Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ELEMENTE DE INGINERIA MEDIULUI SI DE IMPACT A ACTIVITATII UMANE

Ecologie


Elemente de ingineria mediului si de impact a activitatii umane

1.3.1. DefinitiiDefinitii conform Legii protectiei mediului nr.137/1995.

MEDIU - Ansamblu de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului , toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusive valorile materiale si spirituale , calitatea vietii si conditiile care pot influenta bunastarea si sanatatea omului.

RESURSE NATURALE - Totalitatea elementelor naturale ale mediului ce pot fi folosite în activitatea umana: resurse neregenerabile - minerale si combustibili fosili, - regenerabile - apa, aer, sol, flora, fauna salbateca si permanente - energie solara, eoliana, geotermala si a valurilor.

Deoarece poluarea sau prejudicierea mediului contravin normelor juridice prin care se reglementeaza protectia mediului , o importanta deosebita o are definirea notiunilor de poluare si prejudiciu (sau dauna, sau paguba) generate asupra mediului.

POLUARE - Introducerea directa sau indirecta, ca rezultat al unei activitati desfasurate de om, de substante, de vibratii, de caldura si/sau de zgomot în aer, în apa ori în sol, care pot aduce prejudicii sanatatii umane sau calitatii mediului, care pot dauna bunurilor materiale ori pot cauza o deteriorare sau o împiedicare a utilizarii mediului în scop recreativ sau în alte scopuri legitime. EX. ECOTURISMUL.

PREJUDICIU - Efect cuantificabil în cost al daunelor asupra sanatatii oamenilor, bunurilor sau mediului provocat de poluanti, activitati daunatoare, accidente ecologice sau fenomene naturale periculoase.

DAUNA ECOLOGICĂ - este acea vatamare care aduce atingere ansamblului elementelor unui sistem si care datorita caracterului sau indirect si difuz nu permite constituirea unui drept la reparatie. Problema centrala aici este de a stabili cine este vitima daunei : omul sau mediul sau ("poluatorul plateste").

INGINERIA MEDIULUI - aplicatii ale principiilor ecologiei la procesele tehnice din întreprinderile industriale, agricole, alimentare, turistice etc. integrate în ecosisteme amenajate, respectiv, la activitatea economica a omului în raport cu impactul asupra Naturii si cu suportabilitatea mediului natural înconjurator.

Directii de actiune:

 1. Cuantificare a parametrilor sistemelor ecologice (în special a ecositemelor amenajate)
 2. Monitorizarea mediului natural si mai ales a celui antropizat

Ex.:

  • Studiul proceselor de generare a poluantilor in industrie si agricultura;
  • Studii privind poluarea alimentelor
  • Determinarea de metale grele din aer, ape si soluri poluate;
  • Implementarea Sistemului integrat de management al deseurilor solide ;
 1. Efectuarea de studii de impact asupra mediului (necesare studiilor

manageriale, juridice, tehnice, ca de exemplu pentru avizul de mediu etc.)

Ex.:

 • Impactul activitatii fermelor de productie din agricultura (îngrasaminte, pesticide etc.)
 • Impactul productiei din complexele si fermele zootehnice (dejectii, pasunat irational etc.)
 • Impactul activitatii din întreprinderile din industria alimentara
 • Metode de productie "sanatoase" care sa furnizeze produse de calitate si sa protejeze mediul; aplicarea agriculturii sustenabile;
 • Aplicarea principiilor sistemelor agroecologiei, ale unor forme diverse de agricultura bogate în practici traditionale, care nu urmaresc prioritar niveluri foarte ridicate de productie, ci sunt orientate spre mentinerea frumusetilor naturii si ale peisajului rural;

Fara pretentia unei definitii exhaustive, putem mentiona ca studierea mediului înconjurator cu ajutorul tehnicilor ingineresti, tinând cont de resurse (capitalul natural) si de activitatea umana (utilizatoare de resurse; impact tehnologic etc.), reprezinta, la modul general, ingineria mediului. Ca demers stiintifico-tehnic integrator si de impact, tinând cont si de suprafetele întinse de teren implicate, ingineria mediului are probabil cele mai directe aplicatii în domeniul agriculturii si alimentatiei. Daca ne referim strict la aceste ramuri de activitate, în opinia noastra, ingineria mediului poate avea doua componente de principiu specifice pentru sistemul agroalimentar, descrise în figura 3, care sustin în mare masura dinamica si directiile de dezvoltare a sistemului complex aferent: "agricultura - mediu".

I. AGROECOLOGIE

- abordare sistemica;

- abordarea bioproductivitatii;

- abordarea relatiei cu mediul

(inclusiv sursele de poluare)

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------

II. MANAGEMENTUL

INGINERIA MEDIULUI AGROECOSISTEMELOR

ÎN SISTEMUL  A. PE DIRECŢIE TEHNOLOGICĂ:

AGROALIMENTAR - abordare ecotehnica

(reproiectarea proceselor

de productie; diversificarea tehnologica);

- abordare metodologica

(inclusiv eco-energetica);

- abordarea impactului de mediu

(studii de evaluare, de protectie,

de reconstructie)

B. PE DIRECŢIA MANAGEMENTULUI

INTEGRONIC:

- abordare pe linie de ecoeficienta

si eficacitate

- abordare holista

(inclusiv sustenabila si biosofica)

Figura 3 - Structura de principiu a ingineriei mediului

în sistemul agroalimentar

Ingineria mediului în sistemul turistic se regaseste în primul rând în turismul ecologic. Ecoturismul prin înlantuirea proceselor sale, prin produsele si serviciile oferite, este în esenta o activitate economica a omului din domeniul industriei turistice în raport cu mediul natural înconjurator.

 • Exemple.: circuite si plimbari pe trasee bine precizate (terestre, acvatice sau aeriene), pedestru sau cu mijloace de transport diferite (inclusiv motorizate), dupa caz, situatii în care impactul de mediu are diferite grade de nocivitate

Document Info


Accesari: 3738
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )