Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























FINANTELE INTREPRINDERII - MANAGEMENT - TEST GRILA

Finante




FINANTELE INTREPRINDERII - MANAGEMENT - TEST GRILA




MULTIPLE CHOICE

1.

Identificati, in textul de mai jos modul de folosire a resurselor banesti in sclavagism:

a.

statul isi instituie o forta publica ce consta nu numai din oameni inarmati, ci si din accesorii materiale si institutii de constrangere care au solicitat mijloace financiare destinate intretinerii acestora;

b.

functiile publice erau ocupate de oameni alesi de catre comunitate;

c.

statul sclavagist foloseste si resursele banesti pentru acoperirea cheltuielilor publice;

d.

statul isi instituie o forta publica ce consta nu numai din oameni inarmati, ci si din accesorii materiale si institutii de constrangere care au solicitat mijloace financiare destinate intretinerii acestora;

e.

se poate vorbi despre aparitia primelor elemente de finante destinate acoperirii cheltuielilor statului, respectiv resurse financiare dobandite prin impozite, taxe si imprumuturi.

ANS:  C

2.

Identificati, in textul de mai jos din ce erau compuse resurselor financiare ale statului in feudalism:

a.

relatia marfa-bani nu a devenit inca predominanta

b.

resursele financiare ale statului se confundau, de regula, cu camara personala a conducatorului si erau compuse din impozite in bani, daruri, imprumuturi, tributuri, etc.

c.

in multe state au predominat prestatiile in munca si darile in natura;

d.

sporirea necesitatilor de resurse banesti destinate mentinerii ordinii interne, stimularii dezvoltarii anumitor sectoare, redistribuirii de catre stat a unei parti tot mai mari a venitului national;

e.

cucerirea de noi piete ori mentinerea celor existente.

ANS:  B

3.

Identificati, in textul de mai jos directiile de utilizare a resurselor financiare ale statului in socialism:

a.

statul mobilizeaza o parte importanta din resursele aflate la dispozitia sa si le utilizeaza in scopul indeplinirii functiilor si sarcinilor sale;

b.

in multe state au predominat prestatiile in munca si darile in natura;

c.

functiile publice erau ocupate de oameni alesi de catre comunitate;

d.

statul isi instituie o forta publica ce consta nu numai din oameni inarmati, ci si din accesorii materiale si institutii de constrangere care au solicitat mijloace financiare destinate intretinerii acestora;

e.

statul isi organizeaza propria structura de aplicare a fiscalitatii.

ANS:  A

4.

Specificati care este formularea ce reprezinta caracterul istoric al finantelor publice:

a.

foloseste instrumente financiare specifice;

b.

mobilizeaza resursele si le redistribuie;

c.

aparitia pe o anumita treapta a dezvoltarii istorice a societatii;

d.

acopera cheltuielile publice;

e.

asigura distribuirea si redistribuirea PIB.

ANS:  C

5.

Identificati in textele de mai jos afirmatia falsa cu privire la definitia finantelor:

a.

fonduri banesti aflate la dispozitia statului;

b.

bani si bunuri utilizate pentru functionarea institutiilor publice;

c.

totalitatea resurselor si a sarcinilor care se refera la activitatea institutiilor publice, precum si regulile care determina regimul acestora;

d.

gospodarirea statului si a altor organizatii politice, precum si regulile si principiile ce stau la baza administrarii bunurilor economice si a banilor;

e.

relatii de natura interpersonala intre membrii unei colectivitati.

ANS:  E

6.

In decursul timpului conceptul de finante a evoluat continuu parcurgand o serie de etape precum:

etapa statului sclavagist;

etapa capitalismului ascendent;

etapa statului feudal;

etapa dezvoltarii monopolurilor;

etapa statului socialist.

Precizati care dintre combinatiile de mai jos contine cele doua etape parcurse de conceptul de finante in evolutia sa in decursul timpului:

a.

b.

c.

d.

e.

ANS:  C

7.

Identificati formularea care nu reprezinta obiect de studiu al finantelor publice:

a.

metodele de gestionare folosite in sectorul public;

b.

metode de rationalizare a optiunilor bugetare;

c.

metode de planificare, proiectare si prognoza financiara;

d.

totalitatea resurselor si a sarcinilor ce se refera la activitatea institutiilor publice;

e.

plasarea si rambursarea imprumuturilor de stat, gestionarea datoriei publice.

ANS:  D

8.

Care dintre afirmatiile de mai jos nu se incadreaza in contextul corelatiei finantelor cu dreptul administrativ si constitutional:

a.

prelevarile de resurse banesti de la persoane juridice si fizice la fondurile publice se fac, in majoritatea cazurilor, prin constrangere, fara contraprestatie si cu titlu nerambursabil;

b.

aceste sume banesti se stabilesc de catre autoritatile publice competente si imbraca o forma juridica adecvata - lege, decret - opozabila tuturor membrilor societatii;

c.

repartizarea unor sume de bani de la fondurile publice se face in scopuri bine determinate si in conditii precise, stabilite prin acte ale puterii legiuitoare sau executive, dupa caz;

d.

metodele de gestionare aplicate in sectorul public, raspunderile persoanelor care manuiesc bani si alte valori publice, raporturile dintre unitatile publice si dintre acestea si cele private se reglementeaza prin acte ale autoritatilor publice;

e.

partidele aflate la putere definesc coordonatele politicii financiare a statului in programele lor de guvernare, iar puterile legiuitoare si executive vegheaza la aplicarea lor.

ANS:  E

9.

Care dintre afirmatiile de mai jos nu se incadreaza in contextul corelatiei finantelor cu politicul:

a.

stiinta finantelor apartine stiintelor politice intrucat ea este teoria economiei financiare a statului, luand in consideratie principii si teorii specifice stiintelor politice;

b.

autoritatile publice folosesc instrumentele financiare pentru a interveni nu numai in domeniul economic, ci si in cel social si politic;

c.

partidele aflate la putere definesc coordonatele politicii financiare a statului in programele lor de guvernare, iar puterile legiuitoare si executive vegheaza la aplicarea lor;

d.

pot fi considerate o ramura a dreptului public, ele putand fi studiate si tratate atat din punct de vedere economic cat si juridic.

e.

finantele publice sunt o disciplina de granita care se interfereaza puternic cu disciplinele care trateaza probleme sociale si politice.

ANS:  D

10.

Identificati directia care nu reprezinta unul din fluxurile finantelor publice:

a.

procurarea resurselor necesare desfasurarii activitatii statului si institutiilor publice;

b.

satisfacerea nevoilor generale ale societatii;

c.

satisfacerea nevoilor altor categorii de personal din cadrul agentilor economici;

d.

intrari de resurse catre vistieria statului ce provin de la diversi contribuabili persoane fizice si juridice ce sunt stabilite de autoritati prin legi, decrete, hotarari si au caracter obligatoriu;

e.

iesiri de resurse de la fondurile bugetare catre diversi beneficiari realizate in baza unor acte normative in scopuri, cuantumuri si termene determinate.

ANS:  D

11.

Problematica gestiunii financiare si continutul sau tehnic sunt strans legate de:

Alegeti varianta corecta

a.

globalizarea economiei mondiale;

b.

politica bancara nationala;

c.

contextul intern si mediul extern al intreprinderii;

d.

tipul de management;

e.

reglementarile B.N.R.

ANS:  C

12.

Continutul gestiunii financiare poate fi abordat poate fi abordat prin:

Identificati varianta corecta.

a.

normele si metodologiile interne;

b.

referinta la obiectul sau, sarcinile fundamentale care i se cuvin, responsabilitatile operationale care sunt incredintate specialistilor din domeniul finantelor;

c.

procesul de integrare europeana;

d.

reorientarea fluxurilor financiare mondiale;

e.

globalizarea economiei mondiale.

ANS:  B

13.

Obiectul gestiunii financiare este:

Una dintre variante este corecta. Identificati-o.

a.

agresiv;

b.

necontrolat;

c.

nespecializat;

d.

nemoderat;

e.

coordonarea relatiilor dintre componentele mediului financiar al intreprinderii

ANS:  E

14. Rolul gestiunii financiare consta in:

Alegeti varianta corecta.

a.

minimalizarea riscului;

b.

maximizarea cheltuielilor;

c.

responsabilizarea personalului;

d.

stapanirea constrangerilor financiare fundamentale si urmarirea obiectivelor financiare

e.

majore procesul de integrare europeana.

ANS:  D

15.

Responsabilitatile operationale ale gestiunii financiare sunt:

Alegeti varianta corecta.

a.

marja dobanzii redusa;

b.

analiza financiara;

c.

gestiunea fin pe termen scurt;

d.

gestiunea fin pe termen lung;

e.

analiza financiara, gestiunea fin pe termen scurt, gestiunea fin pe termen lung;

ANS:  E

16.

Mediul financiar al intreprinderii constituie un asamblu de procese privind:

Identificati varianta corecta.

a.

structura de personal nespecializata;

b.

crearea, conservarea si circulatia monedei si a altor active financiare;

c.

nivelul ridicat al controlului intern;

d.

facilitati la creditare;

e.

plasamente la pretul cel mai mare.

ANS:  B

17.

Componentele sistemului financiar sunt :

Alegeti varianta corecta.

a.

instrumente corespunzatoare unei game de active multiforme

b.

existenta unor agenti specializati

c.

pietele de active financiare

d.

dispozitii juridice si tehnice

e.

instrumente corespunzatoare unei game de active multiforme, existenta unor agenti specializati, pietele de active financiare, dispozitii juridice si tehnice, variabile de reglare

ANS:  E

18.

Activele ce formeaza sistemul financiar  sunt :

Identificati varianta corecta.

a.

drepturi de proprietate

b.

sistemul informational - contabil coerent

c.

drepturi de proprietate si drepturi de creanta

d.

sistemul decisional participativ;

e.

drepturi de creanta.

ANS:  C

19.

Agentii specializati in realizarea operatiilor financiare sunt:

Alegeti varianta corecta.

a.

banci, societati financiare, intermediari specializati in tranzactii bursiere;

b.

persoane fizice autorizate;

c.

persoane juridice;

d.

persoane fizice autorizate si persoane juridice;

e.

banci, societati financiare, intermediari specializati in tranzactii bursiere, persoane fizice autorizate si persoane juridice.

ANS:  A

20.

Variabilele de reglare in cadrul pietelor specializate sunt :

Identificati varianta corecta.

a.

rata dobanzii;

b.

cursul de schimb;

c.

cotatiile;

d.

rata dobanzii, cursul de schimb cotatiile;

e.

rata dobanzii, cursul de schimb si inflatia

ANS:  D

21.

Problematica esentiala a gestiunii financiare in faza de lansare a intreprinderii:

Identificati varianta corecta.

a.

cautarea mijloacelor de finantare;

b.

centralizarea informatiilor;

c.

controlul respectarii normelor si metodologiilor;

d.

delegarea de sarcini;

e.

elaborarea strategiei de dezvoltare.

ANS:  A

22.

Problematica esentiala a gestiunii financiare in faza de crestere a intreprinderii:

Una dintre variante este corecta. Identificati-o.

a.

obtinerii unor resurse externe suficiente pentru finantarea cresterii;

b.

acordurile de credit;

c.

cresterea nevoii de fond de rulment si obtinerea unor resurse externe suficiente

d.

finantarea cresterii;

e.

cresterea nevoii de fond de rulment;

ANS:  C

23.

Problematica esentiala a gestiunii financiare in faza de maturitate a intreprinderii:

Identificati varianta corecta.

a.

surse de finantare suplimentare;

b.

capitalul de imprumut;

c.

fondurile de rezerva;

d.

alocarea excedentelor in plasamente;

e.

beneficiile distribuite.

ANS:  D

24.

Problematica esentiala a gestiunii financiare in faza de declin a intreprinderii:

Alegeti varianta corecta.

a.

centralizarea informatiilor

b.

gasirea de credite performante

c.

dezinvestirea

d.

gasirea de credite productive

e.

gasirea de surse de finantare suplimentare

ANS:  C

25.

Ce inseamna maximizarea valorii intreprinderii :

Alegeti varianta corecta.

a.

orientarea catre noi activitati

b.

credite acordate persoanelor fizice

c.

alocarea excedentelor in plasamente

d.

cresterea averii proprietarilor sai

e.

cresterea nevoii de fond de rulment.

ANS:  D

26.

Care sunt principalele roluri ale gestiunii financiare :

Identificati varianta corecta.

a.

asigurarea solvabilitatii

b.

stapanirea mijloacelor si instrumentelor de atingere a cresterii valorii intre 949d35j prinderii

c.

reducerea datoriilor pe termen scurt

d.

cresterea stocurilor

e.

amanarea platii clientilor.

ANS:  B

27.

De cate tipuri este valoarea intreprinderii :

Alegeti varianta corecta.

a.

valoarea patrimoniala

b.

valoarea financiara

c.

valoarea patrimoniala si valoare financiara

d.

valoare de lichidare

e.

valoarea patrimoniala,  valoare financiara si valoare de lichidare.

ANS:  C

28.

Formele specifice ale riscului financiar sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

riscul de exploatare

b.

riscul de indatorare

c.

riscul de faliment

d.

riscul valutar si riscul de rata a dobanzii

e.

punctul a,b,c, si d

ANS:  E

29.

Solvabilitatea unei intreprinderi este:

Alegeti varianta corecta.

a.

Total activ - datorii totale;

b.

trezoreria neta/fondul de rulment

c.

Lichiditatea intreprinderii

d.

aptitudinea unui agent economic de a face fata obligatiilor scadente

e.

fondul de rulment - nevoia de fond de rulment

ANS:  D

30.

Tipurile de decizii financiare sunt:

Alegeti varianta corecta.

a.

deciziile de investitii;

b.

deciziile de finantare;

c.

deciziile de repartizare a profitului net;

d.

deciziile de investitii si deciziile de finantare

e.

deciziile de investitii,deciziile de finantare si deciziile de repartizare a profitu-

lui net

ANS: E

31.

Situatia neta a intreprinderii se calculeaza astfel:

Identificati varianta corecta.

a.

ACTIV - DATORII TOTALE

b.

ACTIV - DATORII PE TERMEN SCURT

c.

ACTIV - DATORII PE TERMEN LUNG;

d.

raportul dintre venituri si cheltuieli;

e.

ACTIV - CAPITAL SOCIAL

ANS: A

32. Ce reflecta o situatie neta pozitiva si crescatoare:

Identificati varianta corecta.

a.

gestiune economica sanatoasa;

b.

gestiune economica neclara

c.

gestiune economica in crestere

d.

aptitudinea intreprinderii de a face fata obligatiilor scadente

e.

intreprindere in faliment

ANS: A

33. Ce reflecta o situatie neta negativa:

Identificati varianta corecta.

a.

gestiune economica sanatoasa;

b.

situatie prefalimentara

c.

gestiune economica in crestere

d.

aptitudinea intreprinderii de a face fata obligatiilor scadente

e.

intreprindere in faliment

ANS: B

34.

Fondul de rulment se determina prin :

Identificati varianta corecta.

a.

FRF = CAPITALURI PERMANENTE - NEVOI PERMANENTE

(excl. amortiz. si proviz.) ( in valoare neta

b.

FRF = CAPITALURI PROPRII - IMOBILIZARI NETE

c.

FRF = CAPITALURI PROPRII - DATORII TOTALE

d.

FRF = CAPITALURI PROPRII - CREANTE

e.

FRF = CAPITALURI PROPRII - DISPONIBILITATI

ANS: A

35.

Care sunt tipurile de fondul de rulment:

Alegeti varianta corecta.

a.

Fond de rulment propriu

b.

Fond de rulment imprumutat

c.

Fond de rulment propriu si fond de rulment imprumutat

d.

Fond de rulment strain

e.

fondul de rulment net

ANS: C

36.

Ce repercursiuni are un fond de rulment negativ:

Alegeti varianta corecta.

a.

capitalurile permanente finanteaza o parte din activele circulante

b.

realizeaza echilibrului financiar pe termen lung

c.

reflecta absorbirea unei parti din resursele temporare pentru finantarea unor nevoi permanente

d.

se asigura echilibrul maselor bilantiere de aceeasi durata

e.

realizeaza echilibrului financiar pe termen scurt

ANS: C

37.

Nevoia de fond de rulment este:

Identificati varianta corecta.

a.

NFR = NEVOI TEMPORARE - RESURSE TEMPORARE

b.

NFR = NEVOI TEMPORARE - RESURSE TEMPORARE

(exclusiv disponibilitatile) ( excl. credite bancare pe term. scurt)

c.

NFR = NEVOI PERMANENTE - RESURSE TEMPORARE;

d.

raportul dintre veniturile si cheltuielile totale;

e.

NFR = NEVOI PERMANENTE - RESURSE TEMPORARE

(exclusiv disponibilitatile) ( excl. credite bancare pe term. scurt)

ANS: B

38.

Trezoreria neta este:

Alegeti varianta corecta.

a.

TN = FOND DE RULMENT - NEVOIA DE FOND DE RULMENT

b.

TN = NEVOIA DE FOND DE RULMENT - FOND DE RULMENT

c.

profit net x 100

venituri

d.

capital / venituri

e.

profit brut / active.

ANS: A

39.

Cash flow-ul este :

Alegeti varianta corecta.

a.

CF = TN1 - TN0

b.

CF = TN0  -TN1

c.

este raportul dintre active totale si capital;

d.

masoara rezultatele managementului bancar;

e.

depinde de marimea ratei dobanzii pe piata.

ANS: A

40.

Care sunt regulile principale ale echilibrului financiar

Alegeti varianta corecta.

a.

regula echilibrului financiar maxim, regula indatorarii maxime, regula finantarii maxime

b.

regula echilibrului financiar minim, regula indatorarii minime, regula finantarii maxime

c.

regula echilibrului financiar minim, regula indatorarii maxime, regula finantarii minime;

d.

regula echilibrului financiar minim, regula indatorarii maxime, regula finantarii maxime;

e.

regula echilibrului financiar minim, regula indatorarii minime.

ANS: D

41.

Domeniile principale de activitate ale intreprinderii care genereaza fluxuri economice sunt:

Alegeti varianta corecta

a.

activitatea de exploatare

b.

activitatea financiara

c.

activitatea exceptionala

d.

activitatea de exploatare, activitatea financiara si activitatea exceptionala

e.

activitatea curenta a intreprinderii

ANS: D

42. Care este documentul contabil principal dupa care se face analiza rezultatelor intreprinderii?

Alegeti varianta corecta.

a.

registru jurnal;

b.

bilantul contabil;

c.

contul de profit si pierdere (contul de rezultate);

d.

balanta de verificare

e.

documentele de sinteza

ANS: C

43. Principalele elemente ce formeaza cheltuielile pentru exploatare sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

cheltuieli privind marfurile si cheltuieli materiale;

b.

cheltuieli cu personalul, alte cheltuieli de exploatare si cheltuieli cu amortizarile si provizioanele;

c.

cheltuieli cu lucrari si servicii executate de terti

d.

cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte asimilate;

e.

cheltuieli privind marfurile, cheltuieli materiale, cheltuieli cu lucrari si servicii executate de terti, cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte asimilate, cheltuieli cu personalul, alte cheltuieli de exploatare si cheltuieli cu amortizarile si provizioanele

ANS: E

44.

Principalele elemente ce formeaza veniturile pentru exploatare sunt:

Una dintre variante este corecta. Identificati-o.

a.

Venituri din vanzarea marfurilor

b.

Productia vanduta

c.

Cifra de afaceri

d.

Venituri din vanzarea marfurilor, productia vanduta, cifra de afaceri, venituri din productia stocata

e.

Venituri din vanzarea marfurilor , productia exercitiului, venituri din subventii de exploatare si alte venituri din exploatare

ANS: E

45.

Marja comerciala reflecta :

Alegeti varianta corecta.

a.

excedentul vanzarilor de marfuri in raport cu costul de cumparare al acestora;

b.

excedentul vanzarilor de marfuri in raport cu costul de productie al acestora;

c.

rezultatele managementului in ansamblul sau;

d.

efectul capacitatii manageriale de a utiliza resursele financiare si reale ale bancii pentru a genera profit;

e.

valoarea veniturilor.

ANS: A

46.

Valoarea adaugata exprima :

Identificati varianta corecta.

a.

Valoarea adaugata = Productia Exercitiului + Marja comerciala - Consumuri de la terti

b.

Valoarea adaugata = Productia Exercitiului + Marja comerciala

c.

Valoarea adaugata = Productia Exercitiului - Consumuri de la terti

d.

Valoarea adaugata = Productia Exercitiului + Marja comerciala + Consumuri de la terti

e.

Valoarea adaugata = Marja comerciala - Consumuri de la terti

ANS: A

47.

Excedentul brut al exploatarii exprima :

Alegeti varianta corecta.

a.

EBE = Marja comerciala - (Cheltuieli cu personalul + Impozite, taxe si varsaminte asimilate);

b.

EBE = (valoarea adaugata + Subventii de exploatare) - (Cheltuieli cu personalul + Impozite, taxe si varsaminte asimilate);

c.

EBE = Valoarea adaugata- (Cheltuieli cu personalul + Impozite, taxe si varsaminte asimilate);

d.

EBE = (valoarea adaugata + Subventii de exploatare) -Cheltuieli cu personalul depinde de marimea ratei dobanzii pe piata.

e.

EBE = (valoarea adaugata + Subventii de exploatare) + (Cheltuieli cu personalul + Impozite, taxe si varsaminte asimilate)

ANS: B

48.

Rezultatul net al exercitiului se calculeaza astfel :

Una dintre variante este corecta. Identificati-o.

a.

Rezultatul net = Rezultatul curent + Impozitul pe profit;

b.

Rezultatul net = Rezultatul curent

c.

Rezultatul net = Rezultatul brut + Impozitul pe profit

d.

Rezultatul net = Rezultatul curent + Rezultatul exceptional;

e.

Rezultatul net = Rezultatul curent - Impozitul pe profit.

ANS: E

49. Ce este capacitatea de autofinantare?

Alegeti varianta corecta.

a.

se refera la efectul negativ asupra fluxurilor de numerar;

b.

potentialitatea bancilor de a sustine la un moment dat necesarul de numerar;

c.

potentialul financiar degajat de activitatea rentabila a intreprinderii;

d.

se refera la efectul negativ asupra valorii activelor dobanzii.

e.

autofinantare se calculeaza pornind de la veniturile si cheltuielile gestiunii exceptionale

ANS: C

50.

Capacitatea de autofinantare se calculeaza prin :

Identificati varianta corecta.

a.

prin metoda deductiva;

b.

prin metoda aditionala;

c.

prin metoda intuitiva;

d.

prin metoda aditionala si prin metoda deductiva;

e.

prin metoda rationala.

ANS: D

51. Criteriile pentru alegerea tipului de credit cel mai convenabil sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

criteriul facilitatii de acces

b.

criteriul supletii

c.

criteriul costului

d.

pct a si b

e.

pct a, b si c

ANS: E

52. Tipurile de garantii acceptate de o banca sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

garantii personale

b.

garantii reale

c.

garantii personale si garantii reale

d.

cesiune de venituri

e.

comodat

ANS: C

53. Factorul determinant al nivelului dobanzilor la creditele pe termen scurt este

Identificati varianta corecta.

a.

rata dobanzii pe piata interbancara

b.

rata dobanzii pe piata monetara

c.

rata dobanzii pe piata externa

d.

rata dobanzii pe piata nationala

e.

rata dobanzii pe piata valutara

ANS: B

54. Costul total al creditului presupune: 

Identificati varianta corecta.

a.

adaugarea la rata negociata a dobanzii a unor comisioane bancare

b.

adaugarea la rata negociata a dobanzii a unor comisioane bancare si extinderea timpului de calculare a sumei dobanzii cu asa numitelor zile bancare

c.

rata dobanzii pe piata externa si extinderea timpului de calculare a sumei dobanzii cu asa numitelor zile bancare

d.

rata dobanzii pe piata nationala si extinderea timpului de calculare a sumei dobanzii cu asa numitelor zile bancare

e.

rata dobanzii pe piata valutara si extinderea timpului de calculare a sumei dobanzii cu asa numitelor zile bancare

ANS: B

55. La creditul pe termen scurt se folosesc urmatoarele tipuri de dobanda:

Identificati varianta corecta.

a.

dobanda simpla

b.

dobanda post-calculata

c.

dobanda antecalculata

d.

dobanda simpla si dobanda antecalculata

e.

dobanda simpla,  dobanda antecalculata si dobanda post-calculata

ANS: E

56. Dobanda simpla se calculeaza:

Identificati varianta corecta.

a.

D=C*Rd*T/360*100

b.

D = (Cf-Co)/Co * T/100

c.

De=D/ (1-D*T/360*100)

d.

depinde de fiecare banca

e.

nu exista dobanda simpla

ANS: A

57. Dobanda post-calculata se calculeaza:

Identificati varianta corecta.

a.

D=C*Rd*T/360*100

b.

D = (Cf-Co)/Co * T/100

c.

De=D/ (1-D*T/360*100)

d.

depinde de fiecare banca

e.

nu exista dobanda simpla

ANS: B

58. Dobanda antecalculata  se calculeaza:

Identificati varianta corecta.

a.

D=C*Rd*T/360*100

b.

D = (Cf-Co)/Co * T/100

c.

De=D/ (1-D*T/360*100)

d.

depinde de fiecare banca

e.

nu exista dobanda simpla

ANS: C

59. Scontul reprezinta:

Identificati varianta corecta.

a.

costul operatiunii de transformare a unei lichiditati in creante

b.

costul operatiunii de transformare a unei creante la termen in lichiditati la vedere,

c.

costul operatiunii de transformare a unei creante la termen in lichiditati la vedere, prin intermediul bancii

d.

taxa lunara platita bancii

e.

taxa forfetara

ANS: C

60. Scontul rational reprezinta:

Identificati varianta corecta.

a.

diferenta dintre valoarea efectului in ziua scontarii (Va) si valoarea lui la scadenta

b.

suma dintre valoarea efectului in ziua scontarii (Va) si valoarea lui la scadenta

c.

impartirea dintre valoarea efectului in ziua scontarii (Va) si valoarea lui la scadenta

d.

nu exista scont rational

e.

inmultirea dintre valoarea efectului in ziua scontarii (Va) si valoarea lui la scadenta

ANS: A

61. Capacitatea de autofinantare este determinata de:

Identificati varianta corecta.

a.

marimea amortizarilor si provizioanelor, calculate si neconsumate inca, si de marimea profiturilor nerepartizate inca si de venituri din reinvestitii

b.

marimea profiturilor nerepartizate inca si de venituri din reinvestitii

c.

marimea amortizarilor si provizioanelor, calculate si neconsumate inca

d.

marimea amortizarilor si provizioanelor, calculate si neconsumate inca, si de marimea profiturilor repartizate inca si de venituri din reinvestitii

e.

capacitatea intreprinderii de a transforma in bani activele imobilizate  de care dispune

ANS: A

62. Cresterea de capital propriu se poate face prin:

Identificati varianta corecta.

a.

majorarea valorii nominale a actiunilor vechi.

b.

emisiunea de actiuni noi

c.

emisiunea de actiuni noi, fie prin majorarea valorii nominale a actiunilor vechi

d.

emisiunea de actiuni noi, fie prin majorarea valorii nominale a actiunilor vechi, fie prin atragerea de noi investitori

e.

capacitatea intreprinderii de a transforma in bani activele imobilizate de care dispune

ANS: C

63. Actiunile au mai multe valori:

Identificati varianta corecta.

a.

valoarea de lichidare si valoarea de piata

b.

valoarea nominala

c.

valoarea nominala, valoarea de emisiune si valoarea de piata

d.

valoarea nominala, valoarea de emisiune, valoarea de lichidare si valoarea de piata

e.

valoarea de emisiune

ANS: C

64. Prima de emisiune se determina prin:

Identificati varianta corecta.

a.

diferenta dintre valoarea de emisiune si valoarea nominala

b.

diferenta dintre valoarea de piata si valoarea nominala

c.

diferenta dintre valoarea de lichidare si valoarea nominala

d.

diferenta dintre valoarea de piata si valoarea de lichidare

e.

diferenta dintre valoarea de emisiune si valoarea de lichidare

ANS: A

65. Dreptul de subscriere la cresterea capitalului este:

Identificati varianta corecta.

a.

un titlu de valoare

b.

un titlu de valoare netransmisibil

c.

diferenta dintre valoarea de lichidare si valoarea nominala

d.

un titlu de valoare negociabil

e.

un titlu de valoare la purtator

ANS: D

66. Obligatiunile reprezinta:

Identificati varianta corecta.

a.

un titlu de valoare

b.

un titlu de valoare netransmisibil

c.

diferenta dintre valoarea de lichidare si valoarea nominala

d.

un titlu de valoare negociabil

e.

un drept de crenta asupra capitalurilor imprumutate unei societati

ANS: E

67. Marimea imprumutului obligatar se stabileste:

Identificati varianta corecta.

a.

in functie de necesitatile de finantare a investitiilor intreprinderii

b.

in functie de gradul de lichiditate al pietei financiare

c.

diferenta dintre valoarea de lichidare si valoarea nominala

d.

pct a,b si c

e.

pct a si b

ANS: E

68. Valoarea de emisiune a obligatiunilor poate fi egala cu:

Identificati varianta corecta.

a.

valoarea nominala (la paritate)

b.

mai mica decat valoarea nominala (subpari)

c.

peste valoarea nominala (suprapari).

d.

pct a,b si c

e.

pct a si b

ANS: D

69. Rambursarea unui imprumut obligatar se face prin urmatoarele modalitati:

Identificati varianta corecta.

a.

prin amortizari constante si anuitati variabile

b.

prin anuitati constante si amortizari variabile

c.

integral la scadenta

d.

prin rascumparari la Bursa

e.

toate punctele

ANS: E

70. Leasingul este:

Identificati varianta corecta.

a.

o forma speciala de vanzare a bunurilor imobiliare (sau mobiliare)

b.

o forma speciala de inchiriere a bunurilor imobiliare (sau mobiliare)

c.

o forma speciala de cedare a bunurilor imobiliare (sau mobiliare)

d.

o forma speciala de cumparare a bunurilor imobiliare (sau mobiliare)

e.

o forma speciala de subinchiriere a bunurilor imobiliare (sau mobiliare)

ANS: B

71. Evaluarea necesitatilor de finantare trebuie sa tina seama de ansamblul fondurilor banesti necesare pentru:

Una dintre variante este incorecta. Identificati-o.

a.

investitii in cladiri, masini, echipamente diverse, mijloace de transport;

b.

constituirea stocurilor de productie si acoperirea chletuielilor pana la incasarea creantelor;

c.

formarea unor rezerve de trezorerie in vederea preintampinarii unor fenomene intamplatoare;

d.

alte nevoi de finantare

e.

dimensiunea proiectului urmarit

ANS: E

72. Sursele de capital sunt constituite din:



Identificati varianta corecta.

a.

capitalul social provenit din contributia fondatorilor si actionarilor;

b.

imprumuturi;

c.

alte surse (subventii, ajutoare, diverse)

d.

pct a,b,c

e.

nici unul din punctele de mai sus

ANS: D

73. Ciclul financiar reprezinta:

Identificati varianta corecta.

a.

totalitatea operatiilor ce intervin intre momentul transformarii monedei

b.

lichiditatile proprii sau imprumutate

c.

totalitatea operatiilor ce intervin intre momentul transformarii monedei, a lichiditatilor proprii sau imprumutate

d.

succesiune de stocuri in diverse faze ale exploatarii

e.

capitalul economic, fix si circulant

ANS: C

74. Ciclul de exploatare reprezinta:

Identificati varianta corecta.

a.

totalitatea operatiilor ce intervin intre momentul transformarii monedei

b.

lichiditatile proprii sau imprumutate

c.

totalitatea operatiilor ce intervin intre momentul transformarii monedei, a lichiditatilor proprii sau imprumutate

d.

succesiune de stocuri in diverse faze ale exploatarii

e.

capitalul economic, fix si circulant

ANS: D

75. Factorii de care depinde fragilitatea sau stabilitatea unei intreprinderi sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

stocurile si intervalul lor de stocare

b.

clientii si intervalul lor de incasare

c.

furnizorii si intervalul lor de plata

d.

pctele a si b

e.

pctele a, b si c

ANS: E

76. Durata de rotatie a capitalurilor pe seama cifrei de afaceri se calculeaza:

Identificati varianta corecta.

a.

Active (Datorii) / Cifra de afaceri * 360

b.

Soldul mat prime si alte consumuri externe (bilant) / Consumuri de la terti (Contul de rezultate)

c.

Clienti (Bilant) / Cifra de afaceri *360

d.

Furnizori (Bilant) / Cifra de afaceri *360

e.

Nici una din formulele de mai sus

ANS: A

77. Durata de rotatie a stocurilor de materii prime si materiale este:

Identificati varianta corecta.

a.

Active (Datorii) / Cifra de afaceri * 360

b.

Soldul mat prime si alte consumuri externe (bilant) / Consumuri de la terti (Contul de rezultate)

c.

Clienti (Bilant) / Cifra de afaceri *360

d.

Furnizori (Bilant) / Cifra de afaceri *360

e.

Nici una din formulele de mai sus

ANS: B

78. Durata de incasare a clientilor este:

Identificati varianta corecta.

a.

Active (Datorii) / Cifra de afaceri * 360

b.

Soldul mat prime si alte consumuri externe (bilant) / Consumuri de la terti (Contul de rezultate)

c.

Clienti (Bilant) / Cifra de afaceri *360

d.

Furnizori (Bilant) / Cifra de afaceri *360

e.

Nici una din formulele de mai sus

ANS: C

79. Durata de achitare a furnizorilor este:

Identificati varianta corecta.

a.

Active (Datorii) / Cifra de afaceri * 360

b.

Soldul mat prime si alte consumuri externe (bilant) / Consumuri de la terti (Contul de rezultate)

c.

Clienti (Bilant) / Cifra de afaceri *360

d.

Furnizori (Bilant) / Cifra de afaceri *360

e.

Nici una din formulele de mai sus

ANS: D

80. Clasificarea sectoarele economice in functie de rata cinetica este:

Identificati varianta corecta.

a.

Grupa I (cu rate cinetice ridicate: intre 130 si 91 de zile)

b.

Grupa II (rate cinetice intre 91 si 54 de zile)

c.

Grupa III (rate cinetice intre 55 si 44 de zile)

d.

Grupa IV (rate cinetice intre 44 si 12 de zile)

e.

Grupa V (sub 12 zile)

ANS: C

81.

Cum se manifesta simptomele dezechilibrului financiar pentru actionarii unei firme?

Identificati varianta corecta.

a.

cand nu sunt indeplinite obiectivele privind valoarea intreprinderii

b.

cand nu sunt indeplinite obiectivele privind cresterea economica

c.

cand nu sunt indeplinite obiectivele privind flexibilitatea financiara

d.

cand nu obtin rentabilitatea ceruta a fondurilor proprii

e.

cand nu sunt indeplinite obiectivele privind autonomia financiara

ANS: D

82.

Cum se manifesta simptomele dezechilibrului financiar pentru manageri?

Care dintre variante nu reprezinta un simptom?

a.

cand nu sunt indeplinite obiectivele privind valoarea intreprinderii;

b.

cand nu sunt indeplinite obiectivele privind cresterea economica;

c.

cand nu sunt indeplinite obiectivele privind flexibilitatea financiara;

d.

cand nu obtin rentabilitatea ceruta a fondurilor proprii;

e.

cand nu sunt indeplinite obiectivele privind autonomia financiara.

ANS: D

83.

Metodele de analiza a echilibrului financiar sunt:

Identificati varianta corecta

a.

metode traditionale bazate pe studiul bilantului;

b.

metode bazate pe studiul fluxurilor financiare;

c.

metode bazate pe studiul fluxurilor financiare si metode traditionale bazate pe studiul bilantului ;

d.

metode traditionale bazate pe studiul balantelor de verificare;

e.

metode traditionale bazate pe studiul balantelor de verificare si metode bazate pe studiul fluxurilor financiare

ANS: C

84.

Analiza statistica a echilibrului financiar permite:

Identificati varianta corecta

a.

analiza structurii patrimoniului si evolutia sa in timp;

b.

corelatia dintre lichiditatile cumulate ale firmei;

c.

scadentele pe care le poate anticipa la un moment dat;

d.

gradul de adecvare a structurii resurselor mobilizate de intreprindere la utilizarile pe care le finanteaza;

e.

punctele a,b,c si d

ANS: E

85.

Ratele lichiditatii permit:

Identificati varianta corecta.

a.

aprecierea situatiei intreprinderii

b.

stabilirea de norme (praguri) care sa se constituie in criterii de apreciere a starii intreprinderii

c.

estimarea posibilitatii recuperarii la scadenta;

d.

reclamarea clientului la un tribunal de comert.

e.

cresterea economica si autonomia financiara

ANS: B

Rata lichiditatii generale este:

Identificati varianta corecta.

a.

Active circulante / Datorii pe termen scurt;

b.

(Creante + Disponibilitati) / Datorii pe termen scurt;

c.

Lichiditati/Datorii pe termen scurt;

d.

Capital propriu/Total pasiv

e.

Datorii totale/Capitaluri proprii.

ANS: A

87.

Rata lichiditatii reduse este:

Alegeti varianta corecta.

a.

Active circulante / Datorii pe termen scurt

b.

(Creante + Disponibilitati) / Datorii pe termen scurt

c.

Lichiditati/Datorii pe termen scurt

d.

Capital propriu/Total pasiv

e.

Datorii totale/Capitaluri proprii

ANS: B

88.

Rata lichiditatii imediate este:

Identificati varianta corecta.

a.

Active circulante / Datorii pe termen scurt

b.

(Creante + Disponibilitati) / Datorii pe termen scurt

c.

Lichiditati/Datorii pe termen scurt

d.

Capital propriu/Total pasiv

e.

Datorii totale/Capitaluri proprii

ANS: C

89.

Rata solvabilitatii este:

Alegeti varianta corecta.

a.

Active circulante / Datorii pe termen scurt

b.

(Creante + Disponibilitati) / Datorii pe termen scurt;

c.

Lichiditati/Datorii pe termen scurt;

d.

Capital propriu/Total pasiv;

e.

Datorii totale/Capitaluri proprii.

ANS: D

90.

Rata autonomiei financiare :

Alegeti varianta corecta de raspuns.

a.

Active circulante / Datorii pe termen scurt;

b.

(Creante + Disponibilitati) / Datorii pe termen scurt;

c.

Lichiditati/Datorii pe termen scurt;

d.

Capital propriu/Total pasiv;

e.

Datorii totale/Capitaluri proprii.

ANS: E

91. Relatia de determinare a trezoreriei este:

Identificati varianta corecta.

a.

trezoreria = lichiditati - active financiare de trezorerie + pasive de trezorerie

b.

trezoreria = lichiditati -active financiare de trezorerie - pasive de trezorerie

c.

trezoreria = lichiditati + active financiare de trezorerie - pasive de trezorerie

d.

trezoreria = lichiditati + creante - credite pe termen scurt

e.

trezoreria = lichiditati + creante - credite pe termen lung

ANS: C

92. Obiectivele gestiunii de trezorerie sunt:

Una dintre variante nu este corecta. Identificati-o.

a.

evitarea pierderilor, in zilele de decontare, la incasarile si platile prin banca ale intreprinderii;

b.

cresterea operativitatii incasarii creantelor intreprinderii, fara a afecta politica fata de clienti;

c.

esalonarea echilibrata si degajata a scadentelor obligatiilor de plata ale intreprinderii;

d.

obtinerea celui mai bun credit si la cel mai mic cost real al acestuia;

e.

asigurarea unui sold pozitiv al trezoreriei

ANS: E

93. Soldul 0 al trezoreriei inseamna:

Identificati varianta corecta.

a.

stocurile sunt nule

b.

nu antreneaza nici costuri de finantare, nici de oportunitate

c.

furnizorii nu au restante

d.

pctele a si c

e.

pctele a, b si c

ANS: B

94. Bugetul de trezorerie are ca functiune:

Identificati varianta corecta.

a.

previziunea incasarilor

b.

cunoasterea in fiecare moment a soldului trezoreriei

c.

informativa

d.

previziunea incasarilor si a platilor

e.

previziunea platilor

ANS: D

95. Incasarile in cadrul bugetului de trezorerie cuprind:

Identificati varianta corecta.

a.

vanzarile cu plata imediata, incasarea vanzarilor pe credit

b.

vanzarile de valori mobiliare, vanzarile de imobilizari, obtinerea unui imprumut

c.

incasarea chiriilor, dobanzilor, dividendelor

d.

pctele a si b

e.

pctele a, b si c

ANS: E

96. Platile in cadrul bugetului de trezorerie cuprind:

Identificati varianta corecta.

a.

plata cumparaturilor la vedere si pe credit

b.

plata salariilor si a premiilor, plata cheltuielilor de exploatare

c.

varsarea impozitelor si taxelor, achizitiile de imobilizari, plata dobanzilor si a ratelor scadente, rascumpararea titlurilor emise de intreprindere, varsarea dividendelor catre actionari.

d.

pctele a si b

e.

pctele a, b si c

ANS: E

97. Fazele in elaborarea bugetului de trezorerie sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

previziunile incasarilor si platilor

b.

determinarea si acoperirea soldurilor de trezorerie

c.

previziunile incasarilor si platilor si determinarea si acoperirea soldurilor de trezorerie

d.

previziunile incasarilor si determinarea soldurilor de trezorerie

e.

previziunile platilor  si determinarea soldurilor de trezorerie

ANS: C

98. Elaborarea bugetului de trezorerie presupune existenta a urmatoarelor documente de evidenta si previziune

Identificati varianta corecta.

a.

bilantul de deschidere si contul de rezultate previzional

b.

planul de investitii si de finantare si bilantul previzional

c.

bilantul de deschidere, contul de rezultate previzional si planul de investitii.

d.

bilantul de deschidere, contul de rezultate previzional, planul de investitii si de finantare si bilantul previzional

e.

bilantul de deschidere si bilantul previzional

ANS: D

99. Orizontul de previziune al trezoreriei este:

Identificati varianta corecta.

a.

trimestriale sau mai mari de 90 de zile

b.

pe un an

c.

de la o zi la o luna

d.

este diferit, in functie de obiectivele urmarite de gestiunea financiara si in functie de scadentele incasarilor si platilor intreprinderii

e.

de cateva luni (4-6 luni)

ANS: E

100. Bugetele de trezorerie, in functie de modalitatea de luare in calcul a incasarilor si platilor sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

incheiate pe un an

b.

trimestriale sau mai mari de 90 de zile

c.

pe 5 ani

d.

pe 10 ani

e.

pct a si pct b

ANS: E

101. Intreprinderile sunt nevoite sa prevada pentru:

Identificati varianta corecta.

a.

a anticipa

b.

a se dezvolta

c.

a da faliment

d.

a supravietui

e.

a se asocia cu alte intreprinderi

ANS: D

102. Atuurile procesului de bugetare sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

bugetul are rolul de a orienta intreprinderea spre un scop anume

b.

planificarea financiara coordoneaza eforturilor tuturor compartimentelor functionale

c.

elaborarea bugetelor va favoriza implementarea unui sistem eficace de control prin compararea realizarilor cu previziunile si luarea masurilor de corectare la momentul oportun o forma speciala de cumparare a bunurilor imobiliare (sau mobiliare)

d.

nici una dintre variante

e.

pct a, b si c

ANS: E

103. Constrangerea prevederilor bugetare este:

Identificati varianta corecta.

a.

planificarea financiara poate deveni o sursa de risipa

b.

planificarea financiara poate deveni o sursa de dezvoltare a firmei

c.

planificarea financiara poate deveni o sursa de faliment

d.

planificarea financiara poate deveni o sursa de expansiune

e.

nici una dintre ele

ANS: A

104. Principiile de elaborare si functionare a sistemului bugetar:

Identificati varianta corecta.

a.

principiul totalitatii

b.

principiul suprapunerii sistemului bugetar pe sistemul de autoritate

c.

principiul mentinerii solidaritatii

d.

principiul supletii si principiul cuplarii cu politica de personal

e.

toate pctele

ANS: E

105. Ciclul de elaborare a bugetului poate fi descompus in urmatoarele faze:

Identificati varianta corecta.

a.

identificarea obiectivelor

b.

realizarea de studii pregatitoare

c.

elaborarea de prebugete

d.

intocmirea si aprobarea bugetelor intreprinderii

e.

toate pctele

ANS: E

106. Sistemul planificarii financiare poate cuprinde urmatoarele tipuri de bugete:

Identificati varianta corecta.

a.

planul financiar de orientare generala pe termen lung (3-5 ani);

b.

bugete anuale, specifice diferitelor activitati economice ale intreprinderii

c.

bugetul de trezorerie, bilantul si contul de rezultate previzionale

d.

toate pctele

e.

nici unul dintre puncte

ANS: D

107. Legatura sistemica dintre aceste tipuri de bugete rezida in:

Identificati varianta corecta.

a.

elaborarea lor succesiva

b.

transpunerea anuala a acesteia in bugete specifice pe activitati

c.

reflectarea tuturor acestora in starea previzibila a trezoreriei

d.

nici unul dintre puncte

e.

toate pctele

ANS: E

108. Bugetele care au caracter imperativ sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

bugetul administratiei

b.

bugetul investitiilor

c.

bugetul trezoreriei

d.

pct a si b

e.

pct a, b si c

ANS: D

109. Bugetele care au caracter indicativ sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

bugetul administratiei

b.

bugetul investitiilor

c.

bugetul trezoreriei

d.

bugetul exploatarii

e.

pct c si d

ANS: E

110. Procesul de simulare cuprinde urmatoarele etape necesare:

Identificati varianta corecta.

a.

formularea problemei si a scopului urmarit si anume cresterea eficientei alocarii fondurilor financiare si de credit in procesele tehnice-economice ale intreprinderii

b.

elaborarea modelului de planificare financiara a intreprinderii

c.

simularea pe calculator a planificarii financiare

d.

analiza rezultatelor simularii planificarii financiare

e.

toate punctele

ANS: E

111. Gestiunea ciclului de exploatare este cea mai importanta sectiune a gestiunii financiare a intreprinderii deoarece:

Identificati varianta corecta.

a.

activele si pasivele circulante au cea mai importanta pondere in totalul bilantului intreprinderii

b.

operatiile ciclului de exploatare sunt cotidiene, cu grad mare de repetabilitate

c.

problematica datoriilor la termen preocupa din ce in ce mai mult gestiunea financiara a intreprinderii

d.

pct a, b si c

e.

pct a si pct b

ANS: D

112. Obiectivul urmarit de gestiunea ciclului de exploatare il reprezinta:

Identificati varianta corecta.

a.

cea mai eficienta alocare a capitalului in stocuri si creante

b.

cea mai eficienta alocare a capitalului in stocuri si creante, in conditii de diminuare a riscului

c.

calcularea necesarului de exploatare

d.

separarea ciclului de exploatare de ciclul financiar

e.

nici unul dintre punctele de mai sus

ANS: B

113. Gestiunea ciclului de exploatare cuprinde urmatoarele domenii:

Identificati varianta corecta.

a.

determinarea necesarului de active circulante

b.

determinarea necesarului de active circulante si determinarea modalitatii de finantare a necesarului de active circulante

c.

determinarea necesarului de creante si de lichiditati si determinarea necesarului de fond de rulment

d.

determinarea modalitatii de finantare a necesarului de active circulante

e.

determinarea necesarului de fond de rulment

ANS: B

114. Politicile de gestiune a ciclului de exploatare sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

politica agresiva si politica defensiva

b.

politica defensiva si politica echilibrata

c.

politica agresiva  si politica echilibrata

d.

politica agresiva, politica defensiva si politica echilibrata

e.

politica echilibrata

ANS: D

115. Politica agresiva a ciclului de exploatare este:

Identificati varianta corecta.

a.

realizarea unei cifre de afaceri cu stocuri minime

b.

realizarea unei cifre de afaceri cu costuri minime

c.

realizarea unei cifre de afaceri cu stocuri si lichiditati ridicate

d.

este cea care armonizeaza relatia contradictorie dintre rentabilitate si risc

e.

realizarea unei cifre de afaceri cu lichiditati minime

ANS: A

116. Politica defensiva a ciclului de exploatare este:

Identificati varianta corecta.

a.

realizarea unei cifre de afaceri cu stocuri minime

b.

realizarea unei cifre de afaceri cu costuri minime

c.

realizarea unei cifre de afaceri cu stocuri si lichiditati ridicate

d.

este cea care armonizeaza relatia contradictorie dintre rentabilitate si risc

e.

realizarea unei cifre de afaceri cu lichiditati minime

ANS: C

117. Politica agresiva a ciclului de exploatare este:

Identificati varianta corecta.

a.

realizarea unei cifre de afaceri cu stocuri minime

b.

realizarea unei cifre de afaceri cu costuri minime

c.

realizarea unei cifre de afaceri cu stocuri si lichiditati ridicate

d.

este cea care armonizeaza relatia contradictorie dintre rentabilitate si risc

e.

realizarea unei cifre de afaceri cu lichiditati minime

ANS: D

118.

Modelul Wilson-Whitin ia in calcul urmatoarea ipoteza:

Identificati varianta corecta.

a.

CT=Ca + Cd

b.

CT = N/S ca + S *pa/2 *cd

c.

pct a sau pct b

d.

CT = Cf +Cv

e.

nici unul dintre puncte

ANS: C

119. Marimea optima a stocului se obtine prin :

Identificati varianta corecta.

a.

minimizarea ecuatiei

b.

maximizarea ecuatiei

c.

prin ipoteze

d.

nu exista un optim al stocurilor

e.

din intamplare

ANS: A

120. Metoda ABC imparte stocurile de active circulante:

Identificati varianta corecta.

a.

in 5 grupe

b.

in 3 grupe

c.

in 3 grupe principale si 1 secundara

d.

in 3 grupe principale si 3 secundare

e.

in 4 grupe

ANS: B

121. Sistemul de ipoteze implicite presupune

Identificati varianta corecta.

a.

existenta unui mediu economic-social determinist, in care se cunoaste apriori si cert rata dobanzii si a fluxurilor monetare viitoare

b.

piata financiara perfecta, respectiv o piata perfect concurentiala si fara impozit

c.

existenta unui mediu economic-social determinist, in care se cunoaste apriori si cert rata dobanzii si a fluxurilor monetare viitoare si o piata financiara perfecta

d.

existenta unui mediu economic-social determinist, in care se cunoaste apriori si cert rata dobanzii si a fluxurilor monetare viitoare si o piata financiara imperfecta

e.

existenta unor piete concurentiale

ANS: C

122. In sens financiar, investitia reprezinta:

Identificati varianta corecta.

a.

obtinerea unor venituri viitoare superioare

b.

obtinerii unor venituri viitoare probabile

c.

existenta unui mediu economic-social determinist, in care se cunoaste apriori si cert rata dobanzii si a fluxurilor monetare viitoare si o piata financiara perfecta

d.

schimbarea unei sume de bani prezenta si certa in speranta obtinerii unor venituri viitoare superioare, dar probabile

e.

schimbarea unei sume de bani prezenta si certa

ANS: D

123. In sens contabil, investitia reprezinta:

Identificati varianta corecta.

a.

alocarea unei trezorerii disponibile pentru procurarea unui activ fix, care va determina fluxuri financiare de venituri si cheltuieli de exploatare

b.

schimbarea unei sume de bani prezenta si certa in speranta obtinerii unor venituri viitoare superioare, dar probabile

c.

schimbarea unei sume de bani prezenta si certa

d.

obtinerea unor venituri viitoare superioare

e.

obtinerii unor venituri viitoare probabile

ANS: A

124. Din punct de vedere al politicii generale a intreprinderii investitiile se clasifica in:

Identificati varianta corecta.

a.

investitii interne si investitii externe

b.

investitii directe si investitii indirecte

c.

investitii interne si investitii directe

d.

investitii interne si investitii indirecte

e.

investitii minore si investitii majore

ANS: A

125. Tipologia investitiile cuprinde:

Identificati varianta corecta.

a.

investitii interne si investitii externe

b.

investitia tehnica, sociala, investitii financiare si investitii comerciale

c.

investitii interne si investitii directe

d.

investitii interne si investitii indirecte

e.

investitii minore si investitii majore

ANS: B

126. Dupa riscul pe care il implica, investitiile sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

investitii de inlocuire a echipamentului complet uzat

b.

de modernizare a echipamentului existent

c.

de dezvoltare a unor sectii, uzine

d.

strategice

e.

pct a,b,c si d

ANS: E

127. Regula VAN de evaluare a proiectelor de investitii presupune:

Identificati varianta corecta.

a.

veniturile viitoare pot fi reinvestite constat la rate interne de rentabilitate

b.

de modernizare a echipamentului existent

c.

de dezvoltare a unor sectii, uzine

d.

rata medie a dobanzii ca un randament de referinta in materie de investitii

e.

diferenta intre fluxurile de trezorerie viitoare si actualizate la rata dobanzii de piata, respectiv valoarea lor actuala, pe de o parte, si capitalul investit, pe de alta parte

ANS: E

128. Regula ratei interne de rentabilitate presupune:

Identificati varianta corecta.

a.

veniturile viitoare pot fi reinvestite constat la rate interne de rentabilitate

b.

modernizarea echipamentului existent

c.

dezvoltarea unor sectii, uzine

d.

rata medie a dobanzii ca un randament de referinta in materie de investitii

e.

diferenta intre fluxurile de trezorerie viitoare si actualizate la rata dobanzii de piata, respectiv valoarea lor actuala, pe de o parte, si capitalul investit, pe de alta parte

ANS: A

129. Termenul de recuperare influenteaza selectarea investitiilor prin:

Identificati varianta corecta.

a.

veniturile viitoare, care pot fi reinvestite constat la rate interne de rentabilitate

b.

modernizarea echipamentului existent

c.

dezvoltarea unor sectii, uzine

d.

asigura o alegere a variantelor de investitii in functie de rapiditatea recuperarii capitalului investit

e.

diferenta intre fluxurile de trezorerie viitoare si actualizate la rata dobanzii de piata, respectiv valoarea lor actuala, pe de o parte, si capitalul investit, pe de alta parte

ANS: D

130. Indicele de profitabilitate influenteaza selectarea investitiilor prin:

Identificati varianta corecta.

a.

veniturile viitoare, care pot fi reinvestite constat la rate interne de rentabilitate

b.

modernizarea echipamentului existent

c.

rentabilitatea relativa a investitiei pe intreaga durata de viata a acesteia, respectiv valoarea actuala scontata pentru o cheltuiala initiala de investitii egala cu 1. Sunt retinute acele proiecte care au un IP >1

d.

asigura o alegere a variantelor de investitii in functie de rapiditatea recuperarii capitalului investit

e.

diferenta intre fluxurile de trezorerie viitoare si actualizate la rata dobanzii de piata, respectiv valoarea lor actuala, pe de o parte, si capitalul investit, pe de alta parte

ANS: C

131. Decizia de investire inseamna:

Identificati varianta corecta.

a.

imobilizare de capital

b.

activitate utila plasata intr-un anumit segment al pietei

c.

angajarea unei anumite cantitati de resurse naturale, umane si banesti

d.

initierea si intretinerea unor relatii cu intreprinderi din ramuri de activitate conexa

e.

toate punctele

ANS: E

132. Etapele pentru alegerea variantei optime a investiei:

Identificati varianta corecta.

a.

preselectia proiectelor

b.

analiza celor selectate sub aspect comercial, financiar, tehnic, fiscal si de personal

c.

preselectia proiectelor  si analiza celor selectate sub aspect comercial, financiar, tehnic, fiscal si de personal

d.

initierea si intretinerea unor relatii cu intreprinderi din ramuri de activitate conexa

e.

toate punctele

ANS: C

133. Studiul fiscal porneste de la faptul ca investirile:

Identificati varianta corecta.

a.

au consecinte asupra cresterii valorilor materiale, sub obiectul impunerii fiscale, sub aspecte diferite: profit, taxa de valoare adaugata, stimulente fiscale

b.

analizeaza posibilitatile de folosire a diverselor surse de finantare

c.

analizeaza posibilitati de autofinantare

d.

analizeaza posibilitati de a obtine imprumuturi pe termen lung si mijlociu

e.

analizeaza posibilitatile de crestere a capitalului propriu, costul capitalului

ANS: A

134. Studiul financiar analizeaza:

Identificati varianta corecta.

a.

posibilitatile de folosire a diverselor surse de finantare si posibilitati de autofinantare

b.

posibilitati de a obtine imprumuturi pe termen lung si mijlociu

c.

analizeaza posibilitati de autofinantare

d.

posibilitatile de crestere a capitalului propriu si costul capitalului

e.

pctele a,b,c si d

ANS: E

135. Criteriul rentabilitatii presupune ca:

Identificati varianta corecta.

a.

rata rentabilitatii ( R ) sa fie mai mare decat costul surselor de finantare proprii sau imprumutate (K)

b.

rata rentabilitatii ( R ) sa fie mai mica decat costul surselor de finantare proprii sau imprumutate (K)

c.

rata rentabilitatii ( R ) sa fie egala cu costul surselor de finantare proprii sau imprumutate (K).

d.

rata rentabilitatii ( R ) sa fie mai mare decat totalul cheltuielilor fixe (Cf)

e.

rata rentabilitatii ( R ) sa fie mai mare decat totalul cheltuielilor variabile (Cv)

ANS: A

136. Metodele de evaluare a rentabilitatii investitiilor sunt:

Identificati varianta corecta.

a.

metoda contabila si metoda analitica

b.

metoda analitica si metoda financiara

c.

metoda contabila si metoda financiara

d.

metoda deductiva si metoda analitica

e.

metoda deductiva si metoda financiara

ANS: C

137. Metoda contabila consta in:

Identificati varianta corecta.

a.

raportarea beneficiului net obtinut din exploatarea proiectului la valoarea bruta a  investitiei

b.

raportarea beneficiului net obtinut din exploatarea proiectului la valoarea neta a investitiei

c.

raportarea beneficiului brut obtinut din exploatarea proiectului la valoarea bruta a investitiei

d.

raportarea beneficiului brut obtinut din exploatarea proiectului la valoarea neta a investitiei

e.

raportarea beneficiului  obtinut din exploatarea proiectului la valoarea investitiei

ANS: B

138. Abordarea financiara a rentabilitatii conduce la ideea ca o investitie este rentabila daca:

Identificati varianta corecta.

a.

se creaza un excedent de lichiditati

b.

se creaza un deficit de lichiditati

c.

nu genereaza lichiditati

d.

raportarea beneficiului brut obtinut din exploatarea proiectului la valoarea neta a investitiei este > 0

e.

o investitie este rentabila daca fluxurile de incasari generate de obiectivul de investire sunt superioare chletuielilor efectuate cu introducerea lui in exploatare

ANS: E

139. Prin lichiditate financiara se intelege:

Identificati varianta corecta.

a.

capacitatea intreprinderii de a transforma in bani pasivele de care dispune

b.

capacitatea intreprinderii de a transforma in bani activele circulante  de care dispune

c.

capacitatea intreprinderii de a transforma in bani activele de care dispune

d.

raportarea beneficiului brut obtinut din exploatarea proiectului la valoarea neta a investitiei

e.

capacitatea intreprinderii de a transforma in bani activele imobilizate  de care dispune

ANS: C

140. Numarul de ani de recuperare a capitalului avansat este:

Identificati varianta corecta.

a.

Nr de ani de recuperare = Valoarea proiectului/Fluxul total.

b.

Nr de ani de recuperare =  Valoarea bruta a proiectului/Fluxul anual

c.

capacitatea intreprinderii de a transforma in bani activele de care dispune

d.

Nr de ani de recuperare = Valoarea proiectului/Fluxul anual pozitiv.

e.

Nr de ani de recuperare = Valoarea investitiei/Fluxul generat de proiect.

ANS: D

141.

Dimensiunile financiare ale intreprinderii sunt:

Alegeti varianta corecta.

a.

rentabilitate

b.

lichiditate

c.

structura financiara;

d.

rentabilitate , lichiditate  si structura financiara;

e.

rentabilitate , lichiditate, autonomie financiara si structura financiara.

ANS: D

142.

Ratele de rentabilitate evidentiaza:

Identificati varianta corecta.

a.

caracteristicile economice ale intreprinderilor;

b.

caracteristicile financiare ale intreprinderilor;

c.

caracteristicile economice si financiare ale intreprinderilor;

d.

rentabilitatea intreprinderii;

e.

profitabilitatea intreprinderii.

ANS: C

143.

Ratele de rentabilitate comerciala sunt:

Una dintre variante este incorecta. Identificati-o.

a.

Rata marjei comerciale

b.

Rata marjei brute de exploatare

c.

Rata marjei nete

d.

Rata marjei comerciale, rata marjei brute de exploatare si rata marjei nete

e.

Rentabilitatea financiara.

ANS: E

144. Ce exprima o rata a marjei comerciale in scadere?

Identificati varianta corecta.

a.

intreprinderea prefera reducerea preturilor de vanzare in scopul cuceririi unui nou segment de piata;

b.

intreprinderea prefera cresterea preturilor de vanzare ;

c.

intreprinderea vizeaza cucerirea unui nou segment de piata;

d.

intreprinderea incearca sa-si mentina marjele promovand o politica de preturi inalte

e.

pune in evidenta strategia comerciala a intreprinderii analizate.

ANS: A

145.

Ce exprima o rata a marjei comerciale in crestere?

Identificati varianta corecta.

a.

intreprinderea prefera reducerea preturilor de vanzare in scopul cuceririi unui nou segment de piata;

b.

intreprinderea prefera cresterea preturilor de vanzare ;

c.

intreprinderea vizeaza cucerirea unui nou segment de piata;

d.

intreprinderea incearca sa-si mentina marjele promovand o politica de preturi inalte

e.

pune in evidenta strategia comerciala a intreprinderii analizate

ANS: D

146.

Rata rentabilitatii economice exprima :

Identificati varianta corecta.

a.

Active circulante / Datorii pe termen scurt;

b.

(Creante + Disponibilitati) / Datorii pe termen scurt;

c.

Lichiditati/Datorii pe termen scurt;

d.

Capital propriu/Total pasiv;

e.

Rezultatul economic/Activul total

ANS: E

147.

Formula lui Fisher este :

Identificati varianta corecta.

a.

Rr =( Rn-Ri) / 1+ Ri;

b.

Rr =( Rn+Ri) / 1+ Ri;

c.

Rr =( Rn-Ri) / 1- Ri;

d.

Rr =( Rn+Ri) / 1- Ri;

e.

Rr = (1+ Ri)/ Rn-Ri

ANS: A

148. Ce strategii comerciale pot fi aplicate pentru a obtine aceeasi rentabilitate economica?

Identificati varianta corecta.

a.

o politica de preturi inalte, deci cu marja bruta ridicata, dar cu o rotatie lenta a capitalului economic si un volum al desfacerilor redus;

b.

o politica de preturi scazute, deci cu o marja mai slaba, dar cu o rotatie accelerata a capitalului economic si un volum al desfacerilor important;

c.

o politica de preturi inalte si o politica de preturi scazute;

d.

o politica de preturi medii;

e.

o politica de preturi decente.

ANS: C

149.

Rentabilitatea financiara exprima :

Identificati varianta corecta.

a.

Active circulante / Datorii pe termen scurt;

b.

(Creante + Disponibilitati) / Datorii pe termen scurt;

c.

Rezultatul net al exercitiului / Capitaluri proprii;

d.

Capital propriu/Total pasiv;

e.

Rezultatul economic/Activul total

ANS: C

150. Ce este efectul de levier?

Identificati varianta corecta.

a.

reflecta influenta cheltuielilor financiare

b.

reflecta coeficientul de indatorare

c.

reflecta influenta cheltuielilor financiare si coeficientului de indatorare

d.

reflecta influenta veniturilor financiare

e.

reflecta influenta cheltuielilor si veniturilor financiare

ANS: C











Document Info


Accesari: 925
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )