Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























Contabilitatea capitalurilor

Contabilitate




"la ce sa mai vorbim noi, cand cifrele vorbesc atat de clar..."

Mihai Eminescu

Referat realizat de elevele claselor a XI-a A si a XI-a B

Antonescu Elena

Mihai Andreea

Raducanu Alina

Cuprins:

Cuvant introductiv

Scurt istoric al conatabilitatii 212s1824c

Ce este contabilitatea?

Patrimoniul si structura acestuia

Conceptul de capital

Structura capitalurilor

Societatile de capitaluri

Reprezentanti de seama ai  contabilitatii

Cuvant introductiv

Traim in imperiul informatiei, intr-o lume a competitiei unde adevarata "avere"se masoara in cantitatea si calitatea informatiei detinute la un moment dat. Ea prevaleaza adeseori potentialul economic, tehnologic sau militar. Retinem aprecierea lui Napoleon Bonaparte care considera ca "informatia exacta, detinuta la momentul oportun asigura 99% din victoria oricarei batalii".

In viata cotidiana socotim mereu: ne calculam varsta, ne masuram greutatea si inaltimea etc. Intr-un anumit gen de memorie consemnam veniturile realizate, determinam cheltuielile necesare pentru desfasurarea oricarei actiuni mai importante. O anumita valenta a contabilitatii a patruns direct si ireversibil in viata noastra. Altfel spus, devenim contabili chiar daca explicit nu recunoastem.

Este adevarat ca intotdeauna "tinem conturile", nu determinam indici sau indicatori economici. In schimb, deliberat sau fara sa ne dam seama, realizam o permanenta apelare a "stiintei conturilor"

Scurt istoric al contabilitatii

Contabilitatea nu are hotare. Limitele ei teoretice, stiintifice si practice sunt fara sfārsit atāt īn ceea ce priveste cuprinderea fenomenelor economice cāt si al modului īn care ele sunt sistematizate, prelucrate si prezentate, astfel ca despre ea niciodata nu poti sa pretinzi ca stii totul

Inca din Antichitate omul a resimtit nevoia unor liste de cheltuieli.De la simpla evidenta a averii si pina la afacerile negustorului, contabilitatea a devenit un sistem informational cu implicatii asupra resurselor la nivelul economiei

Dupa cercetari īndelungate s-a stabilit ca primele operatii de schimb au avut loc in Asia, acolo unde au aparut primele asezari omenesti. De la acest popor au ramas primele urma scrise. Īnsemnari contabile se mai faceau si cu ajutorul pietricelelor colorate, al margelelor insirate si al rabojului(crestaturi in lemn). Cel mai vechi fragment de contabilitate care a fost descoperit, dateaza din anul 1211 si reprezinta registrele unei banci comerciale italiene.

Pana in anul 1400 s-au folosit in toate conturile contabile cifrele romane, cu exceptia contabilitatii publice unde aceste cifre vor continua sa fie utilizate si dupa aceea

contabilitatea parcurge un proces de modernizare accentuata in Europa, odata cu dezvoltarea batranului continent.

Aparitia stiintei contabilitatii este datata in anul 1494,atunci cind s-a publicat prima lucrare cu continut contabil ce apartine calugarului franciscan si matematician Luca Paciolo,cu titlul "Suma de aritmetica, geometria proportioni et proportionalita", lucrare ce rezerva un capitol special privind "Dubla inregistrare".Sunt insa dovezi materiale potrivit carora ,existau reflectari contabile cu mult timp inaintea lui Luca Paciolo, dovezi ce dateaza din anul 1100 si chiar mai devreme, pe teritoriul unor orase ale actualei Italii ca Roma, Venetia, Genova, Pisa etc. si de asemenea la "Hansele germane".Insasi Luca Paciolo in cartea sa celebra recunoaste ca nu el a creat contabilitatea, ci nu face altceva decit sa descrie un mod de inregistrare ce se practica in timpul sau. In anul 1494 a aparut la Venetia prima lucrare de literatura contabila apartinānd italianului Luca Paciolo sub titlul "Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita"
In cartea a-IX-a a acestei lucrari, denumita " Tractatus de computis et scripuris" descrie pentru prima data partida dubla, care reprezinta si astazi una din trasaturile definitorii ale contabilitatii.



Pana in prima parte a secolului XVIII in Tarile Romāne se foloseau lucrari de contabilitate ale unor autori straini (lucrari franceze īn Tarile Romāne, italiene īn Moldova).. In Romania, normalizarea contabilitatii are o veche traditie, inceputurile ei dateaza din deceniul IV al secolului XX, o data cu tarile initiatoare ale Europei.

Cercetarea contabila fundamentala are ca obiect definirea conceptelor, principiilor, ale functiilor contabilitatii, ceea ce desi nu are implicatii directe si certe asupra activitatii practice contribuie la promovarea si orientarea anumitor practici contabile

Ce este contabilitatea?

Contabilitatea ca tehnica de inregistrare si de tinere a registrelor, culege faptele economice, juridice, administrative si financiare, pe care le

inregistreaza, le grupeaza pe valori identice si omogene potrivit unor criterii si cunostinte bine determinate. "toate aceste cunostinte nu le poate oferi doar o tehnica contabila a inregistrarilor care se limiteaza numai la tinerea evidentei diferitelor categorii de bunuri din averea intreprinderilor si a datorilor acesteia, la calcularea rezultatelor obtinute in anul expirat" afirma Ion Evian.

In esenta, contabilitatea fiind o disciplina stiintifica independenta, reflecta situatia economica si financiara de la inceputul activitatii unitatii patrimoniale, apoi toate procesele economice si financiare care au loc zilnic si, in final, determina rezultatul financiar al activitatii desfasurate pe o perioada data

Patrimoniul contabil si structura acestuia

La baza constructiei teoretice si a principiilor contabilitatii se afla conceptul de patrimoniu. Acesta este format din elemente patrimoniale de activ si elemente patrimoniale de pasiv.

Structurile patrimoniale de activ- categorii de baza:

  1. active fixe (imobilizate)- sunt formate din acele bunuri si valori economice a caror perioada de rotatie este mai mare de 1 an si care sunt folosite in mod repetat in activitatea economica, nefiind inlocuita dupa prima lor utilizare
  2. active circulante (capitalul circulant)- reprezinta acea parte a bunurilor sau a mijloacelor economice care se prezinta sub forma de stocuri sau materiale in curs de executie, disponibilitati banesti sau alte valori. Isi schimba forma pe masura trecerii prin diferite faze ale circuitului activitatii economice.

Structurile patrimoniale de pasiv- se definesc prin existenta structurilor de capital propriu si capitaluri straine(autohtone).

Conform normelor contabile romanesti in vigoare, in structura pasivului se cuprind urmatoarele categorii de surse asezate in ordinea crescatoare a exigibilitatii lor: capital si rezerve; provizioane pentru riscuri si cheltuieli; datorii; conturi de regularizare si asimilate

Conceptul de capital ocupa un loc de seama in stiinta si practica economica. Formele si acceptiunile date acestui concept sunt numeroase si, uneori, contradictorii sau discutabile. Vom porni de la una din definitiile

generale, apartinand cunoscutului profesor de economie american, Paul A. Samuelson, laureat al premiului Nobel pentru economie, potrivit caruia, prin capital, in teoria economica, intelegem unul din cei trei factori de productie, constand din bunuri productive de uz indelungat, utilizate in producerea altor bunuri, iar in contabilitate si finante, desemnand suma de bani investita de actionarii unei corporatii in schimbul careia acestia obtin actiuni ale acestei corporatii.

Autorii francezi Yves Bernard si Jean-Claude Colli dau urmatoarele definitii: "capital: la origine: element principal al unei datorii, in opozitie cu dobanda. Prin extensie: patrimoniul detinut de o persoana, la care se poate raporta un venit

Toate intelesurile particulare ale termenului deriva din aceste doua sensuri fundamentale".

"Intelesurile particulare" sunt asa de multe, incat trebuie sa ne rezumam la cele mai uzuale: capital banesc si capital tehnic; capital fix si capital circulant; capital de exploatare si capital financiar; capital individual si capital social; capital statutar si altele

Multe dintre acestea au fost explicate in lectiile de teorie economica si stau la baza notiunilor din contabilitate. Cu toate acestea , in contabilitate, notiunea de capital are si determinari specifice , utilizandu-se nu de putine ori la plural .

Astfel ,in sensul cel mai general, prin capitaluri, in contabilitate se intelege totalitatea surselor de care dispune o intreprindere pe termen mediu si lung pe care le utilizeaza in activitatea pe care o desfasoara.Ele cuprind :

a)     capitalul propriu

b)    capitalul imprumutat

Capitalul propriu reprezinta dreptul actionarilor in activele intreprinderii dupa deducerea tuturor datoriilor acesteia.

Contabilitatea capitalurilor se tine cu ajutorul conturilor din clasa 1, intitulata "Conturi de capitaluri".Ea cuprinde urmatoarele grupe de conturi:

10 Capital si rezrve

11 Rezultatul reportat

12 Rezultatul exercitiului



13 Subventii pentru investitii

15 Provizioane pentru riscuri si cheltuieli

16 Imprumuturi si datorii asimilate

Capitalurile proprii

In structura capitalurilor proprii intra :

A.Capitalul social are un caracter avansabil.El se constituie la in fiintarea inttreprinderii, fiind o conditie a existentei si functionarii acesteia. La intreprinderile individuale , constituirea capitalului are loc pe calea aportului personal si al proprietarului, iar la societatile comerciale, prin aportul in numerar si /sau in natura al asociatilor, dupa caz.

Se clasifica in :

capital subscris nevarsat (sau nedepus) este capitalul pe care proprietarii intreprinderii s-au angajat sa-l puna la dispozitia unitatii patrimoniale cu ocazia infiintarii acesteia.

Capital subscris varsat reprezinta partea din capitalul subscris care a fost fizic, depusa de catre proprietari la dispozitia unitatii patrimoniale.

Modificari ale capitalului social :

a)     Se majoreaza prin emisiunea de actiuni noi , reprezentative cu aporturi in bani si /sau in natura si prin operatiuni interne cum ar fi : incorporarea de rezerve , capitalizarea profitului exeercitiului precedent , transformarea de obligatiuni in actiuni etc

b)    Se micsoreaza prin rambursarea catre actionari sau asociati unei parti din acesta , atunci cand sociatatea il considera prea mare in raport cu activitatea sa sau atunci cand reduce investitiile dintr-un sector sau ramura de activitate

B. Primele de capital se creaza prin primnele de emisiune , fuziune si cele din aport in natura , fiind determinate de operatii de crestere a capitalului prin aporturi noi sau fuziune. Se impart in : prime de emisiune, prime de fuziune, prime de aport, prime de conversie a obligatiunilor in actiuni.

C.Rezervele din reevaluare reprezinta plusurile sau minusurile create prin reevaluarea oricarui activ. Cu ocazia reevaluarii ,valoarea acestor active crestere sau se micsoreaza fata de valoarea contabila anterioara, crestrea fiind considerata sigura si durabila. Se clasifica in : rezerve din reevaluare aferente bilantului de deschidere al primului an de aplicare a ajustarii din inflatie, rezerve din reevaluarii dispuse prin acte normative.

D.Rezervele intreprinderii reprezinta,in principu,profitul sau alte resurse capitalizate in mod durabil de intreprindere pana la o decizie contrata a organelor competente deci, caracteristica de baza a rezervelor este aceea ca ele se constituie si se datoreaza in raport cu cotele afectate(retinute) din rezultatul exercitiului financiar sau din resurse destinate prin lege. Se impart in :rezerve legale , rezerve pentru actiuni proprii, rezerve statutare, rezerve din surplusul de reevaluare si alte rezerve.

E. Rezultatul reportat care poate fi pozitiv sau negativ. Cele nagative se iau in calcul cu semnul minus si, in cinsecinta, diminueaza capitalul propriu.

F. Subventii pentru investitii sunt obtinute de la buget sau de la alte intreprinderi interesate, fiind destinate achizitionarii sau crearii activelor imobilizate sau de a finanta activitatii pe termen lung.

G .Datorii asimilate exprima resursele sau capitalurile furnizate de terti pentru care unitatea trebuie sa acorde o prestatie sau un echivalent valoric. Este vorba de creditele contractate de la banci sau alte institutii financiare , imprumuturile din emisiunea de obligatiuni, precum si datoriile create in cadrul relatiilor de decontare ale unitatii patrimoniale cu alte persoane fizice sau juridice. Datoriile cunosc urmatoarea clasificare:

Datorii financiare, credite, imprumuturi din emisiunea de obligatiuni, datorii comerciale, datorii fiscale, salariale si fiscale ,datoriile fata de asociati, creditori diversi si provizioanele pentru riscuri si cheltuieli.

Societatile de capitaluri sunt create prin asocierea capitalurilor a doua sau mai multe perspoane, prin emisiunea de titluri de valoare, liber negociabile, numite actiuni. Actiunea este o unitate de drept de proprietate intr-o societate de capitaluri. Detinatorul actiunilor poate, in mod normal, sa le cumpere sau sa le vanda, fara ca acest lucru sa afecteze activitatile societatii si fara sa aiba nevoie de aprobarea celorlalti actionari.

In mod normal, actionarii nu se implica in managementul intreprinderii. Ei aleg un Consiliu de Administratie si participa la Adunarile Generale ale Actionarilor.

Societatile de capitaluri sunt constituite pe baza de contract si statut de societate si reprezinta entitati juridice distincte. In virtutea acestui fapt, ele pot sa vanda sau sa detina bunuri, sa dea sau sa fie date in judecata, sa semneze contracte, sa angajeze si sa concedieze personal, sa plateasca impozite etc. Sunt delimitate doua tipuri de societati:

Societati pe actiuni (S.A.) in care actionarii raspund doar in limita aportului la capital;

Societati in comandita pe actiuni (S.C.A.), unde actionarii comanditati vor raspunde nelimitat si solidar, in timp ce pentru actionarii comanditari, raspunderea este limitata la aport;

Contabilitatea si-a delimitat treptat obiectul de studiu si metoda de cercetare fata de celelalte stiinte ale omenirii. Revendicata adesea de stiintele matematice, juridice, economice si administrative, dar si contestata ca stiinta īn general si ca stiinta autonoma īn particular, contabilitatea ramāne o stiinta utila tuturor ramurilor de activitate economica. Reflectarea fidela a realitatii economico-financiare si a consecintelor sale sociale, umane, institutionale sunt atributele definitorii ale contabilitatii, pentru perfectionarea careia se bat, se lupta si muncesc astazi cei mai redutabili specialisti īn "stiinta conturilor". Preocupati de standarde, de convergenta, de reflectarea contabila a realitatii, profesionistii contabili se preocupa īn fapt de economie, de institutii, de oameni. Este poate, cea mai frumoasa parte a profesiei contabile. Este unul din motivele pentru care Uniunea Europeana a luat īn considerare oportunitatea recunoasterii profesiei contabile la nivel european. Īn fata provocarilor europene, contabilitatea romāneasca nu putea sa ramāna pasiva si fara reflexe. Ea s-a adaptat proceselor de normalizare, armonizare si convergenta, atāt prin intermediul unor institutii nationale, cāt si prin actiunea organismelor ce reprezinta profesia contabila. Procesul de armonizare a contabilitatii romānesti cu cerintele Standardelor Internationale de Contabilitate (IAS/IFRS) si cu Directivele contabile europene, care armonizeaza regulile si principiile de referinta cu privire la elaborarea situatiilor financiare anuale ale institutiilor publice, reprezinta una dintre cele mai curajoase provocari pentru mediul administrativ.



Reprezentanti de seama ai contabilitatii

Ernest R. Breech

In 1978, moare la Royal Oak, Michigan, la varsta de 81 de ani, Ernest R. Breech, presedintele companiei Ford intre 1955-1960. Breech era un contabil de succes in momentul in care Henry Ford jr. l-a rugat sa se alature companiei Ford, care avea grave probleme financiare, pentru a avea sansa sa contribuie la redresarea uneia dintre corporatiile istorice din America. Nascut intr-o familie modesta, fiul unui fierar din Lebanon, Missouri, Breech a fost un elev excelent si i s-a oferit un loc in echipa de baseball St. Louis Browns. A refuzat aceasta oferta pentru a putea merge la facultate, unde a obtinut un numar record de note mari, insa a trebuit sa renunte din motive financiare. A facut cursuri prin corespondenta in scopul de a invata pentru examenul de contabil autorizat si a primit medalia de aur din partea Universitatii din Illinois pentru faptul ca a obtinut cele mai mari note din stat. In continuare, Breech a devenit unul dintre cei mai mari contabili din istorie. S-a mutat de la compania Checker Cab la General Motors (GM), unde a petrecut noua ani. Dupa aceea, s-a angajat la compania de aviatie Bendix, careia i-a triplat profitul anual. In 1946, Ford pierdea in medie 68 de milioane de dolari pe an, iar Henry Ford jr. se lupta sa mentina controlul asupra uneia dintre cele mai puternice companii americane, care incerca sa-si revina dupa retragerea fondatorului sau. Ford s-a imprietenit cu Breech si a reusit sa-l convinga sa lucreze pentru compania sa. Breech a pregatit terenul pentru expansiunea companiei, inchizand unitatile neprofitabile. A descentralizat managementul companiei si l-a inlocuit cu ceea ce revista Businessweek a numit "know-how-ul de management profesionist necesar pentru a transpune conceptul intr-o organizare elaborata?. Cel mai important lucru pe care l-a facut Breech a fost reinvestirea profiturilor in companie, el investind foarte mult in productia viitoare. Breech a devenit un mentor pentru tanarul Henry Ford, care ii studia cu atentie actiunile. Desi cei doi pareau inseparabili la inceput, Ford s-a distantat treptat de omul care a salvat compania tatalui sau. Dupa ce a fost ani la rand conducatorul de facto al companiei Ford, din pozitia de presedinte al consiliului de administratie, in curand Breech a fost atacat de protejatul sau. Se spune ca in 1958, la o sedinta a companiei ce a avut loc la West Virginia, Henry Ford a declarat, "Sunt capitanul acestui vapor si intentionez sa raman capitan atata vreme cat numele meu este pe firma.? Se pare ca Breech a palit cand a auzit vorbele lui Ford. Doi ani mai tarziu, Breech a demisionat din functia pe care o detinea. A lasat in urma o companie ce castiga 500 de milioane de dolari pe an, cu 4 miliarde de dolari investiti in fabrici si echipamente.

Trancu-Iasi Grigore - ) - personalitate marcanta din punct de vedere politic, economic si pe plan cultural; fost ministru, profesor universitar. Apartine unei vechi familii moldovenesti de obīrsie armeneasca. A facut cursul primar la pensionul "Caracas", cel mai bun din Iasi, apoi gimnaziul la "Alexandru cel Bun", iar īn urma scoala comerciala. Dupa ce a absolvit aceasta scoala, a intrat functionar la Banca Nationala din Iasi, apoi la Galati, Roman si Bīrlad. A trebuit sa munceasca din greu, de mic copil, pentru a ajuta pe mama sa ne creasca, asa ca abia la 28 de ani a īnceput sa se pregateasca de bacalaureat, dīnd diferenta pentru liceu. si-a luat licenta īn Drept, iar doctoratul l-a dat tīrziu de tot, la Academia Comerciala, unde a fost si profesor.. La īnceput īn cadrul Partidului National-Liberal, izbutind sa fie ales deputat īn 1914Ca ministru al Muncii, lui Grigore Trancu-Iasi i se datoreaza īnfiintarea unor institutii cum ar fi: Camera de munca, pentru solutionarea litigiilor, spitale si dispensare de specialitate etc. Legislatia asupra muncii si a Ocrotirilor sociale a facut ca Romānia sa fie printre primele tari europene cu astfel de institutii. O lege care a aparut sub girul lui, cea a īncurajarii constructiilor, s-a numit chiar "Legea Trancu-Iasi" prin care erau scutiti de impozite, pe timp de 10 ani, īnvestitorii de cladiri noi. Ca profesor universitar la Academia Comerciala din Bucuresti, Grigore Trancu-Iasi a predat cu stralucire la catedra stiinta contabilitatii, a corespondentei comerciale. El este "autorul" Corpului de experti contabili. Promotor al noului, Grigore Trancu-Iasi a fost unul dintre primii juristi-economisti, care a intuit latura dezvoltarii tehnice a aviatiei comerciale si a traficului aerian international de marfuri si pasageri, ca mijloc de promovare a comertului. A fost primul care a trasat jaloanele unei reglementari de drept aerian, o lucrare de-a sa fiind īnsusita din anul 1928 de Societatea Natiunilor de atunci de la Geneva, si recomandata statelor membre. Novator, profesorul Grigore Trancu-Iasi a promovat la catedra īn viziunea sa de economist si promotor al comertului, turismul. El a cerut studentilor sai (licentiati) sa se implice īn asemenea activitati economice producatoare de venituri si aport valutar. Fecund autor al unor numeroase lucrari de drept comercial si de contabilitate, a īntrevazut nevoia colaborarii cu capitalul strain (vezi lucrarea sa scrisa īnca īn anul 1923: "Colaborarea cu capital strain"). Acest jurist, economist, om politic si... meloman, nelipsit de la toate concertele simfonice, se pare ca ar fi fost, dupa cum marturisesc prietenii lui contemporani,

autorul versurilor pe care ofiterul de muzica militara Ivanovici a compus celebrul vals "Valurile Dunarii". Grigore Trancu-Iasi a fost, incontestabil, una din cele mai simpatice figuri de armean dintre cele doua razboaie mondiale.

Bibliografie :

Bazele contabilitatii , Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2004-Oprea Calin, Mihai Ristea

Bazele contabilitatii, Editura Economica 2002-Niculae Feleaga, Liliana Malciu, Stefan Bunea

Bazele contabilitatii, Editura Economica 2003-Octavian Bojian

Contabiliate aplicata, Editura National-Chimon Mazarachi, Iamandi Luca, Maria Nicolai

Contabiliate financiara, Editura Universitara 2005-Mihai Ristea

Contabiliate nationala, Editura Moldova-Neculai Tabara

Contabiliate si elemente de control economico-financiar,Editura National 2001-Iamandi Luca

Contabiliate,Editura All Beck 2004-Gh Cretoiu, Ion Bucur

https://www.stiucum.com/contabilitate/contabilitate-financiara/Contabilitatea-capitalurilor-i53891.php





Document Info


Accesari: 6250
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )