Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Bilantul

Finante


Bilantul

Definitia bilantului

Reglementarile din tara noastra (Ordinul 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene) definesc bilantul astfel: documentul contabil de sinteza prin care se prezinta elementele de activ, datorii si capital propriu ale entitatii la sfarsitul exercitiului financiar, precum si in celelalte situatii prevazute de lege.



Bilantul prezinta situatia financiara a unei intreprinderi la un momet dat. Exercitiul financiar incepe la 01 ianuarie (cu exceptia primului an de activitate cand incepe la data infiintarii entitatii) si se incheie la 31 decembrie.

Elementele bilantului

Elementele bilantului sunt: activele, datoriile si capitalul propriu.

Un activ este o resursa controlata de intreprindere care provine din evenimente trecute si de la care se asteapta generarea unor beneficii economice viitoare pentru acea intreprindere(in acest context beneficiile vizeaza capacitatea activelor de a se transforma in numerar si echivalente de numerar sau de a reduce iesirile de numerar).

O datorie este o obligatie actuala a unei intreprinderi care provine din evenimente trecute si prin a carei decontare se asteapta sa rezulte pentru acea intreprindere un flux de resurse cu beneficii economice dinspre intreprindere.

Capitalul propriu reprezinta interesul rezidual al proprietarilor (investitorilor) in activele unei intreprinderi dupa deducerea tuturor datoriilor sale.

Prezentarea elementelor bilantiere

In bilant, elementele de activ sunt grupate dupa natura si lichiditate (transformarea in bani a bunurilor economice) iar elementele de capital (capital propriu și datorii) sunt grupate dupa natura si exigibilitate (termenul de decontare).

Activul bilantier cuprinde: active imobilizate, active circulante si cheltuieli in avans.

ACTIVELE IMOBILIZATE sunt acele active ale unei intreprinderi (bunuri si valori) destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea unei entitati si care nu se consuma sau nu se inlocuiesc dupa prima lor utilizare si nu sunt, deci, destinate comerc 959c23j ializarii.

Activele imobilizate sunt toate activele care nu se incadreaza in categoria activelor curente.

Structura activelor imobilizate: imobilizari necorporale, imobilizari corporale, imobilizari financiare.

Imobilizari necorporale (active intangibile sau active nemateriale) sunt bunuri fara materialitate . Cuprind: cheltuielile de constituire; cheltuilelile de dezvoltare; concesiunile, brevetele, licentele, marcile, drepturi si valori similare, alte imobilizari necorporale; fondul comercial; avansuri si imobilizari necorporale in curs.

Costul diverselor imobilizari se include treptat in cheltuielile intreprinderii prin procesul amortizarii pentru a se masura corect rezultatul activitatii. Amortizarea se determina pe baza unui plan de amortizare. Se calculeaza amortizare din luna urmatoare punerii acestora in functiune si pana la expirarea duratei de viata utile ( se au in vedere conditiile specifice de utilizate a imobilizarilor).

Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile realizate de societate pentru infiintare, dezvoltare, fuziune (taxe de inregistrare si inmatriculare, cheltuieli cu emiterea si vanzarea de actiuni, cheltuieli de prospectare a pietei).

Cheltuilelile de dezvoltare sunt costuri efectuate de intreprindere in vederea realizarii anumitor obiective stict individualizate, pentru care s-a demonstrat fezabilitatea tehnologica si care vor fi utilizate in intreprindere sau vor fi comercializate. Se amortizeaza pe durata de viata utila.

Exemplu: proiectarea uneltelor și matrițelor care implica tehnologie noua

Concesiunile, brevetele, licentele, marcile, drepturi si valori similare, alte imobilizari necorporale sunt costuri efectuate de intreprindere pentru a achizitiona dreptul de exploatare al unui bun, activitate sau serviciu (concesiuni, brevete, licenta, marca). Alte imobilizari necorporale cuprind programe informatice create de catre intreprindere pentru nevoi proprii. Amortizarea se realizeaza pe perioada cat intreprinderea a achizitionat dreptul de exploatare.

Fondul comercial este recunoscut in cazul achizitiei altei societati (reputatia, clientela, vadul comercial etc). Reprezinta diferenta dintre valoarea (costul) de achizitiei al intreprinderii achizitionate si valoare activelor nete dobandite.

Avansuri si imobilizari necorporale in curs cuprind sumele de bani platite anticipat furnizorilor pentru achizitia imobilizarilor necorporale (avansuri) si imobilizarile necorporale care nu au fost terminate la sfarsitul exercitiului financiar.

Imobilizarile corporale (active fixe sau active tangibile) sunt bunuri cu continut material.

Cuprind: terenuri si constructii, instalatii tehnice si masini, alte instalatii si mobilier (mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor materiale si umane), avansuri si imobilizari corporale in curs.

Terenurile sunt imobilizari cu o durata de utilizare nelimitata si din acest motiv nu se amortizeaza. Investitiile efectuate pentru amenajarea terenurilor precum si alte lucrari similare se numesc amenajari de terenuri si se amortizeaza.

Constructiile sunt imobilizari corporale sub forma de cladiri achizitionate de la terti sau obtinute de catre intreprindere (din productie proprie) si se supun amortizarii deoarece au o perioada de utilizare limitata.

Instalatiile tehnice si masini cuprind: masini; utilaje; instalatii de lucru; aparate si instalatii de masurare, control si reglare; mijloace de transport; animale si plantatii.

Avansuri si imobilizari corporale in curs cuprind sumele de bani platite anticipat furnizorilor pentru achizitia imobilizarilor corporale (avansuri) si imobilizarile corporale care nu au fost terminate la sfarsitul exercitiului financiar (nu au fost finalizate, nu au fost montate de terti).

Imobilizarile financiare sunt valori investite de intreprinderi pe termen lung in vederea realizarii de venituri financiare sub forma dividendelor, dobanzilor, beneficiilor din eventuala comercializare.

Cuprind: actiuni detinute la entitati afiliate, interese de participare, alte titluri imobilizate, creante imobilizate.

Actiuni detinute la entitati afiliate reprezinta drepturi in capitalul altor entitati (actiuni si alte titluri de valoare) care asigura intreprinderii detinatoare exercitarea controlului asupra entitatilor respective.

Interese de participare reprezinta drepturi in capitalul altor entitati intr-un procent mai mare de 20%.

Creantele imobilizate reprezinta imprumuturi acordate entitatilor la care societatea detine titluri pe termen lung, imprumuturi acordate altor societati pentru care societatea percepe dobanzi precum si sume depuse de societate la terti drept garantii, cautiuni in vederea garantarii bunei executii a unor lucrari, servicii etc.

ACTIVELE CIRCULANTE (ACTIVE CURENTE)

Un activ este considerat activ circulant atunci cand:

se asteapta ca activul sa fie realizat sau acesta este detinut pentru vanzare sau consumul normal al ciclului de exploatare al intreprinderii;

este detinut, in principal, in scopul comercializarii sau pe termen scurt si se asteapta sa fie realizat in termen de 12 luni de la data bilantului;

reprezinta numerar sau echivalent de numerar a caror utilizare nu este restrictionata.

Ciclul de exploatare al unei intreprinderi reprezinta perioada de timp dintre achizitia materiilor prime care intra intr-un proces de transformare si finalizarea acestora in numerar sau echivalente de numerar.

Strucura activelor circulante: stocuri, creante, investitii pe termen scurt, casa si conturi la banci.

Stocurile reprezinta totalitatea bunurilor detinute de o intreprindere pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii in aceeasi stare sau dupa prelucrarea lor, fie pentru a fi consumate.

Stocurile cuprind: materii prime si materiale consumabile (materiile prime, materiale consumabile, materiale de natura obiectelor de inventar, stocuri aflate la terti, ambalaje), productia in curs de executie, produse finite si marfuri, avansuri pentru cumparari de stocuri.

Materiile prime sunt utilizate doar in procesul de productie, participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, in starea initiala sau transformata.

Materialele consumabile participa sau ajuta la procesul de fabricatie, fara a se regasi, de regula, in produsul finit sau asigura desfasurarea activitatii intreprinderii (materiale auxiliare, materiale pentru ambalat, piese de schimb, seminte, furaje, combustibil, materiale de plantat, alte materiale consumabile).

Materiale de natura obiectelor de inventar sunt bunuri ce au o durata de utilizare mai mica de 1 an (in general) si nu se consuma intr-un ciclu de exploatare (echipamentul de lucru, dispozitive, imbracamintea speciala etc).

Ambalajele sunt bunuri utilizate pentru a asigura protectia pe timpul transportului sau depozitarii diverselor active.

Stocurile aflate la terti sunt bunuri aflate in proprietatea intreprinderii dar care se gasesc pentru o anumita perioada in custodia tertior, pentru prelucrare la terti sau in consignatie.

Productia in curs reprezinta productia care nu a trecut prin toate fazele de prelucrare prevazute de procesul tehnologic, produsele care nu au fost supuse receptiei si lucrarile si serviciile in curs.

Semifabricatele sunt acele produse al caror proces tehnologic s-a finalizat intr-o faza de fabricatie si care trec in continuare in procesul tehnologic al altor faze de fabricatie sau se livreaza tertilor.

Produsele finite sunt bunurile care au parcurs in intregimele fazele procesului de fabricatie si care nu mai au nevoie de prelucrari ulterioare. Ele pot fi depozitate in vederea livrarii sau livrate direct tertilor.

Produse reziduale sunt diverse produse rezultate din procesul de productie (rebuturi, materiale recuperabile, deseuri).

Animale si pasarile cuprind animalele si pasarile nascute si tinere de orice fel (purcei, vitei, miei etc) in vederea cresterii si folosirii lor pentru valorificare, productie de lana, lapte, blana etc.

Marfurile sunt bunurile achizitionate in vederea revanzarii

Avansurile pentru cumparari de stocuri sunt sume de bani platite furnizorilor anticipat in vederea aprovizionarii cu bunuri si servicii (ex. furnizori debitori).

Creantele reprezinta valorile avansate temporar tertilor (persoane fizice sau juridice) pentru care urmeaza sa primeasca un echivalent (o suma de bani sau un serviciu).

Persoanele fizice sau juridice care au beneficiat de o valoare avansata urmand sa dea echivalentul corespunzator sunt denumite generic debitori.

Stuctura creantelor: creante comerciale (clienti, efecte de primit, clienți- facturi de intocmit), creante in cadrul grupului, creante din interese de participare, creante privind capitalul subscris si nevarsat, alte creante.

Clientii includ creantele rezultate din bunuri vandute, lucrari executate sau servicii prestate, a caror contravaloare urmeaza a se incasa ulterior datei vanzarii, prestarii serviciului. Daca nu se intocmeste factura ci doar aviz de insotire, creanta este reprezentata de clienti –facturi de intocmit.

Efectele de primit sunt titluri negociabile (cambia) care atesta existenta unei creante comerciale ce va fi incasata pe termen scurt (pana la 90 zile, de obicei).

Creantele in cadrul grupului sunt creante ce apar intre societatile ce formeaza un grup (societatea mama si filialele sale).

Creantele din interese de participare reprezinta creantele intreprinderii fata intreprinderi asociate.

Creantele privind capitalul subscris si nevarsat sunt creantele societatii fata de actionari pentru subscrierile de capital angajate si nedepuse.

Alte creante reprezinta creantele generate de relatiile de decontare ale intreprinderii cu personalul, bugetul statului, alte organisme publice, debitori diversi etc. (alte crente fata de personal-pentru lipsuri imputate, varsaminte efectuate in plus la buget, taxa pe valoarea adaugata de recuperat, creante din vanzarea unor imobilizari etc.).

Investitii pe termen scurt sunt valori investite de societate in vederea realizarii unui castig pe termen scurt (actiuni, obligatiuni, obligatiuni emise si rascumparate).

Casa si conturi la banci: conturi la banci, casa, acreditive, avansuri de trezorerie, alte valori.

Conturile la banci reprezinta disponibilitatile intreprinderii in conturi bancare deschise la banci in lei si in devize, cecurile de incasat.

Casa reprezinta sumele de bani aflate in casieria intreprinderii in lei si in devize.

Acreditivele reprezinta sume aflate in conturi deschise de intreprinderi la banci, rezervate in vederea achitarii unor obligatii fata de anumiti furnizori de bunuri si servicii.

Avansurile de trezorerie sunt sume puse la dispozitia personalului intreprinderii sau a tertilor (persoane fizice sau juridice) pentru a se efectua anumite plati in numele intreprinderii. Sumele respective de bani pot fi acordate in numerar sau virate in conturi deschise la banci.

Alte valori cuprind: timbre fiscale si postale, bilete de tratament si odihna, tichete si bilete de calatorie etc.

CHELTUIELILE IN AVANS sunt valori care au fost contabilizate in cursul unui exercitiu financiar pentru anumite servicii care vor fi primite in cursul exercitiului urmator, cand vor fi recunoscute drept cheltuieli ale exercitiului respectiv (chirii si abonamente platite in avans).

CAPITALUL PROPRIU (CAPITALUL SI REZERVELE) reprezinta surse de finantare stabile aflate la dispozitia intreprinderii. Formeaza capitalul propriu: capitalul, primele de capital, rezervele, rezervele din reevaluare, rezultatul reportat, rezultatul exercitiului.

Capitalul social/individual este sursa de finantare care a fost pusa la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati. Se constituie la infiintarea entitatii, se modifica pe parcursul desfasurarii activitatii acesteia (prin noi aporturi de la investitori, prin restituiri catre acestia, prin incorporari de diverse elemente de capital propriu) si se lichideaza atunci cand se desfiinteaza entitatea.

Este format din actiuni sau parti sociale si poate imbraca doua forme: capital subscris nevarsat si capital subscris varsat. Relatia de calcul este urmatoarea:

Capitalul social/individual = numar actiuni/parti sociale * valoarea nominala

Valoarea nominala reprezinta valoarea initiala a titlurilor.

Capitalul subscris nevarsat este acea sursa de finantare stabila (parte din capital) pe care investitorii (proprietarii) s-au angajat sa o puna la dispozitia entitatii.

Capitalul subscris varsat este acea parte din capitalul angajat care a fost pusa la dispozitia entitatii de catre proprietari.

Exemplu: Se constituie societatea comerciala PROD S.A., valoarea nominala a acțiunilor este de 10 lei iar numarul de acțiuni emise este de 3.000 titluri. La inființarea societații acționarii au depus o parte din aport (70% din valoarea nominala) iar diferența se depune peste 3 de la inființarea societații. Sa se stabileasca valoarea capitalului subscris nevarsat, a capitalului subscris varsat și valoarea totala a capitalului social.

Primele de capital sunt structuri ce apar ca urmare a diverselor operatiuni de majorare a capitalului prin emisiune de noi actiuni(cu aport in numerar), aport in natura, fuziune, conversie.

Primele se determina ca diferenta intre valoarea de emisiune a noilor titluri emise si valoarea nominala a acestora.

Exemplu:

Rezervele din reevaluare apar atunci cand se reevalueaza activele imobilizate. Reprezinta diferenta dintre valoarea reevaluata si valoarea inregistrata in contabilitate a acestor elemente.

Exemplu:

Rezervele se pot constitui in fiecare an din profitul societatii, respectandu-se anumite prevederi legale (rezerve legale - se constituie din profitul brut pentru a proteja capitalul), statutare (rezerve statutare - se constituie din profitul net conform prevederilor din statut) sau ale adunarii generale a actionarilor (alte rezerve – se constituie din profitul net pentru a acoperi pierderile sau in alte scopuri).

Rezultatul reportat reprezinta acea parte din rezultatul exercitiului pentru care s-a amanat repartizarea (rezultat reportat pozitiv-profit) sau care nu a fost acoperit inca (rezultat reportat negativ-pierdere).

Rezultatul exercitiului este rezultatul cu care se incheie fiecare exercitiu financiar. Poate fi pozitiv ( profit) sau negativ (pierdere). Rezultatul negativ trebuie acoperit in exercitiile viitoare si apare in bilant cu semnul minus.

Conform reglementarilor actuale, in bilant sunt trecute (cu semnul minus) si actiunile proprii (actiuni emise de societate si rascumparate de la actionari in vederea anularii).

PROVIZIOANELE sunt datorii probabile ale unei intreprineri cu natura clar definita constituite la sfarsitul exercitiului financiar, dar care sunt incerte in ceea ce priveste data la care pot sa apara sau valoarea. Exemple: litigii, cheltuieli privind activitatea de service in perioada de garantie (garantii acordate clientilor) etc.

DATORIILE (CAPITAL EXTERN) reprezinta surse de finantare externe aflate la dispozitia intreprinderii (de la institutii finaciare, furnizori si alti terti) pentru care aceasta trebuie sa realizeze o prestatie sau un echivalent banesc. In functie de termenul de exigibilitate, datoriile sunt datori curente (se asteapta a fi achitate in cursul normal al ciclului de exploatare al intreprinderii sau sunt exigibile in termen de 12 luni de la data bilantului) si datorii pe termen lung.

Capitalul extern cuprinde: imprumuturile si datoriile asimilate, datoriile comerciale, datoriile in cadrul grupului, datoriile din interese de participare si alte datorii.

Imprumuturile si datoriile asimilate sunt acele datorii financiare ale unei entitati ca urmare a emisiunii de obligatiuni (imprumuturi din emisiunea de obligatiuni), contractarii de credite de la banci sau alte institutii financiare, precum și dobanzile aferente.

Imprumuturile din emisiunea de obligatiuni sunt datorii pe termen lung ca urmare a emisiunii si vanzarii de titluri (obligatiuni), purtatoare de dobanda si care urmeaza a se rambursa la termen (esalonat - pe durata imprumutului sau integral - la sfarsitul periaodei).

Creditele pot fi pe termen lung sau pe termen scurt (de trezorerie), sunt garantate cu activele intrepinderii si sunt purtatoare de dobanzi.

Datoriile comerciale reprezinta contravaloarea bunurilor achizitionate, lucrarilor executate sau serviciilor prestate de la /de catre furnizori. Sunt formate din furnizori (furnizori - in cazul bunurilor de natura acivelor circulante, furnizori de imobilizari – in cazul bunurilor de natura activelor imobilizate, furnizori facturi nesosite – in cazul bunurilor achizitionate fara factura ci doar pe baza de aviz), efecte de platit (titluri de valoare ce reflecta obligatia comerciala de plata a intreprinderii in cadrul unor relatii de decontare cu furnizorii), clienti creditori (avansuri incasate de intreprindere de la clienti pentru a livra anumite bunuri, realiza lucrari sau presta servicii).

Datoriile in cadrul grupului reprezinta obligatii ale societatlior din cadrul unui grup in relatiile de decontare ale societatii-mama cu filialele.

Datoriile din interese de participare reprezinta obligatii ce apar intre intreprindere si societati asociate.

Alte datorii cuprind datoriile sociale si fiscale ale intreprinderii fata de stat (contributii, impozite si taxe: contributii la asigurari sociale, somaj, impozit pe profi, impozitul pe venit de natura salariilor, accize, taxa pe valoare adaugata de plata, impozit pe clariri, impozit pe mijloacele de transport etc.), fata de personalul angajat (salarii si drepturi asimilate, participari la profit), fata de asociati (dividende de plata, capital de rambursat), fata de diversi creditori etc.

VENITURILE IN AVANS cuprind subventiile pentru investitii si veniturile inregistrate in avans.

Subventiile pentru investitii sunt surse alocate intreprinderilor de la bugetul de stat sau din alte surse nerambursabile pentru a achizitiona/produce bunuri de natura activelor imobilizate (echipamente) sau pentru a acoperi anumite cheltuieli de natura investitiilor.

Veniturile inregistrate in avans sunt valori care au fost contabilizate in cursul unui exercitiu financiar pentru anumite servicii care vor fi prestate de catre societate in cursul exercitiului urmator, cand vor fi recunoscute ca venituri ale exercitiului respectiv (chirii si abonamente incasate in avans).

Formatul bilantier

Bilantul poate fi prezentat:

in format orizontal sau cont (numit si bilant tabelar)

Ecuatia fundamentala pentru formatul orizontal este:

Activ Capital propriu + Datorii

A = CP + D

in format vertical sau lista (numit si bilant lista)

Ecuatia fundamentala pentru formatul vertical este:

Activ   - Datorii = Capital propriu

A - D = CP

Indiferent de forma de prezentare, bilanțul conține doua coloane pentru valori: la inceputul exercitiului financiar si la sfarsitul exercitiului financiar.

Exemplu

Format cont de bilanț

Bilant

la 31 decembrie 200N

lei

ELEMENTE DE ACTIV

EXERCIȚIUL

ELEMENTE DE CAPITAL PROPRIU SI DATORII

EXERCIȚIUL

200N-1

200N

200N-1

200N

ACTIVE IMOBILIZATE

CAPITAL PROPRIU

Imobilizari necorporale

Capital social

Imobilizari corporale

Rezerve

Imobilizari financiare

Rezultatul reportat

ACTIVE CIRCULANTE

Rezultatul exercitiului

Stocuri

Repartizarea profitului

Creante

PROVIZIOANE

Investitii pe termen scurt

DATORII

Casa si conturi la banci

VENITURI IN AVANS

CHELTUIELI IN AVANS

TOTAL ACTIV

TOTAL CAPITAL

Ecuatia fundamentala pentru formatul orizontal este:

Activ = Capital propriu + Datorii

A = CP + D

53.700 lei = 33.200 lei + 20.500 lei

Total datorii = 600+19.800+100 = 20.500 lei

NOTA

-Veniturile in avans reprezinta subvenții pentru investiții 80 lei și venituri inregistrate in avans (chirii) 20 lei

- datoriile sunt formate din imprumuturi și datorii asimilate de 9.400 lei (datorii pe termen lung) și furnizori și alte datorii de 10.400 lei (pe termen scurt)

Format lista de bilanț

Bilant

la 31 decembrie 200N

lei 

Elemente

EXERCIȚIUL

200N-1

200N

ACTIVE IMOBILIZATE

Imobilizari necorporale

Imobilizari corporale

Imobilizari financiare

ACTIVE IMOBILIZATE TOTAL

ACTIVE CIRCULANTE

Stocuri

Creante

Investitii petermen scurt

Casa si conturi la banci

ACTIVE CIRCULANTE TOTAL

CHELTUIELI IN AVANS

DATORII: SUMELE CARE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOADA DE PANA LA UN AN (DATORII CURENTE)

ACTIVE CIRCULANTE NETE/DATORII CURENTE NETE

TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE

DATORII: SUMELE CARE TREBUIE PLATITE INTR-O PERIOADA MAI MARE DE UN AN (DATORII PE TERMEN LUNG)

PROVIZIOANE

VENITURI IN AVANS

CAPITAL ȘI REZERVE

Capital social

Rezerve

Rezultat reportat

Rezultatul exercitiului

Repartizarea profitului

CAPITAL PROPRIU TOTAL

Ecuatia fundamentala pentru formatul vertical este:

Activ   - Datorii = Capital propriu

A - D = CP

53.700 lei - 20.400 lei = 33.200 lei

Active circulante nete/datorii curente nete = total active circulante + cheltuieli in avans - datorii curente - venituri inregistrate in avans = 13.050 + 150 -10.400 – 20 = 2.780 lei

Total active minus datorii curente = total active imobilizate + active circulante nete/datorii curente nete – subvenții pentru investiții = 40.500 + 2.780 – 80 = 43.200 lei

Capital propriu = 43.200-9.400-600=33.200 lei


Document Info


Accesari: 3143
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )