Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Deontologia expertului contabil

Contabilitate
Deontologia expertului contabil

Demersul deontologic al expertului contabil īncepe cu destinatarii expertizelor contabile si se finalizeaza cu scopul expertizelor contabile. Traseul dintre cele doua componente este guvernat de principiile etice fundamentale. Cunoasterea si respectarea normelor de comportament profesional constituie nu doar parte integranta a demersului deontologic al misiunilor de expertiza contabila, ci si punct de referinta īn acceptarea mandatului.
Principiile etice fundamentale definite de Codul Etic National al Profesionistilor Contabili sunt opozabile ansamblului serviciilor oferite de catre profesionistii contabili, īn cazul misiunilor de expertiza contabila, īmbracānd particularitati specifice:

Independenta expertului contabil

Expertizele contabile pot fi efectuate numai de e 444c29e xperti contabili īnscrisi īn Tabloul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romānia care īndeplinesc conditiile de exercitare a profesiei ( au primit viza anuala de exercitare a profesiei contabile).

Tabloul Corpului este īmpartit īn opt sectiuni , cuprinzānd membrii Corpului, cu drept de a exercita profesia de expert contabil si contabil autorizat.

Membrii CECCAR care au dreptul de a efectua expertize contabile judiciare sunt reflectati īn Sectiunile Tabloului CECCAR ( vezi tabel nr. 11)

Expertul contabil solicitat īn efectuarea unei expertize contabile este obligat sa fie independent fata de partile interesate īn expertiza, evitānd orice situatie care ar presupune o lipsa de independenta sau o constrāngere care ar putea sa-i impieteze integritatea si obiectivitatea. Independenta expertului contabil trebuie sa fie absoluta īn cazul expertilor contabili numiti din oficiu de catre organele īn drept si relativa īn cazul expertilor contabili recomandati de parti sau īn efectuarea de expertize contabile extrajudiciare. Independenta absoluta deriva din obligatia acestuia de a tine seama de toate cazurile de incompatibilitate, abtinere si recuzare prevazute de Codul de procedura civila si alte reglementari procedurale speciale, care sunt aceleasi cu cele privind judecatorii. Independenta relativa deriva doar din reglementarile profesiei contabile mai restrictive decāt cele din reglementarea generala. La primirea fiecarei lucrari de expertiza contabila expertul contabil parcurge un examen de independenta si completeaza declaratia de independenta care īnsoteste lucrarea depusa la Corp īn vederea efectuarii auditului de calitate. Independenta expertului contabil implica doua componente fundamentale :

i1) Independenta de spirit ( de drept ) , adica acea stare de spirit care permite emiterea unei opinii fara a fi afectat de influente care compromit judecata profesionala si care permite individului sa actioneze cu integritate, sa-si exercite obiectivitatea si scepticismul profesional.

i2) Independenta īn aparenta (fapt) care consta īn evitarea faptelor si a situatiilor care sunt atāt de importante īncāt o terta parte informata si rezonabila, care cunoaste toate informatiile relevante, inclusiv masurile de protectie aplicate, ar concluziona īn mod rezonabil ca integritatea, obiectivitatea sau scepticismul profesional al firmei sau al unui membru al echipei de certificare au fost compromise.

Īn activitatea practica se pot manifesta un ansamblu de circumstante sau asocieri de circumstante generatoare de amenintari la adresa conformitatii cu principiul independentei. Natura acestora si masurile de protectie cele mai adecvate sunt specifice fiecarei misiuni si combinatiilor pe care le genereaza asemanator unor modele matematice.

Īn functie de natura, distingem urmatoarele tipuri de amenintari:

a1) Amenintarea generata de interesul propriu apare atunci cānd profesionistul contabil sau un membru al familiei acestuia are un interes financiar[2] sau de alt gen;

a2) Amenintarea generata de autoexaminare ( autocontrol ) poate aparea atunci cānd un rationament anterior trebuie sa fie reevaluat de catre profesionistul contabil responsabil de acel rationament;

a3) Amenintarea generata de favorizare poate aparea atunci cānd un profesionist contabil promoveaza o pozitie sau o opinie pāna la un punct īn care obiectivitatea sa poata fi compromisa;

a4) Amenintarea generata de familiaritate poate aparea atunci cānd, īn virtutea unei relatii strānse, un profesionist contabil simpatizeaza prea mult cu interesele altor parti;

a5) Amenintarea generata de intimidare poate aparea atunci cānd un profesionist contabil poate fi īmpiedicat sa actioneze obiectiv prin intermediul unei amenintari, reale sau presupuse.

Pentru evitarea constrāngerilor cu efecte nefavorabile asupra statutului expertului contabil si imaginii profesiei contabile , se adopta masuri de protectie ce pot fi grupate astfel:

Masuri de protectie īmpotriva amenintarilor care compromit conformitatea cu principiile etice fundamentale

Tabel nr.13

Categorii de masuri

Demersuri

Masuri de protectie create de profesie, legislatie sau reglementari

a)-cerinte educationale , de formare si experienta la intrarea īn profesie;

b)-cerinte de dezvoltare profesionala continua c)-reglementari de guvernare corporativa;

d)-standarde profesionale;

e)-proceduri disciplinare si de monitorizare profesionala sau reglementara;

f)-examinarea externa a rapoartelor, evaluarilor, comunicatelor sau informatiilor unui profesionist contabil de catre o terta parte īmputernicita prin lege;

g)-sisteme de reclamatii eficace, gestionate public de catre compania angajatoare , de catre profesie sau un organism de reglementare , care īi īmputerniceste pe colegi, angajatori sau reprezentanti ai marelui public sa atraga atentia asupra unui comportament neprofesional sau lipsit de etica;

h)-o obligatie explicita de a raporta īncalcari ale prevederilor etice;

i)-etc.

Masuri de protectie īn mediul de munca

a)-existenta unor proceduri interne;

b)-informari catre organele ierarhic superioare;

c)-consiliere din partea organismului profesional;

d)-consultarea unui specialist īn probleme juridice;

e)-demisie ;

f)-etc.

Competenta expertului contabil

Calitatea de expert contabil abilitat sa efectueze expertize contabile este reglementata. El trebuie sa se supuna regulilor Corpului privind formarea profesionala continua, actualizarea si testarea permanenta a cunostintelor pe care le poseda. Expertiza contabila are drept suport documentele primare si īnregistrarea evenimentelor si tranzactiilor īn contabilitate, expertului contabil revenindu-i obligatia profesionala de a avea disponibilitate profesionala fundamentata pe cunostinte solide si actualizate īn domeniul economic si financiar-contabil. Competenta expertului contabil se impune din necesitatea apararii onoarei si independentei profesiei si organismului profesional precum si pentru a se conferi lucrarilor autoritatea stiintifico-profesionala asteptata de catre public.

Competenta expertului contabil are doua componente esentiale

a) Dobāndirea competentei profesionale

Calitatea de expert contabil se dobāndeste prin promovarea examenului de admitere[3], efectuarea unui stagiu profesional cu o durata de 3 ani si sustinerea unui examen de aptitudini profesionale.

b)    Mentinerea competentei profesionale

Mentinerea calitatii de expert contabil si contabil autorizat se realizeaza prin īnscrierea īn Tabloul Corpului si obtinerea vizei anuale de exercitare a profesiei. O importanta deosebita o reprezinta mentinerea competentei profesionale printr-un program de dezvoltare profesionala adecvat, respectānd Norma profesionala nr. 38 si Programul National de Dezvoltare Profesionala Continua elaborate de CECCAR īn conformitate cu Standardul International de Educatie IES7 emis de IFAC.

Norma Profesionala nr. 38 este stabilita īn baza Standardului International de Educatie IES 7 , emis de Federatia Internationala a Contabililor , care prevede ca institutele membre trebuie sa implementeze o cerinta de Dezvoltare Profesionala Continua CPD ca o componenta integrala a statutului pe care profesionistul contabil īn detine īn economie si societate. Conceptul de Dezvoltare Profesionala Continua ca extensie a procesului educational, poate fi definit ca fiind o activitate de īnvatare relevanta, verificabila si masurabila; notiunea este asociata procesului de īnvatare pe viata. Procesul īnvatarii pe viata īncepe devreme si continua cu programul educational privind calificarea profesionala si cu programele de dezvoltare profesionala pe parcursul īntregii cariere, al caror obiectiv fundamental consta īn extinderea cunostintelor, abilitatilor, eticii si valorilor profesionale. Prin activitati de īnvatare se īntelege: participarea la cursuri, seminarii, conferinte; module de autoīnvatare sau instruiri organizate la locul de munca; lucrari profesionale sau cu caracter academic, publicate; lucrari profesionale sau cu caracter academic, publicate; participarea si munca depusa īn cadrul comitetelor si comisiilor tehnice ale Corpului; predarea unui curs īn domenii legate de responsabilitatile profesionale; studii formale legate de responsabilitatile profesionale; participarea ca vorbitor la conferinte sau discutii de grup; scrierea de articole, lucrari, carti; cercetari, inclusiv citirea unei literaturi sau jurnale profesionale pentru aplicarea īn cadrul atributiilor profesionale; reexaminarea profesionala sau testarea formala.

Potrivit principiului fundamental al Competentei Profesionale, prevazut īn Codul Etic National al Profesionistilor Contabili, expertul contabil are datoria continua de a mentine cunostintele si competentele profesionale la nivelul cerut, astfel īncāt, sa se asigure ca utilizatorii primesc avantajul unor servicii profesionale competente, bazate pe progresele curente īnregistrate īn practica si promovate īn legislatie.

Caracteristicile unui mediu profesional aflat īntr-o permanenta schimbare transfera particularitati si asupra activitatii expertului contabil, acesta fiind expus unor provocari profesionale fara precedent. Īn timp ce exigentele lucrarilor de expertiza contabila au cunoscut o evolutie ascendenta, beneficiarii lucrarilor manifesta asteptari īnalte, generatoare de competitii care consolideaza rolul si responsabilitatea expertilor contabili, determinānd organismele profesionale care gestioneaza profesia contabila sa revizuiasca periodic politicile de dezvoltare profesionala continua.

Nevoia de informare si de īnvatare poate fi produsul consultarilor expertilor contabili cu mediul de afaceri sau cu alte medii profesionale. Masurarea activitatii de īnvatare poate fi exprimata īn termeni de efort, īn timp cheltuit sau īn printr-o metoda de evaluare valida destinata masurarii competentei atinse sau dezvoltate, de catre o sursa competenta.

Competenta expertului contabil īn cazul unei misiuni de expertiza contabila este o necesitate generata de factori precum:

a. Obligatia etica a expertului contabil de a fi impartial fata de oricare dintre parti si abilitatea de a-si exercita responsabilitatea īn mod profesional;

b. Orice abatere de la principiul competentei profesionale produce consecinte nefavorabile asupra reputatiei profesiei īn integritatea sa.

c. Cauzele aflate īn diferite stadii de cercetare sunt extrem de complexe si prezinta particularitati de la o situatie la alta, neputāndu-se generaliza abordari , constatari sau concluzii.

d. Dispunerea unei expertize contabile de catre Organele abilitate se bazeaza īntr-o masura ridicata pe moralitatea profesionala si competenta expertului contabil.

Exista 3 modalitati de abordare a posibilitatilor de mentinere a competentelor profesionale:

M1) Abordarea bazata pe informatii din exterior , prin stabilirea unei anumite cantitati de elemente ce trebuie īnvatate, car este considerata corespunzatoare pentru dezvoltarea si mentinerea competentei. Dovezile de verificare īntr-o asemenea abordare sunt valabile pentru profesionistii contabili angajati si constau īn: materiale de predare; catalog de prezenta; formulare de īnregistrare; evaluari independente care sa demonstreze ca o activitate de īnvatare a avut loc; confirmarea participarii din partea unui instructor , tutore sau alt organism profesional; confirmarea participarii īntr-un program intern din partea unui angajator.

M2) Abordarea bazata pe informatii din interior, potrivit careia profesionistilor contabili li se cere sa demonstreze , prin intermediul rezultatelor, ca dezvolta si mentin competenta profesionala. Dovezile de verificare īn aceasta abordare sunt valabile pentru profesionistii contabili membrii ai CECCAR si constau īn: verificarea īnvatarii obtinute, evaluarea materialelor scrise sau publicate, evaluari ale rezultatelor īnvatarii, publicarea unui articol profesional sau a rezultatelor unui proiect de cercetari, reexaminarea periodica, specializari sau alte calificari, inspectii ale practicii independente, evaluari facute de alte corpuri profesionale din care mai face parte profesionistul contabil.

M3) Abordarea combinata , prin care se īmbina īn mod efectiv si eficient informatiile primite prin cele doua modalitati de abordare de mai sus, se fixeaza cantitatile de elemente de īnvatat cerute si se masoara rezultatele obtinute.

Cerintele de dezvoltare profesionala reglementate prin Norma profesionala nr. 38 se bazeaza pe o abordare combinata a sistemului de informatii provenite din interior si din exterior, pe baza hartilor de competenta si a planurilor de īnvatare ce se revizuiesc periodic. Obiectivul consta īn actualizarea cunostintelor si omogenizarea comportamentului profesional al expertilor contabili. Prezentam alaturat domeniile privind dezvoltarea profesionala continua a membrilor CECCAR.

Structura Programului National de Dezvoltare[5] destinat membrilor CECCARTabel nr.14

Domenii obligatorii

Domenii facultative

Īntelegerea si aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara

Control financiar

Audit si certificare

Contabilitatea conturilor consolidate

Contabilitate financiara

Contabilitatea trezoreriei si situatia fluxurilor financiare

Contabilitate si control de gestiune

Contabilitatea creantelor si datoriilor

Fiscalitate

Contabilitatea cheltuielilor si veniturilor

Evaluarea economica si financiara a īntreprinderilor

Analiza pozitiei financiare

Managementul pietelor de capital

Analiza performantelor

Drept - Legislatie europeana

Accesarea, utilizarea, controlul si recuperarea fondurilor europene

Doctrina si deontologie profesionala

Analiza legislatiei privind litigiile de munca, asigurarile si protectia sociala

Expertiza contabila

Studierea si īnsusirea unei limbi de circulatie internationala, cu adaptarea la specificul profesiei contabile

Studierea si īnsusirea standardelor profesionale emise de Corp pentru fiecare din activitatile desfasurate de expertii contabili si contabilii autorizati.

Mentinerea competentelor profesionale este un drept dar si o obligatie a membrilor CECCAR.

Obligatia vizeaza actualizarea si ameliorarea activitatii profesionale īn conformitate cu cerintele deontologice, prin: parcurgerea unui minim de 120 ore de activitate sau unitati echivalente de dezvoltare profesionala īntr-o perioada de 3 ani, din care 60 de ore sau unitati echivalente sa fie verificabile; urmarirea si masurarea activitatilor de īnvatare īn conformitate cu cerintele precedente; demonstrarea mentinerii si dezvoltarii competentelor relevante prin dovezi ale verificarii obiective, de catre o sursa autorizata, printr-o metoda de evaluare competenta; dezvoltarea continua a culturii generale si profesionale , singurele capabile sa-i consolideze discernamāntul; acordare unei atentii substantiale fiecarei operatiuni sau situatii examinate, astfel īncāt opinia exprimata sa aiba fundamentare profesionala; exprimarea opiniei cu sinceritate si transparenta, chiar cu rezerve daca este cazul, fara retineri sau constrāngeri; manifestarea libertatilor de gāndire si actiune; protejarea profesiei prin respectarea principiului independentei.

Dreptul priveste oportunitatea de actualizare si formare eficienta, cu garantarea calitatii serviciilor prestate de terti.

Dezvoltarea profesionala continua nu ofera ea īnsasi asigurarea faptului ca toti expertii contabili ofera servicii profesionale de īnalta calitate, fiind necesara si aplicarea cunostintelor pe baza unui rationament profesional si a unei atitudini obiective. Totodata, expertul contabil trebuie sa se conformeze normelor tehnice si profesionale aplicabile misiunii de expertiza contabila.

Prin urmare, expertul contabil, asemenea tuturor profesionistilor contabili, are datoria permanenta de a-si mentine cunostintele si aptitudinile profesionale la nivelul necesar pentru a se asigura ca un client sau un angajator primeste servicii profesionale competente , bazate pe ultimele evolutii din practica, legislatie si tehnica. El trebuie sa actioneze cu prudenta si īn conformitate cu standardele tehnice si profesionale aplicabile īn furnizarea de servicii profesionale, rationamentul sau profesional fiind fundamentat pe baze solide.

Calitatea expertizelor contabile

Expertul contabil trebuie sa efectueze expertizele contabile pentru care a fost solicitat si pe care le-a acceptat cu constiinciozitate , devotament , corectitudine si impartialitate.

Expertizele contabile constituie mijloace de proba stiintifica, īn elaborarea lor expertul contabil fiind obligat sa se raporteze la stiinta contabilitatii. Concluziile expertizei trebuie sa fie fundamentate numai pe baza documentelor care atesta evenimente si tranzactii care trebuie sa faca obiectul recunoasterilor, evaluarilor, clasificarilor si prezentarilor contabile. Asigurarea calitatii expertizelor contabile judiciare presupune respectarea si aplicarea principiilor contabilitatii si a normelor profesionale elaborate de CECCAR privind exercitarea calitatii de expert contabil si efectuarea lucrarilor de expertiza contabila. Calitatea expertizelor contabile poate fi observata mai degraba ca o consecinta a competentei profesionale si a independentei expertului contabil decāt ca un principiu deontologic de sine statator. Pentru asigurarea calitatii expertizelor contabile, expertii contabili solicitati pentru efectuarea acestora sunt obligati sa aplice principiile contabilitatii si normele profesionale de referinta elaborate de CECCAR.

Raportul de expertiza contabila exprima un aport ridicat al indicelui contributiv personal expertului contabil, fiind o consecinta a competentei profesionale si a independentei expertului contabil. Caracterul sau stiintific se evidentiaza pe doua paliere:

P1) Palierul individual, concret, al fiecarei lucrari de expertiza contabila judiciara. Pe acest palier, aprecierea calitatii expertizelor contabile judiciare se face de catre utilizatorii rapoartelor. Acestia pot sau nu sa tina cont de constatarile si concluziile raportului de expertiza contabila judiciara, aceasta constituind o proba administrata alaturi de un ansamblu de probe. O consecinta a calitatii necorespunzatoare a Raportului de expertiza contabila judiciara este neluarea īn considerare de catre organele judiciare.

P2) Palierul de ansamblu al serviciilor prestate de profesionistii contabili. Pe acest palier se deruleaza auditul de calitate , centrat pe aprecierea modului de aplicare a normelor profesionale.

Auditul de calitate are drept referinta standardele profesionale emise de Corp pentru fiecare natura de serviciu profesional prestat, regulile si normele profesionale īn vigoare īn momentul exercitarii misiunilor si uzantele profesionale.

Īn efectuarea lucrarilor de expertiza contabila judiciara, expertii contabili, au obligatia sa respecte si sa aplice prevederile Standardului profesional nr. 35/2000 aprobat prin Hotarārea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romānia nr. 01/42 din 11 august 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, si sa prezinte rapoartele de expertiza, precum si opiniile separate ale expertilor-parte, pentru a fi supuse auditului de calitate. Īn acest sens, auditorii de calitate[9] au urmatoarele atributii:

a) auditarea lucrarilor de expertiza contabila judiciara īnainte de depunerea acestora la organele care le-au solicitat;

b) īntocmirea referatelor de verificare tehnico-profesionala asupra lucrarilor de expertiza contabila aflate pe rol la comisiile de disciplina ale Corpului, la cererea acestor comisii;

c) elaborarea documentelor de evidenta a activitatilor desfasurate si raportarea.

Demersul parcurs de auditorii de calitate īn exercitarea activitatii de auditare a raportelor de expertiza contabila judiciara vizeaza:

1. Studierea raportului de expertiza contabila, urmarind daca:

- īn elaborarea lucrarii, expertii contabili autori au respectat īn totalitate prevederile Standardului profesional nr. 35/2000;

- obiectivele stabilite au fost tratate corespunzator, iar raspunsurile date au fost sustinute prin acte si documente care au legatura cu cauza;

- autorii lucrarii nu s-au īndepartat de stiinta contabilitatii, procedānd la īncadrari juridice ale faptelor sau la efectuarea de lucrari si operatiuni care presupun alte cunostinte decāt cele contabile;

- autorii lucrarii au respectat prevederile Codului etic national al profesionistilor contabili;

2. Analiza opiniilor separate ale expertilor contabili - consilieri ai partilor, urmarind aceleasi obiective ca īn cazul raportului de expertiza;

3. Verificarea starii de independenta a expertului contabil īn raport cu cauza si mandatul primit pe baza declaratiei date pe propria raspundere si semnate de catre expertul contabil; declaratia se apostileaza de catre auditorul de calitate cu mentiunea "data īn fata noastra".

Prezentam alaturat modelul Declaratiei privind verificarea starii de independenta īn cazul misiunii de expertiza contabila:

Modelul Declaratiei privind verificarea starii de independenta īn cazul misiunii de expertiza contabila

Tabel nr. 15

DECLARAŢIE

Subsemnatul .......... ..... ...... ........................, expert contabil cu numarul matricol ......../......../.........., īn legatura cu cauza ce face obiectul Dosarului nr. ......./....... al ............................, declar urmatoarele:

a) nu ma aflu īn niciuna dintre situatiile de incompatibilitate sau conflict de interese prevazute de art. 12 alin. (1) si (2) din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, republicata, si de art. 8 din Hotarārea Conferintei nationale a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romānia nr. 53/2005 emise īn baza art. 20 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 65/1994, republicata.b) fata de prevederile reglementarilor sus-mentionate ma aflu īn urmatoarele situatii:

- .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..........

.......... ..... ...... .......... ..... ...... ..........

- .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..........

.......... ..... ...... .......... ..... ...... ..........

- .......... ..... ...... .......... ..... ...... ..........

.......... ..... ...... .......... ..... ...... ..........

Prezenta declaratie este data pe propria raspundere, fiind conforma cu realitatea, avānd īn vedere prevederile legii privind falsul īn īnscrisuri si declaratii.

Data Semnatura

.................. ..........................

Constatarile si observatiile auditorului de calitate se īnscriu īntr-un referat privind auditarea modului de respectare a normelor profesionale. Prezentam alaturat modelul referatului privind auditarea modului de respectare a normelor profesionale.

Modelul referatului privind auditarea modului de respectare a normelor profesionale

Tabel nr.16

C.E.C.C.A.R.

Filiala ..........................

Dosar nr.:

Beneficiar:

Termen:

Nr. īnregistrare:

REFERAT

privind auditarea modului de respectare a normelor profesionale

I. Data primirii:

II. Experti contabili: Numele si prenumele Calitatea

2. __________ ______ ____ ____________

3. __________ ______ ____ ____________

4. __________ ______ ____ ____________

5. __________ ______ ____ ____________

6. __________ ______ ____ ____________

7. __________ ______ ____ ____________

III. Observatii cu privire la:

a) Concordanta dintre obiective, constatari si concluzii

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

b) Respectarea Standardului profesional nr. 35/2000

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

c) Respectarea Codului etic national al profesionistilor contabili

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

d) Alte observatii

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

Auditor de calitate,

............................

(Semnatura) stampila

Folosind exclusiv legea, stiinta contabilitatii, standardele si normele profesionale, auditorul de calitate le solicita autorilor lucrarilor de expertiza contabila sa le revada īn functie de observatiile facute si va proceda astfel:

a) daca nu sunt observatii sau daca lucrarile sunt refacute, auditorul de calitate aplica pe prima pagina a lucrarilor analizate stampila dreptunghiulara de auditare, semnatura si stampila filialei;

b) daca lucrarile nu sunt refacute, auditorul de calitate ataseaza la lucrarea analizata referatul (exemplarul original) cuprinzānd observatiile sale pentru informare si o īnainteaza organului care a solicitat-o, pentru luarea unei decizii.

Misiunea de baza a auditorului de calitate consta īn verificarea modului de respectare a normelor profesionale privind exercitarea profesiei de expert contabil si contabil autorizat, a Codului etic national al profesionistilor contabili, precum si a reglementarilor interne ale Corpului.

Modelul Registrului de evidenta a lucrarilor de expertiza contabila

Tabel nr. 17

C.E.C.C.A.R.

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

| CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI |

sI CONTABILILOR AUTORIZAŢI DIN ROMĀNIA |

| |

| - Filiala .......... ..... ...... ............ - |

| |

| Auditat īndeplinirea Standardului profesional nr. 35/2000 |

| |

| Dosar nr. ............./............ al ........... |

|__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________|

Auditor de calitate

Numele .....................

Prenumele ..................

L.S.

REGISTRUL

de evidenta a lucrarilor de expertiza

__________ ______ ____ __________ ______ ____ ________________

|Nr. | Dosar |Experti contabili, |Termen|Data |Data |Observatii |

|crt.|_________________|numele si prenumele| |intrarii|iesirii| |

| |Nr. si|Organul | | | | | |

| |data |beneficiar| | | | | |

| | | | | | | | || | | | | | | | |

| | | | | | | | |

| | | | | | | | |

| | | | | | | | |

| | | | | | | | |

| | | | | | | | |

Periodic, cu ocazia auditului efectuat asupra cabinetului fiecare misiune de audit de calitate cuprinde 3 faze complementare: audit structural, audit tehnic si audit de conformitate. Auditul de calitate se efectueaza conform ghidului aprobat de Consiliul superior al Corpului:

a. Auditul structural consta īntr-un diagnostic de organizare a cabinetului īn scopul aprecierii daca modul de organizare asigura īndeplinirea de misiuni conform normelor, regulilor si uzantelor profesionale, emise sau recunoscute de Corp, evidentiind lipsurile īn ceea ce priveste metodele si procedurile existente īn cabinet, existenta logisticii si a standardelor si normelor profesionale specifice fiecarei misiuni, conform obiectului de activitate al cabinetului;

b. Auditul tehnic consta īn examinarea unui numar de dosare de lucru si permite aprecierea calitatii metodelor efectiv puse īn lucru de cabinet. Alegerea dosarelor se face pe baza concluziilor si informatiilor rezultate din auditul structural. Auditul tehnic se face prin referire la standardele profesionale emise de Corp, la normele si regulile īn vigoare, precum si la uzantele profesionale. Dosarele de lucru au rolul de a asigura:

Modalitatea de īndeplinire a lucrarilor executate si controlul acestora.

Regasirea informatiilor pe care īn mod frecvent trebuie sa le prezinte clientului sau angajatorului.

Mijlocul eficace de cunoastere a entitatii cercetate.

Buna predare partiala sau totala a misiunii atunci cānd apar noi colaboratori pe parcursul executarii acesteia.

Ameliorarea calitatii interventiilor ulterioare, īn masura īn care elementele pe care le contin descrierea entitatii, dificultatile īntālnite, etc. permit completarea sau realizarea programului de lucru.

Elementele de proba ale realizarii diligentelor profesionale, ale īntinderii lucrarilor si ale concluziilor la care s-a ajuns.

Exemplificam faptul ca dosarul de lucru īn cazul unei misiuni de expertiza contabila judiciara trebuie sa contina: Īncheierea de sedinta prin care s-a dispus numirea expertului si obiectivele expertizei contabile; dovada citarii partilor; eventuale corespondente purtate īn conformitate cu reglementarile procedurale; planul de lucru; bugetul de timp; decontul de cheltuieli care justifica onorariul; raportul de expertiza contabila cu viza organismului profesional si purtānd numarul de īnregistrare al Biroului local de expertize de pe lānga Tribunalul teritorial, alte documente considerate ca relevante īn dovedirea calitatii lucrarii. Dosarele de lucru īn cazul expertizei contabile extrajudiciare cuprind: Contractul de prestari servicii, anexele, actele aditionale si corespondenta legata de acestea; Documentele ce justifica interventiile īntreprinse pe lānga client pentru obtinerea informatiilor si documentelor necesare īndeplinirii misiunii; Informatiile si datele - documentele - primite e la clienti; Documentele elaborate de profesionistul contabil; Elementele administrative proprii realizarii misiunii ( bugetul, urmarirea bugetului de timp, programele individuale, facturarea serviciilor, etc.).

Dosarul de lucru cuprinde doar elementele semnificative ale īndeplinirii misiunii si nu este un scop īn sine.

c. Auditul de conformitate consta īn verificarea modului īn care cabinetul īsi īndeplineste obligatiile de membru cu privire la formarea si dezvoltarea profesionala, depunerea declaratiilor anuale, plata obligatiilor financiare, aspecte etice etc.

Asemeni tuturor profesionistilor contabili, expertul contabil are obligatia legala si profesionala de a-si īndeplini sarcinile profesionale cu respectarea normele tehnice si profesionale relevante. Profesionistii contabili au datoria de a executa cu grija si abilitate instructiunile clientului sau patronului īn masura īn care sunt compatibile cu cerintele de integritate, obiectivitate si, īn cazul liber - profesionistilor contabili, cu independenta. Īn plus, ei trebuie sa se conformeze cu normele profesionale si tehnice emise de IFAC, IASB, CECCAR, CAFR si legislatia relevanta.

Secretul profesional si confidentialitatea expertului contabil

Profesionistul contabil trebuie sa respecte confidentialitatea informatiilor dobāndite ca urmare a unei relatii profesionale sau de afaceri si nu trebuie sa divulge astfel de informatii unei terte parti fara o autorizatie specifica , cu exceptia cazului īn care exista un drept sau o obligatie legala sau profesionala de a dezvalui aceste informatii. Informatiile confidentiale obtinute īn cadrul unei relatii profesionale sau de afaceri nu trebuie utilizate īn avantajul personal al profesionistului contabil sau al unor terte parti.

Prin natura activitatilor desfasurate si a rolului pe care īl detine īn cadrul economiei, expertul contabil , asemenea īntregii mase de profesionisti contabili, este un considerat "un confident īn societate".

Potrivit prevederilor Codului Etic National al Profesionistilor Contabili, expertul contabil trebuie sa respecte secretul si caracterul confidential al informatiilor la care a avut acces si de care a luat cunostinta cu ocazia efectuarii expertizelor contabile , abtināndu-se de la divulgarea lor catre terti, cu exceptia cazurilor īn care a fost autorizat expres īn acest scop sau daca are obligatia legala sau profesionala īn acest sens. Expertul contabil numit din oficiu sau la recomandarea partilor este obligat :

- Sa nu prezinte mai mult decāt i se cere. El trebuie sa se refere īn lucrarea sa numai la acele evenimente si tranzactii probate cu documente justificative si/sau evidentieri contabile care au o legatura cauzala cu obiectivele (īntrebarile) care au fost formulate de organele īn drept, care a dispus expertiza contabila.

- Sa se abtina de la divulgarea continutului raportului de expertiza contabila judiciara si a concluziilor sale direct partilor implicate īn actul justitiar. Expertul contabil trebuie sa depuna raportul sau la organul īn drept care a dispus expertiza contabila, de unde cei interesati īl pot consulta īn conditiile legii.

- Sa se abtina de la contactarea partilor implicate īn actul justitiar, īn afara procedurilor prevazute de lege. Astfel, īn cazul proceselor civile, daca este nevoie de o lucrare la fata locului, aceasta nu poate fi facuta decāt dupa citarea partilor cu confirmare de primire, indicānd-se zilele si orele cānd īncep si se continua lucrarile expertizei contabile. Īn cauzele de natura penala expertul contabil poate lua legatura cu īnvinuitii sau inculpatii numai cu īncuviintarea organului de cercetare penala sau judecatoreasca, īn conditiile stabilite de acestia. Informatiile si explicatiile primite de expertul contabil īn contactele sale cu partile implicate īn actul justitiar trebuie sa ramāna confidentiale.

Expertul contabil, asemenea tuturor profesionistilor contabili, este colaboratorul situat la cel mai īnalt nivel, īntrucāt īntreaga sa activitate cade sub incidenta interesului public; faptele ce se subordoneaza secretului profesional au o arie de īntindere larga, ce include nu doar informatiile privind clientii, ci si pe cele ce privesc lucrarile executate. Profesionistul contabil nu trebuie sa dezminta sau sa confirme faptele care īl privesc pe clientul sau, chiar daca acestea sunt cunoscute de public. Pastrarea secretului profesional este caracteristica esentiala a profesiilor exercitate īn mod independent, organizate si responsabile , expertul contabil aflāndu-se alaturi de avocati, medici, notari, printre confidentii societatii. Deosebirea este ca, utilizatorii informatiilor rezultate īn urma serviciilor contabile si asociate acestora sunt mult mai numerosi , iar asteptarile sunt tot mai ridicate. Informatiile aflate īn gestiunea portofoliului de servicii financiar-contabile, inclusiv expertiza contabila, nu se dezvaluie neconditionat nici unui utilizator - chiar organ de ancheta fiind, sau de cercetare - decāt īn cazurile prevazute īn mod expres de lege si la solicitare īn mod oficial.

Īn cazul expertizelor contabile judiciare , expertul contabil trebuie sa se conformeze neconditionat reglementarilor procedurale civile si penale. Desi Codul de procedura civila si Codul de procedura penala nu reglementeaza īn mod expres obligatia confidentialitatii sau secretului profesional, organele de cercetare abilitate sunt cele care stabilesc obiectivele expertizei contabile judiciare. Se poate desprinde de aici concluzia ca expertul contabil nu trebuie sa spuna mai mult decāt i se cere. Codul de procedura penala, chiar restrictioneaza accesul expertului contabil , īn special cel numit din oficiu, la anumite documente ( cum ar fi declaratiile martorilor, de exemplu ).

Īn situatia īn care materialul documentar este insuficient, expertul contabil judiciar este obligat sa solicite organului abilitat , dispunerea completarii probelor necesare, fie prin depunere la dosar, fie prin consultare la sediul partii. Nu este deontologic ca un expert contabil sa ataseze Raportului de expertiza contabila, documente probante īn favoarea vreunei parti procesuale.

Standardul profesional nr. 35 mentioneaza de asemenea, ca facānd parte din ansamblul principiilor etice fundamentale opozabile exercitarii misiunii de expertiza contabila, principiul acceptarii expertizelor contabile precum si principiul responsabilitatii expertizelor (contabile īn general si contabile judiciare īn particular).Codul Etic National al Profesionistilor Contabili, Editura CECCAR, 2007, pag. 77

Interes financiar = un interes īntr-un instrument de capitaluri proprii sau de alta garantare a obligatiunilor, de īmprumut sau de īndatorare al unei entitati, inclusiv drepturile si obligatiile de achizitionare a unui astfel de interes si a instrumentelor direct derivate, aferente unui astfel de interes

Promovarea presupune obtinerea unui minim de cunostinte reprezentānd nota 6 la fiecare disciplina si respectiv, media 7.

Conform Standardului de Educatie IES 7)

elaborat pe categorii profesionale si pe trei niveluri de pregatire: baza, mediu, avansat

O unitate echivalenta de dezvoltare profesionala reprezinta o ora de īnvatare īn clasa sau echivalentul sau substantial (timpul petrecut īntr-o activitate)

Īn conformitate cu Regulamentul privind auditul de calitate īn domeniul serviciilor contabile, aprobat Hotarārea Consiliului Superior al CECCAR Nr. 08/91 din 14 mai 2008 pentru aprobarea Regulamentului privind controlul de calitate īn domeniul serviciilor contabile, publicata īn Monitorul Oficial nr. 472 din 26 iunie 2008.

aprobat prin Hotarārea Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romānia nr. 01/42 din 11 august 2001, cu modificarile si completarile ulterioare

cunoscuti īn literatura de specialitate si sub denumirea de experti verificatoriloading...
Document Info


Accesari: 31168
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )