Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Rolurile statului in economie

Finante


Rolurile statului in economie

Conceptul de stat desemneaza o colectivitate umana situata pe un teritoriu bine delimitat si supusaunei autoritati suverane , detinānd un sistem de institutii politice si administrative prin intermediul carora īsi exercita functiile , comanda si actioneaza īn sensul satisfacerii nevoilor comun 10510f51k e ale populatiei sale , respectiv

ale natiunii pe care o reprezinta .

Statul se implica īn economia moderna īntr-o tripla perspectiva economica: consumator de bunuri si servicii, proprietar si īntreprinzator; daca adaugam si perspectiva juridica a reglementarii cadrului de evolutie al economiei ajungem la concluzia ca rolul statului este īnca relativ important īn economia si societatea contemporana.

Doua dintre rolurile principale ale statului se refera la reglementarea preturilor si productia in sectorul public.

Reglementarea preturilor

Daca analizam ultimele decizii luate de prezentul Parlament si Guvern īn sfera economica, devine evidenta tendinta de controlare a economiei nationale, interventia necorespunzatoare a statului īn activitatea agentilor economici din diferite ramuri si īn final tendinta tot mai evidenta de reglementare a preturilor atāt īn sectorul de stat, cāt si īn cel privat. Astfel devine actuala īntrebarea daca, din punct de vedere economic, este adecvata interventia statului īn reglementarea preturilor produselor si serviciilor oferite de sectorul de stat si īn special de cel privat, care sunt scopurile unei politici unice de reglementare a preturilor, precum si consecintele ei.

Reglementarea preturilor poate avea doua forme: stabilirea prin lege a preturilor maximale pentru o serie de produse si servicii (de obicei de prima necesitate si de larg consum) si stabilirea unor preturi minime pentru unele produse sau servicii (asa ca stabilirea salariului minim). Vom abordat problema stabilirii preturilor maximale.

Orice analiza a unei politici publice īncepe cu studiul scopurilor cu care este adoptata. Astfel stabilirea unor preturi maximale īn economie este de obicei realizata de stat īn vederea protectiei consumatorului, dar vom vedea mai tārziu daca consecintele unei asemenea politici sunt cele dorite. O alta explicatie poate fi necesitatea de a realiza doleantele alegatorilor, dar iarasi vom analiza īn continuare daca politica mentionata poate asigura interesele consumatorilor si a paturilor social vulnerabile sau nu.

Deoarece una dintre functiile pretului este nu numai recuperarea cheltuielilor de producere, dar si recompensarea antreprenorului pentru activitatea sa, o asemenea politica va duce la crearea unor segmente de piata cu o rata mica a profitului, deci va elimina multi agenti economici deja existenti pe piata si nu va favoriza deloc intrarea altor agenti economici pe piata. Eliminarea concurentei este foarte periculoasa, odata ce anume ea este garantia cea mai buna a existentei unor produse si servicii de calitate buna la preturi maximal reduse.

Desi politica de reglementare a preturilor de catre stat are drept scop protectia consumatorului, o asemenea politica īi cauzeaza aceluiasi consumator numeroase prejudicii: facāndu-l sa stea īn rānd pentru a putea procura anumite produse la un pret mai mic - exact ca īn timpul URSS, sa apeleze la economia tenebra si sa cumpere produse si servicii de calitate joasa la un pret ridicat si fara nici un fel de garantii pentru consumator, sa sufere de pe urma diminuarii cresterii economice, deci si a unui buget de stat mai mic decāt anterior, precum si sa sufere de pe urma reducerilor de personal, a salariilor mai mici si a riscului de a pierde serviciul etc. Astfel, ca si īn multe alte cazuri, scopul politicii date este complet opus efectului pe care īl va avea asupra potentialilor beneficiari: īn loc sa fie protejate interesele consumatorului, vor fi create conditii absolut contrare intereselor sale.

Totusi care sunt alternativele politicii de stabilire a preturilor maximale atunci cānd statul doreste sa aiba grija de populatie? Rolul statului īn economie trebuie sa tina de: crearea cadrului legislativ corespunzator economiei de piata libere, a mecanismelor si institutiilor de aplicare a legilor respective, eliminarea monopolului (privat si de stat), anume monopolul fiind responsabil de mentinerea unor preturi mari asociate si unei calitati joase. Este foarte importanta asigurarea concurentei libere pe piata, precum si a liberei intrari a noilor agenti economici pe segmentul de piata dorit. Concurenta maximal apropiata de concurenta perfecta, fapt ce poate si trebuie asigurat de stat, este īntotdeauna īnsotita de coborārea preturilor īn paralel cu cresterea calitatii. Īn cazul īn care statul doreste sa protejeze consumatorii din paturile social vulnerabile, ar fi mult mai bine sa le dea acestora direct niste plati lunare compensatorii decāt sa introduca reglementarea preturilor, astfel afectānd negativ īntreaga economie. Dar chiar pentru a putea oferi aceste compensatii, statul are nevoie de niste venituri suplimentare care pot fi asigurate doar prin cresterea economica si taxarea economiei tenebre, fapt ce va duce si la cresterea īncasarilor bugetare necesare pentru o politica de protectie a paturilor social vulnerabile.

Productia īn sectorul public

Faptul ca finantarea bunurilor publice este destinata bugetului public nu īnseamna, īn mod necesar, ca aceste bunuri nu pot fi produse decāt īn sectorul public. Bunurile publice se regasesc īn orice economie, iar piata, alaturi de sectorul public, este implicata tot mai mult īn asigurarea lor. Unele bunuri de natura publica sunt finantate de la bugetul statului, īnsa sunt produse īn sectorul privat, asa cum se īntāmpla, de pilda, īn cazul serviciilor de sanatate din Marea Britanie. Īntr-o prima faza, recunoasterea fenomenului externalitatilor si al bunurilor publice, implicit a limitelor pietei, a fost un suport al propulsarii etatismului si dirijismului; daca piata este ineficienta, ea nu putea fi corectata decīt prin interventia organismelor statale.

Cu toate acestea, trebuie tinut cont ca orice actiune guvernamentala, oricīt de restrīnsa ar fi, exercita o influenta asupra alocarii resurselor deoarece ea īnsasi implica, inevitabil, un consum de resurse si deci, atīta vreme cīt resursele sunt limitate, un cost de oportunitate. Acest cost de oportunitate se masoara īn functie de cantitatea din alte bunuri economice care s-ar fi putut produce cu resursele folosite de actiunea guvernamentala. Pe de alta parte, prin rolul constitutional ce poate sa favorizeze alegerile īn afara regulilor īn detrimentul alegerilor īn cadrul regulilor, statul īsi poate permite, de foarte multe ori, sa depaseasca īn actiunile sale pragul alocarii optime a resurselor.17 Aceasta va avea, īn mod evident, consecinte negative asupra eficientei alocative si, deci, a bunastarii sociale. Ulterior īnsa, s-a demonstrat ca nu numai piata dar si statul īnregistreaza un fenomen de faliment sau esec, denumit, īn general, esec guvernamental. Statul poate deplasa echilibrul pietei īn directia echilibrului paretian dar, īn acest proces, statul īnsusi genereaza costuri; nu ne referim numai la costurile de administrare, adica de īntretinere a unor functionari guvernamentali, ci si la costurile de interdependenta sociala, adica acele

costuri care cuprind costurile de decizie (costurile efectuate īn procesul elaborarii deciziilor publice de catre cetateni sau reprezentantii lor) si costurile externe de decizie (costuri pe care majoritatea le poate impune minoritatii, costuri care nu ar fi existat daca aceasta sfera decizionala nu intra īn domeniul deciziei publice).

Determinarea marjei de implicare a statului īn economie decurge din asa-numitul criteriu de arbitraj stat/piata. Derivat din criteriul de optim al lui Pareto si testul de compensare Hicks - Kaldor, criteriul de arbitraj stat/piata arata ca implicarea statului trebuie stabilita īn functie de amploarea limitelor pietei īn alocarea resurselor, astfel

īncīt pierderea de bunastare pe care o genereaza actiunea publica sa fie inferioara pierderii de bunastare determinata de disfunctiunile de alocare ale pietei. Acest criteriu are la baza teoria lui Samuelson derivata din filosofia utilitarista a lui Bentham, conform careia statul urmareste maximizarea unei "functii obiectiv de bunastare sociala".

Daca potrivit criteriului de arbitraj stat/piata s-a ales piata, deciziile de alocare a resurselor si de redistribuire vor fi luate īn mod descentralizat, pe baza sistemului de preturi. Daca, dimpotriva, solutia este statul, gradul de etatizare depinde de īnca doua alegeri suplimentare:

statul trebuie sa aleaga īntre productia publica si productia privata;

statul trebuie sa decida principiul de finantare, adica sa aleaga īntre a acorda gratuit prestatia sau a o finanta, total sau partial, prin vīnzarea acesteia. Din punct de vedere a alocarii resurselor, comercializarea prestatiilor publice este preferabila, īnsa, īn multe situatii ea nu se poate realiza.

Furnizarea bunurilor publice este o problema de decizie colectiva, accesul fiind gratuit si nediscriminatoriu. Aceasta nu īnseamna ca oferta de bunuri publice nu implica anumite costuri. De asemenea, nu īntotdeauna cei care beneficiaza de pe urma bunurilor publice sunt si cei care platesc, prin taxe si impozite, pentru furnizarea acestora. Īn ultima instanta, potrivit teoriei bunurilor publice, distinctia curenta īntre piata si stat este, uneori, gresit interpretata, prin faptul ca anumite domenii ar trebui rezervate de drept guvernului. Din ipotezele teoriei bunurilor publice nu rezulta, īn mod necesar, urmatoarele:

ca numai un monopol legal al statului trebuie sa furnizeze bunul public;

ca toti cetatenii trebuie constrānsi, prin impozitare, sa contribuie la producerea acestuia cu atāt cāt doreste guvernul.

Din acest punct de vedere, problema bunurilor publice se reduce la a stabili, pe de o parte, daca acestea trebuie produse de catre stat si, pe de alta parte, ce volum al resurselor publice trebuie statul sa aloce pentru bunurile publice respective.

Īn economiile moderne, sectorul public ofera o multitudine de bunuri si servicii pe care firmele private nu le ofera din diverse motive. Atunci cānd excluderea de la utilizarea acestora este posibila, bunurile respective capata un pret iar sectorul public devine generator de venituri, prin preturile care se formeaza pentru aceste bunuri. Este cazul utilitatilor publice: servicii de apa, electricitate, gaz, telefon. Este considerata utilitate publica acea societate comerciala care are statut de unic ofertant (monopol legal) pentru anumite bunuri si servicii esentiale. Serviciile care reprezinta utilitati publice sunt īn general asigurate de companii publice sau firme private reglementate de stat. Sectorul public ofera numeroase bunuri si servicii pe care le furnizeaza si sectorul privat, sau pe care acesta din urma ar putea sa le asigure daca nu ar fi reglementari prohibitive. Cāteva exemple īn acest sens vizeaza īnvatamāntul, serviciile sanitare, colectarea deseurilor sau productia unor bauturi alcoolice.

Productia publica este strāns legata de resursele financiare pe care guvernul reuseste sa le colecteze din taxe si impozite. De regula, exista o relatie de stricta proportionalitate īntre nivelul de dezvoltare al unei tari si capacitatea guvernului acesteia de a colecta taxe si impozite. Īnsa, tarile īn curs de dezvoltare prezinta unele caracteristici institutionale care reduc capacitatea administrativa de a genera venituri prin impozitare:

- mare parte din populatie este raspāndita pe arii largi īn mediul rural;

- dualism īntre un sector urban, dinamic si un sector rural, traditional, care creeaza o segmentare a pietei muncii si distorsioneaza mecanismele pietei;

- pronuntata inegalitate a veniturilor, ceea ce determina rate de impozitare mai mari aplicate sectorului formal, ceea ce īnseamna cresterea presiunii fiscale asupra acestuia si dezvoltarea evaziunii fiscale;

- capacitate limitata de administrare a impozitarii si a finantelor publice, ceea ce sporeste foarte mult costurile actiunilor administrative.

Toate caracteristicile enuntate mai sus sunt valabile si īn cazul Romāniei. Problemele existente īn procesul de generare a veniturilor din taxe si impozite se rasfrāng si asupra finantarii principalelor sectoare publice, cum ar fi educatiea, sanatatea etc., asa cum vom arata īn partea a doua a abordarii.

Badea Rafila

Sc. Nr. 2, Buftea


Document Info


Accesari: 8914
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )