Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ECOLOGIA - STIINTA A ECONOMIEI NATURII

Ecologie
Ecologia - stiinta a economiei naturii
Ecologia este o arta a mediului ambiant

Ecologia este o stiinta a echilibrelor, o stiinta a consecintelor si o stiinta a solidaritatii.

2.1. Continutul si evolutia conceptului. Limitele ecologiei ca stiinta

Ecologie Ernst Haeckel 1866, 1869 ?)

[gr. oikos = casa, interior, ambianta, lacas, culcus, sediu, adapost, refugiu, azil, cuib, bārlog, sala# 11211k1015l 1;, vizuina; logos = cuvānt, discurs, lucrare, inteligenta, ratiune, stiinta]

☺ - Simplist spus, ecologia este o disciplina, o stiinta, care se ocupa cu studiul "casei" cu toti membrii ei ("familie" si "neamuri"), precum si cu īmprejurimile casei.

Etimologic, ecologia apare īnrudita cu o alta disciplina - economia [gr. oikonomikon = gospodarire a resurselor materiale si umane]. Cu alte cuvinte, resursele materiale (materii prime, energia) si cele umane (forta de munca, cadrul biologic si social) sunt folosite pentru a active fortele de productie ale societatii. Conform semnificatiei radacinii particolei oikos, ecologia [gr. oikologikon] presupune deci o gospodarire naturala a tuturor sistemelor biologice si a biodiversitatii, conform legilor vietii. Acesta este sensul dupa care ecologia este considerata ca o economie a naturii. Sensul i-a fost dat chiar de catre parintele ei.

Atāt ecologia cāt si economia respecta o schema generala de genul::

productie cumulare distribuire consum crestere-devoltare-comportament

Conceptul īn sine, a avoluat īn timp si spatiu. Iata,orientativ, cāteva din multiplele definitii date acestui domerniu de mare actualitate:

Ecologia este stiinta relatiilor si interrelatiilor permanente dintre organismele vii si totalitatea factorilor biotici, abiotici si populationali (factori ecologici) care actioneata asupra lor.

Ecologia este stiinta relatiilor ce leaga īntre ele biosisteme individuale, populationale si biocenotice, de mediul lor de trai biotic si abiotic, realizānd structuri si functii a caror existenta se fundamenteaza pe interconexiunea cibernetica dintre fluxurile de substanta, energie si informatie (Puia si colab. 2001).

Limitele ecologiei ca stiinta

Unii considera ca ecologia nu este o stiinta autentica de sine statatoare, ca este o "tehnica" sau "metoda" care īmbina datele celorlate discipline biologice, la care adauga, elementele matematicii, informaticii, filozofiei. Alti ecologi vad ecologia mai simplu, mai pragmatic.Din acest punct de vedere este foarte interesant aforismul lui Oscar Wilde - "adevarul este rareori pur si niciodata simplu".

Realitatea confirma tot mai mult ca ecologia este o stiinta aplicativa, cu implicatii profunde īn studiul vietii si proceselor complexe de care depinde aceasta. Este nevoie asadar de cercetare deoarece "tot ceea ce stim este adevarat si ceea ce doar banuim, este īn mare majoritate fals" (Heinroth 1976).

"Stiinta este una din putinile activitati omenesti - pare-se singura - īn care erorile sunt sistematic criticate si foarte adesea cu timpul corectate. In alte domenii exista schimbare dar foarte rar progres (Popper 1963).

Este ecologia o stiinta ?. Categoric - da. Si īnca una deosebit de importanta, cu valente teoretice si practice de o larga diversitate. Ca si alte stiinte, ecologia a devenit un sistem coerent de cunostinte, despre anumitre structuri sau fenomene ale naturii, verificabile prin observatii repetate īn timp si repetabile (verificate prin experimente efectuate logic). A aparut pe terenul fertil si fabulos al biologiei. Ecologia este o stiinta a naturii.

Toate datele acumulate īn cāmpul ecologiei au tangenta cu abordarea studiului relatiilor dintre un biosistem complex si factorii biotici si abiotici cu care biosistemul se confrunta īn mediul sau de trai. Ecologia este o stiinta cu caracter relational.

Ecologia īl īnvata pe om sa īnteleaga si sa mediteze la relatiile sale cu lumea vie, cu Universul si sa realizeze avantajele raporturilor sale cu natura, cu mediul īnconjurator din imediata sa vecin­atate (oikos īn sens restrāns) (Pearson 1989; Karen 1989), cu partea locuita a planetei (oikumen) (Toynbee 1976), cu biosfera sau ecosfera īn toata unitatea ei, ca un organism īn permanenta viu (ex. supersistemul global GAIA) (Lovelock 1972; Lovelock si Margulis 1973, Lovelock 1995). Ecologia este o stiinta a ecosferei, o stiinta universala.

Cāt de īntins este domeniul ecologiei ?. Pentru ca un domeniu al gāndirii umane sa fie stiinta, si mai ales stiinta a naturii ea trebuie sa aiba caracteristici obiective, particularitati proprii si specifice (Mahner si Bunge 1997). Cele 12 caracteristici descrise de autorii citati mai sus definesc ecologia ca stiinta independenta īn domeniul mare al stiintelor naturii (are o comunitate internationala de oameni de stiinta; specialistii au proiecte de cercetare ecologica; exista o baza de date proprie realizata īn timp si cu referire la modificari trecute, prezente si viitoare; exista baza teoretica si filozofica absolut necesare existentei ecologiei; exista o baza formala-matematica; o baza specifica de date si fenomene; exista o problematica a domeniului; exista fapte-date-teorii privind cunoasterea Universului; exista metode si procedee de cercetare; ecologia este un domeniu caracterizat de interdisciplinaritate-multisisciplinaritate-interdisciplinaritate; exista baza de cunostinte actuale).

Ecologia este un sistem abstract, logic si practic de cunostinte care graviteaza īn jurul ideii ca exista o relatie īntre biosistem si complexitatea factorilor abiotici si biotici - ecologia este un domeniu dinamic

Care sunt limitele ecologiei (ca timp si gāndire

a. limitari datorita unor factori de natura materiala. Aparatura stiintifica, metodologia si tehnica de cercetare si investigare, se dezvoltsi modernizeaza īntr-un ritm mult mai lent decāt nevoile societatii, care cresc īn ritm exponential.

b. limitari datorita unor factori de natura spirituala. Mentalitatile omului se schimba lent. Structura si fuctionalitatea biosistemelor creste enorm īn complexitate, iar logica clasica si chiar cea matematica nu vor putea tine pasul cu aceasta complexitate.

c. limitari de ordin conceptual. Aici lucrurile sunt mai complexe. In primul rānd nu tot ceea ce se descopera, chiar printr-o metoda stiintifica, este absoluta ci poseda un anumit grad de relativitate. Deci, orice date, orice definitie, orice ipoteza, pot fi verificate, modelate, īmbunatatite.

d. limitari de ordin existential. Aceste limitari sunt datorate realitatii materiale īn care traim.Document Info


Accesari: 4890
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )