Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ACTIVITATI REALIZATE IN VEDEREA PROTEJARII MEDIULUI INCONJURATOR

Ecologie
S.O.S.-NATURA!

ACTIVITĂŢI REALIZATE ÎN VEDEREA
PROTEJĂRII MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

AUTOR:

LICEULTEORETIC "TUDOR VLADIMIRESCU"

DRĂGĂNEsTI-OLT

O problema de stringenta actualitate este formarea si educarea elevilor în spiritul unor responsabilitaţ 20420d320u ;i umane ce vizeaza protectia mediului înconjurator.

La vârsta scolara mica facem primii pasi în încurajarea si educarea copiilor ca în timp sa devina factori activi ai protectiei mediului, actionând, modificând stilul de viata propriu si pe cel al persoanelor din jurul lor.

Pentru aceasta am initiat în acest an scolar un proiect numit "S.O.S. -NATURA!"

Din desele plimbari în jurul orasului ,în parcuri,în padurile din jur am constatat ca unii cetateni manifesta un dezinteres total fata de mediul înconjurator,am observat efectele negative lasate de plimbarile oamenilor în natura,gunoaiele si distrugerile produse de acestia padurii si de aceea ne-am propus sa " educam" ecologic mentalitatea celor carora nu le pasa de ceea ce se întâmpla în jur ,încercând sa convingem ca protejarea mediului,ecologizarea constituie una din conditiile supravietuirii speciei umane.Ţinând cont de particularitatile de vârsta ale copiilor am încercat sa sensibilizez sufletul copiilor,sa creez buna dispozitie, punând accent pe aspectele emotionale,înfatisând natura ca un personaj din poveste, persecutat ,abuzat ,ajungând s-o denumim o "Cenusareasa" a timpurilor noastre.

Prin aceste drumetii mi-am propus,ca scop, educarea unei atitudini pozitive fata de mediu prin exersarea unor deprinderi de îngrijire si protejare a acestuia, stimularea si dezvoltarea capacitatii de investigare si cunoastere a mediului înconjurator.

La orele de abilitati practice am confectionat cosuri de gunoi pentru selectarea acestuia ,în vederea refolosirii deseurilor aruncate.Aceste cosuri ecologice au fost expuse pe culoarele scolii,în curte,în locuri în care elevii arunca ,de obicei,gunoaiele.Aceasta simpla activitate a avut un mare efect asupra celorlalti elevi,deoarece au început sa confectioneze si ei astfel de cosuri,sa puna întrebari despre rolul refolosirii deseurilor,despre ce înseamna si care este importanta celor 3R. Tot în acest sens am confectionat diverse jucarii,rochite,obiecte de ornament din materiale refolosibile.Am reusit astfel sa atragem atentia asupra materialelor aruncate cu foarte mare usurinta ce pot fi utilizate în diferite scopuri.Ca actiunea noastra sa aiba mai multa sonoritate elevii clasei mele au compus un cântec pe care l-au interpretat ori de câte ori am desfasurat o astfel de actiune:

S.O.S.-NATURA!Nu uitati natura mereu s-o protejati,

Nu uitati ca astazi e tot ce ne-ati lasat!

E astazi mostenirea cea mai de pret

Nu ne-o distrugeti,aparati-o cât puteti!

O atmosfera calda am vrea sa ne-nconjoare,

În curatenie sa traim sub soare,

Sa nu distrugem astazi tot ce e pe Pamânt,

Sa protejam natura ca darul cel mai sfânt!

Rezultatele scontate în urma acestor actiuni au fost uimitoare,copii punând suflet la realizarea lor,observând dezvoltarea unor disponibilitati pentru ocrotirea naturii si a resurselor ei ,a unor trairi empatice în spiritul protejarii si ocrotirii plantelor ,animalelor si resurselor naturale epuizabile si inepuizabile.

O alta activitate din cadrul proiectului nostru s-a numit " Un om-un pom"si a constat în plantarea de pomi în gradina scolii,dar si în padurea orasului,în proiectul nostru având ca partener Ocolul Silvic-Draganesti-Olt. Pentru ca activitatea noastra sa fie cât mai convingatoare am colaborat în cadrul proiectului nostru cu Organizatia Nonguvernamentala "Mergus" ce are ca obiect principal de activitate protectia mediului.Copiii au primit ecusoane

si sepcute din partea ONG-ului ,acest lucru marindu-le responsabilitatea si efortul de a duce la îndeplinire sarcinile primite.

În ziua de 22 aprilie,cu ocazia "Zilei Pamântului" am desfasurat urmatoarea activitate din calendarul stabilit care a constat într-o vizita în padure unde am sapat puietii plantati anterior,am facut casute pasarelelor,le-am hranit si am pus placute de genul :"Nu calcati iarba!", "Nu rupeti copacii!", "Nu lasati gunoaie!","Ocrotiti padurea!"etc.

Prin aceste activitati de educatie ecologica am urmarit familiarizarea copiilor cu mediul natural în care traiesc si adaptarea lor la conditiile de viata impuse de realitatea lumii înconjuratoare.

Cunoasterea naturii dezvolta, totodata, dragostea si interesul copiilor pentru resursele naturale,pentru frumusetea ei.Elevii au învatat sa iubeasca natura si sa pretuiasca nebanuitele ei comori. Acest lucru l-am realizat prin activitatile educative prezentate folosind observarea,plimbarile,drumetiile,activitatea practica a elevilor în natura.

Doresc ca prin prezenta lucrare sa împartasesc experienta pozitiva a unor activitati desfasurate în cadrul proiectului educational "S.O.S.-NATURA!"care sper sa fie un semnal de alarma pentru toti cei ce cladesc viitorul Pamântului.


Document Info


Accesari: 20386
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )