Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Rata dobanzii - canal de transmisie a politicii monetare

Finante
Rata dobānzii - canal de transmisie a politicii monetare

Canalelel de transimisie ale politicii monetare si eficienta īn īnfaptuirea acesteia depind, īn principal, de modul de implimentare.control 21421r1715v ul direct asupra creditului si ratei de dobānda poate cauza o ineficienta semnificativa a politicii monetare si poate promova dezintermedierea, cu efecte asupra obiectivelor macro.Bancile comerciale se finanteaza de la Banca Centrala atunci cānd apare necesar cantitate de moneda, aceasta din urma fiindu-i caracteristica functia de ultim īmprumutator.

Obtinerea de īmprumuturi de catre bancile comerciale, are la baza titlurile, care sunt prezentate spre rescontare. Rata practicata de Banca Centrala īn relatiile cu bancile comerciale este denumita rata oficiala a scontului sau rata de rescontare. Evolutia nivelului ratei duce la īncurajarea sau descurajarea bancilor comerciale de a apela la īmprumuturi de la Banca Centrala, prin rescontarea portofoliului de titluri. Marimea ratei de rescont influenteaza nivelul rezervelor bancilor comerciale cāt si volumul creditelor acordate.

Monopolul īn stabilirea si dirijarea ratei oficiale a scontului la care se pot īmprumuta bancile comerciale este detinut de Banca Centrala.

Din punct de vedere al bancilor comerciale, aceasta rata reprezinta un cost al īmprumutului:

daca rata scade, bancile comerciale doresc sa obtina sume suplimentare de la Banca Centrala, pe baza carora va spori oferta de moneda, prin acordarea de credite;

daca rata creste, bancile sunt descurajate sa apeleze la Banca Centrala pentru a obtine rezerve suplimentare, ceea ce va avea un impact restrictiv asupra ofertei de moneda.

Aceste modificari asupra bilantului bancilor comerciale si al bancii centrale pot fi redate conform schemei 3.1.Schema 3.1. Modificari survenite īn bilantul bancii centrale si a bancilor comerciale ca urmare a modificarii ratei de dobānda.

Sursa: Nicolae Dardac, Teodora Barbu, Moneda, Banci si politici monetare, Editura Didactica   si Pedagogica, Bucuresti 2005, p.378Nicolae Dardac, Teodora Barbu, Moneda, Banci si politici monetare, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 2005, p. 382

Document Info


Accesari: 2509
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )