Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
NOTIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE INDIRECTE

Contabilitate


NOTIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE INDIRECTEImpozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din

veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia

statului in vederea acoperirii cheltuelilor publice.Plata acesora catre stat este o sarcina impusa tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o 151y249b anumita sursa sau poseda un anumit gen de avere pentru care,conform legii,datoreaza impozit.Dreptul de a introduce impozite il are statul si el se exercita,de cele mai multe ori,prin intermediul puterii legislative (Parlamentul), iar uneori si, in anumite conditii, prin organele de stat locale.

Impozitele sunt plati care se fac catre stat cu titlu definitiv si nerambursabil.In schimbul acestora, platitorii impozitelor nu pot solicita statului un contraserviciu de valoare egala, apropiata, sau mai mica.

Sarcina achitarii impozitului pe venit revine tuturor persoanelor fizice si/sau juridice care realizeaza venit dintr-o 151y249b anumita sursa prevazuta de lege.Aceasta sursa este, pentru muncitori si functionari-salariu, pentru agentii economici-profitul, pentru proprietarii funciari-renta, pentru detinatorii de hartii de valoare(actiuni, obligatiuni, etc.) - venitul produs de acestea (dividende, dobanzi s.a.), venitul obtinut de proprietari, uzufructuari si alti detinatori legali din cedarea folosintei bunurilor mobile si immobile, venitul obtinut din drepturi de proprietate intelectuala etc.

Rolul impozitelor de stat se manifest ape plan financiar, economic si social.

Modul concret de manifestare a acestui rol cunoaste unele diferentieri de la o etapa de dezvoltare economico-sociala la alta.

Rolul cel mai important al impozitelor se manifest ape plan financiar deoarece acestea constituie mijlocul principal de procurare a resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor publice.Astfel, in tarile dezvoltate, impozitele, taxele si contributiile procura opt, noua zecimi din totalul resurselor financiare publice.In cadrul tarilor aflate in dezvoltare, ponderea impozitelor si taxelor in totalul resurselor financiare publice inregistreaza diferentieri importante, variind intre cinci si noua zecimi.

Caracteristica pentru evolutia impozitelor si taxelor este tendinta de crestere continua a acestora ca marime, atat absoluta, cat si relative.

Pe plan social, rolul impozitelor se concretizeaza in faptul ca, prin intermediul lor, statul procedeaza la redistribuirea unei parti importante din produsul intern brut intre grupuri sociale si indivizi, intre persoanele fizice si cele juridice.

Prin urmare, impozitele constituie unul din principalele instrumente de care statul dispune pentru redistribuirea veniturilor si averii.

CARACTERIZARE GENERALA A IMPOZITELOR

INDIRECTE

In vederea procurarii resurselor financiare necesare acoperirii cheltuielilor publice se instituie, pe langa impozitele directe , si impozitele indirecte.

De regula, aportul impozitelor indirecte la formarea veniturilor fiscale ale statului este mai mic decat cel al impozitelor directe.Ponderea impozitelor indirecte in totalul incasarilor fiscale cunoaste unele diferentieri de la o tara la alta

In tarile dezvoltate, in perioada 2003-2004, nu s-au inregistrat schimbari spectaculoase in ceea ce priveste aportul impozitelor indirecte la formarea veniturilor fiscale ale statului.Astfel, usoare cresteri apar la tari, cum sunt:Belgia, Germania, Franta si Finlanda, iar la unele tari s-au inregistrat usoare scaderi.Este de remarcat, de asemenea, ca dintre tarile mai dezvoltate, doar in doua cazuri (Grecia si Portugalia), ponderea impozitelor indirecte, in totalul veniturilor fiscale, depaseste 40 de procente.Probabil ca nu intamplator, deoarece in aceste doua tari, P.IB. pe locuitor este sub nivelul inregistrat in celelalte tari din U.E.

Avand in vedere prcatica din diferite tari rezulta ca, in general, impozitele indirecte sunt instituite de stat asupra vanzarilor de marfuri si a prestarilor de servicii.Cotele utilizate pentru stabilirea acestor impozite nu sunt differentiate in functie de venitul, averea sau situatia personala a celor care cumpara marfurile sau apeleaza la serviciile care fac obiectul impozitelor indirecte.Drept urmare, impozitele indirecte lasa falsa impreie ca el ear afecta , in aceeasi masura, veniturile tuturor consumatorilor de marfuri si servicii.In realitate, insa, ele ii afecteaza in mod deosebit pe cei cu venituri mici, deoarece impozitele indirecte se percep, de regula la vanzarea bunurilorde larg consum.De altfel, daca raportam impozitele indirecte la veniturile realizate de diferite clase si paturi sociale, vom constata ca ponderea acestora in venituri este cu atat mai mare, cu cat veniturile realizate sunt mai mici.In conditiile in care la impozitele pe venit, contribuabilii cu venituri situate sub minimul neimpozabil sunt scutiti de impozit, iar la impozitele indirecte nu se acorda nici un fel de scutire.

Impozitele indirecte sunt varsate la buget, de regula, de catre industriasi, comercianti, etc. , dar sunt suportate de catre consumatori, deoarece se include in pretul de vanzare al marfurilor.Drept urmare, impozitele indirecte nu afecteaza veniturile nominale, ci numai pe cele reale, ceea ce inseamna ca ele micsoreaza puterea de cumparare.

Prin uramre, in cazul impozitelor indirecte nu este vorba de o constrangere

politica, asa cum se intampla la impozitele directe, ci de una de ordin economic.

In perioadele cand o economie inregistreaza un curs ascendent, impozitele indirecte pot avea un randamet fiscal ridicat, in schimb, in perioadele de criza, cand productia si consumul inregistreaza un recul, incasarile din impozitele indirecte urmeaza aceeasi evolutie, periclitand realizarea echilibrului bugetar sau conducand la adancirea deficitului bugetar

Impozitele indirecte cunosc urmatoarele forme de manifestare: taxe de consumatie, venituri din monopoluri fiscale, taxe vamale si diferite alte taxe.

1.2 ELEMENTELE IMPOZITELOR

Pentru ca prin impozite sa se poata realize obiectivele financiare, economice si sociale urmarite de catre stat la introducerea lor, este necesar ca reglementarile fiscale sa fie cunoscute si respectate atat de organele fiscale, cat si de contribuabili. Drept urmare, in legile prin care se instituie impozite se precizeaza persoanele in sarcina carora cade plata impozitelor, materia supusa impunerii, marimea relative a impozitului, termenele de plata, sanctiunile care se aplica persoanelor fizice si/sau juridice care nu-si onoreaza obligatiile fiscale la termenele stabilite, sustrag materia impozabila de la impunere si incalca alte dispozitii ale reglementarilor fiscale.

Printre elementele impozitului se numara: subiectul (platitorul), suportatorul, obiectul impunerii, sursa impozitului, unitatea de impunere, cota (cotele) impozitului, termenele de plata s.a.

Subiectul impozitului este persoana fizica sau juridical obligate prin lege la plata acestuia. Astfel, de exemplu, la impozitul pe salariu, subiect al impozitului este muncitorul sau functionarul, la impozitul pe profit - agentul economic, la impozitul pe succesiuni - mostenitorul (mostenitorii) etc. In reglementarile ficale, ca si in vorbire curenta, subiectul impozitului este denumit contribuabil.

Uneori impozitul datorat de o persoana este varsat la buget de catre o alta persoana, de exemplu: impozitul pe venitul din salarii, datorat statului de un muncitor sau functionar, este retinut de catre persoana care ii plateste drepturile salariale si apoi este varsat la buget; la fel procedeaza o banca, oeditura, o publicatie sau o alta persoana care, din venitul cuvenit unei personae (dobanda, drept de autor, colaborare etc.), retine impozitul datorat statului si-l varsa la buget. In aceste cazuri, subiect al impozitului este salariatul, beneficiarul dobanzii, al dreptului de autor, sau al colaborarii, iar nu cel care a retinut de la aceasta impozitul datorat statului si l-a varsat efectiv la buget, prin plata in numerar sau prin virament.

Suportatorul (destinatarul) impozitului este persoana care suporta efectiv impozitul. In mod normal, subiectul impozitului ar trebui sa fie si suportatorul real al acestiua. In realitate sunt frecventate cazurile in care suportatorul impoiztuli este o alta persoana decat subiectului.

Obiectul impunerii il reprezinta materia supusa impunerii. Materia supusa impunerii poate fi produsul care face obiectul vanzarii.

Sursa impozitului arata din ce anume se plateste impozitul: din venit sau din avere.

Cota impozitului   sau cota de impunere reprezinta impozitul aferent unei unitati de impunere. Impozitul poate fi stabilit in suma fixa sau in cote procentuale.

Termenul de plata   indica data pana la care impozitul trebuie achitat statului.

Neachitarea impozitului pana la termenul stabilit prin lege, atrage dupa sine obligatia contribuabilului de a plati dobanzi si penalitati de intarziere.De altfel, prin lege sunt prevazute si alte sanctiuni care se aplica contribuabililor rai platnici, cum sunt: popriri (de exemplu, pe salarii), sechestrarea unor bunuri de valoare identica cu suma impozitului neachitat la termen etc.


Document Info


Accesari: 7382
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )