Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier si adaptarea ofertei la cerintele pietei

Finante


Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier si adaptarea ofertei la cerintele pieteiRealizarea acestui obiectiv va fi urmarita prin finantarea unor masuri care vizeaza: īmbunatatirea capitalului uman, restructurarea potentialului fizic agricol si forestier, īmbunatatirea calitatii productiei agricole si silvice, dezvoltarea fermelor de semi-subzistenta, īn vederea cresterii viabilitatii economice a acestora si dezvoltarea formelor asociative si a parteneriatului agricol.

Prin sustinerea unor acţ 111i87b ;iuni care sa vizeze īmbunatatirea capitalului uman, se va urmari: pregatirea fermierilor si a celorlalte persoane implicate īn activitatile agricole īn scopul īmbunatatirii calitatii productiei, al aplicarii bunelor practici agricole prin finantarea unor centre educationale īn domeniul agricol si silvic,; īncurajarea tinerilor fermieri īn practicarea unei agriculturi moderne prin acordarea de facilitati privind instalarea acestora si sprijinirea lor financiara pentru demararea activitatilor agricole si silvice ; asigurarea veniturilor fermierilor vārstnici prin compensatii financiare alocate pentru cedarea exploatatiei utilizarea serviciilor de consultanta prin organizarea unui sistem unitar pentru toti partenerii pietei din lantul de comercializare a produselor agricole si crearea serviciilor de management si de consultanta agricola si forestiera.

Nivelul educational redus al agricultorilor romāni īn ceea ce priveste agricultura moderna, durabila si cresterea animalelor, se reflecta atāt īn calitatea productiei agricole si zootehnice, cāt si īn utilizarea "bunelor practici agricole".

Populatia rurala a Romāniei reprezinta 46,6% din total, o mare pondere avānd populatia vārstnica. Aceasta realitate impune necesitatea asigurarii unui cadru institutional de pregatire profesionala si consultanta de specialitate pentru garantarea continuitatii si a schimbului de generatii.

Referitor la structura pe sexe a populatiei rurale, datele statistice evidentiaza o usoara dominare a populatiei feminine, acesta fiind un argument important pentru īncurajarea implicarii acestora īn activitatile specifice comunitatilor rurale. Actiunile astfel directionate vor conduce la asigurarea egalitatii sanselor īntre femei si barbati.

Un potential important pentru dezvoltarea socio-economica a zonelor rurale este reprezentat de tineret. De aceea īncurajarea stabilirii sau a ramānerii acestora īn comunitatile rurale va constitui o preocupare permanenta.

Principalele actiuni care vor fi finantate īn cadrul masurii privind īmbunatatirea capitalului uman, vor fi:

v     pregatire profesionala si accesul la informare a populatiei rurale

v     stabilirea tinerilor fermieri īn spatiul rural c) pensionarea anticipata a fermierilor si a lucratorilor din ferme

v     utilizarea serviciilor de consultanta prin organizarea unui sistem unitar pentru toti partenerii pietei din lantul de comercializare a produselor agricole e) crearea serviciilor de management si de consultanta agricola si forestiera

Īn ceea ce priveste restructurarea potentialului fizic agricol si forestier, prin dezvoltarea acestei masuri se urmareste: īmbunatatirea performantelor fermelor prin investitii destinate mentinerii sau īmbunatatirii potentialului productiv al solului, achizitionarea de echipamente performante care sa permita realizarea unor productii agricole si forestiere de calitate, cresterea valorii economice a padurilor, refacerea potentialului productiei agricole si forestiere afectat de dezastre naturale si introducerea masurilor preventive corespunzatoare, asigurarea unei structuri a productiei conforme cerintelor pietei si normelor comunitare, crearea si/sau refacerea infrastructurii specifice.

Sprijinul financiar alocat pentru modernizarea fermelor va conduce la diminuarea sau chiar la eliminarea costurilor mari de productie datorate utilizarii echipamentelor existente (uzate fizic si moral), la cresterea valorii adaugate a productiei, va permite efectuarea unor lucrari de exploatare agricola si silvica eficiente si corecte. Īmbunatatirea calitatii echipamentelor folosite īn exploatatiile agricole si forestiere va contribui la pastrarea, conservarea si īmbunatatirea mediului, deci la gestionarea durabila a resurselor naturale.

Īndeplinirea acestor parametri se va concretiza īn cresterea eficientei si a viabilitatii exploatatiilor, īn sporirea veniturilor detinatorilor terenurilor agricole si forestiere, a veniturilor personalului implicat īn aceste exploatatii, īn sporirea sigurantei ocupationale, deci īn cresterea nivelului de trai din comunitatilor rurale.

Pentru realizarea acestui obiectiv este necesara crearea, īmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii materializata prin: cai de acces la fermele agricole si forestiere, la furnizarea energiei, dar si la managementul apei (ex: constructia, modernizarea sistemelor de irigatii, drenaj, furnizare a apei ). Accesul la ferme se concretizeaza īn acele drumuri care leaga ferma de cel mai apropriat drum sau drumurile care sunt utilizate īn comun pentru accesul la terenul agricol.

Prin īmbunatatirea calitatii productiei agricole si silvice se vizeaza īndeplinirea standardelor de mediu, sanatate publica, bunastare animala, protectia plantelor si a animalelor. Adaptarea calitatii produselor la standarde compatibile cu cele ale UE este foarte importanta din punctul de vedere al competitivitatii īn raport cu produsele importate. Micii producatori se vor confrunta cu o provocare uriasa odata cu intrarea pe o piata comuna, piata ale carei standarde sunt foarte exigente.

Criteriul calitatii este o obligativitate pentru toti membri comunitatii europene. Pentru asigurarea accesului la piata unica europeana, productia agricola si silvica realizata īn Romānia trebuie sa se conformeze standardelor de calitate. Aceasta implica sprijinul financiar comunitar destinat fermierilor care participa la schemele de calitate (conformarea la standardele privind protectia mediului, sanatate publica, sanatatea animalelor si a plantelor, bunastarea animalelor). Asumarea acestor noi obligatii implica eforturi financiare suplimentare din partea agricultorilor si a detinatorilor de terenuri forestiere, eforturi ce vor trebui acoperite partial sau total.

Politica comunitara referitoare la standardele de calitate si la siguranta alimentara implica actiuni de informare si promovare pe scara larga atāt a producatorilor cāt si a consumatorilor, demers ce necesita sprijin financiar.

Sprijinul acordat pentru īmbunatatirea calitatii productiei agricole si silvice va fi orientat spre urmatoarele tipuri de actiuni:

a) sprijin pentru agricultori si silvicultori īn vederea adaptarii la standardele comunitare, inclusiv cele privind agricultura ecologica;

b) sustinerea fermierilor care participa la schemele de calitate;

c) sprijinirea grupurilor de producatori īn activitatile de informare si promovare a produselor obtinute conform schemelor de calitate a alimentelor.

Exploatatiile agricole din Romānia sunt īn marea lor majoritate de dimensiuni mici, fragmentate, slab dotate, cu randamente reduse comparativ cu fermele europene. Se caracterizeaza printr-un profund caracter de subzistenta si/ sau semi-subzistenta ceea ce īnseamna ca detinatorii lor produc, īn principal, pentru asigurarea consumului propriu si doar o mica parte a acestora produc pentru comercializare. Numarul mare de exploatatii de acest gen, care de altfel este o particularitate a agriculturii actuale romānesti, impune eforturi speciale orientate īn directia asigurarii viabilitatii acestora.

Īn acest sens, se va urmari dezvoltarea fermelor de semi-subzistenta, īn scopul cresterea viabilitatii economice a fermelor, cresterii veniturilor agricultorilor si reorientarea productiei agricole.

Dezvoltarea formelor associative- Dezvoltarea retelelor de productie, prelucrare si comercializare specializate, a caror functionare sa se alinieze criteriilor comunitare reprezinta o necesitate acuta īn agricultura romāneasca, care poate fi sprijinita prin stimularea constituirii si functionarii grupurilor de producatori.

Īncurajarea formarii grupurilor de producatori este importanta īn contextul agro-economic actual al Romāniei, unde predomina exploatatiile de mici dimensiuni, neviabile economic, dispersate teritorial si organizatoric. Aceasta situatie explica nivelul scazut al progresului economico-social al comunitatilor rurale.

Sub aspect organizatoric, Romānia se confrunta cu lipsa unui flux al circuitului organizat al productiei agricole si forestiere. Actualul mod de comercializare a productiei este greoi, deficitar, deoarece nu exista īnca raporturi parteneriale institutionalizate pentru toate etapele firesti ale circuitului productiei (de la productia primara pāna la destinatia produsului finit, la cumparator). O ilustrare a acestui aspect este data de inexplicabila lipsa de pe piata a produselor indigene, īn raport cu abundenta produselor similare importate, ale caror preturi sunt adesea prohibitive. Aplicarea acestei masuri va avea ca rezultat aparitia unor exploatatii de dimensiuni optime, va contribui la stabilitatea populatiei rurale, la crearea de locuri de munca pentru toate categoriile de locuitori ( ex. tineri, femei), la cresterea atractivitatii vietii īn spatiul rural.


Document Info


Accesari: 6337
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )