Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Cadrul general de īntocmire a situatiilor financiare elaborat de Comitetul IASC

Finante
Cadrul general de īntocmire a situatiilor financiare elaborat de Comitetul IASC
Factori sociali, economici si juridici au determinat diferente, privind situatiile financiare, de la o tar 11211t194l 59; la alta. Acesti factori au contribuit la utilizarea unor criterii diferite de recunoastere a structurii din situatiile financiare si la optiunea pentru diferite baze de evaluare. Ei influenteaza si aria de aplicabilitate si informtiile prezentate īn situatiile financiare.

Comitetul IASC este angajat īn atenuarea acestor diferente, el cauta sa armonizeze reglementarile, standardele si procedeele privind īntocmirea si prezentarea situatiilor financiare; realizarea armonizarii impune ca situatiile financiare sa furnizeze informatii utile pentru adoptarea deciziilor economice.

Aproape toti utlizatorii iau decizii pentru:

a)      a hotarī cānd sa cumpere, sa pastreze sau sa vānda o investitie de capital;

b)      a evalua raspunderea sau gestionarea manageriala

c)      a evalua capacitatea īntreprinderii de a plati salariile, a-si pastra locurile de munca si de a oferi alte beneficii angajatilor

d)      a evalua garantiile pentru creditele acordate īntreprinderilor

e)      a determina politicile de impozitare

f)        a determina profitul si dividendele ce se pot distribui

g)      a reglementa activitatea īntreprinderii

Situatiile financiare se īntocmesc conform unui model contabil bazat pe costul istoric recuperabil si pe conceptul de mentinere a nivelului capitalului financiar nominal

Este posibil ca īntr-un numar limitat de cazuri, sa existe un conflict īntre cadrul general si un IAS.

Īn aceste cazuri primeaza cerintele IAS.

Cadrul general este revizuit permanent de Comitetul IASC.

ARIA de aplicabilitate

Cadrul general abordeaza:

a)      Obiectivul situatiilor financiare

b)      Caracteristicile calitative care determina utilitatea informatiilor din situatiile financiare

c)      Definirea, recunoasterea si evaluarea elementelor pe baza carora se īntocmesc situatiile financiare.

d)      Conceptele de capital si de mentinere a nivelului capitalului.

Un set de situatii financiare, inclusiv situatii fianciare consolidate cuprinde: un bilant, un cont de profit si pierdere, o situatie a modificarilor pozitiei financiare, (situatia fluxurilor de trezorerie sau situatia fluxurilor de fonduri), politici contabile si note explicative.

Cadrul general se aplica tuturor īntreprinderilor, indiferent de forma juridica, forma de proprietate sau obiectul de activitate.

Utilizatorii situatiilor financiare

Investitorii, preocupati de  riscul inerent tranzactiilor si profitul adus de investitiile lor

Angajatii, interesati de stabilitatea si profitabilitatea īntreprinderii

Creditorii financiari, interesati de lichiditatea si solvabilitatea īntreprinderii pentru rambursarea creditelor si plata dobānzilor

Furnizorii si creditorii comerciali

Clientii, preocupati de continuitatea activitatii īntreprinderii cu care colaboreaza pe termen lung sau de care sunt dependenti

Guvernul si institutiile sale, īn vederea determinarii politicii fiscale si calculul unor indicatori statistici

Publicul, interesat īn aplicarea politicilor fiscale locale

Obiectivul situatiilor financiare este furnizarea de informatii referitoare la pozitia financiara, performanta si modificarile pozitiei financiare, rezultatul administrarii īntreprinderii si modul de gestionare a resurselor.

Pozitia financiara, performanta si modificarile pozitiei financiare, genereaza informatii privind capacitatea īntreprinderii de a genera numerar sau echivalente ale numerarului.

Pozitia financiara a īntreprinderii este influentata de:

Resursele economice pe care le controleaza

Structura sa financiara

Lichiditatea si solvabilitatea

Capacitatea de adaptare la mediu

Aceste informatii sunt utile pentru

Anticiparea capacitatii īntreprinderii de a genera numerar

Anticiparea nevoilor de creditare, a sanselor de a primi finantari īn viitor

Evaluarea modificarilor potentiale ale resurselor pe care īntreprinderea le va controla īn viitor

Posibilitatea īntreprinderi de a genera fluxuri de trezorerie

Informatii privind modificarile pozitiei financiare a īntreprinderii sunt utilizate īn evaluarea activitatii sale de exploatare, finantare si investitie īn perioada de raportare.

Pozitia financiara se determina pe baza informatiilor din bilant, si performanta pe baza contului profit si pierdere.CONCEPTE DE BAZĂ

Pentru īndeplinirea obiectivelor, situatiile financiare se īntocmesc pe baza contabilitatii de angajamente, conform careia efectele tranzactiilor si altor evenimente sunt recunoscute, cānd acestea se produc si nu cānd numerarul sau echivalentul sau este decontat. La momentul producerii se īnregistreaza īn contabilitate si se raporteaza īn situatiile financiare ale perioadei aferente. Ca urmare situatiile financiare cuprind evenimente trecute dar si obligatii de plata īn viitor sau creante de īncasat.

Principiile contabilitatii

Principiul continuitatii activitatii - īn elaborarea situatiilor financiare se pleaca de la prezumtia ca o īntreprindere īsi va continua activitatea si īn viitorul previzibil; se presupune ca īntreprinderea nu are intentia si nici nevoia de a-si lichida sau reduce semnificativ activitatea;

Caracteristicile calitative ale situatiilor finaciare:

Sunt atributele care determina utilizarea informatiei oferite de situatiile financiare; acestea sunt:

Ineligibilitatea

Relevanta

Credibilitatea

Comparabilitatea

Intangibilitatea se refera la īntelegerea lor foarte usoara; īn acest scop utilizatorii trebuie sa cunoasca activitatea īntreprinderii, sa aibe notiuni de contabilitate si dorinta de a studia informatia

Relevanta - informatiile sunt relevante atunci cānd influenteaza deciziile economice ale utilizatorilor; aceste informatii sunt frecvent folosite ca baza īn previzionarea pozitiei si performantelor financiare viitoare.

Pragul de semnificatie

Relevanta informatiei este influentata de natura sa si de pragul de semnificatie;

Informatiile sunt semnificative daca omisiunea sau declararea lor eronata ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor luate pe baza situatiilor financiare.

Pragul de semnificatie depinde de marimea elementului sau erorii, judecata īn īmprejurarile specifice ale omisiunii sau declararii eronate.

Credibilitatea

Pentru a fi utila, informatia trebuie sa fie credibila; ea este credibila atunci cānd nu contine erori semnificative, nu este partinitoare, iar utilizatorul stie ca reprezinta ceea ce se asteapta sa reprezinte.

Informatia poate fi relevanta, dar putin credibila sub aspectul naturii sau reprezentarii. Astfel, reflectarea īn bilant a daunelor cerute īntr-un litigiu poate duce utilizatorul īn eroare. Aceste informatii trebuie prezentate īn note.

Reprezentarea fidela este o conditie pentru ca informatia sa fie credibila. Informatia trebuie sa reprezinte cu fidelitate tranzactiile si evenimentele. Exista un risc īn reprezentarea cu fidelitate a informatiei datorita dificultatilor de identificare a tranzactiilor, evaluarii, sau chiar prezentarii īn situatiile financiare (de exemplu identificarea fondului comercial).

Prevalenta economicului asupra juridicului

Informatiile trebuie sa fie contabilizate si prezentate conform fondului lor si īn concordanta cu realitatea economica si nu doar cu forma lor juridica.

Neutralitatea impune ca informatia sa fie lipsita de influente. Situatiile financiare nu sunt neutre daca prin selectarea si prezentarea informatiei influenteaza luarea unei decizii.

Prudenta īnseamna un grad de precautie pentru a face estimari cerute īn conditii de incertitudine, astfel īncāt activele si veniturile sa nu fie supraevaluate, iar datoriile si cheltuielile sa nu fie subevaluate. Prudenta nu permite nici constituirea de rezerve ascunse sau de provizioane excesive, situatiile financiare nemaifiind neutre si deci credibile.

Integralitatea impune ca informatiile din situatiile financiare sa fie complete īn limitele rezonabile ale pragului de semnificatie si ale costului obtinerii lor.

Comparabilitatea este necesara pentru ca utilizatorii sa identifice tendintele īn pozitia financiara a īntreprinderii si performantele sale; comparatia se poate face īn timp, dar si cu alte īntreprinderi cu acelasi obiect de activitate.

Limite privitoare la informatia relevanta si credibila

Oportunitatea - o īntārziere exagerata īn raportarea informatiilor, face ca acestea sa-si piarda relevanta; ca urmare, conducerea poate fi nevoita sa aleaga īntre valoarea relativa a raportarii la un anumit moment si furnizarea de informatii credibile.

Daca se asteapta toate elementele informatiei, ea este credibila, dar , datorita īntārzierii, da utilitate redusa.

Raportul cost-profit presupune ca profitul de pe urma informatiei sa depaseasca costul furnizarii acesteia. Īn plus costul poate fi suportat de un utilizator iar de profit se poate bucura un alt utilizator.

Imaginea fidela/Prezentarea fidela

Situatiile financiare se pot descrie ca prezentānd "o imagine fidela" a pozitiei financiare, a performantei si a modificarilor pozitiei financiare a unei īntreprinderi.

Structurile situatiilor financiare

Structurile bilantului sunt:

Activele

Datoriile si capitalul propriu

Structura contului Profit si Pierdere, legata īn mod direct de evaluarea performantei, sunt cheltuielile si veniturile

Elemente legate direct de evaluarea pozitiei financiare sunt : activele, datoriile si capitalul propriu.

Activele sunt definite astfel:

Un activ reprezinta o resursa controlata de īntreprindere, rezultat al unor evenimente trecute si de la care se asteapta sa genereze profituri economice  viitoare pentru īntreprindere

O datorie reprezinta o obligatie actuala a īntreprinderii ce decurge din evenimente prezente si prin decontarea careia rezulta o iesire de resurse care īncorporeaza beneficii economice.

Capitalul propriu reprezinta interesul rezidual al actionarilor īn activele unei īntreprinderi dupa deducerea tuturor datoriilor sale.Definirea elementelor de venituri si cheltuieli

Veniturile constitiuie cresteri ale beneficiilor economice īnregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de intrari sau cresteri ale activelor ori descresteri ale datoriilor, si care se concretizeaza īn cresteri ale capitalului propriu, altele decāt cele rezultate din contributii ale actionarilor.

Cheltuielile constituie diminuari ale beneficiilor economice, pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor ori cresteri ale datoriilor si care se concretizeaza īn reduceri ale capitalului propriu, altele decāt cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari.

Venituri

Definitia veniturilor include atāt venituri din activitatea curenta cāt si cāstiguri din orice alte surse: vānzari, comisioane, dobānzi, dividende, redevente, chirii, etc.

Cāstigurile reprezinta cresteri de beneficii economice si ca urmare prin natura lor nu difera de venituri.

Definitia cheltuielilor include pierderile precum si acele cheltuieli generate de activitatea curenta a īntreprinderii

Recunoasterea structurilor financiare

Recunoasterea semnifica īncorporarea īn bilant sau īn contul Profit si Pierdere a unui element care īndeplineste criteriile de recunoastere; nerecunoasterea acelui element nu poate fi corectata nici prin prezentarea politicilor contabile folosite, nici prin note sau informatii suplimentare.

Un element care corespunde definitiei unei structuri a situatiilor financiare trebuie recunoscut, īn cazul īn care

Este probabil ca orice beneficiu economic viitor sa fie asociat sa intre sau sa iasa din īntreprindere

Elementul are un cost sau o valoare care poate fi evaluata īn mod credibil; cānd nu poate fi realizata o estimare rezonabila; elementul nu va fi recunoscut īn bilant sau īn contul Profit si Pierdere.

Evaluarea structurilor situatiilor financiare este procesul prin care se determina valorile la care structurile financiare vor fi recunoscute īn bilant si īn contul Profit si Pierdere.

Bazele de evaluare utilizate īn situatiile financiare:

Costul istoric - activele se īnregistreaza la suma platita īn numerar sau īn echivalente de numerar sau la valoarea justa din momentul cumpararii; datoriile se īnregistreaza la valoarea ce se asteapta a fi platita pentru a stinge datoriile (impozitul pe profit)

Costul curent - activele se īnregistreaza la valoarea īn numerar sau īn echivalente ale numerarului, care ar trebui platita daca acelasi activ sau unul asemanator ar fi achizitionat īn prezent, datoriile se īnregistreaza la valoare neactualizata īn numerar sau īn echivalente de numerar, necesara pentru a deconta obligatiile īn prezent

Valoarea realizabila (de decontare a obligatiei)

v     Activele se īnregistreaza la valoarea īn numerar sau īn echivalente ale numerarului care poate fi obtinuta īn prezent prin vānzarea normala a activelor.

v     Datoriile se īnregistreaza la valoarea lor de decontare - aceasta reprezentānd valoarea neactualizata, care trebuie platita pentru a achita datoriile potrivit cursului normal al afacerilor

Valoarea actualizata

v     Activele se īnregistreaza la valoarea actualizata a intrarilor de numerar, care urmeaza a fi generata de derularea normala a activitatii īntreprinderii.

v     Datoriile se īnregistreaza la valoarea actualizata a intrarilor si iesirilor de numerar, care se asteapta sa fie recunoscute pentru a deconta datoriile, potrivit cursului normal al afacerilor.

Conceptul de capital si de mentinere a nivelului capitalului

Conceptul de capital

  • Conform conceptului financiar capitalul este sinonim cu activele nete sau cu capitalul propriu al īntreprinderii
  • Conform conceptului fizic capitalul reprezinta capacitatea de productie a īntreprinderii exprimata īn unitati naturale (cantitative)
  • Conceptul de capital fizic se adopta daca principala preocupare a utilizatorului situatiilor financiare este capacitatea de exploatare a īntreprinderii
  • Daca se urmareste mentiunea capitalului investit, se foloseste notiunea de capital financiar.
  • Aceste concepte conduc la:

a)      Mentinerea capitalului financiar - conform acestui concept, se obtine profit daca valoarea financiara (monetara) a activelor nete la sfārsitul perioadei este mai mare decāt valoarea financiara a activelor la īnceputul perioadei, dupa excluderea oricaror contributii din partea proprietarilor īn timpul perioadei analizate.

b)      Mentinerea capitalului fizic - se obtine profit cānd capacitatea fizica productiva (de exploatare) a īntreprinderii la sfārsitul perioadei depaseste capacitatea fizica productiva de la īnceputul perioadei, dupa ce s-a exclus orice distribuire catre proprietari si orice contributie din partea lor, īn timpul perioadei analizate.

Pentru evaluarea capitalului fizic se utilizeaza costul curent.

Īn termeni generali, o īntreprindere si-a mentinut capitalul daca la sfārsitul perioadei are un capital egal cu cel de la īnceputul perioadei; orice valoare īn plus este considerata profit.

Principii si reguli contabile

Principii contabile aplicate īn evaluarea posturilor din situatiile financiare:

Principiul continuitatii activitatii - se prezinta eventualele elemente care creeaza nesiguranta continuarii activitatii (īn notele explicative); daca nu s-a respectat acest principiu, trebuie prezentate explicatii privind modul de īntocmire a situatiilor financiare si motivele care au detereminat-o

Permanenta metodelor - modificarea politicii contabile sunt permise doar daca sunt cerute de lege, de un standard contabil sau au ca rezultat informatii mai credibile

Principiul prudentei - se vor lua īn considerare numai profiturile recunoscute pāna la data īncheierii exercitiului financiar. Se va tine seama de toate obligatiile previzibile si de pierderile potentiale, chiar daca apar īntre data īnchiderii exercitiului si data īntocmirii situatiilor. Se va tine seama de toate ajustarile de valoare datorate deprecierilor, chiar daca rezultatul exercitiului financiar este profit sau pierdere.Principiul independentei exercitiului

Principiul evaluarii separate a elementelor de activ si de pasiv - pentru determinarea valorii unei pozitii de bilant, se va determina separat valoarea fiecarui element de activ si pasiv

Principiul intangibilitatii - se permit corectii impuse de IAS 8

Principiul noncompensarii - se excepteaza compensarile admise de standarde

Principiul prevalentei economicului asupra juridicului - informatiile prezentate īn situatiile financiare trebuie sa reflecte realitatea economica a evenimentelor si tranzactiilor, nu numai forma lor juridica

Principiul pragului de semnificatie - orice element care are o valoare semnificativa trebuie prezentat distinct īn situatiile financiare. Elementele de aceeasi natura sau cu functii similare trebuie īnsumate, nefiind necesara prezentarea lor separata. Elemente care apar dupa data bilantului pot furniza informatii suplimentare cu privire la estimarile facute de management la data bilantului; daca situatiile financiare nu au fost aprobate, ele trebuie ajustate pentru a reflecta si informa suplimentar.

Daca apar abateri de la aceste principii, se vor permite numai īn cazuri exceptionale; acestea se prezinta īn notele explicative, se prezinta si motivele pentru care s-au efectuat si efectele lor asupra activelor, datoriilor, pozitiei financiare si rezultatului.

TRATAMENTE CONTABILE

Un activ, o datorie se recunoaste numai atunci cānd:

Este posibl sa aduca īntreprinderii beneficii economice viitoare sau sa genereze iesirea activelor

Costul sau poate fi evaluat īn mod credibil

Pentru a evalua nivelul sub care un element nu trebuie prezentat īn bilant, ci trecut īn contul Profit si Pierdere, īntreprinderea va utiliza rationamentul profesional; la fel pentru īncadrarea unui element īntr-o categorie separata sau īntr-una comuna;

Reguli de evaluare la intrarea īn patrimoniu

La intrare se utilizeaza valoarea de intrare sau valoarea contabila

Pentru bunuri, aport la capitalul social se ia īn consideratie pretul pietei, utilitatea, starea si amplasarea bunurilor

Bunurile primite gratuit - la valoarea de utilitate stabilita īn functie de pretul pietei, starea si amplasamentul acesteia

Cele 2 valori se substituie costului de achizitie (Ca)

Bunurile cumparate la Ca si cele produse la Cp (cost de productie). Activele dobāndite prin schimb cu alte active se īnregistreaza, la valoarea justa a activelor primite īn schimb;

Ca = Pc + taxe , cheltuieli de aprovizionare si alte cheltuieli necesare punerii īn stare de utilitatea sau intrarii īn gestiune a bunului

Īn cazul mijloacelor fixe Ca cuprinde si costurile estimate pentru demontarea si mutarea activului, costul de restaurare a amplasamentului la sfārsitul duratei de viata a acestuia. Aceste costuri se reflecta printr-un provizion, costul de demontare si montare se īnregistreaza īn contul de Profit si Pierdere prin amortizare.

Cp = cost de achizitie a materiilor prime si alte cheltuieli directe plus cota parte din cheltuielile alocate rational, ca fiind legate de fabricatia bunurilor.

Cheltuielile generate de administrare si cheltuielile financiare nu se includ īn costul de productie cu exceptia situatiilor īnscrise īn standarde.

Costul īndatorarii respectiv cheltuielile cu dobānzile si diferentele de curs aferente dobānzii la īmprumut, care sunt direct atribuite achizitie, constructiei sau productiei unui activ pe termen lung se includ īn cost daca se īndeplinesc conditiile IAS 23.

Cheltuielile de desfacere nu se includ īn Cp al unui bun.

Īn valoarea contabila a activelor nu se cuprind cheltuielile din diferente de curs

La inventariere evaluarea se face la valoarea actuala a fiecarui element denumita si valoare de inventar, stabilita de utilitatea, starea bunului si pretul pietei

Creditele si datoriile se evalueaza la valoarea probabila de īncasat respectiv de plata.

La īnchiderea exercitiului, pentru bilant, evaluarea elementelor patrimoniale se face la valoarea de intrare īn patrimoniu, respectiv valoarea contabila pusa de acord cu rezultatul inventarierii.

Elemente monetare exprimate īn valuta trebuie raportate, utilizāndu-se cursul de īnchidere; diferentele de curs sunt cheltuieli sau venituri dupa caz.

Elemente nemonetare se evalueaza la cursul de schimb de la data efectuarii tranzactiei. Īnregistrate la valoarea justa si exprimate īn valuta, se evalueaza utilizānd cursul de schimb de la momentul determinarii valorii respective.

La iesirea din patrimoniu se foloseste valoarea de intrare.

Reguli aditionale privind imobilizarile

Cheltuieli de constituire se imobilizeaza si se amortizeaza pe o perioada de maxim 5 ani.

Cheltuielie de dezvoltare, concesiunile si brevete se supun IAS 38

Fondul comercial se trateaza de regula ca un activ īn situatiile financiare consolidate.

Valoarea fondului comercial se amortizeaza pe durata utilizarii fondului comercial, dar nu mai mult de 20 de ani.

Primele privind rambursarea obligatiunilor se trateaza ca un activ, care corecteaza īmprumutul din emisiunea de obligatiuni.

Daca valoarea prezentata īn bilant difera semnificativ de valoarea realizabila neta ( īn cazul īn care īntreprinderea intentioneaza sa nu utilizeze activele īn procesul de productie) respectiv valoarea de recuperare (intentia utilizarii activului) aceasta diferenta se prezinta pe total si pe categorii īn notele explicative.

Profesor univ. Magdalena Negrutiu

Seminar: 22-24 septembrie 2004, Timisoara


Document Info


Accesari: 3662
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )