Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Marele zid chinezesc

geografie


Marele zid chinezesc

Marele zid chinezesc este unul din cele mai remarcabile produse ingineresti din toate timpurile,faurirea sa creditândul si drept unul din cele mai ucigase. Constructia sa a început în anul 220 î.H., a durat 10 ani si a fost ordonata de catre primul conducator al une 15315s185p i Chine Unite,despotul Qin Shihuangdi, nemaipomenit prin cruzimea sa.Unele parti ale zidului de aparare au fost construite mult mai de timpuriu de catre diferitele regate din N Chinei, aflate în disputa. Qin Shihuangdi a încartiruit o armata de tarani, soldati, condamnati si detinuti politici pentru a reconstrui si lega partile timpurii ale zidului, într-o singura bariera care sa strabata muntii în dreptul frontierei sale de N. Zidul se vroia un bastion împotriva mongolilor nomanzi,calareti razboinici din câmpiile de N ale Mongoliei.

Qin Shihuangdi si-a însarcinat generalul cel mai de succes, pe Meng Tian cu desavârsirea acestui proiect. Zidul a început sa serpuiasca în susul si în josul muntiilor, prin zone pustii si prin mlastini. A fost ridicat pe o fundatie de piatra cu ajutorul lutului pavat cu caramida. Din vârful turnurilor de control semnale prin intermediul fumului si a luminii - si semnale sonore în vreme de noapte - erau acum capabile sa transmita iformatii de jur împrejurul tarii cu o viteza foarte mare.

Se spune ca aprox. 300.000 de oameni ar fi robotit din greu sa construiasca acest zid, iar organizarea si aprovizionarea acestei enorme desfasurari de forte era ea însasi o realizare uimitoare. Legenda mai povesteste ca Qin Shihuangdi a fost avertizat de catre un vrajitor ca zidul nu va rezista fara sa se rupa daca înauntrul sau nu va îngropa un wan sau 10.000 de alti oameni. Împaratul afla un om pe nume Wan pe care îl ucide si îl îngoapa în zid. Sâmburele de adevar al legendei pare a rezida în faptul ca multi truditori au murit pe parcurs, trupurile lor neânsufletite fiind cimentate înauntrul zidului, motiv pentru care a si fost botezat drept cel mai lung cimitir din lume sau Zidul Plângerii.

Marele Zid Chinezesc s-a dovedit eficace, însa de-a lungul secolelor ce au urmat a fost neglijat, abandonat apoi reconstruit în mai multe rânduri. Dinasti Sui a început sa-l reconstruiasca în anul cand se spune ca nu mai putin de 1.000.000 de lucratori ar fi fost fortati sa lucreze, jumatate din numarul acstora pierind. Ultima finisarer a zidului a fost înregistrata î timpul dinastiei Ming, dublata de o reconstructie majora in sec. XV. Parti ale sale au fost restaurate, în scop turistic.

Marele Zid Chinezesc porneste din dreptul golfului Bo Hai, la N-E de Beijing catre China de N spre Desertul Gobic. Cifrele referitoare la lungimea sa totala variaza între sute sau chiar mii de mile, din cauza numeroaselor sale reconstructii, între cele doua capete ale sale distanta aeriana fiind de 2.450 km. Zidul serpuieste, pe alocuri fiind dublat sau triplat de ziduri paralele si de numeroase alte ramificatii care pot la fel de bine sa fie sau sa nu fie puse la socoteala. O statistica oficiala îi acorda lungimea de 6.000-6.500 km., dar în 1990 s-a spus ca un chinez ar fi parcurs întreaga distanta masurând 6.700 km.

Zidul a fost în egala masura bulevard si bariera. Deasupra masoara 5,5m latime, suficient ptr. a permite infanteriei sa marsaluiasca cate 10 în rând sau cavaleriei câte 5. Înaltimea sa este de 9m, cu turnurile sale de control înaltându-se la 12m deasupra nivelului solului. Zidul este înca extraordinar de impresionant dupa secole grele si vreme neprielnica.,, Este cea mai lunga constructie faurita vreodata de mâna omului, care însa a presupus sacrificiul multor mii de vieti, zidul se ridica deasupra muntilor precum un spargator de valuri "


Document Info


Accesari: 2694
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )