Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Retragerea autorizatiei de functionare a bancii

Finante
Retragerea autorizatiei de functionare a bancii
Autorizarea functionarii societatii bancare de catre banca centrata nu are caracter definitiv. Potrivit art. 16 din Legea nr. 58/1998, Banca Nationala a Romān 353y2420d iei poate retrage autorizatia unei banci sau a unei filiale a unei banci romānesti, ori a unei filiale sau sucursale a unei banci straine īn urmatoarele situatii:

la cererea bancii[1],

ca sanctiune[2], īn conformitate cu dispozitiile art. 69, .lit e): nerespectarea masurilor stabilite prin actele de control sau īn urma acestora,

sau pe baza urmatoarelor motive:

banca nu a īnceput operatiunile pentru care afost autorizata īn termen de un an de zile la primirea autorizatiei , sau nu si-a exercitat, de mai mult de sase luni, activitatea de acceptare de depozite,

autorizatia a fost obtinuta pe baza unor declaratii false nu prin orice alt mijloc ilegal,

actionarii, īn adunarea generala, si cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 31/1990 au decis dizosvarea sau lichidarea bancii,

s-a propus fuziunea sau dizolvarea bancii,

autoritatea competenta (de regula, banca centrala) din tara īn care īsi are sediul banca straina ce a īnfiintat o cucursala īn Romānia i s-a retras acesteia autorizatia de a desfasura activitati bancare,

s-a retras autorizatia bancii a carei filiala este.Retragerea autorizatiei de functionare are ca efect radierea din Registrul bancar. Astfel,Banca Comerciala FORTUNA S.A. , autorizata sa functioneze la data de 26. 06.1995, a fost radiata din Registrul bancar la data de 11.07.1996.

Anglo-Romainian Bank.Ltd. , Londra, sucursala Bucuresti, autorizata sa functioneze la data de 21. 12. 1993, a fost radiata din Registrul bancar la data de 12. 10. 1998;autorizatia de functionare a fost retrasa la cererea bancii ,in baza art.16 din Legea nr.58/1998.

Renasterea Creditului Romanesc S.A.-CREDIT BANK a fost autorizata sa functioneze la data de 24. 12. 1991;i-a fost retrasa autorizatia de functionare prin Hotararea 3/18.04.1997.Prin sentinta civila irevocabila nr.721/09.11.2000 pronuntata de tribunalul Bucuresti-Sectia comerciala, a fost declansata procedura prevazuta de legea nr.64/1995 privind procedura reorganizarii falimentului, modificata prin Legea nr.99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii.

Hotarārea Bancii Nationale a Romāniei de retragere a autorizatiei se comunica īn scris bancii, filialei sau sucursalei īn cauza, īmpreuna cu motivele care u stat la baza acesteia, si se publica īn M.O. al Romāniei, precum si īn doua publicatii de circulatie nationala.

Hotarārea de retragere a autorizatiei produce efecte de la data publicarii ei īn M.O. al Romāniei sau de la o data ulterioara, specificcata īn hotarārea respectiva. Ea poate fi contestata, īn temeiul art. 83 din Legea nr. 53/1998, īn termen d e 15 zile de la comunicare la Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romāniei, care se pronunta prin hotarāre īn termen de 30 de zile de la data sesizarii. Hotarārea Consiliului de Administratie poate fi atacata la Īnalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Contencios-Administrativa - īn termen de 15 zile de la comunicare.

Conform art. 18 din Legea nr. 58/1998, īncepānd cu data intrarii īn vigoare a hotarārii de retragere a autorizatiei bancii, filialei sau sucurslei respective i se interzice angajarea īn orice operatiune financiara.De exemplu, Hotarārea nr. 2 din 2 octombrie 1998 a Presedintelui Consiliului de administratie al B.N.R. prin care la cererea Anglo-Romanian Bank Ltd. Londra s-a retras autorizatia Sucursalei Bucuresti a acestei banci.

Īn acest sens a fost emisa Hotarārea nr. 2 din16 aprilie 1997 (M.O. nr 71/ 21 aprilie 1997, privind retragerea autorizatiei Societatii Bancare "Dacia Felix S.A") si Hotarārea nr. 3 din 18 aprilie 1997 (M.O. nr. 72/ 22 aprilie 1997) , privind retragerea autorizatiei Societatii bancare "Renasterea Creditului Romānesc - Credit Bank S.A. -" .

Registrul bancar la data de 05. 01. 2004.


Document Info


Accesari: 2645
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )