Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
"Vatican -descriere generala"

geografie


"Vatican -descriere generala"

Vatican - sau Statul Vatican (limba italiana: Stato della Cittŕ del Vaticano, limba latina: Status Civitatis Vaticanae) - este un mic stat suveran al carui teritoriu consta dintr-o enclava în orasul Roma, Italia. Întreaga tara este de aproximativ jumatate de kilometru patrat. Statul este condus de catre episcopul Romei, Papa, si astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care functiile înalte sunt ocupate de catre clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafetei si al numarului de locuitori. Este resedinta teritoriala a Sfântului Scaun, entitatea institutionala reprezentata de catre Papa, episcopul Romei si prin urmare principala resedinta ecleziastica a Bisericii Catolice.


2.4. Conducerea statuluiDin motive istorice, conducerea statului are o structura unica. Cele mai importante persoane sunt Secretarul de Stat, presedintele comisiei pontificale pentru statul Vatican si Guvernatorul Vaticanului. Acestia, ca toti ceilalti oficiali, sunt numiti si revocati de papa.


În timpul sede vacante (vacantei scaunului papal), Cardinalul Camerlengo, fostul Secretar de Stat si fostul presedinte al comisiei pontificale formeaza o comisie care duc la împlinire câteva functii ale sefului statului; în timp ce o alta comisie formata din Camerlengo si trei cardinali (unul ales prin vot la fiecare trei zile din fiecare ordin al cardinalilor), îndeplinesc alte functii ale sefului statului. Toate deciziile luate de aceste comisii trebuie aprobate de Colegiul Cardinalilor.Administratia Vaticanului


Guvernatorul Vaticanului, cunoscut câteodata drept presedintele, are îndatoriri similare cu cele ale unui primar, inclusiv securitate locala, dar facând exceptie relatiile internationale. Vaticanul detine corpuri moderne de securitate, faimoasa Garda elvetiana, o forta militara pe baza de voluntariat provenita din barbati elvetieni. Garda nu este chiar o armata, ci mai mult o forta de politie si garda de corp pentru papa.


Puterea legislativa este investita în Comisia pontificala pentru statul Vatican condusa de un presedinte. Membri sunt cardinali numiti de papa pentru un mandat de cinci ani.


Functiile juridice sunt conduse de trei tribunale - Signatura apostolica, Rota romana si Penitentieria apostolica, care sunt de asemenea arma juridica a Sfântului Scaun (a se vedea mai jos). Sistemul legal este bazat pe canon sau dreptul ecleziastic; daca dreptul canonic nu este aplicabil, legile speciale ale teritoriului se aplica, de obicei modelate dupa prevederile italene.


Vaticanul are propriul oficiu postal, supermaket, banca (bancomatele sunt singurele din lume care folosesc limba latina), statie feroviara, centrala generatoare de energie electrica si casa de editura. Vaticanul îsi emite propriile monede si timbre si controleaza prorpiul domeniu de internet (.va). Radio Vatican, postul oficial de radio, este unul din cele mai influente din Europa. L'Osservatore Romano este ziarul semi-oficial. Este publicat de laici catolici, dar contine informatii oficiale.2.6. Administratia Sfântului Scaun


Ofiterul sef este Secretarul de Stat, al carui titlu este asemanator celui al ministrului de externe al Statelor Unite ale Americii si care exercita de fapt aceste functii si pe cea a premierului în alte tari.


Administratia Sfântului Scaun este separata. Papa îl guverneaza prin intermediul Curiei romane. Aceasta este formata din Secretariatul de Stat, noua congregatii, trei Tribunale, 11 consilii pontificale si un complex de birouri care administreaza afacerile bisericii la cel mai înalt nivel. Secretariatul de stat coordoneaza Curia prin Cardinalul Secretar de Stat.


Între cele mai active institutii ale bisericii sunt Congregatia pentru docrtina credintei, care supravegheaza doctrina bisericii; Congregatia pentru episcopi, care coordoneaza numirile episcopilor în cele doua Americi si în Europa; Congregatia pentru evanghelizarea popoarelor, care sustine activitatea misionara; Consiliul pontifical pentru dreptate si pace, care se ocupa de pacea internationala si problemele sociale.


Sfântul Scaun are trei tribunale: Penitentieria apostolica care se ocupa de constiinta; Rota romana este responsabila pentru recursuri, inclusiv anularea casatoriilor si Signatura apostolica curtea finala de apel.


Prefectura pentru afacerile economice coordoneaza finantele departamentelor Sfântului Scaun si supravegheaza administrarea patrimoniului acestuia, un fond de investitii datând de la Tratatul de la Lateran. Un comitet format din cincisprezece cardinali, condus de Secretarul de Stat are autoritate finala de supraveghere asupra tutoror problemelor financiare ale Sfântului Scaun, inclusiv pe cele ale Institutului pentru lucrarile religiei, o institutie financiara cunoscuta drept banca Vatican.2.7. Geografie


Vaticanul, unul dintre microstatele europene, este situat pe colina Vatican din nord-vestul Romei, la câteva sute de metri spre vest de fluviul Tibru, pe malul drept al acestuia. Frontierele (3.2 km în total, toti cu Italia urmaresc zidurile orasului construite pentru a-l proteja pe papa de atacurile externe. Situatia este mult mai complexa la faimoasa piata Sfântul Petru în fata bazilicii Sfântul Petru, unde frontiera corecta este în afara elipsei formate de colonadele lui Bernini. Este cel mai mic stat suveran din lume cu 0.44 km˛.


2.9. Demografie


Aproape toti cetatenii Vaticanului locuiesc înauntrul zidurilor vaticane. Cetatenia este acordata în principal clerului, inclusiv înaltilor demnitari, preoti, calugarite, precum si faimoasei Garzi elvetiene, forta militara pe baza de voluntariat. Mai sunt aproape trei mii de muncitori laici care alcatuiesc majoritatea fortei de lucru, dar acestia rezideaza în afara Vaticanului.


Limba oficiala este limba latina, lingua franca a Imperiului Roman, care a ramas în uzul Bisericii Catolice. Italiana si - cu o mai mica amploare - alte limbi sunt folosite în general pentru conversatie, publicatii si transmisiuni. Germana este limba oficala a Garzii elvetiene.


Exista si o cetatenie vaticana separata care împuterniceste oficialii sa calatoreasca cu ajutorul pasaportului vatican si le ofera statut diplomatic în tarile în care sunt acreditati. La sfârsitul anului 2003, 552 de persoane detineau cetatenie vaticana din care 61 de cardinali, 346 alti clerici, 101 membri ai Garzii pontificale elvetiene si 44 de alte persoane laice.


2.10. Relatii internationale


Oferind o identitate teritoriala pentru Sfântul Scaun, statul Vatican este recunoscut ca teritoriu national sub legea internationala, chiar daca Sfântul Scaun este organismul legal care conduce relatiile internationale, negociaza întelegerile internationale, respectiv trimite si primeste reprezentantii diplomatici. Datorita teritoriului limitat al statului, ambasadele straine pe lânga Sfântul Scaun se afla în partea italiana a Romei; Italia îsi gazduieste chiar si propria ambasada pe lânga Sfântul Scaun.


Sfântul Scaun este observator permanent la Natiunile Unite, în iulie 2004 a primit toate drepturile unui statut de membru cu exceptia votului. Dupa spusele Arhiepiscopului Celestino Migliore, observatorul permanent al Sfântului Scaun, "nu avem drept de vot pentru ca aceasta este alegerea noastra." Acesta a mai adaugat ca Vaticanul îsi considera statutul actual drept "un pas fundamental care nu închide nici o cale pentru viitor. Sfântul Scaun îndeplineste toate cerintele pentru a fi stat membru si daca în viitor se va dori, aceasta rezolutie nu îl va împiedica sa-l ceara ."


Sfântul Scaun mentine relatii diplomatice formale cu 174 de state suverane, Uniunea Europeana si Ordinul din Malta; 69 din acestea mentin misiuni diplomatice rezidente permanente pe lânga Sfântul Scaun. Restul au misiuni cu acreditare duala în afara Italiei pentru ca Sfântul Scaun nu accepta acreditare duala cu o ambasada localizata în Italia. Are de asemenea relatii de natura speciala cu Rusia (misiune cu un ambasador) si Organizatia pentru eliberarea Palestinei (birou cu un director). Sfântul Scaun mentine 179 de misiuni diplomatice permanente în afara (din care 106 sunt acreditate în state suverane). Activitatile diplomatice ale Sfântului Scaun sunt întretinute de Secretariatul de Stat (Vatican) (condus de catre un Cardinal Secretar de Stat) prin intermediul sectiei pentru relatiile cu statele.


Sfântul Scaun este activ în organizatiile internationale. Are relatii diplomatice cu Uniunea Europeana (UE) la Bruxelles; este observator permanent pe lânga Natiunile Unite (NU). Statul Vatican este membru sau observator în multe alte organizatii internationale.


În 1971, Sfântul Scaun si-a anuntat decizia de a adera la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare pentru a-si "oferi sprijinul moral principiilor care formeaza baza tratatului însusi."


2.11. Cultura


Vaticanul are el însusi o puternica semnificatie culturala. Cladiri precum Bazilica Sfântul Petru si Capela Sixtina sunt casa unora din cele mai frumoase opere de arta din lume, care includ opere de artisti precum Botticelli, Bernini si Michelangelo. Libraria Vaticanului si colectiile din Muzeele Vaticanului sunt de o importanta istorica, stiintifica si culturala extraordinara.


Populatia permanenta a Vaticanului este predominant masculina desi doua ordine de calugarite traiesc în Vatican. O minoritate sunt clericii vârstnici; cei care au ramas sunt membri ai ordinelor religioase. Multi muncitori locuiesc în afara zidurilor, inclusiv Garda elvetiana si personalul diplomatic.


Barbatii si în special femeile trebuie sa respecte un cod strict al îmbracamintei. Hainele peste genunchi sunt strict interzise.


Cetatenia poate fi primita prin rezidenta stabila si prin detinerea unui post în oras. Turismul este un factor important al vietii de zi cu zi. Papa conduce litughia saptamânala si alte servicii religioase si apare în sarbatori religioase precum pastile.


În fiecare saptamâna papa se adreseaza pelerinilor de doua ori: miercurea în audienta generala pe care o sustine în piata Sfântul Petru sau în Aula Paul VI si duminica de la fereastra palatului sau apostolic pentru rugaciunea Angelus.

2.13.Transport si comunicatii


Statul Vatican nu are aeroporturi. Exista un helioport si 852 m de cale ferata standard (1435 mm) care face conexiunea cu reteaua italiana în statia Roma Sfântul Petru. Calea ferata este rar folosita.


Un ziar, L'Osservatore Romano, publica zilnic în limba italiana, saptamânal în limba engleza, limba spaniola, limba franceza, limba germana si în limba portugheza, iar lunar în limba poloneza.


Orasul detine un sistem independent modern de telefonie si de un oficiu postal. O întelepciune romana spune ca scrisorile internationale puse în cutiile vaticane ajung la destinatie mai repede decât cele puse la câtiva metri mai încolo în cutiile italiene. Vaticanul (care are propriul cod de tara, .va) are un site oficial, statie radio si canale TV cu emisie prin satelit.


Mussolini a demolat casele medievale si a construit un bulevard spre Piata Sfântul Petru.
Document Info


Accesari: 7130
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )