Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Contul - Functiile contului - Elementele contului

Contabilitate


Contul

Orice cont are un anumit continut economic determinat de elementele patrimoniale a carei evidenta o tine. Elementul patrimonial poate fi:

-un mijloc economic( un bun material sau banesc)activ: materii prime, terenuri, marfuri, conturi bancare, numerar bancar în caserie, etc.- o resursa care indica sursa de provenienta a bunurilor: capital social, furnizori, creditori, datorii fata de banca-credite,

- un proces economic sau o faza a acestuia: aprovizionarea, vânzarea.

- un rezultat financiar

Contul este un procedeu al metodei contabilitatii folosit pentru exprimarea cantitativa si valorica în ordin 20320m126u e cronologica si în ordine sistematica a existentei si miscarii unui element patrimonial pe o perioada de timp determinata.

2.1 Functiile contului

Functia economica: consta în faptul ca fiecare cont tine evidenta unui anumit element patrimonial si rezultat financiar care indica continutul economic al contului respectiv.

. Functia statistica se refera la faptul ca pe baza datelor din conturi se pot calcula indicatori statistici.

. Functia de calcul: se refera la calculele efectuate în conturi în vederea stabilirii miscarilor si a existentelui elementelor reflectate. Unele conturi ajuta la calcularea costurilor.

Functia de generalizare: este îndeplinita de conturile al caror continut este de aceeasi natura dar care tin evidenta totalitatii unor elemente care difera ca speta(pentru toate produsele finite obtinute într-o unitate se utilizeaza contul 345 produse finite).

Functia de sistematizare. Se realizeaza de fiecare cont prin înregistrarea distincta a operatiilor economice si financiare care provoaca modificari în sensul majorarii, de acelea care provoaca micsorari ale aceluiasi element.

. Functia contabila: este legata de functia economica si se concretizeaza într-un anumit mod de functionare a conturilor.

. Functia de control: se refera la posibilitatea de a realiza control integritatii patrimoniului si controlul costurilor efective de productie.

2.2 Elementele contului

Titlul: cuprinde simbolul si denumirea contului care este dat de continutul economic al cfontului al elementului reflectat.

Explicatia operatiei de înregistrat: poate fi sub forma

-descriptiva: enuntarea succinta în cuvinte a operatiilor care se înregistreaza

- contabila: contine enuntul operatiei si mentinerea contului corespondent

Debitul si creditul contului: sunt cele doua parti aole contului cu ajutorul carora se sisematizeaza modificarilse de sens contrar, soldul initial si cel final. În cele doua parti ale contului se înscriu distinct sumele care reprezinta intrari sau majorari, de cele care reprezinta iesiri sau reduceri. Conventional debitul se noteaza cu D si creditul cu C. Sumele înscrise în debit se numesc sume debitoare si cele ce se înscriu în credit se numesc sume creditoare.A debiat un cont înseamna a înscrie o suma în debitul sau. A credita un cont înseamna a înscrie o suma în contul sau. Pentru conturile de activ în debit se înregistreaza intrarile de materie contabila sau majorarile iar în credit iesirile sau reducerile. La conturile de pasiv situatia se prezinta invers.

Soldul initial: reprezinta existentele finale preluate din bilantul exercitiului precedent. Aceste existente finale devin existente initiale la începutul perioadei de gestiune curente.

Rulajul contului poate fi debitor sau creditor si reprezinta miscarea valorica a elementului patrimonialreflectat în timpul unei perioade de gestiune. Pentru conturile de activ, rulajul debitor reprezinta suma majorarilor din timpul perioadei de gestiune iar rulajul creditor reprezinta suma reducerilor dintr-o perioada de gestiune.

Total sume se calculeaza diferit pentru conturile de activ fata de cele de pasiv. La conturile de activ: total sume debitoare(TSD)=sold initial(SI)+rulaj debitor(RD) si TSC=RC iar la conturile der pasiv TSD=RD si TSC=SI+RC.

Soldul final: reprezinta existentul valoric la sfârsitul perioadei de gestiune pentru elementul patrimonial reflectat.

Pentru contul de activ: sold final debitor(SFD)=TSD-TSC=(SI+RD)-RC

Pentru contul de pasiv: SFC=TSC-TSD=(SI+RC)-RD

2.3 Forma contului

-unilaterala

-bilaterala

Forma grafica bilaterala cuprinde doua parti opuse: debit si credit, alaturate ca forma de prezentare fiecare din ele cuprinzând date generale si date spacifice. Datele generale se refera la data la care a avut loc operatiunea, documentul pe baza caruia se faceînregistrarea, explicatia operatiunii.

Debit Credit

Data

Document

Explicatie

Suma

Data

Document

Explicatie

Suma

Forma grafica unilaterala se deosebeste de cea bilaterala prin faptul ca datele generale se trec o singura data.

Data

Document

Explicatie

Cont

Corespondent

Sume

Sold

D

C

Contabilitate

curs nr 6

2.4 Regula de functionare a conturilor

1. Regula de functionare a conturilor de activ

încep sa functioneze prin a se debita cu soldul initial preluat din bilantul de deschidere

se debiteaza cu majorarile de activ ca urmare a operatiunilor economico-financiare

se crediteaza cu reducerile de activ ca urmare a operatiunilor economico-financiare

prezinta doar sold final debitor care reprezinta existentul de activ la sfârsitul perioadei de gestiune

2. Regula de functionare a conturilor de pasiv

încep sa functioneze prin a se credita cu existentul initial preluat din pasivul bilantului de deschidere

se crediteaza cu sporirile de pasiv ca urmare a operatiunilor economico-financiare

se debiteaza cu reducerile de pasiv determinate de operatiunile economico-financiare

prezinta doar sold final creditor care exprima existentul de pasiv la sfârsitul perioadei de gestiune

3.Regulile de functionare a conturilor de cheltuieli curente

nu prezinta sold initial

încep sa functionze prin debitare în timpul exercitiului au perioadei de gestiune cu elemente de cheltuieli efectuate

la sfârsitul perioadei de gestiune se crediteaza cu suma cheltuielilor din timpul perioadei în corespondenta cu debitul contului 121-profit si pierderi

nu prezinta sold final

Regulile de functionare a conturilor cu venituri curente

nu au sold initial

încep sa functioneze prin creditare si se crediteaza cu veniturile obtinute în timpul perioadei de gestiune

la sfârsitul perioadei de gestiune se debiteaza cu suma veniturilor înregistrate în corespondenta cu creditul contului 121

nu au sold final

2.5 Dubla înregistrare si corespondenta conturilor

Dubla înregistrare se refera la înregistrarea concomitenta a unei operatiuni în debitul unui cont sau mai multor conturi si în creditul altui cont. Legatura reciproca care se stabileste între debitul unui cont si creditul altui cont, cu ocazia înregistrarii operatiunilor economice pe baza dublei înregistrari, se numeste corespondenta conturilor  iar conturile între care se stabilesc o astfel de legatura se numesc conturi corespondente.

Ţinând cont de corespondenta conturilor si cunoscând regulile de functionare a conturilor si egalitatile bilantiere pentru bilantul ocazional pot fi deduse urmatoarele egalitati:

Egalitati bilantiere

Egalitati contabile

A+X-X=P

+A=-A

X

X

A=P+X-X

-P=+P

X

X

A+X=P+X

+A=+P

X

X

A-X=P-X

-P=-A

X

X

A+X-X =P+X

+A=-A

+P

X

X

X

A-X+X =P-X

-A=-A

-P

X

X

X

A+X =P+X-X

+A=+P

-P

X

X

X

A-X =P-X+X

-P=-A

+P

X

X

X

Sporirea înregistrata în debitul unui cont de activ este egala cu reducerea înregistrata în creditul altui cont de activ.

reducerea înregistrata în debitul unui cont de pasiv este egala cu sporirea înregistrata în creditul altui cont de pasiv.

Sporirea înregistrata în debitul unui cont de activ este egala cu sporirea înregistrata în creditul altui cont de pasiv

Sporirea înregistrata în debitul unui cont de activ plus reducerea înregistrata în debitul unui cont de pasiv este egala cu reducerea înregistrata în creditul unui cont de activ.

2.6 Analiza contabila în vederea stabilirii articolului contabil

Analiza contabila a operatiunilor economice este o metoda de cercetare a operatiiei consemnate în documentele justificative al continutului economic al acestuia în acopul determinarii tipului de modificare(+, -) pe care le produce asupra elementelor patrimoniale (A, P), a conturilor corespondente si a partii acestora(D,C) în care se înregistreaza operatiunile economice.

2.6.1. Etapele analizei contabile

1. stabilirea naturii si respectiv a continutului operatiunilor economico-financiare analizate

2. determinarea modificarilor pe care le produce operatiunile economico-financiare în bilant, respectiv a elementelor de activ si de pasiv care se modifica, a sensului modificarilor în cauza(majorarii sau reducerii de activ sau pasiv) si al continutului economic al acestuia.

3. stabilirea pe baza elementelor din bilant modificate a conturilorcorespondente în care ureaza sa se înregistreze oparatiunea analizata

4. aplicarea regulilor de functionare a conturilor5 în vederea stabilirii conturilor corespondente si a partii acestor conturi(D,C) în care urmeaza sa se înregistreze operatia economica analizata.

Contabilitate

Curs nr 7

2.7. Formula contabila

Este o modalitate grafica de exprimare, cu ajutorul conturilor, a operatiilor economice pe baza principiilor dublei reprezentari, a patrimoniului si a dublei înregistrari în conturi.................modificarilor bilantiere. Formula contabila reprezinta o egalitate valorica între conturile corespondente. Ea este formata din:

-simbolul si denumirea contului sau conturilor debitoare ce apar în stânga egalitatii

- simbolul si denumirea conturilor creditoare ce apar în dreapta egalitatii

- semnul egal

- semnul % cu semnificatia de urmatoarele

- suma ce exprima valoarea operatiilor care se înregistreaza în conturile corespondente

Formula contabilala care se adauga data si explicatia descriptiva a operatiilor economice formeaza articolul contabil.

2.7.1 Clasificarea formulelor contabile

I. Dupa numarul conturilo corespondente.

a) simple: în care un singur cont se debiteaza si un singur cont se crediteaza( ex: se încaseaza o creanta fata de un client în valoare de 1000 lei)

b) compuse: un cont se debiteaza si mai multe conturi se crediteaza sau mai multe conturi se debiteaza si un singur cont se crediteaza( ex: se vând unui client marfuri la un pret de vânzare de 2000, TVA19%).

Se achita din contul bancar urmatoarele datorii: impozit pe profit 8000lei si impozit pe salariu 4000 lei.

c) complexe: în care mai multe conturi se debiteaza si mai multe conturi se crediteaza (ex: se înregistreaza achizitia unui lot de marfa la pret de achizitie 1000 lei, TVA=19%. Adaosul comercial practicat de unitate este 20% si va fi inclus în pretul de înregistrare a marfurilor)

II. Dupa semnificatia sumelor continute :- cu sume în negru: folosite pentru înregistrari curente atunci când sumele se aduna;

-cu sume în rosu: folosite pentru a putea realiza scaderea sumelor( suma în rosu se scade din cea din negru)

III. Dupa scopul pentru care se întocmesc:

-curent( pentru operatiuni obisnuite): consumeaza înregistrarile contabile directe facute pe baza docuimentelor justificative.

- de stornaj( corecteaza sau anuleaza o anumita înregistrare): se poate realiza în doua variante: stornarea în negru- scrierea formulei contabile gresite în forma ei inversa cu aceeasi suma(ex: achizitioneaza materie prima la cost de achizitie 500 lei).


Document Info


Accesari: 107071
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )