Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Populatia lumii

geografie


Populažia lumii


1. Situatia actualaDatele referitoare la populatia globului si la fenomenele populationale contemporane ilustreaza marea varietate si complexitatea situatiilor si a experientelor tarilor si regiunilor, permitand o serie de concluzii si de prioritati curente.

Preocuparile comune ale tarilor se concentreaza pe cateva teme majore, intre care:

Relatiile dintre populatie, dezvoltare si mediul inconjurator.

Rolul si statutul 13513n1319n femei in lumea contemporana.

Angajarea politica a statelor in problematica specifica a populatiei din ultimi 20 de ani si in perspectivele acesteia in viitor.

In ceeace priveste relatiile dintre populatie si dezvoltare, datele confirma faptul ca politicile si programele populatiei pot contribui semnificativ la dezvoltarea economica si invers, ca o serie de categorii de initiative complementare in favoarea dezvoltarii autosustenabile pot sa sprijine masiv implementarea programelor din domeniul populatiei.

Intelegerea crescanda a acestor interrelatii este transpusa treptat in actiuni, adesea de mare succes. In tarile in curs de dezvoltare s-a la recunoasterea faptului ca ratele scazute ale progresului tehnologic, combinate cu rate necontrolate ale cresterii populatiei produc mari constrangeri economice, sociale si culturale. Ca atare, a fost constientizate necesitatea corelarii ratei cresterii populatiei cu ritmurile dezvoltarii economice si cu capacitatea regenerativa a mediului natural. Asemenea evolutii reclama promovarea unor noi cercetari stiintifice pentru a identifica noi cai de favoirzare a interventiilor menite sa impulsioneze complementaritatea latanta si sinergia dintre populatie si dezvoltare

Din perspectiva tarilor dezvoltate, principala relatie dintre populatie si dezvoltare este una dintre politicile familiare, configuratiile fertilitatii populatiei feminine si angajarea femeii in activitatea economica si sociala. La aceasta se adauga si problematica populatiei de varsta a treia si costurile sociale antrenate de acesta, ca si relatiile dintre formele si modalitatile in care se realizeaza procesele de productie si poluarea mediului inconjurator. Tarile din Europa Centrala, de Est si Sud-Est ca si cele din comunitatea Statelor Independente (fosta URSS)sunt preocupate de interrelatiile dintre declinul general al performantelor economice, scaderea nivelului de trai al populatiei, aparitia si cresterea somajului si evolutia negativa a proceselor demografice (fertilitatea, natalitatea,mortalitatea generale si infantila) si a altor indicatori socio-demografici

Un loc distinct in domeniul populatiei il ocupa statutul femei in lumea contemporana, dat fiind rolul fundamental pe care il au femeile in procesele dezvoltarii si in interventiile din sfera proceselor demografice.


Continente/regiuni


% din populatia lumii

America de NordAmerica de SudEuropaAsiaAfricaAusrtralia


Tarile cu cea mai numeroasa populatie


R.P Chineza

1 190 milioane locuitori

India

900 milioane locuitori

S.u.a

261 milioane locuitori

Indonezia

200 milioane locuitori

Brazilia

159 milioane locuitori

Rusia

150 milioane locuitori

b). configuratia cresterii populatiei este diferita in tarile in curs de dezvoltare, fata de cea din tarile dezvoltate.

c). desi din punct de vedere structural populatiile din tarile mai sarace sunt preponderent tinere iar din cele bogate sunt preponderent imbatranite, pe ansamblu, populatia globului se situeaza intr-un proces lent, dar general de imbatrānire.

d). proportia mare a populatiei tinere din tarile sub dezvoltate sau in curs de dezvoltare ridica un numar important de probleme dificile:    cresterea somajului, asigurarea serviciilor sociale(in special in sanatate si educatie), locuirea urbana, delicventa.

e).    cresterea ponderii populatiei de varsta a treia din tarile industrializate, antreneaza preocupari privind cresterea veniturilor si a cerintelor fata de serviciile de sanatate ale populatiei imbatranite.

f). indicatorii fertilitatii si mortalitatii au inregistrat evolutii pozitive in aproape toate zonele din lume.

g). in privinta miscarilor populatiei, factori ca: urbanizarea, cresterea interdependentelor in procesele dezvoltarii evolutia mediului social si politic international au determinat mutatii semnificative in obiectivele si magnitudinea acestot fenomene. Caracteristica generala actuala a acestora se caracterizeaza in faptul ca un numar tot mai mare de oamani se afla in procese de migratii , atat interne cat si internationale, in cautarea unor conditii mai bune de viata.

Document Info


Accesari: 6137
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )