Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Expertiza contabila extrajudiciara (amiabila)

Contabilitate
Expertiza contabila extrajudiciara (amiabila)

Expertizele contabile extrajudiciare sunt efectuate de catre experti contabili īn afara procedurilor reglementate privind rezolvarea unor cauze supuse verdictului justitiei (sunt efectuate īn afara unui proces justitiar) si nu au calitatea de mijloc de proba īn justitie; cel mult, servesc drept argument pentru solicitarea de catre parti a administrarii probei cu expertiza contabila judiciara sau pentru rezolvarea unor litigii pe cale amiabila. Expertizele contabile extrajudiciare sunt solicitate de catre partile care īsi aleg singure expertii contabili si le stabilesc obiectivele la care acestia trebuie sa raspunda. Economia de piata bazata pe libera initiativa constituie premisa extinderii domeniilor de abordare a expertizei contabile extrajudiciare.Principalele trasaturi caracteristice ale expertizei contabile extrajudiciare sunt:

a.     Este mijloc de fundamentare a deciziilor , de conciliere īntre partenerii comerciali si de afaceri si de fundamentare preliminara a actiunilor si contestatiilor īn justitie;

b.     Este activitatea prin care partile interesate pot dobāndi -īn afara actiunilor judiciare - lamuriri de natura economico-financiara din partea unor profesionisti contabili independenti, de īnalta probitate si cu deontologie profesionala recunoscuta;

c.     Se axeaza pe cercetarea obiectivelor fixate de solicitant(ti) , dar expertul contabil poate releva si obiective colaterale, pe care le considera relevante īn speta;

d. Este o activitate contractata la solicitarea celor care o considera oportuna īn 626b118g actiunile pe care vor sa le īntreprinda.

Expertizele contabile extrajudiciare au caracter complex, caracterizat prin pluralitatea si diversitatea problematicii abordate. Exemplificam cāteva din domeniile ce pot fi identificate ca obiect al expertizelor extrajudiciare:

Fundamentarea deciziei de alegere a partenerilor comerciali si de afaceri. Expertizele din acest domeniu pot fi efectuate si fara acordul potentialilor parteneri comerciali si de afaceri, pe baza situatiilor financiare anuale si interimare publicate de catre acestia.

Concilierea derularii tranzactiilor comerciale si de afaceri . Eventualele conflicte generate de punerea īn aplicare a contractelor comerciale si de afaceri au doua solutii alternative: recursul īn justitie sau arbitrajul unui expert contabil agreat de catre parti. Ultima varianta prezinta urmatoarele avantaje: alegerea si desemnarea expertului contabil nu sunt supuse unor norme procedurale restrictive; partile au posibilitatea sa-si formuleze nerestrictiv obiectivele si īntinderea expertizei contabile; expertul contabil poate avea el īnsusi un rol activ īn formularea obiectivelor si īntinderea expertizei contabile, putānd emite consideratii lamuritoare colaterale obiectivelor fixate de parti; īn caz de neconciliere , partile pot utiliza acest tip de expertize contabile extrajudiciare drept fundamentari preliminare īn actiunile adresate justitiei

Fundamentarea preliminara a actiunilor adresate justitiei. Un mijloc de asigurare a calitatii, realitatii, exactitatii si legalitatii -sub aspect formal si de continut - informatiilor care stau la baza actiunii arbitrale īl constituie expertiza contabila, ca mijloc de fundamentare a actiunilor arbitrale judecatoresti, dispusa de conducerea agentului economic care solicita actiunea arbitrala.

Fundamentarea preliminara a actiunilor de contestare a actelor de control administrativ, īn vederea eliminarii costurilor si economiei de timp.

Numirea expertilor contabili īn cazul expertizelor contabile extrajudiciare se efectueaza pe baza de contract de prestari servicii, destinatarii fiind partile contractante. Īn cazul īn care exista mai multe parti implicate, expertul contabil trebuie sa fie agreat de catre fiecare dintre acestea. Fiind un act bilateral, acest contract trebuie sa cuprinda un dispozitiv īn care sa fie identificabile partile contractante, respectiv, cabinetul de expertiza contabila pe de o parte si solicitantul , pe de alta parte. Un contract destinat prestatiei unei misiuni de expertiza contabila extrajudiciara trebuie sa cuprinda urmatoarele clauze minimale:

Partile contractante, cu indicarea sediului social sau al adresei de domiciliu, dupa caz a calitatii contractuale si a reprezentantului legal. Expertul contabil trebuie sa mentioneze Sectiunea si pozitia din Tabloul Corpului.

Obiectul contractului consta īn indicarea obiectivelor (īntrebarilor) la care expertul contabil trebuie sa formuleze raspunsuri (concluzii). Īn situatia īn care numarul de obiective este relativ mare, se poate introduce īn contract o formulare care sa permita redactarea acestora īntr-o anexa la contract.

Materialul documentar minimal pe care beneficiarul trebuie sa-l puna la dispozitia prestatorului. Īn masura īn care structura materialului documentar este diversificata, cuprinzānd multe referinte documentare, este recomandabil ca acesta sa fie prezentat īntr-o anexa la contract.

Locul si data depunerii raportului de expertiza contabila extrajudiciara.

Onorariul expertului contabil, negociat īn conformitate cu Tariful profesional. Īn spiritul profesionalismului si transparentei, se recomanda detalierea calculului onorariului.

Clauza de confidentialitate care are rolul de a consolida prestigiul profesiei contabile , prin comportamentul etico-profesional al membrilor sai.

Toate aceste clauze contractuale trebuie sa fie rezultatul negocierilor directe dintre partile contractante, lipsa oricareia dintre ele sau formularea neexplicita, putānd conduce la nulitatea relativa sau la rezilierea contractului īntre oricare dintre cele doua parti.

Modelul unui contract de prestari servicii

Tabel nr.9

CONTRACT[1]

Īncheiat īntre:Expertul(tii)contabil(i)/S.C.......................cu domiciliul/sediul social īn .......... ..... ...... ...................īnscri(si)/a īn Tabloul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor autorizati din Romānia (CECCAR) īn Sectiunea ...Pozitia....denumit(ti)/a PRESTATOR(I) si.......( denumirea beneficiarului) cu domiciliul/sediul social n............reprezentat(a) prin........denumit a) BENEFICIAR,

s-a īncheiat prezentul contract pentru efectuarea unei expertize contabile extrajudiciare.

Art. 1. Prestatorul se obliga sa procedeze la examinarea profesionala si sa formuleze concluzii (raspunsuri) la urmatoarele obiective:

Obiectivul1:...................

Obiectivul 2:........................

Obiectivul n:.....................

Art. 2. Beneficiarul expertizei contabile extrajudiciare se obliga sa puna la dispozitia pretatorului urmatoarele materiale documentare

1:.......... ..... ...... .............

n:.......... ..... ...... .............

Art. 3. Prestatorul se obliga sa īntocmeasca RAPORTUL DE EXPERTIZĂ CONTABILĂ EXTRAJUDICIARĂ īn conformitate cu normele profesionale specifice misiunilor privind expertrizele contabile; acesta va fi depus pāna la data de.......... ..... ...... ......

Art. 4. Beneficiarul  RAPORTULUI DE EXPERTIZĂ CONTABILĂ EXTRAJUDICIARĂ se obliga sa plateasca prestatorului onorariul īn suma de ......................lei, din care...............lei imediat dupa semnarea prezentului contract si .........lei pāna la data de.......... ..... ...... .....

Art. 5. Īn conformitate cu principiile deontologiei profesiei contabile liberale partile se obliga sa asigure confidentialitatea informatiilor reciproce la care au acces cu ocazia executarii prestatiei care face obiectul prezentului contract.

Art. 6. Prezentul contract s-a īncheiat īn.....exemplare, intra īn vigoare cu data semnarii si se completeaza cu prevederile legislatiei civile īn materie.

Localitatea...................

Data.............

PRESTATOR, BENEFICIAR

Programarea lucrarilor de expertiza contabila extrajudiciara presupune aceleasi demersuri ca si īn cazul expertizei contabile judiciare, avānd īn vedere angajamentele asumate prin contract īn ceea ce priveste respectarea anumitor termene.

Responsabilitatea liber-profesionistului contabil consta īn acceptarea sau refuzul unei misiuni , semnarea contractului de prestari servicii, a deciziilor privind sistarea sau anularea acestuia, analiza si semnarea rapoartelor si a oricaror alte atestari/certificari solicitate de client. 

Īn cazul expertizelor contabile extrajudiciare, anumite activitati pot fi delegate unor asistenti sau colaboratori. Contractele īncheiate īn acest scop pot include chiar clauze cu privire la lucrarile care sunt delegate si persoanele care le vor executa. Raspunderea finala pentru continutul si calitatea raportului de expertiza contabila extrajudiciara , revine integral expertului contabil care a contractat misiunea. Dimensiunile delegarii si supravegherii lucrarilor depind de marimea si complexitatea lucrarilor, volumul lucrarilor de executat si termenele de realizare ale acestora. Delegarea implica un control riguros al lucrarilor realizate. Prin urmare, orice delegare de atributii trebuie sa se efectueze astfel īncāt sa se asigure un grad rezonabil de certitudine cu privire la independenta, aptitudinile si competentele asteptate pentru īndeplinirea īn bune conditii a lucrarilor. Membrii echipei trebuie sa posede calitati personale ( respectarea principiilor de integritate, obiectivitate, independenta si secret profesional ), aptitudini si competente . Organizarea echipei se realizeaza prin repartizarea responsabilitatilor īn mod diferit ( īn functie de nivelul competentelor, aptitudinilor si calitatilor personale ale fiecarui colaborator ) si prin fixarea de termene pentru fiecare lucrare care trebuie efectuata , īn cadrul unui program de lucru. Organizarea superioara a muncii īn echipa asigura un nivel rezinabil al raportului calitate/pret. Īn acest scop, expertul contabil liber profesionist responsabil cu supravegherea lucrarilor delegate asistentilor sau colaboratorilor, asigura instructiuni suficiente si corespunzatoare realizarii lucrarilor delegate, transmiterea catre asistenti si colaboratori a programului individual ce urmeaza a fi realizat de catre acestia, revederea lucrarilor efectuate de catre fiecare asistent sau colaborator fie personal, fie de un membru al cabinetului/societatii avānd competenta egala sau superioara celui supravegheat; supravegherea poate fi asigurata partial si de catre colaboratorii detinānd un nivel de competenta satisfacator, adica o capacitate si o experienta corespunzatoare unor responsabilitati care le pot fi īncredintate. Aceasta supraveghere se exercita, īn principal, prin verificarea dosarelor de lucru, pentru a se asigura ca lucrarile progreseaza conform programului si termenelor prevazute pentru executarea lucrarilor colaboratorilor si pentru a le da acestora toate indicatiile de care au nevoie. Concret, supravegherea se materializeaza īntr-o nota de comentarii care se arhiveaza la dosarul lucrarii, diverse adnotari la documentele stabilite de catre colaboratori sau orice alte documente de lucru, note personale ale liber-profesionistului contabil. Opinia finala apartine liber-profesionistului contabil, care ramāne si raspunzator īn mod personal.Īn cazul angajarii de expertize contabile extrajudiciare de catre societati de expertiza si consultanta contabila sau cabinete individuale ale expertilor contabili care folosesc munca salariata, raspunderea pentru efectuarea acestora cu respectarea normelor deontologice de lucru si de raport elaborate de Corp revine administratorului si/sau sefului de cabinet, care trebuie sa contrasemneze lucrarile elaborate si supravegheate de subalternii lor. Executantilor le incumba raspunderea interna potrivit reglementarilor proprii raspunderea interna potrivit reglementarilor proprii de organizare si functionare ale fiecarei societati de expertiza si consultanta contabila, respectiv ale fiecarui cabinet individual de expertiza contabila.

Avānd īn vedere faptul ca procedura de numire a expertilor se bazeaza pe īncredere, aprecierea calitatii expertizei contabile extrajudiciare este mai putin vizata din punct de vedere subiectiv.

Īn cazul expertizelor contabile extrajudiciare , expertul contabil trebuie sa se conformeze doar normelor profesionale elaborate de organismul profesional. Avānd caracter amiabil, procedurile privind accesul la informatiile contabile nu sunt nici restrictionate, nici formalizate. Este recomandabil īnsa, ca aspectele esentiale privind documentarea si prezentarea concluziilor sa fie stabilite prin contractul specific acestui tip de misiune. Locul si data depunerii lucrarii trebuie sa rezulte din contractul īncheiat īntre parti. Īn situatia īn care aceasta clauza contractuala lipseste, locul trebuie sa fie registratura generala aflata la sediul solicitantului.

Responsabilitatea efectuarii expertizelor contabile extrajudiciare trebuie sa rezulte din contractul īncheiat īntre expertul contabil si client. Expertizele contabile extrajudiciare nu trebuie sa faca rabat din punct de vedere al calitatii, cerintele etice, de documentare si fundamentare nediferentiind-o de expertiza contabila judiciara. Efectuarea fara responsabilitate a expertizelor contabile extrajudiciare se sanctioneaza cu scaderea prestigiului expertului contabil īn rāndul potentialilor solicitanti de astfel de misiuni. 

Redactarea Raportului de expertiza contabila extrajudiciara trebuie sa respecte aceleasi exigente ca si redactarea Raportului de expertiza contabila judiciara, cu urmatoarele particularitati:

Īn cazul īn care misiunea de expertiza contabila extrajudiciara este solicitata unei societati de expertiza contabila, īn cadrul Cap. I Introducere paragraful cu privire la identificarea expertului contabil va fi īnlocuit cu mentiuni privitoare la denumirea si sediul social al societatii comerciale de profil, partea si pozitia acesteia īn Tabloul Corpului, precum si numele si calitatea persoanei care reprezinta societatea īn relatiile cu clientul. 

Avānd īn vedere faptul ca relatiile expertilor contabili organizati īn cabinete sau societati comerciale de profil cu clientii lor se stabilesc prin contract scris, semnat de ambele parti, este necesar ca īn cadrul Capitolului I sa se mentioneze si numarul contractului semnat de ambele parti, denumirea, domiciliul sau sediul social al clientului.

Paragraful referitor la īmprejurarile si circumstantele care au condus la necesitatea lucrarii de expertiza contabila extrajudiciara trebuie sa fie elaborat īn mod profesional, cu conciziune, claritate si fara detalii inutile. Aceasta deoarece, spre deosebire de organul judiciar care are la īndemāna dosarul cauzei, utilizatorul expertizei contabile extrajudiciare nu dispune de un astfel de dosar. 

Obiectivele expertizei contabile extrajudiciare trebuie sa coincida cu cele formulate īn contractul scris de prestari servicii.

Īn situatia īn care obiectivele expertizei contabile extrajudiciare sau altele tangente au mai facut si obiectul altor lucrari de expertiza, este recomandabil ca expertul contabil sa analizeze detaliat punctele de vedere exprimate de catre alti specialisti sau salariati ai clientului. Aceasta detaliere se abordeaza doar īn masura īn care acestea sunt utile clientului sau altor utilizatori.

Īn cadrul misiunilor privind expertiza contabila extrajudiciara , confidentialitatea opereaza numai īn raport cu tertii, nu si īn raport cu clientul.

Celelalte paragrafe din Raportul de expertiza contabila judiciara ramān valabile si īn cazul Raportului de expertiza contabila extrajudiciara.

Modelul Raportului de expertiza contabila extrajudiciara si redactarea acestuia

Tabel nr.10

RAPORT DE EXPERTIZĂ CONTABILĂ EXTRAJUDICIARĂ[2]

Capitolul I INTRODUCERE

Paragraful ( i )

Subsemnatul.......expert contabil, domiciliat īn .....,posesor al carnetului de expert contabil nr.....īnscris īn Tabloul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romānia CECCAR īn Sectiunea..Pozitia...................

Daca sunt mai multi experti contabili acest paragraf se repeta pentru fiecare).

Paragraful (ii)

Īn baza contractului nr.....am acceptat misiunea efectuarii unei expertize contabile judiciare pentru ...........................

(Se mentioneaza denumirea, domiciliul sau sediul social al clientului)

Paragraful (iii)

Īmprejurarile si circumstantele care l-au determinat pe client sa apeleze la prestatia noastra sunt:............

Paragraful (iv)Conform art.....din contractul nr....obiectivele fixate prezentei expertize contabile extrajudiciare sunt:

Obiectivul nr. 1...................

Obiectivul nr. 2...................

Obiectivul nr. n...................

Paragraful (v)

Lucrarile expertizei contabile s-au efectuat īn perioada...la sediul social/domiciliul.......... ..... ...... .........

Paragraful (vi)

Materialul documentar care a stat la baza efectuarii expertizei consta īn

Paragraful (vii)

Redactarea prezentului raport de expertiza contabila s-a facut īn perioada ........................Īn cauza s-au efectuat/nu s-au efectuat alte expertize contabile; s-au utilizat/nu s-au utilizat lucrarile altor experti tehnici, fiscali, etc.).

Problemele ridicate de partile interesate īn expertiza si explicatiile date de acestea īn timpul efectuarii expertizei sunt:..............

Paragraful (viii)

Data pentru depunerea prezentului raport de expertiza contabila a fost fixata la......si prelungita la.....(daca este cazul).

Capitolul II DESFĂsURAREA EXPERTIZEI CONTABILE

Obiectivul nr. i( i=1,n)

Pentru a raspunde  la obiectivul īntrebarea nr. i s-au examinat urmatoarele documente.................. (Descriere detaliata cu trimitere la anexe, daca este cazul)

Īn conformitate cu documentele expertizate formulam, la obiectivul nr. i, urmatorul raspuns

(Se redacteaza raspunsul clar, concis si fara ambiguitati)

Capitolul III CONCLUZII

Īn conformitate cu examinarile materialului documentar mentionat īn introducerea si cuprinsul prezentului raport de expertiza, formulam urmatoarele concluzii (raspunsuri) la obiectivele (īntrebarile fixate acesteia: 

Obiectivul nr. 1...................

Obiectivul nr. 2...................

Obiectivul nr. n...................

Se vor relua concluziile exprimate īn cadrul Capitolului II DESFĂsURAREA EXPERTIZEI CONTABILE)

Pentru a veni īn sprijinul beneficiarului prezentului raport de expertiza contabila, consideram necesar sa facem urmatoarele precizari: ........................

(Acest paragraf poate fi introdus numai daca expertul contabil considera ca este util beneficiarului expertizei contabile, El poate face obiectul unui capitol distinct,   Capitolul IV, CONSIDERAŢII PERSONALE ALE EXPERTULUI (EXPERŢILOR) CONTABIL(I).

Expert contabil,

Nume, prenume

Semnatura

Īn practica internationala expertizele contabile extrajudiciare au o arie mai ampla de extindere, fiind tot mai mult utilizate atāt pentru fundamentarea deciziilor economice cāt si pentru rationalizarea fluxurilor informationale si asigurarea cerintelor de informare a utilizatorilor de situatii financiare.Sursa: Standardul profesional nr. 35, Editura CECCAR, 2007, pag. 134

Sursa: Standardul Profesinal nr. 35, Editura CECCAR, pag. 180


Document Info


Accesari: 17559
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )