Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TUNISIA

geografie


NATURA. Zona nordica(Tell) este constituita din prelungiri ale muntilor Atlas(1544m în Djebel Chambi din Muntii Tebessa),sub forma de lanturi scurte si discontinui.Spre S se desfa 17417p158r soara o întinsa stepa,ondulata,cu altitudini de pâna la 500m,acoperita cu lacuri sarate si dominata in S de ultimele formatiuni ale podisurilor tabulare saharieneClima tipic mediteraneana in N, cu veri calde si ierni moderate si precipitatii relativ scazute .Spre S ariditatea creste,precipitatiile scazând sub 100mm an in extremitatea meridionala.Râurile sunt permanente numai in N,cel important fiind Medjerda.

Vegetatia se schimba de la N la S padurea(de pin,stejar s.a.),stepa(îndeosbiri cu iarba alfa) si desrtul cu vegetatie xerofila sau absneta.Fauna mai bogata in N,specific mediteraneana.

POPULAŢIA. Are în prezent o populatie de loc.În1921

,natalitatea 25,8 la mie,mortalitate 4,7 la mie populatie urbana 54%.Orase principale(mii loc.) Sfax(232),Ariana(99),Bizerte(95),Gabes(92),

Susa Sousse(84),Kairouan(72).Arabi;minoritar berberi si europeni.Cea mai mare parte a populatiei este concentrata în zona nordica(mai putin de 1 din suprafata tarii)

muntoasa,cu climat placut si terenuri fertile.Culte islamism circa 99%.

ISTORIA. Cartagina,cetatea feniciana fondata în 814 î.Hr.,este in secolele urmatoare o înfioratoare metropola a Mediteranei Occidentale,rivala Siracuzei,apoi a Romei.

Cucerit de romani(146 î.Hr.),vandali(secolul 5 d.Hr.),bizantini(secolul 6),terit. T.se integreaza,dupa cucerirea arba(secolul 7),în lumea islamica.În 1574 devine o provocare a Imperiului Otoman,dar beiul Hussein ibn Ali transforma T. in 1705 intr-un stat de facto independent,sub suzeranitate nominala turceasca.Protectorat francez(1881),T. îsi obtine independenta la 20.3.1956,fondatorul P.Neo-Destur(1934),Habib Bourguiba este însa   înlaturat de la putere în 1987.Zine El-Abidine Ben Ali,noul sef al statului,se confrunta din 1991 cu intensificarea miscarii fundamentale islamice.

STATUL. Republica prezidentiala,potrivit Constitutiei promulgate la 1.6.1959. Activitatea legislativa este exercitata de presedinte si de Adunarea Natonala,iar cea executva de un cabinet numit de presedinte.Partide politice 10 formatii,printre care

Adunarea Constitutionala Democratica(f.1934 pâna în 1988 s-a numit P.Socialist Desturian de guvenamânt),Miscarea Democratilor Socialisti ,Miscarea Unitatii Populare,P.Comunist Tunisian(f.1929),Adunarea Socialista Progresiva(f.1983).seful statului (presedinte):gen.Zine El-Abidine Ben Ali(7.11.1987;n.1936);prim-min.:

Hamed Karoui(27.9.1989).

ECONOMIA. Bazata pe agricultura(1/3din pop. activa,1/5 din PNB)si minerit.

Agricultura este axata pe cultura plantelor,practica numai în N,pe circa 30% din suprafata   T.(unul dintre cele mai ridicate procente din Africa).Se cultiva îndeosebi grâu (1/5 din suprafata totala cultivata),orz,maslini(locul 1 în Afica si 4 pe glob la productia de masline si 2 la cea de ulei pe loc.),curmali,citrice,vita de vie,legume s.a.

Dispune de variate resurse minerale,valorificând îndeosebi fosfatii naturali(peste 6mil. tone anual,locul 6 pe glob),petrolul si gazele naturale.Are o industrie prelucratoare importanta(peste 1/4 din pop.activa,circa 1/4 din PNB-în ambele cazuri,

ponderi dintre cele mai ridicate din Africa),remarcându-se petrochimia si industria textila.Turismul este dezvoltat.
Powered by https://www.preferatele.com/

cel mai tare site cu referate


Document Info


Accesari: 3541
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )