Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Pietele financiare secundare si pietele interdealeri

Finante


Pietele financiare secundare si pietele interdealeri

Pietele secundare faciliteaza circulatia libera a titlurilor de o valoare diferita de valoarea nominala, detinatorii de capital plasat în valori mobiliare îsi recupereaza sumele investite înainte de scadentaPietele financiare secundare sunt formate din bursele de valori si pietele în afara cotei (interdealeri).

Bursele de valori reprezinta organizatii cu personalitate juridica care ofera cadrul, mecanismele si procedurile în vederea efectuarii continue, ordonate, transparente si echitabile a tranzactiilor cu valori mobiliare prin activitatea intermediarilor autorizati. Denumirea de bursa provine de la numele unei persoane din Bruges, care a asigurat un loc de întâlnire al bancherilor, negustorilor, agentilor de schimb.

Bursa presupune o localizare, respectiv existenta unei cladiri în care se amenajeaza o sala de negocieri, pentru derularea tranzactiilor cu valori mobiliare. Tranzactiile cu titluri se desfasoara pe baza unor reguli stricte prevazute în legi si regulamente de functionare ale burselor. Negocierea contractelor precum si executarea lor se realizeaza de persoane cu pregatire de specialitate. Din confruntarea ordinelor de cumparare si vânzare de la bursa rezulta pretul titlurilor negociate.

În calitate de piata oficiala organizata, localizata, menita sa asigure negocierea valorilor mobiliare admise la cota oficiala bursa, ofera investitorilor garantie morala si securitate financiara

Supravegherea si controlul functionarii bursei de valori, a desfasurarii operatiilor de vânzare-cumparare a valorilor mobiliare, a comportamentului intermediarilor autorizati se exercita nemijlocit si permanent de diverse organisme create în cadrul tarilor.

În fiecare bursa se organizeaza o asociatie a bursei la care participa societatile de valori mobiliare autorizate sa negocieze titlurile la bursa. Asociatia bursei se poate constitui pe baza comunitatii si complementaritatii intereselor cu privire la administrarea bursei si la executarea continua, ordonata, eficienta, echitabila si transparenta a tranzactiilor cu valori mobiliare înscrise la cota bursei.

Burselor de valori le revine functia de a oferi mecanisme de finantare a cerintelor de dezvoltare ale societatilor comerciale. Bursa reprezinta locul în care se confrunta emitatorii si investitorii cu privire la titlurile de valori mobiliare.

Bursele de valori reprezinta barometre ale evolutiilor economiilor nationale si ale societatilor comerciale. Indicii de bursa reflecta starea si evolutia economiei nationale precum si situatia societatilor comerciale.Prin intermediul burselor de valori se asigura finantarea economiei prin mobilizarea disponibilitatilor banesti, organizarea si negocierea actiunilor si obligatiunilor societatilor comerciale si a altor entitati.

În cadrul burselor de valori sunt cotate valorile mobiliare, se confrunta cererea si oferta pe piata, se încheie tranzactiile, se organizeaza platile rezultate din diferentele de curs ale titlurilor de pe piata

O prima forma a negocierii titlurilor la bursele de valori, presupune regruparea ordinelor de vânzare si cumparare si stabilirea unui pret de echilibru (piata dirijata prin ordine).

O a doua forma de negociere a titlurilor la bursele de valori, consta în a mentiona pretul de cumparare si vânzare prin intermediari si a efectua tranzactiile cu titluri în functie de cursurile respective (piata dirijata prin pret

Ordinele de bursa exprima instructiunile detinatorilor de capital sau ale altor persoane transmise intermediarilor în vederea realizarii operatiunilor de cumparare sau vânzare de titluri pe pietele financiare. Ordinele de bursa cuprind mentiuni cu privire la natura operatiunii de vânzare sau cumparare, delimitarea titlurilor, numarul titlurilor, termen de valabilitate, propunere de curs pentru realizarea operatiilor.

Pietele interdealeri (în afara pietei-bursei) sau OTC (OVER THE COUNTER) se deosebesc prin faptul ca asigura accesul la tranzactii a titlurilor care nu îndeplinesc conditiile de negociere de pe pietele bursiere.

piata interdealeri nu este localizata, deoarece tranzactiile cu titluri se efectueaza de catre societatile financiare care sunt autorizate în calitate de dealeri;

pe aceste piete conditiile de acces, respectiv capital, numar de actiuni si alte conditii sunt mai elastice;

tranzactiile de vânzare sau cumparare a titlurilor se negociaza prin intermediul firmelor de dealer;

preturile titlurilor difera de la o firma la alta, deoarece se negociaza în raporturile directe ale firmelor de dealer cu clientii.

Document Info


Accesari: 2123
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )