Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
POPOSIND PE DEALUL FELEACULUI

geografie


POPOSIND PE DEALUL FELEACULUI
Exista unele forme de relief care prin denumirile lor nu se releva in mod deosebit de la un prim contact, insa pozitia lor le impune functii deosebite ca cea de punct dominant al regiunilor respective. Una dintre acestea este si Dealul Feleacului, 656f58g cu o altitudine maxima de 832 m, care strajuieste orasul Cluj-Napoca. Feleacul are o semnificatie aparte; pe o suprafata de 10 ha se intinde rezervatia peisagistica Fagetul Clujului, cu insemnatate stiintifica. Fata de vatra orasului, Feleacul se ridica cu circa 400 m, dar ceea ce-l face sa iasa in evidenta este, pe de-o parte, pozitia sa de contact, iar pe de alta, faptul ca este lipsit pe crupa de podoaba covorului forestier, aceasta imbratisind pe ici si colo, in pilcuri, partile laterale. Feleacul, ca structura si ca forma de relief, face parte dintr-un arc de inaltimi cu doua trepte care privesc spre orasul Cluj-Napoca; acest arc este intrerupt spre vest de valea larga si usor meandrata a riului Somesul Mic. Astfel sint, din treapta inalta Magura Peana care-si avinta creasta pina la 827 m, impadurita in cea mai mare parte cu foioase, apoi Salicea de 824 m si ceva mai departe Savadisla de 760 m. Treapta mai joasa o formeaza Dealul Girbau care nu ajunge decit la 570 m, acoperit cu intinse pasuni. Mai spre est, dincolo de valea adinca a Girbaului, se afla vestita padure a Miresului care acopera si o parte din Culmea Capului Dealului. Padurea este constituita in principal din fagete de la care vin si diferite denumiri locale, ca cea a asezarilor omenesti de pe Culmea Faget, apoi cabanele Faget-Padure, Faget Izvor si altele, situate in pozitii deosebit de pitoresti. Ceea ce atrage atentia, vizitind regiunea Feleacului este dinamica terenului. Pe unele sectoare, ca si in regiunea Subcarpatica, au avut loc deplasari de teren mai ales in anii ploiosi. Bineinteles ca aici impaduririle si diferitele lucrari tehnice le-au pus stavila. Desi este relativ inalt o sosea modernizata trece peste Dealul Feleacului, 656f58g legind municipiul Cluj-Napoca cu Turda. De pe inaltimea Feleacului privelistea este o adevarata incintare. Totul se prezinta in fata ochilor ca o combinatie arhitecturala de o rara maretie. Jos, la poalele magurii, se vad sclipirile argintii din valea larga a Somesului Mic pina dincolo de Apahida.

Mozaicul urban al orasului pare o oaza taiata in doua de apa Somesului Mic, si, partial, a Nadasului, afluentul Somesului Mic care completeaza decorul de vale; dar, mai departe spre nord, culmile intinse din Platforma Someseana, pline de roadele solului si brazdate ele vai cu profil transversal daltuit adinc, ca cea a Chintenilor si Feiurdenilor, par rezultatul unei valoroase selectii naturale.

Spre est se deschide peisajul pastelat din Cimpia Transilvaniei, asemanator in buna masura cu cel din coltul Podisului Somesan; dealuri cu crupa larga, cu inaltimile cuprinse intre400 si 500 m, exceptie facind in aceasta regiune doar cele din apropierea Feleacului ca Dealul Plesii de 720 m de linga localitatea Vilcele si Dealul Aiton de 718 m. Peisajul de pe Feleac este atragator, cu schimbari surprinzatoare pe linia orizontului, care-ti strecoara in inima un sentiment de dragoste adinca pentru aceste meleaguri ale patriei.Document Info


Accesari: 4690
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )