Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Rata dobanzii - canal de transmisie a politicii monetare

Finante


Rata dobânzii - canal de transmisie a politicii monetare

Canalelel de transimisie ale politicii monetare si eficienta în înfaptuirea acesteia depind, în principal, de modul de implimentare.control 21421r1715v ul direct asupra creditului si ratei de dobânda poate cauza o ineficienta semnificativa a politicii monetare si poate promova dezintermedierea, cu efecte asupra obiectivelor macro.Bancile comerciale se finanteaza de la Banca Centrala atunci când apare necesar cantitate de moneda, aceasta din urma fiindu-i caracteristica functia de ultim împrumutator.

Obtinerea de împrumuturi de catre bancile comerciale, are la baza titlurile, care sunt prezentate spre rescontare. Rata practicata de Banca Centrala în relatiile cu bancile comerciale este denumita rata oficiala a scontului sau rata de rescontare. Evolutia nivelului ratei duce la încurajarea sau descurajarea bancilor comerciale de a apela la împrumuturi de la Banca Centrala, prin rescontarea portofoliului de titluri. Marimea ratei de rescont influenteaza nivelul rezervelor bancilor comerciale cât si volumul creditelor acordate.

Monopolul în stabilirea si dirijarea ratei oficiale a scontului la care se pot împrumuta bancile comerciale este detinut de Banca Centrala.

Din punct de vedere al bancilor comerciale, aceasta rata reprezinta un cost al împrumutului:

daca rata scade, bancile comerciale doresc sa obtina sume suplimentare de la Banca Centrala, pe baza carora va spori oferta de moneda, prin acordarea de credite;

daca rata creste, bancile sunt descurajate sa apeleze la Banca Centrala pentru a obtine rezerve suplimentare, ceea ce va avea un impact restrictiv asupra ofertei de moneda.

Aceste modificari asupra bilantului bancilor comerciale si al bancii centrale pot fi redate conform schemei 3.1.

Schema 3.1. Modificari survenite în bilantul bancii centrale si a bancilor comerciale ca urmare a modificarii ratei de dobânda.

Sursa: Nicolae Dardac, Teodora Barbu, Moneda, Banci si politici monetare, Editura Didactica   si Pedagogica, Bucuresti 2005, p.378Nicolae Dardac, Teodora Barbu, Moneda, Banci si politici monetare, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2005, p. 382


Document Info


Accesari: 2651
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )