Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...IAS 34 RAPORTAREA FINANCIARA INTERIMARA

Contabilitate
IAS 34 RAPORTAREA FINANCIARĂ INTERIMARĂ

Obiectiv si arie de aplicabilitate

IAS 34 defineste continutul minim al unui raport financiar interimar si identifica principiile de recunoastere si evaluare ce trebuie aplicate la întocmirea situatiilor financiare condensate sau complete pentru o perioada interimara.
IAS 34 se aplica întreprinderilor carora li se cere sau care aleg sa întocmeasca si sa publice rapoarte financiare interimare. IAS 34 prin el însusi nu cere întocmirea de rapoarte financiare interimare, desi încurajeaza entitatile ale caror capitaluri proprii sau titluri de creanta sunt tranzactionate în mod public sa publice astfel de rapoarte interimare. Societatile tranzactionate la Bursa sau pe RASDAQ trebuie sa publice rapoarte interimare semestriale.

Definitii

O perioada interimara este orice perioada de raportare financiara mai scurta decât un exercitiu financiar întreg. Raportul financiar interimar reprezinta raportul financiar care contine un set complet de situatii financiare (asa cum se arata în IAS 1), sau un set condensat de situatii financiare (asa cum se arata în acest Standard) pentru acea perioada.

Componentele minime ale unui raport financiar interimar

Componentele minime ale unui raport financiar interimar sunt urmatoarele:

bilantul condensat;

contul de profit si pierderi condensat;

situatia ce arata fie (i) toate modificarile în structura capitalurilor proprii sau (ii) modificarile în structura capitalurilor proprii, altele decât cele rezultate din tranzactiile de capital cu proprietarii si din distribuirile catre acestia;

situatia condensata a fluxurilor de numerar; si

note explicative specifice.

Daca o întreprindere alege sa publice un set complet de situatii financiare în raportul ei interimar, atunci acestea trebuie sa satisfaca cerintele IAS 1. 

Daca într-un raport financiar interimar sunt incluse situatii financiare condensate, acestea trebuie sa includa fiecare din titlurile si subtotalurile care sunt incluse în cele mai recente situatii financiare anuale, împreuna cu notele explicative cerute de IAS 34.

În oricare din situatiile de mai sus, în contul de profit si pierdere trebuie prezentate informatii cu privire la rezultatul pe actiune de baza si rezultatul pe actiune diluat pentru perioada interimara.

Note explicative specifice

Paragraful 16 stabileste informatiile minime ce trebuie incluse în notele la situatiile financiare interimare. Acestea sunt:

o declaratie conform careia în situatiile financiare interimare au fost urmate aceleasi politici contabile si metode de calcul comparativ ca si în ultimele situatii financiare anuale sau, în cazul în care aceste politici si metode au fost modificate, o prezentare a naturii si efectului acestei modificari;

comentarii explicative cu privire la periodicitatea si ciclicitatea operatiunilor interimare;

natura si valoarea acelor elemente care afecteaza activele, datoriile, capitalurile proprii, venitul net sau fluxurile de numerar ce sunt neobisnuite prin natura, marimea sau incidenta lor.

natura si valoarea modificarilor în estimarile valorilor raportate în perioadele interimare precedente ale exercitiului financiar curent sau modificarile în estimarile valorilor raportate în exercitiul financiar precedent, daca aceste modificari au avut un efect semnificativ pe parcursul perioadei interimare;

emisiuni, rascumparari si rambursari ale titlurilor de creanta si de capital;

dividendele platite;
informatii pe segmente (daca acest lucru este cerut si pentru situatiile financiare anuale);

evenimente semnificative ulterioare sfârsitului perioadei interimare ce nu au fost reflectate în situatiile financiare aferente perioadei interimare;

efectul modificarilor în structura întreprinderii în perioada interimara, inclusiv combinari de întreprinderi, achizitii sau cedari de filiale si investitii pe termen lung, restructurari si activitati în curs de întrerupere; si

modificari ale datoriilor si activelor contingente, ce au avut loc de la data ultimului bilant anual.

Astfel de informatii pot fi omise daca nu sunt semnificative.

Cifre ce trebuie prezentate

Situatiile financiare interimare trebuie sa includa:

Bilant - la sfârsitul perioadei interimare curente

- la sfârsitul exercitiului financiar imediat anterior

Contul de profit si pierdere   - pentru perioada interimara curenta

- cumulativ pentru anul financiar curent pâna la data întocmirii

- pentru perioade interimare comparabile (curent si anual pâna la zi) pentru exercitiul financiar imediat anterior

Situatia modificarilor
capitalurilor proprii - cumulativ pentru exercitiul financiar curent pâna la zi

- comparativ pentru perioada comparabila a exercitiului financiar imediat anterior

Situatia fluxurilor de numerar - cumulativ pentru exercitiul financiar curent pâna la zi
- comparativ pentru perioada comparabila a exercitiului financiar imediat anterior

Pragul de semnificatie

Pentru întocmirea unui raport financiar interimar, pragul de semnificatie trebuie evaluat în relatie cu datele financiare aferente perioadei interimare.

Prezentari de informatii în situatiile financiare anuale

În cazul în care estimarea unei sume inclusa într-un raport financiar interimar se modifica semnificativ pe durata perioadei interimare finale a exercitiului financiar, iar pentru acea perioada interimara nu este publicat un raport financiar separat, natura si valoarea modificarii estimarii trebuie prezentata într-o nota la situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar respectiv.

Aspecte legate de recunoastere si evaluare

O întreprindere trebuie sa aplice în situatiile financiare interimare aceleasi politici contabile ca si în cazul situatiilor financiare anuale. Orice modificari facute în politicile contabile dupa data celor mai recente situatii financiare anuale, si care trebuie sa se reflecte în urmatoarele situatii financiare anuale trebuie sa se reflecte de asemenea si în situatiile financiare interimare. În paragrafele 28 si 43 din IAS 34 se trateaza detaliat aceste aspecte.

Veniturile încasate sezonier, ciclic sau ocazional pe parcursul unui exercitiu financiar nu trebuie anticipate sau amânate la data unei perioade interimare, daca anticiparea sau amânarea nu sunt oportune la sfârsitul exercitiului financiar. În mod similar, costurile suferite inegal trebuie anticipate sau amânate doar daca este adecvat sa se anticipeze sau sa se amâne astfel de costuri la sfârsitul anului financiar.

IAS 34 recunoaste faptul ca la întocmirea situatiilor financiare interimare este probabil sa fie necesara utilizarea unui numar mare de estimari. În Anexa C se gasesc exemple de utilizare a unor astfel de estimari.

În Anexa B a standardului sunt incluse exemple de aplicare a principiilor de recunoastere si evaluare.loading...


Document Info


Accesari: 4350
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )