Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Tipuri de operatiuni pe pietele financiare

Finante
Tipuri de operatiuni pe pietele financiare

Pe pietele financiare se efectueaza operatii de vânzare si cumparare a titlurilor de valori mobiliare. În functie de termenul pentru care se realizeaza, operatiunile pe pietele financiare pot fi: la vedere; la termen. Corespunzator celor doua grupe de operatii de pe pietele financiare, se deosebesc: pietele la vedere; pietele la termen.
Operatiile de vânzare si cumparare a titlurilor de valori mobiliare de pe pietele la vedere se desfasoara cu predarea sau primirea titlurilor imediat dupa încheierea lor.

Pe pietele la termen, titlurile de valori mobiliare se negociaza si se vând sau cumpara la pretul din ziua derularii tranzactiilor, dar se predau la o data ulterioara. Prin intermediul pietelor la termen se valorifica diferentele de curs dintre momentul negocierii si încheierii tranzactiei de vânzare sau cumparare a titlurilor de valori mobiliare si cel al scadentelor.

Operatorii de pe piata la termen pot urmari valorificarea diferentelor de curs, daca anticipeaza o scadere a cursurilor titlurilor la termen, sa vânda titluri la vedere si sa cumpere la termen (speculatia a la baisse sau valorificarea diferentelor pe o piata ce evolueaza sub semnul ursului "bear").

Alteori, operatorii de pe pietele financiare mizeaza pe evolutia pietei sub semnul taurului ("bull"), cumpara titluri de valoare pe piata la vedere si vând titluri la termen (speculatie a la hausse).

În functie de natura operatiilor cu titluri ce se realizeaza pe pietele financiare se diferentiaza: operatiile ferme si operatiile conditionate.

Operatiile ferme se refera la titlurile ce se predau la termenul stabilit, iar operatiile conditionate se efectueaza pentru anumite titluri cotate la termen. Operatiile conditionate se grupeaza la rândul lor în: operatii cu prima, operatii de dublu si operatii de stelaj.Tranzactiile cu titluri de pe pietele financiare americane se grupeaza în: operatii pe bani gata (cash) si operatii în marja. Operatiile pe bani gata se deosebesc prin faptul investitorul care cumpara titlurile achita integral contravaloarea lor prin virarea sumei în contul de la broker, iar vânzatorul preda titlurile. Operatiile în marja reflecta cumpararea de titluri pe datorie din contul în marja detinut de client la firma de broker. Creditul acordat de broker se garanteaza cu titlurile care reprezinta obiectul contractului.

Operatiile de pe pietele financiare europene se mai împart: în operatii la vedere; operatii cu reglementare lunara (la termen); operatii conditionate.

Operatiile la vedere constau în livrarea titlurilor si achitarea contravalorii lor într-un timp scurt de la încheierea lor. Operatiile cu reglementare lunara (la termen) presupun cedarea titlurilor si achitarea contravalorii lor la o data fixa denumita zi de lichidare. Operatiile conditionate se caracterizeaza prin faptul ca asigura dreptul unei parti la contract sa opteze între primirea sau cedarea titlurilor si renuntarea la acestea în schimbul unei prime.

Cunoasterea sferei pietelor financiare, a titlurilor care se negociaza, a participantilor si intermediarilor, sta la baza conceperii si functionarii mecanismelor prin care se mobilizeaza disponibilitatile banesti formate la nivelul diversilor operatori (persoane juridice sau fizice) si se redistribuie altora, realizându-se finantarea economiei nationale.


Document Info


Accesari: 1942
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )