Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Finantarea investitiilor prin intermediul programelor cu finantare internationala in Romania

Finante


Finantarea investitiilor prin intermediul programelor cu finantare internationala în România.

Tendinte ale politicii de dezvoltare regionala si instrumentelor structurale în stimularea si finantarea investitiilorÎn actuala perioda de dezvoltare economica a României, în conditiile integrarii economice europene, finantarea investitiilor prin programe cu finantare internationala, rambursabila sau nerambursabila constituie o deosebita importanta pentru dezvoltarea eficienta a investitiei în scopul asigurarii continuitatii activitatii si profitului. Este bine ca în orice analiza de prospectare a aface 949d31j rii sa se ia în considerare mai întâi posibilitatiule de care pot beneficia investitorii: fonduri rambursabile sau nerambursabile, facilitati comerciale sau fiscale. Dupa anii 1990, prin cele trei programe cunoscute PHARE, ISPA si SAPARD, investitorii pot beneficia de fonduri importante, pentru initierea sau dezvoltarea unei afaceri cu conditia sa îndeplinieasca anumite conditii de eligibilitate si ,,seriozitate" economico - financiara.

Notiuni generale si etapele accesarii Programului PHARE

Programul Phare (Poland-Hungary Aid for Reconstruction of Economy) este un program creat în 1989 si lansat de Comunitatea Europeana în 1990, pentru a sprijini procesul de reforma si tranzitie economica si politica din Polonia si Ungaria. Ulterior, Phare a devenit instrumentul financiar al strategiei de pre-aderare, scopul final fiind integrarea în Uniunea Europeana a celor zece tari asociate din Europa Centrala si de Est.

CARE SUNT PRIORITĂŢILE?

dezvoltare institutionala

investitii pentru sprijinirea aplicarii legislatiei comunitare

investitii în coeziune economica si sociala

CARE SUNT ACTORII IMPLICAŢI?

Fondul National (FN) administreaza fondurile alocate României

Autoritatile de Implementare (ministere/agentii guvernamentale) raspund de partea tehnica a aplicarii programului, inclusiv monitorizarea implementarii proiectelor si planificarea asistentei

Agentiile de Implementare (Autoritatile de contractare) - realizeaza organizarea licitatiilor, încheierea contractelor si executarea platilor pentru fiecare program

Oficiul de Plati si Contractare PHARE - pentru cea mai mare parte a proiectelor

Ministerul Integrarii Europene - pentru programele de actiune economica si sociala

Beneficiari

CE TIPURI DE CONTRACTE EXISTĂ?

Contracte de servicii

Contracte de furnizare de bunuri

Contracte de lucrari

Ajutoare financiare nerambursabile (Granturi)

Contracte de servicii

"Furnizor de servicii" se refera la orice persoana fizica sau juridica care ofera servicii.

Contracte de furnizare de bunuri

Contractele de furnizare de bunuri presupune proiectarea, producerea, livrarea, asamblarea si comandarea de bunuri "Furnizorul" poate fi orice persoana fizica sau juridica care furnizeaza bunuri.

Contracte de lucrari

Contractele de lucrari finanteaza lucrari de inginerie (infrastructura, constructii etc). "Contractantul" poate fi orice persoana fizica sau juridica care desfasoara aceste lucrari.

Ajutoare financiare nerambursabile (Granturi)

Ajutorul financiar nerambursabil este o plata de natura necomerciala efectuata de Agentia de Implementare catre un anume beneficiar, în vederea realizarii unor obiective compatibile cu politicile Uniunii Europene. Ajutorul financiar nerambursabil se acorda în baza unui proiect propus de solicitant (potentialul beneficiar).

Notiuni generale si etapele accesarii Programului ISPA

ISPA (Instrument for Structural Policies for Pre-Accession - Instrument pentru Politici Structurale de Pre-Aderare) finanteaza în perioada 2000-2006 proiecte în domeniul infrastructurii de transport si de mediu. Programul urmareste alinierea la standardele de mediu ale Uniunii Europene, extinderea si conectarea retelelor de transport ale României cu cele trans-europene si familiarizarea tarilor beneficiare cu politicile si procedurile aplicate de Fondurile Structurale si de Coeziune.

CARE SUNT PRIORITĂŢILE?

MEDIU

rezerva de apa potabila;

tratarea apelor reziduale;

administrarea deseurilor solide si a celor periculoase;

poluarea aerului.

TRANSPORTURI

reabilitarea si dezvoltarea de cai ferate, drumuri, porturi si aeroporturi prin:

extinderea retelelor de transport trans-europene în vederea asigurarii de legaturi bune între Uniunea Europeana si tarile candidate, de interconexiuni între retelele nationale si de legaturi cu retelele de transport trans-europene;

sprijinirea unor forme durabile ale circulatiei persoanelor si a bunurilor.

FINANŢARE

ISPA poate finanta pâna la 75% din costurile proiectului, dar în cazuri exceptionale procentul poate creste pâna la 85%. Prin urmare, este nevoie de cofinantare (prin Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca de Investitii a Nordului, Fondul Nordic pentru Mediu, precum si surse nationale).

Beneficiarul trebuie sa asigure obligatoriu o co-finantare de minim 25%

Valoarea minima a unei investitii este de 5 milioane de euro, dar dimensiunea efectiva a unui proiect poate fi mai mica în cazul în care sunt grupate mai multe proiecte. În general, proiectele au valori semnificative:

6 - 100 milioane de euro pentru proiecte de mediu

6 - 300 milioane de euro pentru proiectele în domeniul transporturilor.

ISPA poate finanta asistenta tehnica acordata pe durata întregului ciclu al proiectului: pregatire, management si supervizare.

Nu se acorda finantari nerambursabile.

CARE SUNT ACTORII IMPLICAŢI?

Fondul National (FN) - administreaza fondurile alocate

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - elaboreaza strategiile nationale pentru sectoarele transporturi si mediu

Coordonatorul National Ispa (NIC) - responsabil cu coordonarea pregatirii

cererilor de finantare pâna la aprobarea acestora de catre Comisia Europeana

Agentii de implementare:

Oficiul de Plati si Contractare Phare (OPCP) - responsabil pentru managementul proiectelor Ispa din sectorul de mediu

Administratia Nationala a Drumurilor (AND) - responsabila pentru managementul proiectelor Ispa în domeniul drumurilor

Compania Nationala CFR S.A. - responsabila pentru managementul proiectelor Ispa în domeniul cailor ferate

Agentia de Implementare a proiectelor pentru Dunare este responsabila pentru managementul proiectelor Ispa în domeniul îmbunatatirii navigabilitatii pe fluviul Dunarea

Beneficiari finali - Unitati de implementare ISPA la nivel local

CE TIPURI DE CONTRACTE EXISTĂ?

contracte de servicii

contracte de lucrari

contracte de furnizare de bunuri

Contractele de servicii corespund functiilor esentiale de supervizare si management pe durata implementarii proiectelor. Memorandumurile de finantare contin o clauza conditionala, care impune necesitatea demonstrarii în fata Comisiei a faptului ca au fost create capacitatile de management al proiectului si ca managerii de proiect au fost numiti în conformitate cu termenii de referinta acceptabili de catre Comisie.

Contractele de furnizare de bunuri se practica în sectorul transporturilor, de exemplu pentru echipamente de semnalizare.

Contractele de lucrari sunt probabil cel mai frecvent întâlnite în cadrul programului ISPA. Organizarea si derularea licitatiilor trebuie sa respecte procedurile din Ghidul Practic (Practical Guide), iar lucrarile se deruleaza în conformitate cu contractele elaborate de Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti (FIDIC).


Document Info


Accesari: 2889
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )