Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Ana Popa, expert Centrul analitic independent Expert-Grup: "Trecerea treptata la tintirea directa a inflatiei este posibila"

Finante


Ana Popa, expert Centrul analitic independent Expert-Grup: "Trecerea treptata la tintirea directa a inflatiei este posibila"

Pe baza experientei acumulate de bancile centrale care tintesc inflatia si tinând cont de conditiile în care se afla astazi Republica Moldova, pentru succesul strategiei de tintir 434w222e e a inflatiei credem ca trebuie de tinut cont de o serie de aspecte importante:

. Pentru tintirea inflatiei este foarte importanta identificarea cât mai corecta a cauzelor cresterii preturilor si urmarirea efectelor masurilor adoptate de catre Guvern si Banca Nationala.
. Încrederea în eficienta tintirii oficiale a inflatiei de catre Banca Nationala se bazeaza pe teoria ca inflatia este, cel putin pe termen lung, un fenomen monetar. Prin urmare, pentru a monitoriza efectul politicilor va fi necesar de revizuit metodologia de calcul a inflatiei si de elaborat un indice al inflatiei de baza (eng. core inflation) care ar permite separarea influentelor monetare de cele nemonetare asupra preturilor. Totodata, Banca va avea nevoie de o sustinere mai plenara din partea Biroului National de Statistica, deoarece ar putea fi necesar ca inflatia sa fie masurata nu lunar, ci bilunar.
. Trecerea la tintirea directa a inflatiei necesita utilizarea de catre Banca Nationala a unui model macro-economic cu care sa fie previzionata inflatia în contextul prognozarii celorlalti indicatori macroeconomici: cresterea PIB, pe surse si utilizari si cei privind pozitia externa a Moldovei. Previziunea trebuie sa fie pe termen mai lung, deoarece între aplicarea unor masuri de politica monetara si transmiterea efectelor acestora catre economia reala exista un decalaj de timp si distorsiuni.
. Obiectivele inflationiste trebuie fixate pentru o perioada de mai multi ani pentru a putea reactiona din timp la presiunile inflationiste daca acestea sunt mai mari decât inflatia prognozata prin aplicarea unei politici monetare mai restrictive.
. Este nevoie de ceva timp pentru educarea credibilitatii publicului vizavi de politica monetara de tintire a inflatiei.
. Ţintirea inflatiei trebuie sa fie acompaniata de o politica monetara mai deschisa si mai transparenta asumata de Banca Nationala. Aceasta tine de informarea permanenta a populatiei despre riscurile inflationiste si despre instrumentele utilizate de Banca.
. Politica monetara ce sustine tintirea directa a inflatiei trebuie sa fie consistenta cu alte politici macroeconomice ale Guvernului. Spre exemplu, obiectivele politicilor valutare trebuie sa fie subordonate tintei inflationiste pentru ca aceasta sa fie credibila. Aceasta implica compatibilitatea prioritatilor Ministerului Finantelor si Ministerului Economiei cu obiectivele Bancii Nationale. Daca nivelul cheltuielilor publice si deficitul bugetar sunt înalte si în crestere, credibilitatea în obiectivul stabilitatii preturilor este greu de atins. Din aceasta cauza, adoptarea unei astfel de strategii trebuie sa fie 100% acceptata de toate autoritatile. Multe autoritati vor trebui sa renunte la stabilirea unor obiective economice populiste care sunt în detrimentul stabilitatii preturilor (cresterea cu 300 de mii a numarului de locuri de munca, majorarea de 3 ori a salariului etc.).
. Obiectivul stabilitatii preturilor trebuie sa fie asigurat cu ajutorul unui set de instrumente pe care Banca le va determina si aplica în mod independent. Astfel, în viitorul apropiat este foarte probabila majorarea ratei de baza a dobânzii de catre Banca Nationala a Moldovei, pentru pregatirea economiei de trecere la tintirea directa a inflatiei.
. Este necesara modificarea politicii tarifare si a preturilor pentru a evita cresterile rapide ale preturilor ca urmare a "socurilor administrative". În special aceasta se refera la resursele energetice, gazele naturale, servicii comunale. Guvernul poate sa mentina un anumit control al acestor preturi si tarife, dar nivelul lor trebuie sa fie revizuit periodic pentru a nu admite ajustarea socanta a preturilor relative, acest lucru împiedica previzionarea inflatiei.

Ca urmare, tintirea directa a inflatiei este binevenita, dar implica responsabilitati mari pentru Banca Nationala si multe cedari din partea Guvernului, probabil ca chiar mai multe decât Guvernul este pregatit sa le accepte la moment. Dar pentru implementarea cu succes a strategiei de tintir 434w222e e a inflatiei este vital consensul între aceste doua institutii: la cât poate renunta Guvernul si ce poate garanta Banca Nationala. Totusi, trecerea treptata la tintirea directa a inflatiei, în decurs de 2-3 ani dupa cum a stabilit chiar BNM, este posibila, timp în care gradul de pregatire a Republicii Moldova ar putea sa sporeasca.(Analiza integrala poate fi solicitata de la Expert-Grup)


Document Info


Accesari: 2815
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )