Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
FUNCTIA DE BANCA A BANCILOR

Finante


FUNCTIA DE BANCĂ A BĂNCILOR

Din analiza acestei functii a băncii centrale rezultă două interpretări, ambele valabile: pe de o parte, banca centrală se afirmă în lumea băncilor prin calităti deosebite, care decurg atât din atributiile sale distincte, cât si din raportul pe care îl are cu 18218e411s celelalte bănci, ceea ce justifică aprecierea de "bancă a băncilor", pe de altă parte, banca de emisiune este o bancă ce joacă efectiv, fată de celelalte bănci, rolul de bancă, primind depozite si acordând credite.Pozitia privilegiată a băncii de emisiune se afirmă în îndeplinirea functiilor de emisiune, de recreditare, de conducere a politicii monetare si a celei valutare, precum si de efectuare a operatiunilor cu Trezoreria statului. Aceste atributii conferă băncii de emisiune privilegiul unicitătii, deci un anumit monopol.

În ceea ce priveste relatiile cu celelalte bănci, banca de emisiune are o pozitie proeminentă, determinată de supravegherea realizată de această bancă asupra celorlalte bănci si de reglementare în domeniul plătilor pe care acestea trebuie să le respecte.

Supravegherea bancară, ca atributie a Băncii Nationale este prevăzută în art. 66 di Legea bancară si de art. 26, alin. 2 din Legea privind Statutul Băncii Nationale. În art. 26 se precizează că Banca Natională răspunde în exclusivitate pentru autorizarea si supravegherea tuturor unitătilor care operează ca bănci în România."

În vederea realizării activitătii de supraveghere bancară, Banca Natională poate actiona în următoarele directii:

să emită reglementări, să ia măsuri pentru impunerea respectării acestora si să aplice sanctiunile legale în cazuri de nerespectare;

să controleze si să verifice pe baza raportărilor primite si prin inspectii la fata locului registrele, conturile si orice alte documente ale băncilor autorizate, pe care le consideră necesare pentru îndeplinirea atributiilor sale de supraveghere.

" Pentru Trezoreria statului, pentru fiecare bancă si pentru fiecare sucursală a unei bănci, persoană juridică străină, autorizată să functioneze în România, Banca Natională deschide un cont curent (art. 22). Ea poate deschide conturi curente de decontare si alte conturi pentru case de compensatii interbancare rezidente, precum si pentru bănci centrale străine si institutii internationale. Prin aceste conturi curente se efectuează decontsrea finală si irevocabilă a operatiunilor de încasări si de plăti între titularii conturilor.

Banca Natională emite reglementări privind instrumentele de plată, coordonează si supraveghează sistemele de plăti de interes national si stabileste măsuri pentru buna functionare a acestora (art. 23).

Prin intermediul conturilor deschise în evidentele sale, Banca Natională poate asigura servicii de compensare, depoyitare si plată.

Contra cost, Banca Natională oferă date si informatii privind incidentele de plăti si riscurile de creditare (art. 25),etc."D.D. Saguna - Drept financiar si fiscal, Editura Oscar Print, 1997, vol. I, pag. 80 - 82

Ion Turcu - Drept bancar, Editura Lumina Lex, București, 1999, vol. I pag. 256 - 257


Document Info


Accesari: 109363
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )