Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Definitia contabilitatii financiare

Contabilitate


Definitia contabilitatii financiare

Contabilitatea a aparut din nevoia de a raspunde pe plan informational si decizional la problema gestiunii valorilor economice. Ea reprezinta un sistem informational care masoar&# 616g62g 259;, stocheaza, prelucreaza si transmite informatii despre o entitate identificabila. Potrivit acestei definitii, contabilitatea reprezinta o activitate de prestare de servicii si face logica dintre activitatile economice si factorii decizionali. Contabilitatea cuantifica activitatile economice, înregistrând datele ce le privesc pentru o utilizare viitoare, le stocheaza si prelucreaza pentru a devenii informatii utile. Informatiile sunt apoi comunicate prin intermediul rapoartelor (darilor de seama) factorilor de decizie.Legat de notiunea de contabilitate, important este a determina legatura ei cu tinerea registrelor, cu prelucrarea datelor (manual, electronic) si cu sistemul informational decizional. Ţinerea registrelor (evidenta contabila) reprezinta procesul de înregistrare a operatiilor economico-financiare si de pastrare a registrelor financiare. Aceasta este o componenta mica dar importanta. Prelucrarea automata se face cu ajutorul computerului, dar nu acopera functiile unui contabil, el fiind doar un instrument pentru rutina evidentei documentelor si pentru calcule complexe. Sistemul informational managerial consta în subsisteme interconectate, care furnizeaza informatiile necesare pentru functionarea întreprinderii. Dintre acestea, sistemul informational contabil este cel mai important întrucât detine rolul principal în directionarea fluxurilor de date economice catre toate compartimentele unei întreprinderi si catre tertii din afara întreprinderii.

Contabilitatea reprezinta nucleul financiar al sistemului informational managerial dintr-o întreprindere.

Forma organizatorica si de functionare a întreprinderii se diferentiaza în raport de cultura contabila adoptata. În acest sens, cele mai influente culturi contabile din lume sunt: europeana si anglo-saxona. În raport de acestea se pot utiliza doua concepte: monist si dualist.

Monist în cazul în care la nivel de întreprindere se organizeaza un singur circuit contabil : capital - aprovizionare - fabricatie - vânzare - realizare, atât pentru operatiile care privesc relatiile sale cu tertii (functii externe) cât si pe cele ale gestiunii interne (functii interne).

Dualist când se organizeaza conturile în asa fel încât delimiteaza în circuite distincte pe cele care au ca obiect înregistrarea elementelor patrimoniale legate de schimburile si relatiile cu tertii, precum si rezultatele financiare, si într-un alt circuit conturile ce organizeaza productia, costurile si rentabilitatea produselor obtinute, lucrarilor executate, serviciilor prestate. Se formeaza astfel:

circuitul contabilitatii financiare sau generale, si

circuitul contabilitatii interne de gestiune, sau analitica.

Contabilitatea financiara are ca obiect înregistrarea tuturor operatiilor ce afecteaza patrimoniul, calcularea rezultatelor financiare si întocmirea situatiilor financiare pentru furnizarea de informatii contabile.

Se caracterizeaza prin:

Organizarea pe baza de norme unitare obligatorii pentru toate unitatile patrimoniale, ca cerinta impusa de organele fiscale si necesitatea de control a statului (Legea Contabilitatii, Nr. 82/1991 republicata, Regulamentul de aplicare a Legii contabilitatii aprobat prin HG 704 / 1994 si Planul de conturi general).

Scopul sau fiind determinarea periodica (la încheierea exercitiului financiar) a situatiei patrimoniului, situatiei financiare, a rezultatului exercitiului.

Furnizeaza informatii de detaliu prezentând patrimoniul unitatii global.

Contabilitatea interna de gestiune are ca obiect evidenta, calculul, analiza si controlul costurilor si rezultatelor analitice pe feluri de produse, lucrari, servicii, precum si pe subdiviziuni organizatorice interne ale unitatii si are ca scop principal controlul factorilor de productie. Furnizeaza informatia contabila destinata utilizarii interne de catre management.

Organizarea si functionarea contabilitatii de gestiune se bazeaza pe concepte si principii pur interne.

Conform Regulamentului de aplicare a Legii contabilitatii 82/91 republicata, sfera contabilitatii interne de gestiune se circumscrie numai la "înregistrarea operatiilor privind colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii (respectiv activitati) sectii, faze de fabricatie, etc., decontarea productiei (precum si calculul costului de productie al produselor fabricate, lucrarilor executate si serviciilor prestate, inclusiv a productiei în curs)".


Document Info


Accesari: 12601
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )