Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Contabilitatea de raportare:reflectarea informatiilor in situatiile financiare

Contabilitate
Contabilitatea de raportare:reflectarea informatiilor in situatiile financiare

In jocul social al contabilitatii, utilizatorii interpreteaza un rol extrem de important, ei reprezentand categoria de actori care dinamizeaza „disputa”, „impunand”, in anumite contexte regulile ei.Organismul international de normalizare contabila prin cadrul sau conceptual, recunoaste angajatii ca fiind una dintre categoriile de utilizatori. Totodata cadrul IASB formuleaza in mod succint necesitatile informationale ale fiecarei categorii. Salariatii si reprezentantii lor sunt interesati asupra informatiilor referitoare la stabilitatea si rentabilitatea intreprinderii lor. De asemenea, ei solicita informatii care permit aprecierea corectitudinii privind modurile si nivelurile de remunerare, avantajele in materie de pensionare 949h77j , natura si marimea oportunitatilor in privinta angajarii lor.

In tarile occidentale informatiile solicitate de salariati sunt clasificate in mai multe rubrici, printer care mentionam:angajarea si oferta de locuri de munca remunerarea, participarea la profit si cheltuielile de protectie sociala, conditiile de igiena si securitate, alte conditii de munca (durata, organizare, conditiile fizice de lucru),stabilitatea societatii(pentru a detine o imagine asupra sigurantei viitorului locului de muca),etc.

„Bilantul social este un document care prezinta situatia personalului intr-o intreprindere. Acesta creeaza o vedere de ansamblu asupra caracteristicilor personalului si conditiilor de munca, permite reperarea disfunctionalitatilor, pentru a le remedia, si anticiparea unei politici de gestiune a resurselor umane.

In tara noastra, deocamdata, nu exista o presiune a salariatilor si sindicatelor asupra intreprinderilor, pentru furnizarea de informatii sociale.Eventuala presiune dar mai ales faptul ca el se poate constitui intr-un instrument de pilotaj social si ii poate incita pe salariati sa participe la progresul intreprinderii, reprezinta elementele care vor aduce bilantul social in atentia normalizatorilor contabili romani si vor determina marile intreprinderi sa procedeze la intocmirea si publicarea sa.”

Situatiile financiare in formatia definita prin Cadrul contabil general IASB se aplica intreprinderilor comerciale si industriale din sectorul public si cel privat. Conceptual, intreprindere raportatoare reprezinta acea entitate contabila pentru care exista utilizatori de informatii financiare.

In legatura cu forma situatiilor financiare, problema este rezolvata in mod diferit in IAS/IFRS-uri si Directivele contabile Europene. Astfel, IAS/IFRS adopta conceptia minimului de informatii fara a reglementa o forma standard pentru elementele situatiilor financiare. Directivele contabile, in special Directiva a IV -a adopta conceptia maximului de informatii. In consecinta prevede scheme si modele standard care definesc forma si formatul de prezentare a situatiilor financiare.

Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate, aprobate prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice 94/2001, prevad obligativitatea intreprinderilor de a intocmi situatii financiare anuale, care trebuie sa cuprinda: bilantul,contul de profit si pierdere si notele explicative la bilant si contul de profit si pierdere,

reflectarea informatiilor in bilant

Intocmirea bilantului societatii TMK Artrom(anexa nr.6) s-a realizat prin prelucrarea datelor din exercitiul financiar aferent anului 2006 ,ceea ce presupune selectarea,gruparea si insumarea soldurilor din balanta sfarsitului de an.Aceste operatii necesita cunoasterea posturilor din bilantul contabil care corespund conturilor din balanta[2].

Informatiile privind personalul,asigurarile si protectia sociala sunt culese din soldurile la data de 31.12.2006 si prezentate in bilantul societatii TMK Artrom astfel:

-alte creante(punctul 4 ,sectiunea B Active circulante din bilant)

-alte datorii,inclusive datorii fiscale si alte datorii pentru asigurarile sociale(punctul8,sectiunea D-Datorii ce trebuie platite intr-o perioada de un an din bilant)

-alte datorii,inclusive datorii fiscale si datorii pentru asigurarile sociale(punctul 8,sectiunea D-Datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an)

-provizioane pentru pensii si alte obligatii(punctul 1,sectiunea H-Provizioane pentru riscuri si cheltuieli)

reflectarea informatiilor in contul de profit si pierdere

Contul de profit si pierdere cuprinde informatii cu privire la cifra de afaceri,veniturile si cheltuielile exercitiului grupate dupa natura lor,precum si rezultatul exercitiului(profit sau pierdere).Contul de profit si pierdere al societatii TMK Artrom,prezentat in anexa nr.7, a fost intocmit prin cumularea rulajelor anuale (din balanta la 31.12.2006) ale conturilor de venituri si cheltuieli.

Cheltuielile privind personalul,asigurarile si protectia sociala fac parte din rezultatul de exploatare al societatii si se regasesc in contul de profit si pierdere la sectiunea cheltuieli cu personalul.In anul 2006,TMK Artrom Slatina prezinta aceste cheltuieli dupa cum urmeaza:6.Cheltuieli cu personalul (rd.16+17)

a)Salarii si indemnizatii (ct.641+642-7414)

b)Cheltuieli cu asigurarile si protectia sociala

(ct.645-7415)

reflectarea informatiilor in notele explicative

Notele explicative la situatiile financiare simplificate contin informatii referitoare la metodele de evaluare a activelor precum si orice alte informatii suplimentare care sunt relevante pentru necesitatile utilizatorilor in ce priveste pozitia financiara si rezultatele obtinute.

(A)Note explicative in completarea   bilantului

Informatiile in completarea bilantului privind personalul,asigurarile si protectia sociala se regasesc in Nota 5-Situatia creantelor si datoriilor(anexa nr.8) ce cuprinde in mod general mentiuni referitoare la:

-suma cumulata a creantelor care devin scadente dupa mai mult de un an si subclasificari ale creantelor prezentate in bilant, clasificate intr-o maniera corespunzatoare activitatii desfasurate iar sumele de incasat de la societatea mama, filiale si intreprinderi asociate si alte parti afiliate trebuie prezentate separat.

-cheltuielile in avans se prezinta detaliat in notele explicative.-pentru datoriile din bilantul persoanei juridice, se mentioneaza valoarea totala a datoriilor incluse in bilant, pentru care s-au depus anumite garantii si informatii privind natura acestor garantii depuse.

- se mentioneaza valoarea totala a datoriilor incluse in bilant, care au termen de plata dupa cinci ani de la data incheierii exercitiului financiar.

-in cazul obligatiilor pentru care nu s-au constituit provizioane, se prezinta informatii cu privire la valoarea precisa sau estimata a acelei obligatii,aspectul juridic al obligatiei si efectul acesteia si natura garantiilor semnificative pentru aceasta

In nota 5 anexata la bilantul societatii TMK Artrom,se regasesc in cadrul sectiunii de creante cu teremen de lichiditate sub un an,creante cumulate pe parcursul anului 2006 privind personalul si asigurarile sociale in suma de 587.056 lei.

In sectiunea datorii se regasesc datorii privind personalul si asigurarile sociale pe perioada de un an in valoare de 4.825.186lei si pe o perioada cuprinsa intre un an si cinci ani in valoare de 1,046,963.Conform IAS 19 s-a constituit si un provizion privind obligatii actuariale ce ii revin angajatorului (T.M.K. - ARTROM SA Slatina ) pentru beneficiile datorate angajatilor, in baza Contractului Colectiv de Munca, in suma de 1.046.963 lei,in baza unui raport elaborat de o firma specializata.

(B)Note explicative in completarea contului de profit si pierdere

Informatiile in completarea contului de profit si pierdere se regasesc in nota 8-Informatii privind salariatii,administratorii si directorii(anexa nr.9) ce cuprinde urmatoarele mentiuni:

a)detalii cu privire la salariile care urmeaza a fi platite administratorilor si directorilor care detin aceste functii pe parcursul exercitiului financiar.

b)obligatii contractuale cu privire la plata pensiilor catre fostii directori si administratori

c)valoarea avansurilor si creditelor acordate de catre societate directorilor si administratorilor sai in timpul exercitiului financiar,indicandu-se rata dobanzii aplicate,principalele clauze ale creditului,suma rambursata pana la acea data si obligatii viitoare de genul garantiilor asumate de societate in numele managerilor

d)numarul mediu de salariati(numar mediu aferent exercitiului si numar mediu pe fiecare categorie) si salarii platite sau de platit aferente exercitiului,cheltuieli cu asigurarile sociale si alte cheltuieli cu contributiile pentru pensii

Privind consiliul de administratie,societatea TMK Artrom a acordat pentru anul 2006 indemnizatii in valoare de 18.332 lei si nu are obligatii contractuale cu privire la plata pensiilor catre fostii sau actualii administratori si manageri.Nu s-au acordat avansuri sau credite membrilor consiliului de administratie pe parcursul exercitiului financiar,acestia constituind garantii(neasumate de societate) la nivelul valorii a 10 actiuni.

Privind salariatii,societatea TMK Artrom a achitat in cursul anului 2006 salarii in suma de 22.632.662 lei si a inregistrat cheltuieli cu asigurarile sociale in suma de 8.468.948 lei.

Numarul mediu de salariati pentru anul 2006 a fost situate in jurul valorii de 962,din care muncitori in numar de 834 angajati si personal tesa in numar de 128 angajati.Pentru acestia nu s-au efectuat cheltuieli cu contributii pentru pensii.“Contabilitate financiara o abordare europeana si internationala” – Liliana Feleaga (Malciu), Niculae Feleaga, volumul I, Editura Infomega, 2005

Ristea,Mihai-Contabilitate financiara,Editura economica,op.cit

Cadrul general de intocmire a situatiilor financiare elaborat de Comitetul IASC,op.cit

Document Info


Accesari: 1645
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )