Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Clasificarea activelor patrimoniale

Contabilitate


ALTE DOCUMENTE

CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE
CONTABILITATEA OPERATIILOR PRIVIND AMORTIZARILE
Contul 419 \" Clienti - creditori\"
Contabilitatea marfurilor
REFERAT PRIVIND ORGANIZAREA COMPARTIMENTULUI CONTABILITATE AL UNITATII - DOCUMENTE SPECIFICE FOLOSITE SI CONTABILITATEA TAXEI PE VALOARE ADAUGATA
MODEL de calcul al costurilor ce stau la baza decontului de cheltuieli pe pacient

Clasificarea activelor patrimonialeI Active imobilizate

II Active circulante

III Active de regularizare (cheltuiala īnregistrata īn avans)

IV Prime privind rambursarea obligatiunilor

1.3.1 Activele imobilizate

Reprezinta active cu durata de utilizare mai mare de un an destinate sa serveasca o perioada īndelungata activitatilor unitatii patrimoniale. Ele nu se consuma la prima utilizare. Īn functie de natura lor pot fi:

1.Imobilizari necorporale nu se concretizeaza īn bunuri materiale ci īn elemente patrimoniale de natura economico-financiara si juridica prin care se reflecta īn cont 454t1911e abilitate:cheltuielile de īnfiintare a unei firme, cheltuielile de cercetare-dezvoltare, de restructurare a personalului si capitalului, concesiunile, locatiile de gestiune, brevetele, licentele, marcile de fabrica si de comert, fondul comercial, programele informatice etc.

Cheltuielile de constituire sunt cheltuieli ocazionale de īnfiintare sau dezvoltarea persoanelor juridice;

Cheltuielile de dezvoltare se refera la aplicarea rezultatelor cercetarii īn scopul realizarii de produse si servicii noi sau īmbunatatirii celor existente.

Concesiunea reprezinta conventia prin care o persoana fizica sau juridica dobāndette dreptul de a exploata anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului īn schimbul unor beneficii (suma de bani numita redeventa).

Locatia de gestiune reprezinta trecerea īn administrarea integrala din partea locatorului a unei subunitati īn beneficiul locatarului. Aceasta se realizeaza pe baza unei conventii īn care locatorul se obliga sa asigure locatarului folosinta unei gestiuni pe o perioada de timp determinata īn schimbul unei plati.

Brevetul este actul juridic eliberat de o autoritate de stat competenta prin care i se recunoaste inventatorului dreptul de a utiliza exclusiv propria sa inventie.

Licenta reprezinta contractul prin care detinatorul unui brevet de inventie sau a unei marci cedeaza dreptul de folosinta altei persoane fizice sau juridice īn schimbul unei sume de bani.

Marca de fabrica este un semn distinctiv al unei firme constituit din cuvinte, litere, cifre, reprezentari grafice prin care īsi diferentiaza produsele sau serviciile sale de cele ale concurentilor.

Marca de comert indica faptul ca o anumita marca este comercializata de o anumita unitate comerciala oferind-o beneficiarului sub garantia acestuia.

Fondul comercial reprezinta cheltuielile efectuate pentru mentinerea sau dezvoltarea potentialului de activitate al firmei(clintela,vad comercial)

2.Imobilizari corporale reprezinta acele bunuri care au valoare mare, sunt destinate sa serveasca o perioada mai mare de un an activitatea unitatii, nu se consuma la prima utilizare, participa la mai multe circuite de exploatare si īsi transmit treptat valoarea asupra noilor produse obtinute. Ele cuprind terenuri, amenajari de terenuri, constructii, instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii, mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor materiale si umane. Īn general imobilizarile necorporale si corporale se amortizeaza, exceptie fac terenurile.

Contabilitate

Curs nr 3

3.Imobilizarile financiare īmbraca, de regula, forma investitiilor financiare īn actiuni si obligatiuni, deci īn titluri de evaluare generatoare de venituri financiare. Nu este exclus ca imobilizarile financiare sa se prezinte si sub forma creantelor imobilizate. Principalele categorii de imobilizari financiare sunt:

- actiunile detinute la entitatile afiliate,

- interese de participare,

- titluri puse īn echivalentī,

- alte titluri imobilizate,

- creante imobilizate.

Titlurile de participare reprezinta drepturi sub forma de actiuni detinute de o societate īn capitalul altei societati a caror detinere confera avantaje financiare.

Creantele imobilizate cuprind: creante legate de participanti, īmprumuturi acordate pe termen lung, sume datorate de entitati afiliate si alte creante imobolizate(garantia si cautiunea).

Garantia reprezinta contractul prin care debitorul garanteaza creditorului executarea unei obligatii. Garantia da dreptul creditorului sa execute silit debitorul prin scoaterea la licitatie a bunurilor acestuia.

Cautiunea reprezinta un contract prin care o persoana garanteaza pentru alta persoana fata de un tert ca va īndeplini obligatiile persoanei garantate, īn cazul īn care aceasta nu-si respecta angajamentul.

1.3.2.Activele circulante

Sunt reprezentate de acele valori economice care se caracterizeaza printr-o continua fluenta valorica. Ele nu ramān īn unitatea economica īn mod durabil, durata lor de rotatie fiind mai mica de un an. Īsi schimba forma materiala si functionala (materii prime - produse finite - creante - bani ) īn functie de bazele circuitului economic (aprovizionare, productie, desfacere). Īn functie de forma concreta pe care o au, precum si de functia pe care o indeplinesc īn cadrul activitatii de exploatare, activele circulante pot fi: materiale īn decontare si banesti.

1.Activele circulante materiale sunt acele valori economice care īmbraca forma stocurilor. Stocurile sunt active circulante:

-detinute pentru a fi vāndute pe parcursul desfīsurarii normale a activitatii;

-īn curs de productie īn vederea vānzarii lor in aceleasi conditii ca mai sus;

-sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite īn procesul productiv.

Principalele tipuri de stocuri sunt:

-materii prime: bunuri care participa direct la fabricarea produselor si se regasesc īn produs finit integral sau partial īn stare initiala sau transformata;

-materiale consumabile (materiale auxiliare, combustibile, materiale pentru ambalat, piese de schimb, seminte si materiale pentru plantat, furaje, alte materiale consumabile) participa sau ajuta la procesul de fabricatie fara a se regasi de regula īn produs finit;

-materialele de natura obiectelor de inventar: sunt bunurile care fie au durata de utilizare mai mare de un an si valoare mai mica decāt limita stabilita de lege, fie au durata de utilizare mai mica de un an si valoare mai mare decāt limita stabilita de lege;

-semifabricatele sunt bunurile care au trecut printr-o faza a procesului tehnologic si care pot fi trecute īn alte faze tehnologice sau pot fi vāndute tertilor;

-produsele finite sunt bunurile care au trecut prin toate fazele procesului tehnologic si sunt depozitate īn vederea livrarii catre clienti;

-marfurile sunt bunuri pe care unitatile le achizitioneaza īn vederea vānzarii lor sau produse finite vāndute prin magazine proprii de desfacere;

-ambalajele sunt bunuri al caror rol consta īn asigurarea protectiei materiei prime, materialelor consumabile, produselor finite, marfurilor pe timpul depozitarii si transportului avānd si un rol īn prezentarea marfurilor īn unitatile comerciale;

-productia īn curs de executie este reprezentata de productia care nu a trecut prin toate fazele  de prelucrare prevazute īn procesul tehnologic, precum si de produsele nesupuse probelor de receptie tehnica.


Document Info


Accesari: 32218
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )