Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Italia - prezentare Italia

geografie


Italia este un stat suveran european, amplasat la Peninsula Italica si câteva insule la Marea Mediteraneana, cele mai importante fiind Sicilia si Sardinia. Se învecineaza cu Franta la nord-vest, Elvetia si Austria la nord si Slovenia la nord-est. De asemenea înconjoara doua enclave: San Marino si Vatican si are o exclava numita Campione d'Italia pe teritoriul elvetian. Capitala Italiei este Roma.
Italia a fost un loc de origine al multor culturi europene, precum etrusci si 24124x2319y romani, si al miscarilor culturale moderne, cel mai notabil fiind Renasterea. Roma este un sediu al Bisericii Romano-Catolice si a fost pentru o perioada lunga un centru al civilizatiei occidentale.


Astazi Italia este o republica democratica si o tara dezvoltata, ocupând a saptea pozitie conform PIB-ului, a opta conform indicelui calitatii vietii si a douazecea conform indicelui dezvoltarii umane. Este un membru fondator al Uniunii Europene si unul dintre membri ai G8, OTAN-ului, Consiliului Europei, Uniunii Europei Occidentale.


DemografieItalia este în general o omogenitate lingvistica si religoasa, totusi, cultura sa, economia sa si politica sa sunt diverse. Italia are a cincea densitate a populatiei europene ca marime, atingând 196 de oameni pe km˛. Grupurile minoritare sunt mici, cele mai mari fiind cel vorbitor de limba germana în Tirolul de Sud (1991: 287.503 germani si 116.914 italieni) si cel de limba slovena lânga Trieste.


Alte grupuri minoritare cu limbi oficiale partiale sunt cele franceze în Valle d'Aosta; cele sarde în Sardinia; cele ladine în Dolomiti; si cele friuliene în regiunea Friuli-Venetia Giulia, toate patru limbi romanice. În plus exista alte câteva minoritati locale mici, ca si cele vorbitoare de Limba occitana în sudul vaii Piemontului; Limba catalana în orasele Alghero si Sardinia; Limba albaneza în anumite sate din Calabria si Sicilia; si de dialecte grecesti vechi în satele din Calabria.


Desi Romano-Catolicismul este religia majoritara (85% din cetatenii nou-nascuti sunt în mod normal catolici) uramta de religia protestanta si cea iudaica, dar este constatata si o crestere a comunitatii musulmane imigrante.
CulturaItalia este bine cunoscuta pentru arta si cultura sa, precum si datorita nenumeratelor ei monumente, printre care se numara Turnul din Pisa si Colosseumul roman, dar si pentru mâncarea sa (pizza, pasta, s.a.m.d.), vin, stilul de viata, eleganta, design, cinema, teatru, literatura, poezie, arte vizuale, muzica (mai ales de opera), sarbatori, si în general pentru gust.


Miscarile artistice ale Renasterii si barocului a aparut în Italia între secolele al 14-lea si al 15-lea, respectiv la sfârsitul secolului al 16-lea, determinând o adevarata revolutie artistica în Italia, mai întâi, în Europa ulterior si apoi în întreaga lume.


Genurile literare care au înflorit în Italia, asa cum sunt poezia lui Petrarca, Tasso si a lui Ariosto, respectiv proza lui Dante, Boccaccio, Machiavelli si a lui Castiglione, au exercitat o influenta durabila în dezvoltarea culturii vestice, la fel ca si pictura, sculptura si arhitectura, la care au contribuit artisti extraordinari ca Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli, Fra Angelico si Michelangelo.


Influenta muzicala a compozitorilor italiani ai epocii baroce, precum Monteverdi, Palestrina si Vivaldi s-a dovedit a fi remarcabila. Mai târziu, în secolul al 19-lea, opera romantica italiana (gen muzical "inventat" de asemenea de italieni) a excelat datorita compozitorilor Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi si Giacomo Puccini.


Artistii, scriitorii, regizorii, arhitectii, compozitorii si designerii contemporani italieni contribuie semnificativ la cultura vestica.


Fotbalul este principalul sport national. Italia a câstigat Cupa Mondiala de Fotbal de patru ori: în 1934, 1938, 1982 si 2006. Seria A a campionatului italian de fotbal a dat unii dintre cei mai buni jucatori de fotbal la nivel mondial. Cele mai cunoscute echipe sunt A.C. Milan si Inter Milano FC din Milano, A.S. Roma si S.S. Lazio din Roma, Juventus din Torino si Fiorentina din Florenta.


1.7. Turismul din Italia


Rivierele sunt sectoare de litoral amenajate pentru turism, cea mai importanta fiind Riviera Italiana, constand intr-un lant de statiuni balneo - maritime: San Remo, Diano Marina, Alassio, Nervi, Portofino, Santa Margherita Ligure, etc..., apoi rivierele napolitana situate in Golful Napoli: Amalfi, Sorrento, insulele Ischia si Capri, veneziana: Lido di Venezia, Riccione, Rimini, sarda aflandu-se in insula Sardinia, palermitana aflandu-se in zona orasului Palermo.Roma


Roma capitala Italiei, fiind supranumita si "Cetatea Eterna", este considerat orasul cu cele mai multe monumente istorice si de arta de pe glob: temple, amfiteatre (dintre care Colosseumul datand din anul 80 d. Hr. care putea adaposti 80.000 spectatori), arcuri de triumf (Constantin cel Mare, Seotimiu, Sever, Titus...), columne (columna lui Traian inalta de 37 m), bazilici (Santa Maria Maggiore, San Paolo Fuori le Mura), biserici, palate, vile, fantani (cea mai cunoscuta fiind Fontana di Trevi), statui.


BolognaBologna - orasul cuprinde numeroase palate, biserici, fantani, doua turnuri inclinate si una dintre cele mai vechi universitati din lume.

PadovaPadova - mare bazilica II Santo din sec. XIII, care adaposteste mormantul Sf. Anton de Padova, Capela Scrovegni din sec. XIV pictata de Giotto, palate, orenumita universitate la care invatau si unii principi romani.
Pisa


Napoli


Napoli oras cu o frumoasa asezare geografica in jurul golfului omonim si la poalele muntelui Vezuviu, bogat in monumente cum sunt: Castel Nuovo (se. XII), Arcul de Triumf, Palatul Regal (sec. XVII), Palatul si Galeria Nationala de pe Capodimonte, biserici; in apropiere aflandu-se orasul roman Pompei acoperit cu lava in timpul eruptiei vulcanului Vezuviu din anul 79 d. Hr., in prezent eliberat de acesta.   


MilanoDuomo dateaza    din sec. XIV - XVI, si este bogat in ornamente cu turnuri, turnulete, statui, Castelul Sforzesco, Scala, ce este unul dintre cele mai renumite teatre de opera din lume, biserica Santa Maria delle Grazie care adaposteste celebra pictura "Cina cea de taina" al lui Leonardo da Vinci.


TorinoVizitarea    orasului Torino se incepe de la piazza Castello ce este denumit si inima orasului Torino. Duomo sau Catedrala San Giovani care adaposteste asa numitul "Giulgiu al lui Hristos", Palatul Regal, de pe scarile duomolui se poate admira importante monumente istorice ale orasului Torino.Venezia"Orasul Soarelui "Venezia este un oras amplasat pe mai bine de o suta de insule (Piazza San Marco cu bazilica omonina din sec. XI, care adaposteste mormantul Sf. Marcu, Campanilla inalta de 99 m.
Document Info


Accesari: 6058
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )