Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MEDIUL

geografie


MEDIUL




Mediul reprezinta ansamblul factorilor fizici si fenomenologici, rezultat al integrarii mediilor natural, artificial si socio-economic, care conditioneaza viata.



Prima referire la mediu o face indirect, C. Montesquieu, care promoveaza o conceptie care admite influetele hotaratoare ale mediului natural asupra societatii. Dar notiunea de mediu geografic apare in 1826, dupa ce, datorita revolutiei naturiste succesul lui Linni in biologie, apare in geografie problema sistematizarii si clasificarii locurilor percepute pana atunci.

Notiunile de mediu, environment, sit se refera la o problema comuna: cadrul ambiant de viata si munca al omului, iar diferensa dintre ele nu este semnificativa, acestea fiind impregnate mai mult cu nuanta provenientei lor si nu cu aceea a scopului caruia ii slujesc. 525c22f

Mediul inconjurator reprezinta cea mai complexa si utilizata formula de definire. Dar definitia lui difera de la o personalitate la alta. In viziunea lui Bogdan Stugren, ,,mediul este un sistem de componente materiale ale Universului, care influenteaza functionarea sisitemelor biologice".

Efectele modificatoare ale omului in mediu sunt mai evidente ca intensitate si raspandire in ultimii ani datorita dezvoltarii industriei, intensificarii transporturilor si comertului, la care se adauga practicarea unei agriculturi intensive, puternic mecanizata si chimizata.

Activitati umane, cu urmari in modificarea mediului inconjurator, s-au manifestat inca din paleolitic si neolitic, cand populatia a realizat, cu ajutorul uneltelor rudimentare, defrisari, desteleniri pentru construirea bordeielor, a colibelor sau pentru extinderea terenurilor agricole. Viata de pastori, vanatori, agricultori, pescari, din perioadele istorice urmatoare, a impus o presiune mai mare a societatii omenesti asupra factorilor de mediu. Transhumanta practicata in diferite regiuni ale globului a accentuat procesul de despadurire. Pasunatul intensiv din secolele urmatoare a degradat pasunile si a inlesnit procesul de eroziune torentiala a solurilor pe terenurile in panta, ducand la intense procese de siroire prin formare de ogase, ravene si chiar la alunecari de teren pe suprafete intinse. Mai tarziu, revolutia industriala si cresterea demografica au determinat modificari rapide de mediu.

Exploatarea padurii, ca o sursa de combustibil si de materie prima pentru industrie, ca material pentru constructie sau pentru a obtine teren agricol, a dus la o retragere a limitei padurilor si a pajistilor naturale, efectele negative manifestandu-se prin disparitia unor specii de animale si plante. La aceste urmari negative determinate de reducerea suprafetelor impadurite se adauga si degradarea intensa a solurilor prin declansarea unor viituri catastrofale pe versantii despaduriti in timpul unor ploi torentiale sau al topirii zapezilor.

Din impactul om-natura, apar unele contradictii intre mediul natural si cel creat de om. Aceste contradictii se refera la conflictul dintre necesitatile mediului creat de om si varietatea si volumul de resurse oferite de natura.

Sustinuta de forta aburului la inceput, de cea a energiei electrice mai tarziu si, apoi, de energia nucleara, industria a dus la intensificarea raportului dintre om si mediu. Industria este principala sursa de poluare a mediului inconjurator prin amploarea procesului tehnologic, cantitate mare de impuritati degajate in aer si apa.

Agricultura contribuie si ea la poluarea mediului natural prin utilizarea volumului mare de ingrasaminte chimice si pesticide. Poluarea solului face ca acest component al mediului natural sa fie mai grav afectat, deoarece, spre deosebire de apa si aer, solul se reface mult mai greu

Revitalizarea mediului natural se poate realiza fie din interior, prin auroreglarea componentelor, fie prin intermediul omului care actioneaza pentru evitarea unor catastrofe naturale si artificiale.

In Romania protectia mediului are vechi traditii. Ea a inceput inca de la sfarsitul secolului XIX si a avut in vedere protectia aerului, a apelor, conservarea resurselor naturale neregenerabile (petrol, gaze naturale, carbune, minereuri feroase si neferoase) si a resurselor biologice. A fost infiintat, inca din anul 1935, Parcul National Retezat cu o suprafata de 20.000 ha. Acest parc se suprapune regiunii celei mai pitoresti din Muntii Retezat, cu caractere alpine (lacuri glaciare, custuri, morene, elemente de vegetatie si fauna intanite numai aici). In acelasi timp, s-au luat masuri pentru infiintarea unor noi rezervatii floristice, faunistice, de piesaj si geologice in toate zonele tarii. Un accent deosebit se pune si pe conservarea habitatului uman, latura inseparabila a actiunii de protectie a mediului inconjurator, deoarece aceasta reprezinta modelul cel mai elocvent al asigurarii calitatii vietii pentru cei ce locuiesc in el.

Una dupa alta, ramurile stiintei s-au simtit antrenate in procesul de cercetare a fenomenelor si proceselor de degradare a mediului, de depistare a cauzelor, de masurare a efectelor si de cautare a solutiilor.

Protectia mediului natural presupune cunoasterea temeinica a lui si a interactiunilor dintre sistemul social-economic si sistemele naturale, prevederea consecintelor mai apropiate si mai indepartate ale acestor interactiuni; utilizarea rationala si cu economicitate maxima a resurselor naturale, indiferent de originea lor; prevenirea si combaterea scrupuloasa atat a degradarii mediului, provocata de om, cat si a celei produse de cauze naturale; armonizarea intereselor imediate, de lunga durata si permanente ale societatii umane in utilizarea factorilor naturali de mediu: aer, apa, sol, subsol, flora, fauna, rezervatii si monumente ale naturii, peisaj.

George Valsan considera ca mediul include si ansamblul de factori ce actioneaza din exterior asupra vietii unui popor, influentand-o in mod hotarator. Factorii de acest fel pot fi considerati: asezarea pe glob, pe continent, vecinii, relieful, climas, apele, animalele, vegetatia, resursele naturale ale solului si subsolului dar si avrtiile prefacute de om.

Mediul nu poate exista in lipsa spatiului si nu-si poate extinde aria semantica in lipsa factorilor naturali sau artificiali, deoarece aceasta notiune presupune tocmai un ansamblu spatio-temporal al factorilor ce nu pot fi ingraditi de om dar si al acelora creati de societatea umana prin ansamblul componentelor ei. Astfel, mediul se intelege din trei puncte de vedere: fizic, biologic si social trimitand la alti termeni ca: spatiu, societate, ambianta, climat, sit, environment.

Notiunea de environment poate tine locul notiunii de mediu, deoarece acesta are aproximativ acelasi inteles.

La inceput notiunea de environment era utilizata in arhitectura, pentru ca mai tarziu sa se refere la zonele de contac dintre spatiu construit cu toate cpmponentele sale si mediul natural ambiant.In timp s-a ajuns la o inaitare a urbanismului in mediul natural, astfel notiunea de environment s-a suprapus peste cea de mediu inconjurator, ingloband astfel si notiunea de mediu umanizat.

In lucrarilede specialitate apare termenul de sit, el desemnand mai ales orasul si in mod automat un spatiu delimitat intr-o oarecare masura. Situl se refera la acel spatiu in care natura si omul au contribuit in mod egal pentru a crea o unitate si o armonie. Deci ceea ce este construit se integreaza in mediul natural, dar nu il face sa dispara, deci convietuiesc. Acest raport constructie-mediu natural tinde sa creasca in marile orase, ajungandu-se tot mai mult la o regresie a mediului natural din intreg.

K. Marx spunea ca omul ,,mijloceste, reglementeaza si controleaza schimbul de materie dintre el si natura el dezvolta posibilitati ascunse in ea si pune sub stapanirea sa jocul fortelor ei". ,,Aceasta calitate diferita a amului fata de orice alt element natural face ca societatea sa nu aiba doar caracterul de component al mediului, ci si de nucleu de comanda al acestuia. Omul da un scop proceselor naturale, le stabileste finalitati" (Al. Rosu, Ungureanu, I.).



Document Info


Accesari: 3871
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )