Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Mexic

geografie


Mexic

Capitlul I

Generalitati si pozitia geografica




Prezentare generala

Mexicul se afla in partea de sud a Statelor Unite ale Americii, unde trei lumi - pre hispanica, coloniala si moderna - se intalnesc, rezultand o tara unica cu propria cultura si propriul simt artistic.

Pozitia geografica

Desi este situata in America de Nord, Mexicul are puternici radacini culturale si forme geografice concentrate in partea de sud, si de aceea uneori este considerata ca facand parte din America Centrala.

Mexicul     se invecineaza cu trei state: la nord cu Statele Unite ale Americii, cu Belize si Guatemala la sud.

Mexicul este a 14-cea cea mai mare tara din lume, si a 5-a din America.

Vecini:Asezat in extremitatea sudica a Americii de Nord,se invecineaza   la nord cu

S.U.A,la vest si sud cu Oceanul Pacific,la est cu Golful Mexic iar la sud-est cu Belize,Guatemala si Marea Caraibelor

Ora locala

Mexicul are trei zone de timp diferite: GMT - 6 in majoritatea tarii; GMT - 7 Baja California Sud si partea de nord a Coastei Pacifice; GMT - 8 Baja California.

Numele oficial, capitala,limba

Mexic este numele cunoscut de toata lumea, cu toate acestea numele oficial scris in Constitutie este Statele Unite ale Mexicului (Estados Unidos Mexicanos)

Datorita statutului sau economic, politic si social, Mexico City a fost inca din timpul colonizarii capitala Mexicului.

Limba oficiala este spaniola. In regiunile in care populatia indiana este predominanta, se vorbesc peste 66 de limbi, dintre care cele mai importante sunt: Nahuatl, Maya, Zapotec si Mixtec.

Moneda nationala

Moneda oficiala a Mexicului este Pesso Mexican (MXN).

Populatie

Marime: 104.907.991 locuitori. Rata de crestere: 1.43% (estimare din 2003). Nationalitate: Mexicana. Grupuri etnice: mestizo (Amerindian - Spaniol) - 60%, Amerindian sau predominant Amerindian - 30%, albi - 9%, altii - 1%.

Religie



Clima

In sudul tarii clima este tropicala, in regiunile situate sub Tropicul Racului.

In nord,deasupra Tropicului, temperaturile sunt mai reci in lunile de iarna, in vreme ce in sud se mentin constante pe tot parcursul anului, dar variaza in functie de altitudine. Mexic are una dintre celemai diverse sisteme climatice din lume.Tropicul Racului efectiv imparte Mexicul in douǎ zone de clima: partea din nord cu clima temperata(iarna cu temperaturi mai reci) si partea din sud cu clima tropicala(cu temperaturi aproximativ constante pentru tot timpul anului).

Zonele din sudul paralelei 24, care ajung pana la inaltimea de 1000 m au o temperature medie anuala situata intre 24sC si 28sC.

In acestezone temperatura 727b19h ramane mare tot timpul anului exisand doar o diferenta de 5sC intre temperaturile medii de vara si temperaturile mediide iarna.



In nordul paralelei 24,( desi zonele de acolosunt la o altitudine mai joasa decat cele din sudul paralelei), tempe-raturile medii anualevariaza intre 20sC si24sC, aceste tempera-turi fiind date de verile umede si fierbinti si iernile reci. De exem-plu la Acapulco tempe-ratura medie este de26sC in ianuarie si de29sC in iulie, cantita-tea de precipitatii fiind de numai 7 cm pe an. Temperatura medie la Mexico este de 12sC, respectiv 18s, cantitatea de precipitatii fiind de 55cm/an, iar in orasul Merida din sud cifrele sunt de 23sC , respectiv 28sC si 90 cm/an precipitatii. Acest lucru ii confera Mexicului unul dintre celemai complexe sisteme climatice de pe Terra.


Relieful

Sunt prezente mai multe tipuri de relief, fapt influientat de conditiile climaterice diferite de la o regiune la alta. Relieful este variat, cuprinzand lungi lanturi muntoase, intinse podisuri, campii, depresiuni etc. Pe teritoriul mexican se desfasoara, pe directia V – SE doua mari lanturi muntoase. Podisul Mexican este inchis spre S de un lant muntos, Sierra Volcanica Transversal, care atinge cele mai mari altitudini de pe teritoriul mexican.Este reprezentat prin munti stancosi si podisuri inalte; in regiunile de coasta terenul este mai jos, reprezentat de campii si depresiuni, iar un relief relativ mediu este intalnit in regiunile de desert. Un platou inalt ocupa aproape doua treimi din suprafata tarii, cu campii de coasta joase de-a lungul celor doua laturi. Doua lanturi muntoase, Sierra Nevada la vest si Muntii Stancosi la est, continua din S.U.A. in Mexic. Acestea se numesc Sierra Madre de Vest si Sierra Madre de est, ambele de peste 3000m, cu unele varfuri de peste 5000m. Platoul este impartit de bazine, vai si blocuri muntoase intr-o serie de regiuni mai mici. Cutremurele si eruptiile vulcanice sunt frecvente. Campii mlastinoase acopera marea parte a depresiunilor de pe coasta de est, in special in sudul Mexicului.

Altitudini extreme

Locul cel mai inalt: Volcan Pico de Orizaba, altitudine - 5700 m.

Locul cel mai jos: Laguna Salada, depresiune - 10m.




Flora si fauna 

Flora

In ceea ce priveste vegetatia, trebuie sa luati in calcul in special plantele tropicale din clasicele paduri tropicale, valabile in special pentru sudul si estul tarii. O priveliste deosebita sunt palmierii atat de diferiti, car sunt impletiti cu liane si orhidee in toate culorile.

Dintre plantele de cultura care servesc ca hrana pentru localnici se cultiva aici palmier de ulei, trestie de zahar, sisal, cocotier, arborele de cacao, cafea si porumb. In zonele de munte ale Mexicului se cultiva trestie de zahar, cafea, grau si proso. In partea de nord a tarii veti gasi mai multe lunci si pasuni. In Mexic se cultiva de asemenea su un numar mare de fructe tropicale si diverse legume, in special chili si rosii. In nord ii prieste foarte bine bumbacului – mai ales pe malul raurilor Colorado si Rio Grande.

Cu toate ca in Mexic nu sunt prea multe paduri, cresc aici un numar relativ mare de copaci. Destul de des veti vedea cedru, stejar, iar umbra va va face pinul destul de des intalnit aici. In regiuni mai inalte cresc mai degraba brazi. Nu trebuie sa uitam nici de lemnul copacilor tropicali, care isi are rostul in industria mobilei – in numele tuturor merita mentionat mahonul.

Cand spunem Mexic , cel mai probabil majoritatea isi imagineaza cactusi tipici, care cresc in numar foarte mare pe teritoriul intregii tari. Pe varful muntilor, in locuri unde se intalneste clima arctica, gasiti specii de plante nord americane arctice. Mexicul este o tara relativ variata, astfel in plimbarile dvs. prin tara veti putea admira cele mai diferite specii de vegetatie pe care la noi nu le gasiti.


Fauna

In ceea ce priveste animalele, teritoriul Mexicului este destul de bogat. Majoritatea speciilor animale din Mexic sunt reprezentate prin insecte. Foarte neplacuti sunt tantarii, care sunt purtatari de malarie si de febra galbena. In Mexic puteti sa vedeti si ursi, vidre, cerbi sau caprioare. Din America de Sud au ajuns aici jaguari, armodiali, furnicari si un numar mare de maimute. Pe teritoriul Mexicului traiesc porcii cu spini si cele mai diferite rozatoare si mamifere.

Nu trebuie sa uitam nici de amfibieni si reptile, care isi au de asemenea casa aici. Cel mai mare pericol il prezinta puternic veninosii serpi cu clopotei, care apar in multe locuri din Mexic. Deasupra capului va vor zbura si diferite specii de pasari – de la micii colibri pana la corbi sau vulturi. Cea mai renumita pasare mexicana pare sa fie curcanul. Este insa vorba despre un ascendend al curcanului de casa, pe care il cunoasteti la noi in tara.
In centrul tarii localnicii cresc bovine, porci, cai, capre, dar si oi. In zonele de litoral, mai ales in cele de golf ale Mexicului, se gasesc crabi si languste, ce reprezinta sursa de mancare a localnicilor si care bineinteles se folosesc si pentru export. In apele Oceanului Pacific puteti admira in special crabi si stridii.


Reteaua hidragrafica

Raurile din Mexic sunt grupate in trei directii.Panta din Pacific, Golf si partea interioara.Cel mailung fluviu este mexican Bravo, panta din Golf.Acesta areo lungime de 3034 km, si serveste ca frontiera SUA.Alterauri sunt in acest moment de cotitura Usumacinta, careserveste la frontiera cu Guatemala, raul Grijalva, probabil,cea mai puternics din tara, si raul Panuco, al carui bazineste o parte din ValeaMexic. In fluxul Pacific Lerma si rauri Balsas sunt de o importanta vitala pentru orasele Highlands din Mexic, rauriSonora, Fuerte, Mayo si Yaqui, care detin agricultura prospera in nord-vest, si Colorado.

River, in comun cu Statele Unite ale Americii.rauri interioare, adica cele care nu se varsa in mare, sunt scurte si fluxul de rar.Repere includ Casas Grandes River in Chihuahua, si Nazas,Durango.Cele mai multe rauri din Mexic au putina apa, si aproape nici unul dintre ei este navigabil.Mexicul detine multe lacuri si iazuri,dar de dimensiuni modeste.Cel mai important organism intern de apa este Lacul Chapala,insa din cauza supraexploat arii este inpericol de disparitie.Alte lacuri Lacul Pátzcuaro,Zirahuén si Cuitzeo,toate in Michoacan.In plus,construirea de baraj ea dus la formarea de lacuri artificiale,cumar fi Insulele mii,in Oaxaca.


Resursele naturale si economia

Mexicul este bogat in minerale si surse de energie se gasesc din belsug.Se extrag peste 150 mil t de petrol, 37160 de mil de metri8 cubi de gaze naturale si 9 mil t de carbuni.Exista si rezerve de gips,argint, fluorit,fier,zinc si cupru.De curand a avut loc o industralizare rapida.Au inflorit prelucrarea produselor agricole, siderurgia si produsele petro-chimice.Se fabrica produse textile si se produce otel in zona industriala din nord.50% din industrii sunt situate in zona orasului mexico.Industria mexicana se inscrie intre cele mai dezvoltate si diversificate de pe continentul american.Mexicul este principalul producator mondial de argint si un important producator de petrol(locul 5).Multa vreme concentrata in capitala industria prelucratoare a cunoscut in ultimele decenii un proces de descentralizare,noile intreprinderi fiind amplasate cu precadere in orase ca Monterrey,Veracruz,Guadalajara,Leon. Industriilor traditionale - textila pe baza de bumbac,pielarie,a zaharului-li s-au adaugat siderurgia(mai ales otel),metalurgia neferoasa(plumb,zinc, cupru), constructiile de masini(material feroviar-unul dintre primele locuri pe glob-masini textile,montaj de autovehicule),prelucrarea petrolului si industria chimica.






Capitolul III

Istoria


Scurt istoric :

Istoria Mexicului cuprinde mai multe culture impresionante si misterioase in acelasi timp.


Olmecii,un popor misterios despre care nu sestie nici de unde au venit nici cum au disparut, au influentat culturile ulterioare.

Toltecii,asezati in nordul Vaii Mexicului, au ridicat orasul Tula, in jurul anului 600 ICh.Cultura tolteca a influientat puternic cultura maya si azteca.


Mayasii au avut cea mai puternica si influenta cultura.Ei sunt care au inventat sistemul numeric si au fost maestrii ai ingineriei si arhitecturii,au folosit scrierea hieroglifica,au controlat un mare imperiu si aveau mari calitati de comercianti.Complexele de la Palenque

(Palatul construit in mijlocul orasului,pe un deal artificial,inconjurat degalerii sicurti;Templul Soarelui a fost construit de Chan²Bahlum/sarpele jaguar),Tikal, Tulum,Chichén,Itzá,Copán si Uxmal(Piramida Magicianului,desprecare,legenda spune ca a fost construita intr-o noapte de un copil minune,devenit ulterior conducatorul mayasilor /in realitate constructia a durat300deani)sunt marturii vii a culturii maiase.


Zapotecii si Mixtecii au dezvolata valea Oxaca. Au fost excelenti constructori siartistii in metal si ceramica. Descendentii lor locuiesc in statul Oxaca de astazi.

Aztecii, sunt ultimul trib sosit din nord in jurul anului 1200 ICh, peValea Mexicului. Nu au avut o istorie scrisa, informatiile pastrandu-sedin generatie in generatie, in forma orala.Legenda spune ca au sosit din insula numita Aztlan, asezata in mijlocullacului Chicomoztoc. In mijlocul insulei existau 7 temple dedicatezeuluiprotector Huitzilopochtli. Se spune ca erau poporul ales al zeuluicare le-a cerut sa pleca in cautarea «pamantului promis».Pentru o lunga perioada de timp au avut un stil de viata nomad.Abia in 1325, marele trib al aztecilor se stabileste in sudul laculuiTexcoco, la Tenochtitlan, localitate devenita astazi Mexico, denumirece deriva din numele zeului razboiului Mexitli.Cunoscuti mai ales prin munarul mare de sacrifiici uname facutezeilor,aztecii credeau ca bunavointa zilnica a zeilor poate fi dobanditaprin sacrificarea unui sclav. Sacrificau anual intre 20-50 de mii desclavi, crezand ca sunt singurii responsabili de fericireazeilor.La sosirea spaniolilor, aztecii erau cea mai mare putere in zona. Azteciisi Montezuma, conducatorul imperiului, au fost cuceriti de Cortez(1520-1538), incheidu-se astfel istoria marelui imperiu Aztec









Capitolul IV

Mediul cultural


Cultura
Vechile civilizatii ale Mexicului au produs unele dintre cele mai spectaculoase opere de arhitectura construite vreodata in lume.In zone precum Teotihuacan, langa Ciudad de Mexico, Monte Alban, langa Oaxaca ori la Uxmal sau Chichen Itza, in peninsula Yucatan, se pot intalni orase pre-hispanice aproape intacte. Spectaculoasele lor centre ceremoniale utilizate de elita religioasa sau politica erau menite sa impresioneze. Ele contineau enorme piramide din piatra, altare de sacrificiu, palate, zone administrative, terenuri de sport.Stilurile utilizate de civilizatiile indigene sunt foarte diferite:in timp ce la Teotihuacan si la Monte Alban constructiile aztece si zapotece sunt relativ simple, proiectate sa impresioneze prin scara la care au fost ridicate, arhitectura maya a acordat mai mare atentie esteticii, prin fatade acoperite de superbe basoreliefuri pictate si de sculpturi masive.Cele din siturile Maya de la Uxmal si Chichen Itza sunt printre cele mai frumoase creatii arhitectonice din Mexic.
Istoria Mexicului
Cuprinde mai multe culturi impresionante si misterioase in acelasi timp.

Olmecii, un popor misterios despre care nu se stie nici de unde au venit nici cum au disparut, au influentat culturile ulterioare.
Toltecii, asezati in nordul Vaii Mexicului, au ridicat orasul Tula, in jurul anului 600 ICh. Cultura tolteca a influientat puternic cultura maya si azteca
Mayasii au avut cea mai puternica si influenta cultura. Ei sunt care au inventat sistemul numeric si au fost maestrii ai ingineriei si arhitecturii, au folosi scrierea hieroglifica, au controlat un mare imperiu si aveau mari calitati de comercianti.
Zapotecii si Mixtecii au dezvolata valea Oxaca. Au fost excelenti constructori si artistii in metal si ceramica. Descendentii lor locuiesc in statul Oxaca de astazi
Aztecii, sunt ultimul trib sosit din nord in jurul anului 1200 ICh, pe Valea Mexicului.
Nu au avut o istorie scrisa, informatiile pastrandu-se din generatie in generatie, in forma orala. Pentru o lunga perioada de timp au avut un stil de viata nomad. Abia in 1325, marele trib al aztecilor se stabileste in sudul lacului Texcoco, la Tenochtitlan, localitate devenita astazi Mexico, denumire ce deriva din numele zeului razboiului Mexitli.

TRADITII SI OBICEIURI IN MEXIC
Traditia reprezinta cel mai simplu mod de a comunica sau de a transmite valori culturale si artistice si de asemenea cea mai simpla si mai directa cale de a face istorie.
Mexicul sarbatoreste foarte multe sarbatori Romano Catolice. Fiecare comuna, sat sau oras are un sfant pentru care anual exista o sarbatoare.
Cateva dintre principalele sarbatori sunt: Boboteaza sau ziua celor 3 magi sarbatorita pe 6 ianuarie cand cei trei magi sunt trimisi sa il viziteze pe Pruncul Isus, Ziua Sfantului Antón sarbatorita pe 17 ianuarie, aici copii obisnuiesc sa-si duca animalele la biserica pentru a fi binecuvantate in numele Sfantului Antón, poreclit Sfant al animalelor. Saptamana Carnavalului este saptamana dinaintea Pastelui, Joia Verde, Ziua Sf. Ioan Botezatorul sarbatorita pe 24 Iunie, Ziua Maicii Domnului pe 15 august, Ziua Mortilor pe 2 noiembrie, Ziua tuturor Sfintilor pe 1 noiembrie.
Pe 12 Decembrie se sarbatoreste Ziua Fecioarei din Guadalupe numita si patroana sfanta a Mexicului. In aceasta zi toate afacerile sunt inchise chiar daca aceasta nu este o sarbatoare oficiala. In seara de dinaintea Boboteazai copii obisnuiesc sa-si umple o pereche de pantofi cu fan in speranta ca cei trei magi sa le puna in pantofi cadouri si dulciuri.
Deoarece Sf Ioan este considerat protectorul apelor, ritualul scaldatului se tine de ziua Sf. Ioan Botezatorul, incepand la miezul noptii cu muzica, spectatorii aruncand flori in apa printre cei ce se scalda.
Ziua Mortilor pe 1 noiembrie este cunoscuta in Mexic ca “ El dia de los muertos “ datorita credintei ca sufletul mortilor va veni inapoi pe pamant in aceasta zi pentru a vizita familia si prietenii lasati in urma. Ca si la noi, oamenii fac vizte speciale la cimitire pentru a ingriji mormintele si pentru a aduce flori si lumanari. Aici exista o combinatie de bucurie si tristete. Pastele la fel ca si la noi coincide cu sezonul de primavera iar Craciunul ramane cea mai importante sarbatoare si in Mexic.






Capitolul V

Mediul Economic


Economia

Mexicul are a XIV-a cea mai mare economie din lume, cuunPIBde peste un trilion(1000 de miliarde) de dolari SUA. Este clasificata ca si economie cu venit mediu-ridicat, avand al patrulea celmai mare PIB pe cap de locuitor dinAmerica Latina. De la criza eco-nomica din 1994-1995, tara a trecut printr-o revenire economica seminificativa, cu o rata de crestere economica de 3-5% care a dus la scaderi in rata de saracie, de la 24,2% in 2004 la17,6% in 2004.

Rata saraciei in mediul rural a fost de 42% in 2000 , redusa de la nivelul de27,9% in 2004. In ultimii ani, Mexicul a devenit o economie din ce in ce mai 'privatizata', cu companiile destat avand un rol mai restrans in activitatea economica. Economia mixta este bazata pe industrie si servicii, desi exista un sector agricol puternic. De asemenea, republica este al patrulea cel mai mare producator de titei din lume.Datorita intelegerii NAFTA, comertul cu Canada si SUA s-a triplat din1994. Din anii 1990,Mexicul s-a angajat in comert din ce in ce mai liber, introducand agremente de comert liber cu peste 40 de tari, inclusiv tarile Uniunii Europene siJ aponia. Guvernul este in discutii cu blocul Mercosur pentru aranjamente de comert liber.Desi economia mexicans s-a modernizat semnificativ in ultimul deceniu, inca mai exista diverse probleme structurale. Problemele tarii includ salarii mici, o distributie neuniforma a veniturilor (20% din populatie castiga 55% din venitul national) si oportunitati reduse pentru statele din sud, care au o populatie amerindians numeroasa. Inegalitatile geografice sunt deasemenea o problema principala: parti ale districtului federal au un nivel de trai similar cu cel al Italiei. Coruptia si evaziunea raman probleme cronice.


Industria

Mexicul este bogat in minerale si surse de energiese gasesc din belsug.Se extrag peste 150 mil t de petrol,37160 de mil de metri8 cubi de gaze naturale si 9 mil t decarbuni.Exista si rezerve de gips,argint, fluorit,fier,zinc sicupru.De curand a avut loc o industralizare rapida. Au inflorit prelucrarea produselor agricole,siderurgia si produsele petro-chimice.Se fabrica produse textile si se produce otel inzona industriala din nord.50% din industrii sunt situate in zona orasului mexico.Industriamexicana se inscrie intre cele mai dezvoltate si diversificate de pe continentulamerican.Mexicul este principalul producator mondial de argint si un importantproducator de petrol(locul 5).Multa vreme concentrata in capitala industria prelucratoarea cunoscut in ultimele decenii un proces de descentralizare,noile intreprinderi fiindamplasate cu precadere in orase ca Monterrey,Veracruz,Guadalajara,Leon. Industriilor traditionale -textila pe baza de bumbac,pielarie,a zaharului-li s-au adaugat siderurgia(mai ales otel),metalurgia nefe-roasa(plumb,zinc, cupru), constructiile de masini(material feroviar unul dintre primele locuri pe glob-masini textile,montaj de autovehi-cule),prelucrarea petrolului si industria chimica.

In Mexic,principalele ramuri industriale sunt:industria de automobile,petro chimice,industria de cement siconstructii,textilele,industria alimentara.Industria de automobile.InMexic se deosebe ste de cea dinalte tari latino-americane,fiind bazata,in special,pe asamblarea autovehiculelor

Sectorul energetic este administrat de catre stat impreuna cu sectorul privat.Mexic este al 15-lea exportator de petrol in lume,cu3,8milioane de barrel/zi.

In 2000,exportul de petrol ac onstituit7,3% din totalul exportului.Sectorul tertiar include transportul,comertul,servicii hoteliere,sanatate,educatie,servicii financiare sibancare,telecomunicatii.Sectorul serviciilor in Mexic este foarte puternic dezvoltat,detronind Brazilia de pe pozitia de virf din tarilelatino-americane in anul 2001.

Din industria alimentara putem enumera asa corporatii trans-nationale ca

Coca-cola,GrupoModelo

(producerea alcoolului).Tehnologiile de virf sunt reprezentate de companiile

Bimbo,Telemex,Televisa.


Agricultura

Cea mai mare parte a Mexicului e mult prea secetoasa pentru agricultura si multe regiuni au soluri de proasta calitate. Doar 13% din suprafata pamantului poate fi folosita pentru culturi si alte 39% pentru pasunat. Peste 25% din forta de munca este angajata in agricultura, dar importul alimentelor este inca esential pentru populatia in crestere. Problemele cu apa se reduc in prezent prin proiecte de irigatii. Raurile Rio Grande si Colorado sunt importante in nord, unde se cultiva fructe, legume si bumbac in cateva ferme productive. Multe parti ale platoului sunt folosite numai pentru agricultura de subzistenta, aici cultivandu-se porumb, care ocupa 43% din totalului terenului cultivat, precum si grau, sorg si fasole. In depresiunile din Golf se cultiva trestie de zahar si fructe. Bauturile incusiv tequila, se obtin din cactus, agava, iar in nord este raspandita cresterea vitelor pentru carne.


Silvicultura si pescuitul
23% din suprafata tarii este impadurita, indeosebi cu pini si molizi, dar exista si unele regiuni cu copaci cu lemn de esenta tare, cu mahon, abanos, lemn de trandafir. Sivicultura comerciala se practica in Sierra Madre. Cauciucul brut, pentru guma de mestecat, se obtine din Yucatan. Captura de peste este de peste 1 milion de tone pe an si include creveti, ton si rechini.


Transportul
Cei 19.906 km de cale ferata sunt importanti pentru transportul de marfa si de pasageri, legand in principal cele mai importante orase, dar aducand legaturi internationale cu SUA si Guatemala. Exista peste 225.000 km de drumuri dintre care jumatate sunt asfaltate. Traficul de coasta este important pentru comertul intern si pentru legaturile cu California si cu coasta Golfului din SUA. Transportul aerian s-a dezvoltat rapid, cu 116 linii aeriene si 1.113 de aeroporturi, dintre care 18 se ocupa si cu zboruri pe distante mari.

Turismul
De curand a avut loc o industrializare rapida. Au inflorit prelucrarea produselor agricole, siderurgia si produsele petrochimice. Se fabrica produsele textile si se produce otel in zona industriala din nord. 50% din industrii sunt situate in zona orasului Mexico. Industria turismului s-a dezvoltat rapid, cu peste 5 milioane de vizitatori pe an, in principal din SUA si Canada. Ruinele aztece din zona orasului Mexico sunt deosebit de populare, la fel si statiunle de pe coasta, dintre care cea mai vestita este Acapulco. Ruinele maiase, precum si clima si vegetatia tropicala atrag vizitatori in Yucatan.

Forme de turism ce pot fi dezvoltate in regiune


Turismul de aventura


Produse turistice specifice acestei forme de turism:

  • Sejur “O iarna fierbinte” cu destinatia Mexic - Cancun; durata: 10 zile; transport: avion; cazare la Hotelul Catalonia Riviera Maya****; mese incluse: all inclusive; localizare: la 10 min. de port; facilitati: receptie, bar, restaurant, discoteca, piscina, jacuzzi, fitness, masaj, miniclub, animatie, practicarea sporturilor nautice, aerobic; contra cost: schi nautic, surfing, scufundari, yachting si golf; atractii: plaje superbe, apa limpede precum cristalul si fermecatoare nopti caraibiene.
  • Un sejur “O vacanta de vara departe de lumea dezlantuita” in Mexic, Cancun-Playa del Pacifico durata -10 zile; cazare la Hotel Copacabana ***, mese incluse: demipensiune. Hotelul dispune de restaurante, baruri, piscina cu bar, facilitati de relaxare si programe de animatie. Atractii: soare, plaja, palmieri, veselie si petreceri in ritmuri 1588 USD/persoana/sejur.
  • Produs a la carte cu destinatia Mexic - Acapulco, un sejur a la carte de 8 zile de vacanta in statiunea Acapulco, cazare la hotelul ales, mese incluse: in functie de hotelul ales (all inclusive/mic dejun). Oferta de programe optionale este mare si foarte variata: de la spectacole de sarituri de la inaltime la parasailing, de la scurte croaziere la plimbari cu barca, sporturi marine, scufundari si innot cu delfinii. Seara, cluburile si restaurantele asteapta cu spectacole, muzica si dans.
  • Circuit cu destinatia Mexic-Acapulco, durata: 10 zile, transport: avion, cazare la Hotel de 3* si 4*, mese incluse: demipensiune. Programul include vizitarea celor mai importante monumente istorice si culturale din tara, pe traseul: - Mexico City - Puebla - Oaxaca - Tehuantepec - San  Cristobal  de  las Casas - Palenque - Campeche Acapulco- Merida - Cancun - Mexico City . Perioada 17 Aprilie – 02 Mai 2007. Pretul: 2445 EUR/ persoana/ circuit.



Capitolul VI

Demografia


Mexicul are o populatie de 104.9 milioane locuitori(in2003)cu o densitate de 53,18loc/km patrati.Structura pe varste este urmatoarea:

Resurse turistice ale Mexicului

Monumente istorice si culturale

Mexicul este o tara cu o mostenire diversa de culturi prehispanice diferite stabilite in Mesoamerica (America Centrala), unele datand de mai mult de trei secole.

Ca un enorm muzeu, Mexico City este un oras remarcabil cu o cultura veche de 3000 ani, fiind cel mai vechi oras din Emisfera Vestica. Este asezat pe vechea albie a unui lac larg de 7500 m fiind inconjurat de munti. Doar cateva orase din lume pot concura cu grandoarea acestui oras, cu un istoric ce imbina culturi ale erei precolumbiene, colonizarii europene si erei moderne in final. Orasul  Mexico City este orasul pe care civilizatia Azteca l-a dezvoltat in asa masura, incat era cel mai mare si mai remarcabil oras al civilizatiei secolului XVI.

Orasul are cea mai larga strada din lume - Insurgents, 161 de muzee, 30 de sali de spectacole, 106 galerii de arta.

In centrul orasului se pot vizita: Vechea Scoala  San Ildenfonso, Palatul Contesei  Santa Maria de Valparaiso, Catedrala Metropolitana, Palatul Bellas Artes (1904), Palatul Inchizitiei (sec. XVIII), Palatul National (1529), Castelul Chapultepec - rezidenta Imparatului Maximiliano in 1866 si mai tarziu cea a presedintelui Porfirio Diaz, Muzeul National de Antropologie, Muzeul National de Istorie, Piata Hidalgo, Capela de la Conchita, Capela Iglezia de San Jacinto (sec. XVI), etc.

In sudul orasului Mexico City, se gaseste oraselul Xochimilco, unde se poate vizita Manastirea Franciscana San Bernardino ridicata in 1535 si oraselul Mixquic-celebru pentru festivitatile sale de la inceputul  lunii  noiembrie.

Una dintre cele mai renumite civilizatii ale lumii Antice, Maya a prosperat in sud-estul Mexicului. Printre santierele arheologice Mayane ce se afla in Mexic se numara: Chichen Itza, Uxmal, Palenque, Bonampak, Yaxchilan, Tulum, La Venta, Calakmul, Chicanna, Becan si Xpuhil.

Cel mai enigmatic santier arheologic din tara: Teotihuacan (Orasul Zeilor). Marturia maretiei acestui oras divin se rasfrange din toate constructiile ramase pana astazi: Piramida Soarelui, Piramida Lunii, Piramida Zeului Quetzalcoatl. Teotihuacan nu este doar un oras monumental, dar si un oras unde picturile murale permit vizitatorilor sa intre intr-o lume a figurilor zeilor mitologici.

Cel mai atractiv site arheologic, Uxmal (se pronunta Oosh-mahl) prezinta piramide, cladiri si temple: Piramida Magicianului, Casa del Advinio, Palatul Guvernatorului, Marea Piramida, Templul de Sud. Uxmal a fost un important oras, fiind foarte neobisnuit ca asezare deoarece nu sunt  surse de apa in apropiere si nu exista vreo dovada sa fi existat candva.

Alt site arheologic este format din patru mici asezari: Kabah, Sayil, Xlapak, Labna impreuna cu Uxmal si poarta denumirea Ruta Puuc, nume care a fost dat pentru dealurile ce le inconjoara.

Chichen Itza este una dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya-Toltec. Situl este compus din mai multe cladiri: Piramida Kukulcan, Piata Celor 1000 de Coloane, Templul Curtii Ovale, Templul Jaguarului, Templul Razboiului-Templul Chichen Itza propriu-zis, Observatorul, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si Jaguarului, Drumul catre Locul de Sacrificii, Platforma Craniilor, Templul Barbatului Barbos.

Piramida Kukulcan este o reprezentare, in primul rand, a Muntelui Sarpelui, locul unde, conform credintei Maya, a avut loc prima Creatie.

Observatorul (El Caracol) este un momument care ilustreaza preocuparea mayasilor pentru astronomie si arhitectura. Multa vreme a fost considerat o exceptie, o eroare, din cauza formei rotunde care nu se inscria in traditia arhitectonica a mayasilor.

Un important site arheologic este Palenque (cuvant spaniol care inseamna fortificatii); numele antic al orasului era Lakam Ha ce insemna Marea Apa, sau Marele Rau (nume ce venea de la raul ce traversa asezarea). Situl cuprinde mai multe constructii dintre care cele mai importante sunt: Templul Inscriptiilor, Templul Soarelui, Templul Craniilor, Templul Crucii, Templul Regelui. Templul Inscriptiilor este ridicat pe o piramida cu 8 terase, iar in interiorul templului sunt doua mari incaperi unde se gasesc cele mai mari panouri cu inscriptii Maya despre istoria dinastiei regelui Pacal.

Palatul Cortes din Cuernavaca, construit de Hernan Cortes in 1530, poate fi considerat, de asemenea, un monument istoric pentru ca este dovada stilului arhitectural de la acea vreme. In prezent palatul gazduieste un muzeu ce expune vestigii din istoria orasului si picturi murale apartinand artistului mexican Diego Rivera. Palatul este in acelasi timp cel mai vechi din tara, dar si cel mai nou datorita decorului modern din interior.

Poarta culturii hispanice si cea a colonistilor peninsulei Yucatan - orasul Merida.    Este renumit pentru bogata istorie Maya si a catorva situri arheologice importante. De aici se poate ajunge repede si usor la situl arheologic Chichen Itza si Uxmal. Aici se poate vizita Palatul Bishop, City Hall, Cladirea Universitatii, Catedrala-San Idelfonso, Palatul Municipal, locuri recunoscute pentru frumusetea arhitecturii.

Isla Mujeres (Insula Muierii), situata la cativa km de orasul Cancun si descoperita in sec. 50 i.e.n, pastreaza foarte viu amintirea civilizatiei Maya si ca atractie este ruinele Templului Zeitei Ixchel - Zeita Fertilitatii.

Alte obiective culturale se gasesc in Acapulco - unul dintre cele mai importante centre turistice ale lumii. Aici se pot vizita: Centrul Istoric al orasului, Catedrala Centrala, Institutul Cultural al Armatei, Teatrul Juan Luis de Alarcon. Iar la 5 km est de Acapulco se afla orasul La Sabana unde se pot vedea Ruinele Arheologice ale culturii Maya.

Formele de turism care pot fi dezvoltate pe baza acestei resurse turistice sunt: turismul cultural si turismul religios.

Litoralul

Litoralul Mexican este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe terra. Plajele pitoresti, soarele, nisipul alb si apa cristalina au transformat Mexicul in una din cele mai dorite destinatii turistice.

Splendidele plaje si impresionantele rezervatii turistice alcatuiesc cei 7,147 km de coasta a Pacificului ce revin Mexicului, aceasta incluzand: Los Cabos, Mazatlan, Puerto Vallarta, Punta Mita, Manzanillo, Ixtapa - Zihuatanejo, Acapulco, Huatulco.

Centrul turistic Acapulco este unul dintre cele mai importante centre turistice din lume, datorita climatului cald si plajelor minunate si este una dintre cele mai aglomerate statiuni ale Mexicului. Atractiile turistice de pe litoralul din Acapulco sunt: Stanca La Quebrada, faleza, Parcul Papagayo cu facilitati sportive, Parcul Cici, Parcul National El Veladero, un loc ideal pentru plimbari si campinguri, frumoasa Laguna Coyuca si Laguna Tres Palos, unde se poate practica vanatoarea si pescuitul sportiv. Plajele unde se pot practica sporturile nautice, in special surfing si scuba diving sunt: Caleta, Caletilla, Larga, Honda, Muelles, Isla de La Roqueta, Puerto Marquez, Hornos, Hornitos, La Condesa, Paraiso, Revolcadero, Pie de La Cuesta - locul unde se poate vedea cel mai de neuitat apus de soare.

Insula Cozumel - destinatie turistica cu 100 de hoteluri care primesc anual zeci de mii de turisti atrasi de apele de culoarea turcoazului, nisipul alb, scufundarile in jurul recifelor si parcurile din jurul hotelurilor. Atractiile principale sunt plaja si sporturile de apa. Cele mai populare plaje sunt: Parcul National Chankanaab - piscina din interiorul parcului este legata de  mare printr-un tunel subacvatic, Plaja San Francisco si Plaja Palancar.

Isla Mujeres - o mica insula cu plaje superbe, laguna din mijlocul insulei si recife de coral este destinatia perfecta pentru o zi de vacanta, plecand cu ferry boat-ul de la Cancun. Cele mai populare plaje, Plaja Norte si Plaja El Garrafon Reef, sunt cele mai cautate locuri pentru scuba diving si pescuit sportiv, datorita bogatiei vietii marine, in special corali si pesti tropicali. Posada del Mar, inconjurat de gradini tropicale, este locul preferat pentru casatorii romantice la malul marii cat si locul preferat pentru petrecerea lunii de miere.

Puerto Morelos - un satuc pescaresc din apropierea orasului Cancun, de unde poti sa ajungi foarte usor la Gradina Botanica si la Gradina Zoologica Crococun. In apropiere se regasesc o multime de parcuri naturale: Tres Rios, Xel-Ha si cel mai mare, Parcul Xcaret cu lagune naturale.Toate trei parcurile sunt foarte atractive pentru copii si adulti, unde se pot face numeroase activitati precum: calarit, innot, scufundari alaturi de delfini, plimbari cu vaporul de-a lungul raurilor,etc

gazda unei luxoase rezervatii turistice, nimeni nu poate rezista apei si nisipului alb. Pe plaja din Cancun nu se poate face plaja nud, orice tendinta de nudism este sanctionata. Plajele sunt locuri publice, neexistand sistemul de hotel si plaja privata aferenta. Tot personalul angajat pentru echipele de “animation” au studiat dansul, teatrul si sunt excelenti companioni de distractie. Aceasta zona va ofera o combinatie unica de cultura mexicana si atmosfera caribbiana.

Formele de turism care pot fi dezvoltate pe baza acestei resurse turistice sunt: turismul balnear, turismul de distractie, turismul sportiv, turismul de aventura, ecoturismul, turismul de loisir.


Marile orase

Mexicul are multe orase mari, cinci dintre ele fiind milionare: Mexico City, Guadalajara, Netzahualcoyotl, Monterrey, Puebla.

Bogatia de argint a muntilor Mexicului au permis Noii Spanii sa finanteze dezvoltarea impunatoarelor orase: Guanajuato, San Miguel de Allende, Morelia, Puebla, Zacatecas, Aguascalientes, Guadalajara, San Luis Potosi, Oaxaca si Taxco.

Mexico City (Ciudad de Mexico) - capitala tarii. Pe langa faptul ca este un important centru cultural si istoric, este raiul pentru iubitorii de mers la cumparaturi si oamenii de afaceri, un paradis al gastronomiei si al distractiilor: discoteci, baruri, restaurante, cinematografe.


Monterrey, al doilea centru industrial si de afaceri al tarii, ofera numeroase activitati culturale si recreationale.

Guadalajara este al doilea mare oras al Mexicului, ce are in jur de 5 mln. de locuitori. Cu clima sa temperata a atras mii de oameni; de fapt in Guadalajara si in imprejurimile ei locuiesc cei mai multi cetateni pensionari ai Statelor Unite, ce traiesc in afara Americii. Fondat in 1542, Guadalajara este renumit pentru arhitectura sa moderna. Datorita numeroaselor campanii de high-technology ce isi au sediul in acest oras, orasul mai poarta numele de “Mexico's Silicon Valley”. Inevitabil vizitatorii pertec o zi prin nenumaratele magazine din Tlaquepaque, un oras alaturat de mestesugari; alta zi este petrecuta prin magazinele din Lake Chapala. Numeroase linii aeriene au zboruri la Guadalajara, asa ca drumul nu va constitui o problema.

Cuernavaca, cunoscut si ca Orasul Izvoarelor Eterne, este de mult timp “orasul de weekend” pentru locuitorii din Mexico City, iar pentru unii dintre ei a devenit chiar rezidenta permanenta. Situat la numai o ora de capitala si avand o clima excelenta, Cuernavaca este orasul favorit pentru excursii sau concedii. Cei mai multi vizitatori se plimba prin Gradina Borda si prin cele doua piete din centrul orasului. Borda, un bogat magnat din vremea mineritului, a construit o frumoasa gradina. In 1860, gradina a devenit locul de intalnire favorit al Imparatului Maximilian si al sotiei sale Carlotais….dar si pentru multe alte perechi de indragostiti.

Formele de turism care pot fi dezvoltate pe baza acestei resurse turistice sunt: turismul de cumparaturi, turismul de afaceri, turismul de distractie, turismul de loisir si, de asemenea, turismul cultural, pentru ca nu putem trece cu vederea monumentele istorice si culturale din orasele prezentate mai sus.


Traditiile si obiceiurile mexicane

Nu putem sa nu tinem cont de aceasta resursa turistica pentru ca nu consideram ca exista cineva care a vizitat Mexicul si nu a gustat cate ceva din bucataria mexicana, nu a ascultat muzica mexicana, nu a dansat mariachis si nu a chefuit la o fiesta mexicana.

Discotecile, barurile, restaurantele si hotelurile din renumitele statiuni Acapulco si Cancun intotdeauna includ in program petreceri cu muzica, bautura si bucatarie traditionale.

Cancun este considerat Mecca distractiilor si al petrecerilor nocturne in aer liber. Fiecare hotel are bar in piscina care ofera distractie nocturna (barul de piscina face parte din cultura statiunii). Peste tot se canta muzica live, se danseaza, se organizeaza karaoke.

Pe Insula Muierii restaurantele sunt un paradis al preparatelor din peste proaspat. Orchestrele de muzica mariachi completeaza atmosfera mexicana a locului. Preturile, mai mici decat in alte statiuni, sunt un motiv in plus de a vizita Isla Mujeres. Terasele cu cerveza, o bere rece, se intind chiar pe plajele insulei. Istoria insulei include si povesti uluitoare cu pirati si comorile lor ascunse.

Spectacolele cu sarituri in fata stancilor periculoase si tot felul de concursuri cu premii sunt un lucru obisnuit pentru toate destinatiile de litoral din tara.

In Cuernavaca exista numeroase hoteluri, cu gradini si piscine nemaipomenite, cu petreceri in aer liber, cu restaurante dintre cele mai bune din Mexic.

In Merida exista foarte multe locuri de interes pentru turisti: baruri, restaurante si spectacole de muzica traditonala.

Toate croazierele organizate includ obligatoriu spectacole de muzica mexicana si mancaruri si bauturi traditionale.

Formele de turism care pot fi dezvoltate pe baza acestei resurse turistice sunt: turismul de distractie, turismul de loisir si turismul de aventura.



Document Info


Accesari: 27123
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )