Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Calitatea aerului in mediul urban

Ecologie
Calitatea aerului in mediul urban

Mediul urban este un mare consumator de resurse, un producator major de emisii poluante rezultate din industrie, trafic si  alte surse difuze de combustie, fiind caracterizat de o densitate mare a populatiei si de concentrarea surselor de poluare .Principalele surse de poluare in localitatile urbane din Dambovita sunt traficul rutier si procesele de combustie din perioada anotimpului rece pentru incalzirea populatiei, la care se adauga:

*  Metalurgia feroasa  in  mun. Targoviste, generatoare de pulberi metalice si cantita 636e46g ti mici de dioxine.

*  Industria de materiale de constructie in orasul Fieni - de asemenea generatoare de pulberi (din procesele de exploatare cariera, transport si prelucrare materie prima, macinare clincher si calcar, combustie cocs si pacura) si de gaze de ardere, in special dioxid de sulf , datorita utilizarii combustibililor solizi si lichizi care contin  sulf.

Principalii poluantii iritativi cu pondere mare in judetul Dambovita sunt pulberile in suspensie .

Masuratorile de noxe si pulberi din reteaua de supraveghere a calitatii aerului in jud. Dambovita au evidentiat pe parcursul anului 2002 urmatoarele depasiri ale limitelor admise de STAS 12574/1987:

 In mun. Targoviste:

*  Pulberi in suspensie: 123 depasiri ale concentratiilor maxime admise (13,94 % frecventa de depasire a CMA); maxima inregistrata fiind de 0,267 mg/mc, respectiv 178 % din valoarea CMA.  Media anuala a masuratorilor a fost de 0,116 mg/mc, respectiv 77,33 % din valoarea CMA si fiind situata peste pragul de alerta de 0,105 mg/mc.

*  Aldehida formica - 8 valori peste pragul de alerta (3,94 % din valori), maxima inregistrata fiind de 0,0105 mg/mc, adica 87,5 % din valoarea concentratiei maxime admise si 125 % din valoarea pragului de alerta.

Nu s-au inregistrat depasiri ale PA si CMA la dixid de sulf, amoniac, dioxid de azot, substante oxidante.

In orasul Fieni:

*

  pulberile sedimentabile in zona centrala au inregistrat 11 valori lunare peste limita admisa (50 % din valori), maxima fiind de 32,21 g/mp/luna, adica 189 % din CMA.

Noxele si pulberile in suspensie nu sunt supravegheate in orasul Fieni si nici in celelalte orase ale judetului.

6.2. Situatia spatiilor verzi si a zonelor de agrement

Conform informatiilor primite de la Consiliul Judetean Dambovita si de la Primariile Orasenesti, se inregistreaza o extindere a spatiilor verzi care ocupa in prezent in mediul urban o suprafata totala de 246,2 ha, fata 194 ha existente la nivelul anului 2000 reprezentand 3,76 % din totalul suprafetei intravilane a oraselor.

La aceasta se adauga zonele de agrement si parcurile, cu o suprafata totala in mediul urban de 84,44 ha, rezultand un total zona verde de 330,64 ha (5,05 % din intravilan). Cea mai mare pondere , ca suprafata ocupata in oras, se inregistreaza in orasul Moreni (tabel 6.2.- 1):

Oras

Suprafata intravilan (ha)

Spatii verzi (ha)

Parcuri si zone de agrement (ha)

Total zona verde (ha)

Zona verde in intravilan (%)

Distributie zona verde (m.p./locuitor)

Targoviste

Pucioasa

Fieni

Moreni

Gaesti

Titu

Total mediu urbanTabel 6.2. - 1. Situatia spatiilor verzi in mediul urban

6.3. Starea de confort si de sanatate a populatiei in raport cu starea de

calitate a mediului in zonele locuite

Din datele statistice ale Directiei de Sanatate Publica Dambovita rezultata ca mortalitatea generala se datoreaza in special bolilor aparatului circulator, tumorilor maligne, bolilor aparatului respirator, bolilor aparatului digestiv .

Poluarea aerului din zonele populate are o influenta majora in declansarea acestor afectiuni. Capacitatea iritanta a pulberilor in suspensie creste atunci cand exista in aer si alti poloanti iritanti respiratori , cum ar fi SO2 si NO2 , manifestandu-se efectul sinergic intre SO2 - pulberi in suspensie si NO2 - pulberi in suspensie.In judetul Dambovita SO2 si NO2 nu au depasit CMA pe 24 ore, dar au fost prezenti.

In zonele in care se inregistreaza depasiri ale pulberilor in suspensie, in special cele cu dimensiuni micronice si submicronice pot afecta aparatul respirator cu precadere la copii , prin generarea pneumoniilor , bronsitelor , astmului sau emfizemului, pot irita ochii(conjunctivita) si pielea.

Pulberile in suspensie , respirabile pot patrunde pe tractul respirator in plaman unde se depun, cauzand cancerul bronhopulmonar , conducand astfel la cresterea mortalitatii.

Zgomotul , poate genera starea de disconfort, stressul, mai ales in zonele urbane supuse unui nivel de zgomot ridicat (> 65 dB) datorat in special traficului rutier intens.

Deseurile urbane  sunt depozitate in rampe de gunoi care nu sunt prevazute cu sisteme de protectie a mediului, reprezentand pericol de contaminare a factorilor de mediu si vectori importanti in raspandirea bolilor infectioase , datorita agentilor patogeni continuti in ele.

6.3.1 Date de sanatate

Bolile aparatului respirator determina rata cea mai mare de decese la copii sub 14 ani (mortalitate specifica respiratorie - 31,7/100.000). La aceasta situatie poate  contribui si calitatea necorespunzatoare a aerului in asezarile umane.

In cazul adultilor mortalitatea este data in special de bolile aparatului circulator si de tumorile maligne, ponderea avand-o tumorile bronhopulmonare.

Morbiditatea generala este generata in special de bolile aparatului respirator, care au ponderea cea mai mare, urmata de alte categorii de afectiuni (tabel  6.3.1 - 1):

Morbiditate specifica

Rata  calculata /100.000

Total populatie

0-14 ani

14-65 ani

>65 ani

Boli aparat respirator

Boli aparat digestiv

Boli aparat renal

Boli aparat cardiovascular

Boli enocrine si metabolice

Tumori maligne

Malformatii congenitale

Tabel 6.3.1 - 1 Morbiditatea specifica pe grupe de varsta in judetul Dambovita

PRINCIPALELE SURSE DE POLUARE
In municipiul Targoviste, sursele majore de poluare atmosferica (cu impact semnificativ in arealul adiacent activitatii acestora) sunt cele amplasate in zona platformei industriale avand, in principal, activitati in domeniile metalurgiei, unitatile cu profil metalurgic ,confectiilor metalice, transportului auto , statiile de distributie carburanti , materialelor de constructii, statiile de betoane,traficul rutier,respective industria,fie ea: metalurgica, chimica, constructoare de masini si echipamente, industria alimentara, producatoare de energie electrica si termica, extractia de titei si gaz natural.Document Info


Accesari: 3445
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )