Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EXPLOZIA DEMOGRAFICA. APARITIE SI EVOLUTIE IN ULTIMII 50 DE ANI.

geografieEXPLOZIA DEMOGRAFICA. APARITIE SI EVOLUTIE IN ULTIMII 50 DE ANI.
MELEG ILDI

MORA ANNAMARIA

ROGOJAN RALUCA

SARB MIRABELAEste un element care confera o certa nota de actualitate teoriei lui Malthus.

Este vorba despre particularitatile exploziei demografice actuale, despre caracteristicile care o fixeaza in raport cu explozia demografica din sec. Al 18-lea si al 19-lea.

Explozia demografica din zorii societatii moderne, care a reprezentat materia prima pentru teoria lui Malthus, a avut loc in tari dezvoltate, in state unde revolutia industriala era in plina dezvoltare. Iesirea din criza care se putea prefigura pe baza discrepantei sesizate de catre Malthus a avut loc pe doua cai. Mai intai, dezvoltarea industriala a declansat un proces de ridicare a bunastarii, care a putut face fata evolutiei rapide a populatiei. O evolutie care pe buna dreptate nastea ingrijorare. De pilda, populatia Europei a evoluat de la aproximativ 50 de milioane, cat avea in 1600, la aproape 1 miliard la mijlocul sec.20. La 1600 ea reprezenta o zecime din populatia lumii, la 1950 ajunsese s-a reprezinte aproape o treime.

O a doua modalitate au constituit-o emigrarile masive ale europenilor in teritoriile de peste mari, in SUA, Canada, in alte tari si continente slab populate. In intervalul de timp cuprins intre 1891 si 1930, aproximativ 50.000.000 de europeni s-au stabilit in teritoriile slab populate si slab dezvoltate de peste mari.

Deci, timp de aproape doua secole Europa - zona cea mai dezvoltata a lumii in acest interval - a fost taramul pe care a avut loc explozia demografica; ea a reprezentat continentul de unde au plecat valuri de emigranti.

Evolutia populatiei in tarile dezvoltate si cele subdezvoltate (milioane locuitori

Evolutia populatiei mondiale urbane si rurale (milioane locuitori
Cresterea cea mai mare, de fapt, epicentrul exploziei demografice actuale este continentul african. In 1985 Africa si Europa aveau o populatie aproximativ egala.


Primele 22 tari cele mai populate ale lumii (1997Dupa cum se observa, 5 din primele 10 tari cele mai populate ale lumii se afla in Asia; in acelasi timp numai doua tari dezvoltate figureaza intre aceste 10 tari - SUA si Japonia.

In 1950, populatia mondiala era de 2,7 miliarde de locuitori, in 1987 era de 5 miliarde, in 1990 de 5,3 miliarde, iar in prezent mai exact incepand cu luna octombrie 1999, a depasit 6 miliarde. Dupa 1975 populatia mondiala a intrat intr-o perioada de crestere mai redusa a populatiei dupa varful atins in anii 1950-1960. Demografia mondiala este dominata de ponderea Asiei cu peste 3 miliarde de locuitori pe o cincime din suprafata terestra: China si India reprezinta ele singure, 38% din populatia totala, cu 1,3 milarde de chinezi si 1 miliard de indieni.

Anii '70 marcheaza o veritabila cotitura provocata de criza economica si de aparitia unor noi tehnologii de productie industriala care necesita mana de lucru mai bine calificata si mai putin numeroasa. In noiembrie 1973, Germania Federala intrerupe brusc orice recrutare de muncitori straini, urmata de Franta in 1974 si apoi de cea mai mare parte a statelor europene. Incepand cu 1975-1976 sunt inasprite controalele la frontiere si sunt adoptate diferite masuri financiare pentru a favoriza intoarcerea strainilor in tarile de origine.

Reintegrarea famiilor de imigranti pune tarile europene in situatia de a fi nevoite sa integreze populatii care nu raspundeau vreunei necesitati economice. In 1980 muncitorii emigranti sunt estimati la 20 de milioane, iar daca se iau in calcul si membrii famiilor acestora se ajungea la 35-40 milioane. Inceputul anilor '80 este caracterizat de cresterea masiva a solicitarilor de azil plitic, urmare a cresterii conflictelor in lume, numarul acestora ajungand la 8 milioane persoane. Caderea Zidului Berlinului a creat trecerea unui puternic val de emigratie dinspre tarile membre ale Tratatului de la Varsovia spre tarile occidentale.

Anul 1985 a fost anul cu cele mai mari deplasari de populatie din Europa de dupa 1945 cu 1 miliarde de persoane pornite din est spre vest. Din 1987 pana in 1990 Bulgaria si-a pierdut 7 % din populatia activa. Dupa 1980 asistam si in Asia de Sud la o crestere a emigratiilor interne in regiune, si nu cu destinatia traditionala Orientul Mijlociu, care ramane insa o a doua optiune.

La acest sfarsit de secol, societatile dezvoltate confruntate cu greutati economice si sociale, cat si societatile in curs de dezvoltare a caror dificultati sunt mult mai mari, nu mai sunt in masura , daca nu adopta masuri urgente si eficiente, sa gestioneze corespunzator politica demografica care oricand poate deveni o adevarata bomba umana.Document Info


Accesari: 9433
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )