Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Cuptoru Porcului

geografie


Cuptoru Porcului

Date istorice. Intrarile pesterii sint cunoscute locuitorilor din labalcea sub numele de cuptoare. Pestera a fost identificata si studiata de E. Balogh (1937).



Localizare si cale de acces. In apropierea satului labalcea (corn. Carasova, j 212c24c ud. Caras-Severin). Este sapata in versantul drept, abrupt, al Cheilor Carasului, sub platoul carstic Crno Pole. Se poate ajunge la Cuptoru Porcului mergind in continuare de la Pestera Racovita aproximativ 1 km prin chei (vezi Pestera Racovita, traseele 1, 2 si fig. 66) pina in dreptul unei cirsii abrupte de peste riu, apoi se urca mai bine de 100 m diferenta de nivel spre platoul Crno Pole; la 425 m altitudine se afla gurile pesterii. Localnicii cunosc o cale de acces mai scurta, pornind din satul labalcea pina la marginea cheilor, in amonte de Tolosu, dupa care se coboara abruptul catre pestera.

Descriere. Pestera mijlocie (260 m), orizontala, cu portiuni ascendente, fosila, avind doua intrari: cea dinspre nord mai mica, cea dinspre sud mai mare, ambele orientate spre vest. Sistemul de galerii si sali, relativ complicat, are inaltimea maxima in Sala cu Prabusiri (20 m). inaintarea spre nord este impiedicata de o coloana masiva. intre punctele B-D exista gururi care se umplu cu apa in perioadele ploioase, cind apar si unele siroiri pe pereti. Pestera este inzestrata cu concretiuni, cele mai frumoase fiind situate intre punctele E-D: stalactite si stalagmite, dintre care unele monumentale, coloane si scurgeri parietale proeminente. Planseul este acoperit, in afara de crusta stalagmitica, de argila si material elastic (fig. 71).

Balogh presupune ca este vorba de o "pestera geamana', sapata in calcare jurasice: o pestera mica, nordica, creata de un mic curs de apa venind din galeria inaccesibila si iesind prin deschiderea mica (F), si o pestera mai mare si sudica creata de apa intrata prin punctul C si iesind prin deschiderea mare (A). Piriiasul nordic, gasindu-se la un nivel superior celui sudic, a fost captat de acesta in punctul G. Treptat, din cauza umpluturii si a prabusirilor, diferenta de nivel dintre cele doua sisteme s-a atenuat.

Cuptoru Porcului este o pestera calda (10°C pretutindeni in interior), relativ umeda, strabatuta de curenti Intre cele doua guri.

Sapaturile au dat la iveala resturi fosile de Ursus spelacus si de Crocuta spelaea, precum si unelte ale omului primitiv asemanatoare celor din pesterile Popovat si Cerbului.

Conditii de vizitare. Pestera nu prezinta dificultati, dar fiind greu de gasit fara o calauza din satul labalcea, este rar vizitata. Nu este amenajata. Timp de vizitare: 1 ora.



Document Info


Accesari: 1533
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )