadrul legal) nr.82 pe 1991 impreuna cu regulamentul de aplicare a legii contabilitatii prin hotararea de guvern nr. 704 din 1993.Regulamentul s-a aplicat incepand cu data de 1-ianuarie-1994 in care s-a introdus un nou plan de conturi aplicabil agentiilor economici din Romania. In reglementarea legala a contabilitatii in Rom se poate observa o abordare in care statul prin Parlament si Min. Finantelor stabileste normele pe baza carora se realizeaza evidenta contabila a firmelorprin definirea unui set de principii,reguli de inregistrare,documente utilizate ce au caracter obligatoriu pt. entitatile cum ar fi soc. com.,regii autonome,banci,institutii de asigurare,institutii publice.De asemenea se poate observa faptul ca in reglementarea contabilitatii unitatiilor patimoniale,entitatile,este utilizat ca instrument de ordonare a modului de organizare a contab. planului de conturi generale.

Acest mod de organizare si reglementare a contabilitatii este specific asa numitului model al contabilitati din Europa Continentala,aplicabil in state cum ar fi Franta,Germania,Italia.

Pe langa acest model de contabilitate pe plan mondial se mai intalneste modelul Anglo-Saxon de contabilitate aplicabil in tarile:SUA,UK,Australia.

In contabilitatile anglo-saxone rolul principal in emiterea de norme privind realizarea si organizarea contabilitati firmelor il are asa numita profesie contabila liberala reprezentata prin organizatii profesionale ale expertiilor contabili,sau contabili autorizati din tarile respective.In cazul acestor state de obicei nu exista nici o lege a contabilitati sau alt act legal care sa stipuleze modul de tinere si de organizare a contabilitatii firmelor.

UK

GAAP - Culegere de principii

General Accepted Accounting Principles

USA

SEC - Stock Exchange Commission

Functiile contabilitatii:

Obiectivul contabilitatii este reprezentat de inregistrarile modificarilor survenite si a marimii la un moment a patrimoniului unei societati.

Patrimoniul din punct de vedere al contabilitati este reprezentat de ansamblul bunurilor aflate in proprietatea entitatii titulare de patrimoniu,impreuna cu drepturile si obligatiile aferente acestuia.

Bunurile reprezinta aspectul fizic-material al patrimoniului cladiri,utilaje,mij. de transport,stocuri de mat. prime,marfuri sau bani aflati in conturile firmei sau in casierie)In contabilitate bunurile reprezinta activul patrimoniului.

Drepturile sunt reprezentate de acordurile aduse de proprietarul unei societati in cadrul acesteia,precum si de rezultatele obtinute in urma activitatii firmei.

Obligatiile sunt reprezentate de aprovizionarile,cumparaturile de la tert sau sume de bani primite de acesta cu titlul de imprumut ce urmeaza a fi platite ulterior.Drepturile si obligatiile se regasesc in contabilitate in sfera conceptului de pasiv al patrimoniului.

1. Functia de inregistrare a operatiilor economice financiare care afecteaza patrimoniul unei societati.

2. Functia de control a contabilitatii.

3. Functia de masurare a consumurilor efectuate pt. realizarea obiectului de activitate al societatii si determinare a rezultatelor financiare obtinute.

Faptul ca avem o lege intre functii este determinat de faptul ca toate aceste functii privesc modul de gestionare a patrimoniului societatii si de masurare a modului de fructificare a rezultatelor.

2. Functia de control urmareste modul de gestionare a patrimoniului unei societati in vederea mentinerii integritatii patrimoniului prin detectarea si evitarea consumurilor ineficiente de bunuri din patrimoniu,a furturilor si sustragerilor care pot sa afecteze patrimoniul si situatia financiara a firmei.

3. Contabilitatea inregistreaza consumurile sau cheltuielile unei soc. Veniturile realizate de aceasta determina rezultatul financiar al activitatii unei firme,profit sau pierderea.

Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai complet site cu referate


Document Info


Accesari: 5948
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )