Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Arhipelagul Arctic Canadian

geografie
Arhipelagul Arctic Canadian


Stat în America de Nord, cuprinzând si insulele Arhipelagului Arctic Canadian, precum si insulele Newfoundland, Vancouver s.a., înconjurat de apele a 3 oceane: Atlantic, Pacific si Arctic. Include 10 provincii si 2 teritorii. Canada este a doua tara ca marime din lume. Suprafata este de 9.970.537 km. Asezarea geografica: 4140'-8310' lat N; 5240'-141 long V.
Relieful este reprezentat în cea mai mare parte de o câmpie cu reminiscente glaciare, având în est regiuni cu aspect de podis, în vest fiind marginita de 18218p1513s masive muntoase (Sistemul Cordilierilor cu vârful Logan-6050 m- alt. maximala în limitele Canadei, care include: Muntii Stâncosi- 3954 m, Mackenzie, Coastelor- 4042 m). Stâncile vechi si dure, metamorfice ale Scutului Canadian ocupa o mare parte din nord, întinzându-se de la Muntii Stâncosi pâna la Coasta Atlanticului si de la sudul Bazinului Arctic pâna la Marile Lacuri. În regiunile centrale ale Canadei se întinde partea nordica a Câmpiilor Centrale. La sud-est de Scutul Canadian se afla câmpiile fertile si populate din Sf. Lawrence cu atitudine predominanta de 300-600 m si Marile Lacuri. La vest de Scutul Canadian sunt Muntii Stâncosi si alti câtiva munti care se întind pâna la Oceanul Pacific. De-a lungul tarmului Oceanului Atlantic se întind Muntii Apalasi cu alt. medie de 500-700 m.

Bogatiile subterane: vechile pietre cristaline sunt foarte bogate în minerale cum ar fi: cupru, zinc, nichel, plumb, argint, aur, diamante, crom, uraniu, carbune, sare, ghips. Minele de azbest sunt la sud de Sf. Lawrence, iar cele de fier lânga granita Quebec/ Labrador. Petrolul si gazul natural provin din Preerie de unde pleaca prin conducte spre toate partile tarii. Canada este cel mai mare producator de uraniu, zinc si nichel.

Clima este continentala, cu ierni reci si veri calde, însorite. Muntii Stâncosi au prevenit raspândirea climei oceanice spre interiorul tarii. În ianuarie temperatura medie este de -15C, iar în nord, la Cercul Polar ea ajunge sub -30. Vara temperatura medie este de 19C. Cantitatea medie a precipitatiilor este de 1000 mm/mpe an.

Canada este bogata în ape. Principalele râuri sunt: Ottawa, Moose, Albany, Winisk, Nelson, Churchill, Athabaska, Peace River, Leaf, Manicugan, Mackenzie, Columbia, Sf. Laurentiu s.a. Cel mai mare râu este Mackenzie (4242 m). Lacuri: Huron, Lacul Superior, Erie, Ontario, Nipigon, Winnipeg, Athabaska, Lacul Sclavilor, Marele Lac al Ursilor, Mantitoba, Winnipegosis, Mistassini, Garry s.a.

43% din teritoriul Canadei îl constituie padurile de conifere, în special de molid, brad, pin, cedru.

Industria este foarte dezvoltata. Ea detine mai mult de jumatate din totalul exporturilor. Cei mai multi angajati sunt în industria alimentara si cea a fabricarii metalelor si, împreuna cu produsele petroliere, chimicale, industria papetariei si forestiera, aduc cel mai mare venit de valuta straina. Canada este cel mai mare producator de lemn din lume, al doilea în producerea celulozei si al treilea în producerea hârtiei. Industriile sunt importante în regiunea Marilor Lacuri si pe tarmurile localitatii Sf. Lawrence. Toronto, Hamilton, Windsor si Montreal sunt cele mai mari orase industriale.

Produsul intern brut: 601.329.000.000 dolari SUA (2% din agricultura, 28% din industrie, 70% din servicii).

Exporta: mijloace de transport, masini si utilaje industriale, minereuri, combustibili, produse din lemn, hârtie, cherestea, gaze naturale, substante chimice, grâu, peste (1,5 milioane tone pe an), celuloza.

Importa: produse chimice, textile, bunuri de larg consum, vehicule, fier, otel, semipreparate, fructe, legume.

Comert extern cu SUA, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Suedia, Franta, Belgia s.a.

Agricultura a fost tot timpul importanta în Canada cu toate ca angajatii din agricultura constituie mai putin de 4% din numarul total al fortei de munca. În jur de 7,3% din suprafata pamântului este arata sau folosita pentru pasune. Produsele agricole constituie 8% din totalul exporturilor. Cea mai mare întindere unde se cultiva pamântul este în preeria Alberta, Saskatchewan si Mantiboa.Populatia constituie 30,8 milioane locuitori. Densitatea populatiei este de 3 loc./km. Rata populatiei urbane este de 77%. Durata medie a vietii: 78 ani.

Componenta etnica: canadieni britanici 45%, francezi 30%, germani 2%, italieni 2%, ucraineni 1%, olandezi 1%, amerindieni. Limbi oficiale: engleza si franceza. Culte: crestinism (catolici 47%, protestanti 42%, ortodocsi).

Orânduirea de stat : Canada este un stat federal, seful statului este regina Marii Britanii, reprezentata de un guvernator general. Puterea legislativa apartine reginei Marii Britanii si parlamentului canadian format din camera comunelor si senat.

Capitala este Ottawa (994 mii locuitori).

Cel mai mare oras este Toronto (3983 mii locuitori).

Sunt 71104 km de cai ferate si 849404 km de cai rutiere

Unitatea monetara: 1 dolar canadian (CAD) = 100 centi.

Sarbatoarea nationala: 1 iulie (1867) - Aniversarea Crearii Confederatiei.

Canada a fost admisa în ONU la 9 noiembrie 1945.Document Info


Accesari: 3103
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )