Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Fiscalitate - Accizele

Finante


Fiscalitate

Accizele

Sunt taxe speciale de consumatie care se aplica, se calculeaza si se varsa o singura data la bugetul de stat pentru anumite produse din tara si din import.



Exista 4 grupe pentru care se datoreaza accize :

Alcool brut, alcool etilic rafinat, bauturi alcoolice si orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care contin alcool etilic

Produse din tutun

Produse petroliere

Alte produse si grupe de produse

Alcool brut, alcool etilic rafinat, bauturi alcoolice si orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care contin alcool etilic - În aceasta grupa se includ subgrupele :

a) Alcool brut , alcool etilic rafinat, bauturi alcoolice pe baza de alcool etilic rafinat si pe baza de distilate de cereale. Exemplu : whisky, gin, rom, votca, lichior si alte bauturi alcoolice spir 23323w228x toase care contin alcool etilic cu o concentratie în alcool mai mare de 0,5 % în volum.

Se includ prin exceptie si vinuri si produse pa baza de vin cu o concentratie alcoolica mai mare de 22%, precum si coniacul, vinul ars, etc.

b) Bauturi alcoolice naturale : tuica, rachiuri naturale, care se obtin prin distilarea lichidelor zaharoase, fermentate din fructe si din struguri.

c) Vinurile si produsele pe baza de vin cu o tarie alcoolica mai mica de 22% în volum. Exemplu: vinurile spumoase, vinurile spumante, vinurile nespumoase si alte produse pe baza de vin, ca de exemplu vermuturile.

d) Berea si toate sortimentele de bere realizate în amestec cu bauturile alcoolice sau nealcoolice cu o concentratie alcoolica în volum cuprinsa între 0,5 si 10%.

Sortimentele de bere cu tarie alcoolica de peste 10% se accizeaza ca si produsele din "a".

Platitorii

1) Agentii economici persoane juridice, asociatii familiale si persoane fizice autorizate care produc sau importa astfel de produse.

2) Agentii economici care cumpara de la producatorii individuali produse supuse accizelor pentru prelucrare si/sau comercializare

3) Agentii economici producatori sau importatori, pentru cantitatile de produse acordate ca dividende sau ca plata în natura actionarilor, asociatilor sau persoanelor fizice, cât si pentru produsele consumate pentru reclama si publicitate.

Baza de calcul pentru accize o reprezinta :

1) Pentru producatorii din subgrupele "a" si "b" : cantitatea alcoolului pur continut

2) Pentru producatorii din subgrupele "c" si "d" : cantitatea bauturii, exprimata în hectolitri si multiplicata cu numarul de grade alcoolice

Cotele de impunere : sunt stabilite în sume fixe reprezentând accizele specifice, exprimate în echivalent euro / u.m. astfel :

a) Euro / hectolitru alcool pur, pentru produsele din subgrupa "a" si "b"

b) Euro / hectolitru / 1 grad alcoolic pentru produsele din subgrupa "c" si "d"

Modul de calcul

Pentru produsele din categoria bauturilor alcoolice spirtoase obtinute pe baza de alcool etilic rafinat si bauturile alcoolice obtinute din distilate de cereale, acciza totala se compune dintr-o acciza specifica (A1) si o acciza procentuala (A2), aplicabila la pretul de vânzare cu amanuntul maxim declarat.

A = A1 + A2

A1 = (C / 100) * (K * R / 100) * Q1

A2 = 1% * PA * Q2

C = concentratia alcoolica exprimata în procente de volum

K = acciza specifica unitara

R = cursul de schimb valutar

Q1 = cantitatea în litri

PA = pret de vânzare cu amanuntul maxim declarat

Q2 = numar de butelii (sticle) aferente lui Q1

Preturile maxime de vânzare cu amanuntul sunt stabilite de agentii economici, producatori interni sau importatori si notificate printr-o declaratie scrisa Ministerului Finantelor.

Agentii economici comercianti de astfel de produse sunt obligati sa afiseze permanent si în locuri vizibile lista cuprinzând preturile maxime în vigoare pentru toate produsele.

Pentru celelalte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care contin alcool etilic cu o concentratie mai mare de 0,5%, cât si pentru vinuri si produse pe baza de distilat de vin (> 22%), pentru bauturile alcoolice naturale, pentru coniac, vin ars, acciza se stabileste astfel :

A = (C / 100) * (K * R / 100) * Q

C = concentratia alcoolica exprimata în procente de volum

K = acciza specifica unitara

R = cursul de schimb valutar

Q = cantitatea în litri

Pentru produsele din subgrupele "c" si "d" acciza se determina astfel :

A = C * (K * R / 100) * Q

C = concentratia alcoolica exprimata în numar de grade alcoolice

Q = cantitatea exprimata în litri.

În situatia în care produsele alcoolice (a, b, c, d) sunt utilizate ca materie prima pentru fabricarea altor produse supuse accizelor, agentii economici prelucratori au dreptul sa deduca din accizele datorate pentru produsele finale facturate, accizele platite fie în vama, fie la achizitionarea de pe piata interna a materiilor prime.

Exercitarea dreptului de deducere este conditionata de existenta documentelor justificative care atesta provenienta legala a cantitatilor de materii prime utilizate.

De asemenea, agentii economici prelucratori au obligatia sa întocmeasca jurnalul privind vânzarea de produse finite si sa evidentieze distinct în acesta accizele.

Accizele pentru produsele din tutun

Obiectul

a) Ţigaretele cu sau fara filtru, indiferent de provenienta si calitatea lor

b) Ţigarile (trabucurile) si tigarile de foi

c) Tutunul destinat fumatului

d) Tutunul de prizat si cel de mestecat

Platitorii

1) Agentii economici care produc sau importa aceste produse

2) Agentii economici sau importatorii pentru toate cantitatile de produse acordate ca dividende sau ca plata în natura asociatilor, actionarilor sau persoanelor fizice, cât si pentru cantitatile utilizate pentru reclama si publicitate.

Cotele sunt exprimate în trei modalitati :

Pentru tigarete - suma fixa în echivalent EURO, aplicabila la 1000 bucati tigarete, la care se adauga o cota procentuala de 25%, aplicata asupra PA maxim declarat de producator sau importator si notificat de Ministerul Finantelor.

Agentii economici comercianti de tigarete au obligatia afisarii în locuri vizibile lista cuprinzând pretul maxim de vânzare cu amanuntul în vigoare pentru toate sortimentele pe care le comercializeaza.

Pentru tigari si tigari de foi - suma fixa în echivalent EURO stabilit pentru 1000 tigari.

Pentru tutun - suma fixa în Euro / Kg.

Modul de calcul

Pentru tigarete : A = A1 + A2 ; A1 = K * R * Q1

Q1 = cantitatea exprimata în unitati de 1000 bucati tigarete

K = 2 EURO

A2 = 25% * PA * Q2

Q2 = numar pachete de tigarete aferent lui Q1

Pentru celelalte produse din tutun, altele decât tigarete, se datoreaza accize specifice stabilite în echivalent EURO / u.m. astfel :

A = Cantitatea exprimata în u.m. * Acciza specifica * Curs de schimb

Pentru tigari si tigari din foi, cantitatea se exprima în unitati de 1000 bucati.

pentru tutun cantitatea se exprima în Kg.

Accize pentru produsele petroliere

Obiectul : benzine, benzine fara plumb, motorine, petrol turboreactor, combustibil pentru încalzit cu exceptia pacurii, alte produse petroliere sau petrochimice, utilizate drept carburanti auto, uleiuri pentru motoarele auto, aditivi pentru benzine, vaseline si parafine.

Platitorii : Agentii economici producatori, procesatori sau importatori de astfel de produse.

Cotele : sunt exprimate în sume fixe în EURO / tona, fiind cuprinse între 40 si 270 euro / tona.

Accizele se calculeaza astfel : A = K * R * Q ; Q = cantitatea exprimata în tone.

În cazul în care produsele petroliere sunt achizitionate de rafinarii direct de la rezerva de stat sau de la rezerva de mobilizare din a caror prelucrare rezulta produse petroliere, agentii economici producatori au dreptul sa deduca, pe baza de documente justificative, din accizele datorate pentru produsele facturate, accizele efectiv platite la achizitionarea produselor introduse în prelucrare.

Accize pentru alte produse si grupe de produse

Obiectul : cafea verde, prajita, cu înlocuitori, solubila, amestecuri cu cafea solubila, confectii din blanuri naturale, bijuterii din aur, platina, autoturisme, indiferent de capacitatea cilindrica, articole din cristal, parfumuri, ape de colonie si de toaleta, dublu radio-casetofoane, aparate video de înregistrat sau de reprodus, camere video, cuptoare cu microunde, aparate de are conditionat, etc.

Cotele : sunt exprimate diferit, în functie de categoriile de produse sau grupe de produse :

1) Sub forma de suma fixa în EURO / tona pentru cafea verde, prajita si cu înlocuitori ; EURO / Kg pentru cafea solubila, amestecuri.

2) Sub forma de cota procentuala pentru restul produselor între 1 si 50%.

Platitorii

1) Agentii economici care produc, importa si comercializeaza produsele respective. Se datoreaza accize si pentru cantitatile interne sau din import acordate ca dividende sau ca plata în natura asociatilor, actionarilor sau persoanelor fizice, cât si pentru produsele consumate pentru reclama si publicitate.

2) Persoanele fizice care introduc în tara autoturisme

3) Agentii economici importatori de cafea verde, prajita, solubila si amestecuri.

4) Agentii economici care comercializeaza bunuri prevazute cu accize provenite de la persoanele fizice neînregistrate ca agenti economici (vânzare în regim de consignatie).

5) Casele de amanet care comercializeaza produsele amanetate de persoanele fizice, obiecte devenite proprietatea în cazul în care nu au fost ridicate de deponenti.

Baza de impozitare

Difera în functie de felul operatiunilor :

1) Pentru produse din productia interna : pretul de livrare (- accize).

2) Pentru produsele din import : valoarea în vama + taxe vamale + alte taxe speciale prevazute

3) Pentru bunurile provenite de la persoane fizice neînregistrate ca agenti economici, dar comercializate de agenti economici : contravaloarea ce se cuvine deponentului pentru produsele vândute în regim de consignatie

4) Pentru bunurile amanetate de catre persoanele fizice si devenite proprietatea caselor de amanet : contravaloarea încasata de casele de amanet ( - accize).

Accizele se calculeaza o singura data prin aplicarea cotelor procentuale asupra bazei de impozitare. Pentru cafeaua verde, prajita, cu înlocuitori, solubila si amestec accizele se datoreaza singura data si se calculeaza prin aplicarea sumelor fixe stabilite în echivalent EURO / u.m. asupra cantitatilor importate.


Document Info


Accesari: 10079
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )