Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Despre polemica si toleranta

geografie


Despre polemica si toleranta

A fi un ins civilizat presupune, printre altele, si faptul de a te apropia intotdeauna cu respect si minte deschisa de gandurile, opiniile si chiar prejudecatile care se-adapa si isi construiesc un adapost din mentalul colectiv.
Atmosfera, cu toate straturile ei, este aceeasi pentru toti. Nimeni nu dobandeste prin nastere sau in cursul vietii un drept prioritar de uz al aerului. Folosim cu totii acelasi oxigen, iar acesta nu ni se distribuie selectiv. Aidoma, noosfera, "atmosfera mentala" a Pamantului (fie ea pura fictiune speculativa utila sau realitate subtila), este un spatiu liber, in care orice fiinta umana are dreptul si libertatea de  a-si trimite orice gand, orice emotie, orice suras si orice suspin. Nimeni nu poate pune monopol pe aceasta noosfera. Nimeni nu are dreptul de a pretinde ca i se cuvine sa stabileasca ce e corect si ce nu aici.
Desigur ca si noosfera poate fi "poluata", aidoma atmosferei. Persoanele care emit ganduri negative, predominant pesimiste pur si simplu polueaza mentalul colectiv. Sunt sigur ca vi s-a intamplat, macar o data, sa va simtiti efectiv vidati de energie in prezenta cuiva. Sau sa va simtiti dintr-o data incordati ori tristi. Sunt oameni a caror prezenta te face sa nu te simti in largul tau, te "strepezeste". Din contra, in vecinatatea imediata a unor persoane te-ai vrea parca mereu. Oameni care zambesc, care rad, pentru care viata este o bucurie permanenta, care, asemenea regelui Midas, transforma totul in aur prin simpla lor atingere. In prezenta lor te simti incarcat de energie si cu sufletul senin. Te ajuta sa nu mai suferi de "inima carunta" si de "acru in glas".
Cu toate acestea, nu poti interzice nimanui sa emita ceea ce este el capabil sa emita. Nu te poti supara pe omul trist pentru aceea ca te intristeaza si pe tine. Toleranta si compasiunea sunt sentimente preferabile.
      

De asemenea, unde e civilizatia si omenescul superior atunci cand cineva este in stare sa te deporteze pe alta planeta pentru vina de a fi gandit altfel, de a fi exprimat o opinie si a fi manifestat o atitudine diferite? Prea des se intampla la noi asta. Prea des polemicile devin certuri, sfarsind in ura si dispret.
Daca as conduce o scoala, as organiza foarte des ore de disputa. Disputa este situatia de maxima soliditate a ego-ului, fiind in acelasi timp, odata stabilita o conditie fundamentala, si ocazia perfecta pentru a te debarasa de acesta. Conditia la care faceam referire este aceea de a fii atent(a) de-a lungul intregii discutii, astfel incat lupta, de orice natura ar fi ea, dintre ego-uri sa nu mai fie propriu-zis si lupta ta. Momentele cele mai favorabile debarasarii de ego sunt acelea in care acesta se manifesta cu maximum de pregnanta. Cel mai mare pacat este ca astfel de momente sa ramana neexploatate.
Foarte rar intalnesti oameni care sa fie capabili sa asculte cu mintea dechisa o opinie contrara celei pe care ei o sustin. De cele mai multe ori, mentalitatea este aceasta: "Cine nu e cu noi e impotriva noastra!", unde "cu noi" poate insemna si "cu ideile si convingerile noastre". Si, cel mai interesant, se intampla nu de putine ori sa ti se reproseze ganduri pe care nu le-ai gandit si glasuiri pe care nu le-ai glasuit. Atunci cand ai o prejudecata (o idee finita, lipita de frunte, asezata pe frontispiciul creierului precum imperativul categoric kantian), nu mai vezi nimic clar si limpede, totul trece prin filtrul acelei idei. Iti pui niste ochelari cu lentila de culoarea rosie si pe urma sustii sus si tare ca intreg universul este rosu si nu altcum. Tocmai de aceea, este ceva obisnuit ca oamenii care pornesc cu preconceptii o discutie sa nu se poate defel intelege cu interlocutorii lor, cu exceptia cazului "fericit" in care si acestia impartasesc aceeasi prejudecata. Si atunci, poate ca tu spui "pom", in vreme ce persoana respectiva intelege "greiere". Totul e posibil! Si de aceea oamenii nu se inteleg aproape niciodata. Pentru ca pornesc discutia cu concluziile gata trase, in loc sa o inceapa prin a-si pune intrebari. Si pentru ca nu initiaza niciodata polemica prin demersul necesar al definirii termenilor. E in van a te contrazice sau a cadea de acord daca, in fapt, dai aceluiasi cuvant intelesuri si conotatii diferite de cele pe care i le ofera interlocutorul tau.
'Geaba se repeta atat de des acest cuvant: "civilizatie"! Oamenii cu adevarat civilizati sunt la fel de multi precum marmotele care invelesc ciocolata. Si e pacat! Pentru ca se pierde astfel sansa comunicarii, a comunicarii reale. Iar in absenta comunicarii, a tolerantei si a intelegerii, zau daca se mai poate pronunta, fara sa sughiti: "civilizatie".

Liviu Plesoianu
Document Info


Accesari: 14775
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )