Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Pericolul de incendiu la nava, evaluarea riscului toate navele

Transporturi
Pericolul de incendiu la nava, evaluarea riscului toate navele

Evaluarea riscului de incendiu reprezinta procesul de estimare si cuantificare a riscului asociat unui sistem, denumit risc de incendiu existent, determinat pe baza probabilitatii de producere a acestuia si a consecintelor evenimentului respectiv, precum si de comparare cu un nivel limita prestabilit, denumit si risc de incendiu acceptat.La estimarea riscului de incendiu existent, respectiv a probabilitatii de initiere a unui incendiu si a consecintelor acestuia, se au in vedere, dupa caz urmatorii factori :

Factorii care pot genera, contribui si/sau favoriza producerea, dezvoltarea si/sau propagarea

unui incendiu (clasele de combustibilitate si de periculozitate ale materialelor si elementelor de constructie, respectiv ale produselor si substantelor depozitate sau prelucrate, sursele de aprindere existente, conditiile preliminare ce pot determina sau favoriza aprinderea, masurile stabilite pentru reducerea sau eliminarea factorilor mentionati anterior);

Agentii termici, chimici, electromagnetici si/sau biologici care pot interveni in caz de

incendiu si efectele negative ale acestora asupra constructiilor, instalatiilor si a utilizatorilor;

Nivelul si criteriul de performanta ale constructiilor privind cerinta de calitate -siguranta la

foc (comportare, rezistenta si stabilitate la foc, preantampinarea propagarii incendiilor, cai de acces, evacuare si interventie, etc

Nivelul de echipare si dotare cu mijloace tehnice de prevenire si stingere a incendiilor,

starea tehnica si performantele acestora

Factorul uman (numarul de persoane, varsta si starea fizica a acestora, nivelul de instruire,

gradul de determinare, existenta motivatiei);

Alte elemente care pot influenta producerea, dezvoltarea si/sau propagarea unui incendiu.

1.0 Compartimente cu risc de incendiu - Comparimentele de masini

Cuprinzand toate cele trei elemente ale triunghiului focului, aceste compartimente sunt cele mai expuse riscului de incendiu si cele mai vulnerabile in caz ca acestea s-au pr 959b13j odus. Cea mai mare atentie trebuie acordata pe parcursul oricarei activitati umane si a functionarii instalatiilor si agregatelor. Cele mai multe incendii in aceste compartimente se produc datorita scaparii de hidrocarburi din tubulaturi, flanse, presetupe, preaplinuri, sau in urma demontarii unor tubulaturi, capace sau valvule sub presiune.

Comparimentele de masini trebuiesc pastrate curate si in ordine, scurgerile eliminate de urgenta iar lucrarile de tip hot work executate cu cele mai inalte precautii.

1.1 Puntea de comanda

Toate echipamentele electrice trebuie mentinute in conditii de curatenie si umiditate scazuta, fara defectiuni sau improvizatii. Praful si umiditatea ridicata acumulate in aparate si filtre pot favoriza pericolul de incendiu daca nu sunt eliminate.

1.2 Cabinele de locuit

De regula incendiile in cabinele de locuit sunt asociate fumatului in pat, nefolosirii scrumierelor corespunzatoare sau a stingerii incomplete a tigarilor. Utilizarea fierbatoarelor de cafea, a prajitoarelor de paine, a fierului de calcat si a altor aparate de acest tip, trebuie facuta cu maxima precautie, dar de regula folosirea lor in cabine este interzisa.

1.3 Bucatarii

Printre cele mai periculoase compartimente din spatiul accomodation se afla si bucatariile. Echipamentele electrice trebuie mentinute curate, fara defectiuni si improvizatii, numai pentru scopul pentru care sunt destinate. Dupa terminarea lucrului, ele trenuiesc scoase de sub tensiune. Sitele hotelor vor fi supuse unui program de intretinere conform SMS.

1.4 Spalatorii

Datorita faptului ca lichidele inflamabile se pot volatiliza si se pot produce explozii, hainele de lucru si alte materiale textile imbibate cu grasimi sau produse de hidrocarburi nu trebuiesc spalate in masinile de spalat.

Asigurati-va ca toate echipamentele electrice sunt in ordine, sunt exploatate corespunzator iar programul de mentenanta este respectat. Inainte de a parasi compartimentul, scoateti de sub tensiune orice aparat care nu este utilizat.

Obligatoriu, acolo unde se practica rondul tip fire patrol, spalatoriile trebuie incluse intre obiectivele supravegheate periodic.

1.5 Magazii de depozitare

Pastrati camerele de depozitare in ordine si curate. Piturile si alti produsi inflamabili trebuie sa se depoziteze doar in spatii special amenajate, prevazute cu sisteme de ventilatie si protectie corespunzatoare. In scopul evitarii combustiei spontane, panza de vela si alte materiale textile trebuie mentinute pe cat posibil in conditii de mediu uscat.

1.6 Echipamentul de sudura

Atunci cand se lucreaza cu aparate de sudura, trebuie avute in vedere toate procedurile de siguranta, atat in ceea ce priveste echipamentul in sine cat si asigurarea climatului de lucru si a mijloacelor de actionare in caz de aprindere. In aceste situatii trebuie eliberat un permis de lucru la cald, problema care va fi tratata intr-unul din capitolele urmatoare.

Niciodata valvulele cilindrilor de oxigen si acetilena sub presiune nu vor fi mentinute in stare deschisa pe durata transportului catre locul de interventie, pe perioada pauzelor, sau dupa utilizare. Pe usa compartimentului unde sunt depozitati cilindri sub presiune, trebuie plasata atentionarea:

Pressure Cylinders to be removed in case of fire.

1.7 Precautii specifice

Folosirea flacarilor descoperite, pentru executarea diverselor lucrari se face numai cu aprobarea sefului mecanic si in conditii de gaz free. In timpul lucrarilor de santier, astfel de lucrari se executa numai cu avizul biroului de experti abilitati in inspectarea si eliberarea certificatului de gas free si permisului de foc.

Fumatul in spatiile cu potential ridicat de inflamabilitate este strict interzis. Aceste spatii sunt protejate prin intermediul unor afise, panouri, inscriptii, semne de interzicere, etc. Intregul echipaj trebuie instruit in sensul de a respecta regulile sus mentionate. Fumatul la bordul navelor este permis numai in spatiile special amenajate si dotate cu scrumiere speciale. Daca situatia o cere, comandantul navei poate interzice total fumatul pe nava.

Intregul personal al navei trebuie sa aiba abilitati in a recunoaste pericolul de incendiu si de a lua masurile necesare in scopul prevenirii acestuia. In acest sens, trebuie retinut faptul ca oricare om din echipaj care sesizeaza declansarea unui incendiu, trebuie sa actioneze cu cea mai mare rapiditate pentru alarmarea de urgenta si luarea primelor masuri, de combatere daca realitatea de la fata locului impune acest lucru.

Pentru preantampinarea producerii focului, trebuie retinut de asemenea ca in apropierea trombelor si a gurilor de ventilatie, a aerisirilor sau autoclavelor demontate ale tancurilor de combustibil, ulei sau alte produse cu risc de inflamabilitate, nu trebuie sa se lucreze cu flacara deschisa, sau alte surse de flacara.

Temperatura magaziilor, si a compartimentelor inchise trebuie supravegheata permanent. In cazul cresterii acesteia peste limita stabilita trebuiesc luate toate masurile pentru aerisire si racire.

Toate deschiderile tancurilor de combustibil si tubulaturile de combustibil, totdeauna trebuie sa fie inchise etans (cu exceptia aerisirilor prevazute prin constructie).

Toate materialele lichide usor inflamabile se vor depozita in ambalaje speciale si departe de sursele de foc. Este interzisa folosirea oricaror produse inflamabile pentru curatirea sau stergerea peretilor, a mobilierului sau a altor elemente care se afla intr-o zona cu risc de incendiu. Neglijenta in manevrarea unor mici cantitati de lichide inflamabile sau cilindri cu gaze licefiate sunt unele dintre cauzele cele mai frecvente care duc la izbucnirea incendiilor.
1.7 Lucrul cu flacara deschisa.

Operatiunile cu flacara deschisa (sudura, taiere, polizare, rectificare cu pietre abrazive, sablare) in spatiile periculoase, nu vor demara fara aprobarea comandantului navei care se va asigura in prealabil ca toate verificarile au fost efectuate si ca nu exista potential pericol de foc sau explozie. Acolo unde nu exista posibilitati de testare a atmosferei, se va face ventilare prealabila si pe tot parcursul lucrarilor.

In cazul tancurilor sau navelor ce transporta marfuri similare si care sunt considerate a fi periculoase, nu se va lucra cu flacara deschisa pana ce zona respectiva nu va fi libera de gaze periculoase (gas free).

Pentru a putea lucra cu flacara deschisa la tancurile petroliere, tancurile de transport gaze lichefiate si alte nave similare acestora, se cer indeplinite urmatoarele conditii :

1. Eliberarea unui permis de lucru la cald (Hot Work Permit)

2. Ventilarea corespunzatoare a compartimentului inainte de inceperea lucrului. Indicatorul de gaze combustibile (explozimetrul) nu trebuie sa arate mai mult de 1% L.E.L. iar valoarea concentratiei de oxigen 21% din volum.

3. Toate reziduurile si sedimentele trebuie curatate pe o suprafata de cel putin 10m2 in jurul zonei in care se lucreaza in fata si in jurul punctului de lucru. Tancurile adiacente trebuie tinute sub observatie si mentinute intr-o atmosfera de gas-free sau umplute cu apa. Alte tancuri care nu pot fi facute gas-free, trebuie inertate sub 8% oxigen. Un tanc de bunker adiacent poate fi considerat ca fiind in siguranta atata timp cat este umplut pana deasupra nivelului in care se face lucrarea. Daca este necesar, tancul de bunkerat poate fi ventilat (blow down) atunci cand nivelul L.E.L.este mai mare de

5%. Verificarile trebuiesc facute pentru a ne asigura ca nu exista pericolul de patrundere de gaze sau lichide inflamabile, gaze toxice sau inerte din tancurile adiacente sau alte spatii, in zona de lucru.

4. Patrunderea gazului inert in zona de lucru trebuie facuta imposibila prin toate mijloacele inclusiv pastrarea sistemului la o suprapresiune minima

5. Tubulaturile de marfa trebuie spalate corespunzator si mentinute pline cu apa pe toata durata

lucrarilor de reparatii 

6. Camera pompelor de marfa trebuie sa fie certificata gas-free si santina compartimentului fara reziduuri de hidrocarburi.

7. Toate valvulele din camera pompelor si de pe instalatia tancului trebuie mentinute inchise pe toata perioada reparatiilor si semnalizate corespunzator ex: DO NOT OPERATE. Sistemul hidraulic de actionare al valvulelor de cargo trebuie mentinut presurizat pe toata durata operatiunilor.

8. Lucrarile cu flacara deschisa la punte si tancuri necesita ca instalatia COW sa fie continuu presurizata pe toata durata lucrarilor.

9. Trebuie luate toate masurile de precautie inclusiv pastrarea la indemana a aparatelor de respirat, a furtunurilor de incendiu presurizate in stand-by si cel putin doua stingatoare portabile cu spuma.

10. Ofiterul responsabil trebuie sa monitorizeze continuu nivelul de gaze si sa asigure ventilarea permanenta a spatiului.

11. Folosirea pompelor de cargo, balast si spalare tancuri precum si alte operatiuni implicand sistemul de marfa nu este permisa pe durata operatiunilor de tip Hot Work in camera pompelor, cargotancuri, tancurilor de balast, spatiilor dintre ele si altor spatii asociate.

12. Daca lucrarile respective cauzeaza transfer de caldura, spatiile adiacente trebuiesc umplute cu apa sau combustibil pana deasupra nivelului la care se lucreaza sau facute gas-free dupa ce in prealabil au fost eliminate toate reziduurile combustibile. Atunci cand nu se poate crea o atmosfera gas-free, tancurile respective vor fi inertate iar oxigenul va reprezenta mai puttin de 8% din volumul total.

1.8 Lucrul cu flacara deschisa in atelierele navei (valabilitate permis de lucru 7 zile)

Stabilirea ofiterului mecanic care supravegheaza lucrarea, inainte ca aceasta sa inceapa

Verificarea compartimentului (ordine, curatenie, lipsa produselor inflamabile, iluminat si ventilatie corespunzatoare)

Luarea tuturor precautiilor necesare si inregistrarea acestora

Verificarea perioadei de validitate a permisului de lucru

Semnarea permisului de lucru de catre seful mecanic, ofiterul mecanic I si toti lucratorii angajati in lucrarea respectiva.

1.9 Lucrul cu flacara deschisa in compartimentele de masini / spatiile interioare ale

navei (valabilitate 6 - 12 ore)

Verificarea santinelor inainte de inceperea lucrului (libere de vapori inflamabili) si reziduuri de hidrocarburi,

Lucrarea trebuie efectuata cu emisie minima de scantei,

Cand se sudeaza tubulaturi prin care circula substante inflamabile, acestea se demonteaza pe sectiuni, se curata si se verifica daca sunt libere de emisii de vapori inflamabili,

Cand se lucreaza cu flacara deschisa la tubulaturi care ies din compartimentul de masini, acestea trebuie obturate inaintea iesirii,

Pentru lucrari de acest gen, seful mecanic numeste un ofiter mecanic de supraveghere inainte si pe toata durata lucrarilor,

Lucrarea se va stopa de urgenta daca s-au schimbat conditiile initiale. In acest caz, trebuie emis un nou permis de lucru daca lucrarea a fost stopata pentru mai mult de 6 ore,

Inscrierea in jurnal a valabilitatii permisului, a descrierii genului de lucrare necesar a fi efectuata si a locatiei acesteia,

Pemisul de lucru va fi semnat de catre seful mecanic, primul inginer mecanic si personalul care executa lucrarea, atat inainte de inceperea lucrului cat si dupa finalizarea acestuia.

1.10 Lucrari cu flacara deschisa pe puntile navei (permis de lucru maximum 12 ore one job only)

Acest gen de lucrari nu se vor efectua in port fara ca autoritatile de la mal sa emita o autorizatie in acest sens,

Nu se lucreaza cu flacara deschisa in timpul curatirii tancurilor, operatiunilor cu marfuri periculoase, balastarea tancurilor de combustibil si operatiunilor de bunkerare,

Pompa de incendiu trebuie sa fie in functiune cu furtun cuplat la hidrant si refulare peste bord,

In situatia cand lucrarea este cu emisie de scantei, aceasta nu va continua daca scanteile se propaga spre gurile de ventilatie ale tancurilor de bunker sau ce contin alte substante inflamabile,

Lucrarea se va stopa de urgenta daca s-a schimbat oricare dintre conditiile initiale. In acest caz, trebuie emis un nou permis de lucru daca lucrarea a fost stopata pentru mai mult de 6 ore,

Inscrierea in jurnal a valabilitatii permisului, a descrierii genului de lucrare necesar a fi efectuate si a locatiei acesteia,

Permisul de lucru trebuie semnat de catre comandantul si secundul navei si personalul care executa lucrarea, atat inainte de inceperea lucrului cat si dupa finalizarea acestuia.

1.11 Supravegherea in timpul lucrarilor de tip hot work

Este absolut esential ca o persoana bine instruita si avand la indemana stingatoare portabile sifurtunuri de incendiu gata de interventie sa fie prezenta intr-o zona unde se lucreaza cu flacara deschisa (hot work) si inca cel putin doua ore dupa ce operatiunea a fost incheiata pentru a putea controla eventualele reaprinderi. Daca operatiunile respective au ca rezultat si transferul de caldura in zonele adiacente, acestea trebuie de asemenea monitorizate.

Cel putin un fire-watchman antrenat corespunzator trebuie sa fie prezent in tancul unde se

lucreaza (si tancurile adiacente) daca transferul de caldura este posibi iar contactul cu puntea de comanda va fi mentinut tot timpul.

Inainte de a incepe lucrul si inainte de a-l reancepe dupa pauza, trebuie obligatoriu efectuat

testul de gaz in zona de lucrau si cele invecinate. In timpul lucrului se face testarea atmosferei cel putin odata pe ora iar valorile obtinute se inregistreaza intr-un jurnal special destinat acestor scopuri.

Daca valorile masurate ale gazelor combustibile sau oxigenului nu se incadreaza intre limitele

acceptate, activitatea trebuie suspendata imediat si spatiile respective evacuate. Reintrarea in aceste zone nu va fi permisa pana ce nu se face o ventilare corespunzatoare iar valorile enuntate mai sus nu revin in limitele acceptabile corespunzatoare muncii in siguranta.

Daca sunt disponibile ventilatoare portabile, acestea trebuie sa functioneze pe toata durata

lucrului in tancul respectiv. De asemenea tancurile adiacente trebuie ventilate corespunzator daca nivelul de gaz este mai mare de 5% LEL.

La intrarea in spatiile inchise trebuie afisate note cu informatii de atentionare corespunzatoare

Pe timpul pauzelor, intregul echipament de sudura electric va fi deconectat de la retea. Similar,

vor fi inchise becurile de gaz si valvulele de pe buteliile de oxigen si accetilena

Podeaua tancului trebuie stropita cu apa pentru stingerea eventualelor scantei sau brocuri de

sudura. In aceste conditii trebuiesc luate urmatoarele masuri de precautie:

*Nu stati niciodata in apa atunci cand folositi echipament electric de orice natura

*Stropirea fundului tancului nu va fi facuta daca prin aceasta operatiune se poate produce electrocutarea sudorului

*Asigurati-va ca apa nu intra in contact cu lichide inflamabile care ar putea sa se aprinda. Procesul de curatare al tancului trebuie astfel facut incat cantitatea de produse si reziduri inflamabile ramasa in tanc sa fie cu totul neglijabila

Este interzis fumatul chiar daca lucrul cu flacara deschisa in conditiile enuntate mai sus este

acceptat.

Pericolul de incendiu la nava, evaluarea riscului - Zona de marfa

1.0 Nave de tip car carrier - precautii generale

La navele transportatoare de masini, focul poate aparea atat in magaziile de marfa cat si in

celelalte spatii cum ar fi compartimentele de masini sau cele de locuit. Cele mai multe incendii se produc in primele 24 de ore de la ambarcare sau pe timpul incarcarii.

Ofiterul de serviciu si membrii de echipaj trebuie sa tina constant sub observatie operatiunile de incarcare si descarcare astfel incat orice deficienta referitoare la autovehicole sa poata fi prompt sesizata. Pe timpul supravegherii operatiunilor cu marfa, trebuie acordata atentie sporita urmatoarelor aspecte:

Daca exista scurgeri de combustibili sau lubrifianti, trebuie luate masuri sporite de precautie,

Locatia stingatoarelor de incendiu si a aplicatoarelor de spuma trebuie cunoscuta cu precizie

pentru a putea interveni cu rapiditate in caz de urgenta,

Manevrantii masinilor trebuie supravegheati astfel incat sa existe certitudinea ca toate conditiile impuse si regulile mentionate in continuare sunt respectate:

* Frana de mana este corespunzator actionata,

* Cheile de contact sunt scoase din locasul lor si puse in scrumiera sau torpedou;

* Geamurile sunt inchise;

* Usile nu sunt incuiate cu cheia;

* Sunt respectate distantele, spatiile dintre vehicule si caile de acces ;

* In zonele in care sunt cai de acces, trebuie sa fie amplasate suficiente stingatoare portabile,  hidranti cu furtunuri de incendiu si generatoare de spuma ;

* Pana la terminare sau in timpul incarcarii, daca este necesar, toate usile de acces spre aceste spatii se tin inchise.

1.1 Inspectii in cargo hold

Pana la terminarea incarcarii, sau plecarii navei din port, o atentie deosebita trebuie acordata inspectarii garajelor pentru a ne asigura de urmatoarele:

Amarajul masinilor este corespunzator,

Farurile (inclusiv luminile din cabine) sunt stinse,

Nu sunt semnalate scurgeri de combustibil sau ulei,

Usile si geamurile sunt inchise.

In scopul prevenirii incendiilor, pe toata perioada voiajului, se vor face inspectii regulate in garaje (fire patrol)

2.0 Nave transportatoare de containere

Cel mai mare risc pe punte si in cale il reprezinta marfa insasi. In mod normal, continutul containerelor nu este cunoscut decat daca e vorba de reef-ere sau marfa este clasificata ca fiind periculoasa. Multe incendii s-au produs la bordul unor astfel de nave datorita depozitarii si segregarii necorespunzatoare a containerelor care contin marfuri periculoase.

Cand se constata producerea unui incendiu intr-un container, trebuie sa ne asiguram daca acesta contine sau nu marfuri clasificate ca fiind periculoase. Daca acest lucru se adevereste, atunci trebuie sa se aplice programul si procedurile in caz de urgenta mentionate in Suplimentul Codului IMDG (The International Maritime Dangerous Goods),, referitoare strict la tipul de marfa implicata in incendiu.

Nave tip tanc. Electricitatea statica

Are loc ca rezultat al separarii mecanice a sarcinilor pozitive si negative cu care sunt incarcatesubstantele si depinde de tendinta acestora de a fi susceptibile de aceasta separatie. Incarcarea cu

electricitate statica poate duce la producerea de scantei capabile de a aprinde amestecurile de gaze

inflamabile, prevenirea producerii acestui fenomen facandu-se asa cum va fi prezentat mai jos.

3.1 Masini de spalat portabile

In scopul asigurarii celor mai optime conditii pentru disiparea prin impamantare a electricitatii

statice, prin masinile de spalat si furtunuri, inainte de utilizare si dupa fiecare pauza in procesul de

spalare se trece un flux de apa de mare. Riscul acumularii de electricitate statica in acest caz se

reduce substantial datorita faptului ca furtunurile sunt umede pe peretii interiori.

3.2 Furtunurile de marfa

Inainte ca furtunurilele de marfa sa fie conectate la manifoldul bordului, trebuie sa ne asiguram ca

instalatia terminalului este asigurata printr-o flansa de izolare sau un alt dispozitiv echivalent.

3.3 Inertarea cargotancurilor

Atunci cand tancurile de marfa sunt inertate cu un gaz in care prezenta oxigenului este mai mica de

8 %, amestecurile explozibile nu se formeaza iar atmosfera incarcata electrostatic nu prezinta nici

un pericol.

3.4 Ventilarea cargotancurilor

Inaintea pornirii ventilatiei in vederea intrarii in tancuri, acestea, trebuie purjate cu gaz inert, pana ce concentratia de gaze de hidrocarburi devine mai mica de 2% din volum. In acest fel se previne formarea unei atmosfere explozive in tanc pe perioada ventilarii.

3.5 Intrarea in cargotancuri

Nu se patrunde in tancuri decat daca aportul de oxigen din atmosfera tancului este de cel putin 20% si limita inferioara de inflamabilitate este 0% . Nu se patrunde in tancurile de marfa decat daca exista un permis de lucru valabil. Dupa fiecare intrare in cargotanc, trebuie facut un control minutios pentru a nu se uita in interior nici un fel de obiect.

3.6 Precautii inaintea operatiunilor cu marfa

Verificare si completare Checklist, nava/ terminal,

Plasare manici de incendiu conectate la instalatie inspre prova si inspre pupa manifoldului,

Plasare de stingatoare conventionale cu pulberi chimice langa manifold,

Mentinerea presiunii in instalatia de stins incendiu daca se considera necesar,

Fixarea tintei monitorului (aplicatorului) de spuma asupra manifoldului (tk petroliere,)

Fixarea tintei aplicatorului de pulberi chimice asupra manifoldului (tk gaze),

Stabilirea sistemului de supraveghere a manifoldului.

Stabilirea unui sistem sigur de comunicare intre ofiterul responsabil si supraveghetor,

Stabilirea unui sistem sigur de comunicare nava terminal,

Asigurarea ca dopurile la scurgerile din punti si tavile de scurgeri sunt montate,

Asigurarea ca valvulele de drenare si prelevare de probe sunt inchise.

3.7 Precautii pe durata operatiunilor cu marfa

Pe toata durata operatiunilor, manifoldul, sitemul de cuplare al furtunurilor si pompelor trebuie tinute sub observatie,

Legaturile navei la mal trebuie verificate la intervale regulate,

Sistemul de ventilatie trebuie mentinut functional in modul recirculare, pentru a nu permite patrunderea gazelor inflamabile in spatiul accommodation,

In zonele unde se fac operatiuni cu marfa nu se accepta decat personalul cu responsabilitati in cadrul acestor operatiuni,

Daca se constata scapari care nu pot fi remediate imediat si in siguranta, trebuie decisa stoparea imediata a operatiunilor,

Se tine sub observatie starea de incalzire a pompelor de marfa, respectiv a lagarelor, axelor, etansarilor pompelor si celor de trecere prin peretii camerei pompelor.

3.8 Precautii pe durata marsului

Pe durata marsului cu nava incarcata, toate tancurile se vor mentine inertate si presurizate. Urmarirea si mentinerea presiunii la o valoare constanta trebuie facuta zilnic. O serie de produse rafinate cum ar fi naphta, diesel oil sau gas oil, elibereaza oxigen si prin urmare, in timpul marsului, in spatiul de ulaj creste concentratia acestuia. Pentru evitarea cresterii concentrtiei de oxigen peste 8%, se vor lua urmatoarele masuri:

Daca se transporta produse rafinate, zilnic se verifica atmosfera din spatiul de ulaj cu analizorul portabil de oxigen,

Se purjeaza obligatoriu spatiul de ulaj daca valoarea depaseste 8%, pana la revenirea sub aceasta valoare. Operatiunea trebuie facuta cu grija pentru a nu pierde prin purjare o cantitate prea mare de marfa si trebuie stopata imediat ce s-a atins o concentratie sub 8% in unitati de volum.

3.9 Prevenirea extinderii focului in zona de marfa

Deandata ce se descopera un focar de incendiu, toate mijloacele trebuie utilizate pentru prevenirea extinderii acestuia. Se stopeaza imediat orice operatiune cu marfa si balastul si se initiaza cat mai repede posibil o bariera de racire intre focar si zona de marfa, prin intermediul unor perdele de apa.

Document Info


Accesari: 6872
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )