Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...RASPUNDEREA PENTRU NERESPECTAREA OBLIGATIILOR DIN CONTRACTUL DE TRANSPORT DE MARFURI PE CALEA FERATA

Transporturi
RASPUNDEREA PENTRU NERESPECTAREA OBLIGATIILOR DIN CONTRACTUL DE TRANSPORT DE MARFURI PE CALEA FERATA
Raspunderea caii ferate pentru nerespectarea obligatiilor

din contractul de transport de marfuri

Unele particularitati ale raspunderii caii ferate

Materia este reglementata de Regulamentul de transport C.F.R. din 2005, de Normele Uniforme de Transport si de Codul Comercial Roman.

Din cuprinsul acestor prevederi rezulta ca raspunderea caii ferate, raportata la raspunderea civila in general si la cea consacrata in Codul Comercial, are unele trasaturi comune (conditiile raspunderii si formele acesteia), dar si unele particularitat 616g67g i specifice activitatii de transport feroviar, la care ne vom referi in cele ce urmeaza.

Conform art. 60.1 din Regulamentul de transport C.F.R., calea ferata care a primit spre transport marfa, impreuna cu scrisoarea de trasura, este responsabila de executarea transportului pe intregul parcurspana la eliberare. Din analiza acestui text rezulta ca ne aflam in prezenta unei raspunderi contractuale a caii ferate, care intervine daca sunt intrunite in mod cumulativ doua conditii speciale: primirea marfii si intocmirea scrisorii de trasura, ce reprezinta contractul de transport.

Prin articolul 60.1, la care ne-am referit, sunt enumerate, in mod expres si limitativ, cauzele pentru care este posibil de antrenat raspunderea caii ferate, acestea fiind:

a) pierderea totala a marfii;

b) pierderea partiala a marfii;

c) avaria;

d) depasirea termenului de executarea contractului de transport.

Raspunderea intervine pentru neexecutarea unor obligatii (pierderea totala a marfii) sau executarea necorespunzatoare in cazul avariei partiale, totale si intarzierii la eliberare. Ea are la baza o prezumtie de culpa in unele cazuri, dar si culpa dovedita.

Daca in dreptul comun, in materie de contracte raspunderea consta in plata penalitatilor si a despagubirilor, in cazul in care prejudiciul nu a fost acoperit integral prin penalitati, in contractul de transport nerespectarea obligatiei asumate de caraus se sanctioneaza exclusiv prin plata despagubirilor.

Raspunderea operatorului de transport, sub forma despagubirilor, este reglementata cu anumite limitari. Una din formele de limitare a raspunderii consta in plafonarea daunelor la un anumit tarif.[1] Este cazul raspunderii caii ferate pentru depasirea termenului de executare a contractului de transport, reglementata prin art. 84.5 din Regulamentul de transport C.F.R. Conform dispozitiilor acestui articol, raspunderea se manifesta sub forma unor sume calculate pentru fiecare zi de intarziere, fara a se depasi 1/2 din taxa de transport, iar daca se dovedeste ca au rezultat pagube din cauza intarzierii, despagubirea nu poate depasi taxa de transport.

O alta forma de limitare legala a raspunderii consta in stabilirea anumitor criterii la calcularea pagubei, altele decat cele determinate de principiul repararii integrale a prejudiciului. O astfel de limitare legala este stabilita pentru raspunderea caii ferate in caz de pierdere sau avarie a marfii transportate.

Asa fiind, constatam ca, in general, raspunderea caii ferate este limitata la daune si daunele sunt plafonate, in sensul ca prin intermediul lor nu se acopera prejudiciul in totalitate.

Fata de cele prezentate, caracterizand raspunderea caii ferate ce decurge din contractul de transport de marfuri, rezulta ca suntem in prezenta unei raspunderi limitate prin efectul legii, la plata despagubirilor, ce nu acopera integral paguba efectiva si beneficiul nerealizat, bazata pe prezumtie de culpa in general, dar si pe culpa dovedita.Exonerarea de raspundere a caii ferate

In principiu, calea ferata raspunde de integritatea marfurilor ce i s-au incredintat spre transport, intrucat in timpul executarii transportului pot sa apara situatii neimputabile caii ferate care sa determine pierderea totala sau partiala a marfii, micsorarea greutatii acesteia sau avaria ei.

In reglementarile trecute si prezente s-au determinat imprejurarile care inlatura raspunderea caii ferate.

Astfel, in Codul Comercial sunt prevazute in mod expres si limitativ cauzele care duc la exonerarea de raspundere a caii ferate (art. 425), si anume: forta majora si cazul fortuit, viciul propriu al lucrului, natura lucrului, fapta expeditorului, fapta destinatarului.

Regulamentul de transport C.F.R., art. 61.3.1 distinge cauzele generale care duc la exonerarea de raspundere a caii ferate dupa modul de provenienta a pagubelor.

Raspunderea expeditorului pentru nerespectarea obligatiilor ce decurg din contractul de transport de marfuri

A. Precizari prealabile

Raspunderea expeditorului pentru neindeplinirea obligatiilor ce decurg din contractul de transport de marfuri pe calea ferata este reglementata de dispozitiile Codului Comercial, de Regulamentul de transport C.F.R. art. 65, pct. 5, de N.U.T. Din aceste reglementari se pot desprinde conditiile, cauzele si formele raspunderii expeditorului.

Potrivit legii, expeditorul poarta raspunderea marfurilor pana in momentul predarii lor efective catre caraus

Exista situatii in care expeditorul nu-si respecta obligatiile legate de predarea marfurilor catre caraus.

Aceste obligatii se refera in concret la: intocmirea corespunzatoare a documentului de transport, determinarea corespunzatoare a cantitatii expediate, folosirea unor ambalaje de buna calitate si efectuarea operatiunilor de ambalare, marcare si fixare a marfurilor in vagon in conditii care sa asigure integritatea marfurilor, la aplicarea sigiliilor, a semnelor si marcajelor, la determinarea specificatiilor necesare, incarcarea cu respectarea termenului conventional sau tarifar si insotirea marfii pe timpul transportului, cand acest lucru este prevazut de lege.

Nerespectarea acestor obligatii poate sa produca lipsuri cantitative sau avaria marfii sau a vagonului.

Raspunderea sa se poate manifesta fie fata de caraus, fie fata de destinatar, in functie de patrimoniul in care s-a produs paguba.A se vedea, R. Sanilevici, op. cit., p. 127.loading...
Document Info


Accesari: 1450
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )